PrimariaMea
Compostare urbană: metoda Bokashi Image
08 iul. 2020

Compostare urbană: metoda Bokashi

Sortarea și reciclarea deșeurilor nu sunt prea răspândite în Republica Moldova. Deșeurile sunt colectate toate la un loc și duse la gunoiște, unde cele organice (în particular resturile de mâncare) se descompun cauzând mirosuri neplăcute și poluând solul. Câțiva activiști interesați de protejarea mediului au implementat în Chișinău o metodă alternativă de prelucrare a deșeurilor organice, prin pre-compostarea la domiciliu cu tărâțe Bokashi. Până în prezent, ei au instalat  cinci stații de colectare a compostului în puncte strategice ale municipiului.

De ce compostarea este importantă și cum să o faci bine?

În anul 2016, 48.9% dintre deșeurile menajere solide produse în mun. Chișinău erau deșeuri organice, conform unui Raport prezentat la Convenția ONU cu privire la schimbarea climei. Dintre acestea, majoritatea o reprezentau resturile alimentare, care ar putea fi transformate în compost. Însă, odată ce ele sunt aruncate cu restul deșeurilor care nu sunt biodegradabile, acestea se descompun degajând gaze toxice, precum dioxid de carbon (CO2) și metan. Nemaivorbind despre faptul că acestea sunt voluminoase și duc la ocuparea mai rapidă a gunoiștelor. Așadar, ceva care ar putea să fie folositor solului, din cauza unei proaste gestionări devine nociv pentru mediul înconjurător.

Ce este pre-compostarea prin Bokashi

Prelucrarea deșeurilor organice în condiții casnice și transformarea lor în îngrășământ pentru sol este una dintre metodele care ar putea să ajute cel mai mult mediul înconjurător. Metoda de prelucrare are mai multe avantaje: este foarte simplă, ajută la scăpatul de mirosurile neplăcute din casă, nu necesită mult timp sau efort, poate crea îngrășăminte organice pentru plante de casă și în grădină, și ne face mai conștienți la cantitățile de mâncare pe care le aruncăm.

Pentru prelucrare vom avea nevoie de cel puțin două căldări, care se închid ermetic. Pentru a crea îngrășământ care să fie diluat în apă, căldările trebuie puse una în cealaltă. În căldarea de sus, se fac câteva găuri mici, astfel încât lichidul de la deșeuri să se scurgă în cealaltă căldare. Deșeurile organice trebuie aruncate în căldare și presărate cu tărâțe Bokashi – tărâțe de grâu (sau alte tărâțe similare) care au fost îmbogățite cu microbi specifici ce ajută la descompunerea deșeurilor. Apoi, pentru un proces mai rapid și corect, este ideal să fie acoperite cu celofan, astfel încât să fie cât mai puțin aer care intră în contact cu deșeurile. Căldarea trebuie închisă ermetic și deschisă doar atunci când se dorește să se arunce ceva în ea. Cea de-a doua căldare va colecta lichidul creat de către deșeuri, lichid care poate fi diluat în apă și utilizat ca îngrășământ pentru plantele din casă, denumirea oficială a acestuia fiind Bokashi Tea (ceai Bokashi). Odată ce căldarea este plină, ea trebuie închisă ermetic și lăsată să fermenteze timp de cel puțin două săptămâni, după care poate fi dusă la unul din cele cinci puncte de colectare a deșeurilor organice pre-compostate amplasate în municipiul Chișinău. Alternativ, acestea pot fi îngropate și în grădina proprie sau în pădure, unde vietățile din sol se vor ocupa de distrugerea ulterioară a acestora.

Infografic: etapele de pre-compostare prin metoda Bokashi. Sursă: Primăria Mea

Cei care nu-și doresc să colecteze ceaiul Bokashi nu trebuie să facă găuri în prima căldare, ci simplu să arunce deșeurile în ea, să mențină deșeurile într-un mediu cât mai anaerob, să le lase să fermenteze timp de cel puțin două săptămâni și apoi să le arunce la punctul de compostare sau să le îngroape.

Ce trebuie de știut în compostare:

-          În căldare pot fi aruncate tot felul de deșeuri organice: carne, lactate, fructe, legume, hârtie, șervețele utilizate la mâncare, hârtie pentru copt, atâta timp cât deșeurile nu au început să mucegăiască și cât ele sunt complet biodegradabile (de exemplu, cecurile de la magazin, ambalaje diferite cu hârtie lucioasă plastificată, pahare de la ceai/cafea fierbinți nu trebuie să fie aruncate în căldarea respectivă);

-          Deșeurile trebuie să fermenteze fără aer timp de cel puțin 2 săptămâni pentru ca să fie bune pentru sol;

-          Dacă apare mucegai alb peste ele sau când deschideți căldarea miroase a murătură, totul este în regulă – așa și trebuie să fie.

Infografic: Ilustrarea colectării „Ceaiului Bokashi”. Sursă: Primăria Mea

 

Stații de colectare a compostului în sectorele Centru și Botanica

În luna iunie, un tânăr activist din Chișinău – Marius Balan, a hotărât că este timpul ca cei din regiunea centru și botanica să poată composta și ei deșeurile organice. Așadar a început un proces de amplasare a unui punct de colectare a deșeurilor organice pre-compostate prin metoda Bokashi într-o curte a blocurilor de pe str. Veronica Micle, intersecție cu str. Armeneasca din capitală și lângă liceul Nicolae Iorga din sectorul Botanica al capitalei.

L-am contactat pe Marius și l-am rugat să ne ofere mai multe detalii despre procesul prin care a reușit să amplaseze acest punct de colectare și care au fost dificultățile pe care le-a întâmpinat. Marius ne-a povestit că procesul a fost unul simplu: 

1. a contactat echipa Ask a worm și studiat cum trebuie să fie creată stația de compostare; 

2. a identificat locațiile unde să amplaseze stațiile; 

3. a găsit cineva de la care să procure paleții și uneltele necesare, pe care le-a procurat din bugetul oferit de proiectul „Citizen Urban Academy”;

4. împreună cu prietenii le-a asamblat astfel încât să fie în forma unui cub despărțit în două (o doime pentru colectarea produselor pre-compostate și celalalta pentru frunze și crengi ce urmează a fi puse deasupra compostului pentru a înlătura mirosul); 

5. a amplasat stațiile în locațiile alese. 

Marius ne-a explicat că stațiile se amplasează neapărat pe sol sau iarbă, astfel încât să fie în contact cu solul și să-l îmbogățească. Cu timpul, pre-compostul se descompune organic și se transformă în compost propriu-zis, reducându-se din volum, fără ca să fie necesară evacuarea acestuia din stația de colectare. Iar, pentru că orice devine toxic atunci când e prea mult, odată ce solul nu mai e capabil să absoarbă masă organică, stația trebuie mutată. Totuși, stația are o longevitate mare, iar mutarea are loc aproximativ o dată la 2 ani. Întrebat de colaborarea cu autoritățile, Marius ne-a spus că acestea nu s-au demonstrat deloc interesate de proiect încă la amplasarea primelor trei stații de compostare de către echipa Ask a worm, motiv pentru care nu au colaborat nici acum.  

Doritorii de a afla mai multe informații despre compostare și amplasarea stațiilor de colectare a compostului pot colecta echipa Ask a Worm sau pe Marius, pe paginile lor de facebook. 

Echipa Primăria Mea vă încurajează să încercați această metodă și să ajutați orașul Chișinău să fie mai sănătos și puțin poluat

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie