PrimariaMea
Violența în instituțiile de învățământ, situația în sănătate și mersul lucrărilor în proiectele de infrastructură Image
16 feb. 2024

Violența în instituțiile de învățământ, situația în sănătate și mersul lucrărilor în proiectele de infrastructură

Durata ședinței: 36 min

Întârziere: 10 min

Pentru prima dată în cadrul ședinței serviciilor primăriei s-a pus în discuției subiectul violenței în instituțiile de învățământ. Primarul, făra ca să relateze mai multe detalii despre incidentul sesizat, a menționat că a rugat colegii să solicite toată informația de la Ministerul Educației și Cercetării. MEC, la rândul lui s-a autosesizat și a precizat că mun. Chișinău este una dintre localitățile cu cele mai frecvente probleme legate de violența în instituțiile de învățământ.

Întrunirea a început cu întârziere, la care primarul a invocat suprapunerea câtorva ședințe.


Violența în instituțiile de învățământ


În debutul ședinței, Primarul a menționat despre un incident recent când un profesor lovește un copil, doar pentru că aceasta i-ar fi cerut să vorbească mai încet în sala de clasă și i s-ar fi adresat la per tu. Potrivit informațiilor din mass media, acest caz ar fi avut loc la Liceul „Alecu Russo” din Chișinău. Imaginile video în care este surprins momentul au fost făcute publice pe un canal de Telegram. Fără ca să relateze mai multe detalii, Ion Ceban a comentat acest caz în felul următor: „Am rugat colegii să solicite toată informația de la Ministerul Educației despre această situație și ce măsuri sunt luate. Totodată, am rugat să fie formulate propuneri către minister, și nu ar fi rău, ca în sălile de clasă să fie instalate camere de supraveghere. Am rugat ca aceste solicitări și propuneri să fie transmise astăzi Ministerului Educației”.
În după-amiaza aceleiași zile, Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat și a informat că Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a municipiului Chișinău a inițiat o anchetă pe marginea acestui caz, fiind sesizată încă săptămâna trecută de către mama elevei agresate. Pe de altă parte, responsabilii din minister au criticat atitudinea DGETS față de subiectul violenței în instituțiile de învățământ: „mun. Chișinău le tratează superficial și în raport cu care nu a întreprins măsuri sistemice în ultimii ani, în ciuda faptului că au fost aplicate unele sancțiuni disciplinare pentru acest tip de abateri”.


Situația în sănătatea publică


Se atestă o creștere a cazurilor de pneumonie atât în rândul copiilor, cât și a maturilor, asta a comunicat șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan. Responsabilul a îndrumat chișinăuienii să fie precauți și să se adreseze specialiștilor la sesizarea unor simptome. În același timp, se înregistrează o continuă tendință crescătoare a cazurilor de traumatisme în rândul copiilor. Mai nou, Direcția Asistență Medicală și Socială a luat la evidență specială un caz de îmbolnăvire cu rujeolă a unui copil, deoarece este o maladie periculoasă. Potrivit specialiștilor, unicul tratament împotriva rujeolei este vaccinarea.

În aceeași ordine de idei, raportorul a informat despre lansarea campaniei de informare în colaborare cu CNA, „Integritate pentru sănătate”. Până la vară vor fi organizate ateliere și instruiri pentru medici. Spre final, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a informat că au fost gazda experților UE în protecție socială, dreptul muncii și angajării. Autoritățile le-au comunicat experților despre situația asistenților personali din Chișinău, referindu-se la aspectul axat pe finanțare.


Întreținerea infrastructurii rutiere din mun. Chișinău


Vitalie Mihalache, șeful Direcției mobilitate urbană a informat că intervențiile care au avut loc săptămâna trecută pe aleea de pe bd. Mircea cel Bătrân au fost finalizate. Reamintim că, Termoelectrica a anunțat despre necesitatea de a efectua lucrări complexe în urma unei avarii la o centrală de termoficare. În altă ordine de idei, raportorul a comunicat că vor demara lucrările de reparație a zonei pietonale de pe bd. Renașterii Naționale dinspre circ. Pe o porțiune de stradă nu va fi posibil ca autoritățile să intervină, deoarece Termoelectrica își va asuma această responsabilitate. 

Pentru salubrizarea drumurilor publice, săptămâna trecută au fost întreprinse lucrări de curățare a carosabilului, în special zonele de lângă bordură și a sistemul pluvial. Raportorul a remarcat că pe carosabil se înlătură situațiile de avariere identificate repetat, atât oraș, cât și în suburbii. Potrivit lui, apariția acestora este cauzată de îmbătrânirea suprafețelor asfaltate.


Ritmul lucrărilor pe podul Mihai Viteazul


În lucrările de reparație care au început de la sfârșitul lunii martie 2023 autoritățile comunică că sunt implicate circa 35 de persoane. Peste o lună jumătate, se anunță că va fi aplicat asfaltul pe o porțiune, iar reparația propriu-zisă ar putea dura până la sfârșitul toamnei 2024. Actualmente, podul reprezintă una dintre cauzele formării ambuteiajelor. 
 


Pretora sectorului Botanica, Diana Guba, a comunicat despre situația proiectelor de reabilitare. Pe trotuarul de pe str. Decebal urmează lucrările de placare a treptelor cu piatră. În cadrul proiectului de renovare a aleilor pietonale, pe str. Hristo Botev va fi demontată bordura la carosabil și trotuarul uzat. La același tip de lucrări, au ajuns proiectele de amenajare a locurilor de parcare pe str. Traian (în intersecția străzilor Traian cu Independenței) și de renovare a trotuarului pe bl. Dacia (în tronsonul străzilor Independenței - Valea Crucii). Referitor la proiectul de amenajare a scuarului de la intersecția bd. Decebal cu str. Zelinski, responsabila a spus că urmează placarea treptelor în adiacentul bd. Decebal.


Publicat de:

Distribuie