PrimariaMea
Avaria de la Mircea cel Bătrân, noroiul de pe drumuri și situația epidemiologică din capitală Image
08 feb. 2024

Avaria de la Mircea cel Bătrân, noroiul de pe drumuri și situația epidemiologică din capitală

După ce în ianuarie s-au produs avarii la rețelele de apeduct și de canalizare, recent a mai fost una la o centrală de termoficare. În urma acesteia, Termoelectrica urmează să efectueze lucrări complexe pe Aleea de pe bd. Mircea cel Bătrân. Autoritățile municipale sunt preocupate de monitorizarea executării lucrărilor, astfel încât acestea să nu dăuneze infrastructurii.

În aceeași ordine de idei, Vitalie Mihalache, șeful Direcției mobilitate urbană a informat că în oraș sunt multiple situații de avarieri, însă Direcția nu eliberează permise planificate de intervenție pe zona asfaltată sau pe cea unde este aplicat asfalt fierbinte.

În această săptămână, Î.M. Regia „Autosalubritate” a marcat 79 de ani de activitate. În acest context, Primăria a felicitat cei 420 de angajați, mulțumindu-le pentru munca pe care o fac pentru asigurarea curățeniei în oraș. 


Avaria de la Mircea cel Bătrân


Termoelectrica a anunțat că, în urma unei avarii, va efectua lucrări complexe pe Aleea de pe bd. Mircea cel Bătrân. În aceste condiții, autoritățile municipale au solicitat Preturii sectorului Ciocana, Direcției Mobilitate Urbană și Întreprinderii „Spații Verzi” să delege responsabili în teren care să monitorizeze situația. Vitalie Mihalache, șeful Direcției mobilitate urbană a precizat că este o avarie la o centrală de termoficare.

Viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, a declarat în cadrul ședinței Primăriei Chișinău că va fi necesar de securizat spațiul unde vor avea loc lucrări, de instalat un panou informativ și de luat măsurile necesare pentru a nu împiedica deplasarea pietonilor. Totodată, viceprimarul a solicitat ca lucrările executate să nu dăuneze infrastructurii din sector (sistemului de irigare, spațiului verde). „Deseori, modul de restabilire a zonelor unde au loc aceste lucrări lasă de dorit. Trebuie să intervenim și să monitorizăm ca totul să fie remediat așa cum a fost până la avarie. Înțelegem că este o situație excepțională, însă în Aleea Mircea cel Bătrân au fost investiți foarte mulți bani municipali și nu putem admite ca munca făcută de noi să fie distrusă”, a declarat Ilie Ceban.

Din cadrul preturii sectorului Ciocana urmează să fie delegată o persoană care va fi responsabilă de monitorizarea în teren și raportarea la fiecare două ore.

Vitalie Mihalache, șeful Direcției mobilitate urbană a informat că în oraș sunt multiple situații de avarieri, însă Direcția nu eliberează permise planificate de intervenție pe zona asfaltată sau pe cea unde este aplicat asfalt fierbinte. Raportorul a spus că se va permite inițierea lucrărilor, atunci când vor relua activitatea fabricile de producere a asfaltului fierbinte. 


Glodul a pus stăpânire pe capitală


După ce s-a topit zăpada, Chișinăul s-a transformat în orașul noroi. Autoritățile susțin că o cauză este și  împrăștierea materialului antiderapant după ninsorile de la începutul lunii ianuarie. Toate subdiviziunile responsabile ale Primăriei Chișinău au fost invitate să iasă în teren și să se implice activ în curățarea străzilor din capitală. „Rog să ne conjugăm eforturile cu toții, în special Direcția Mobilitate Urbană, Întreprinderea „Exdrupo”, Direcția Locativ-Comunală. Să fie pregătite echipamentele și utilajele necesare pentru a evacua noroiul, deoarece, știm bine, pe urmă acesta se transformă în praf. Trebuie să intervenim eficient, rapid și rog toată lumea să fie implicată în acțiunile de salubrizare”, a declarat viceprimarul Capitalei, Ilie Ceban,  în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei Chișinău.


Situația în sănătatea publică


Șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, afirmă că situația epidemiologică este una complicată. Potrivit lui, majoritatea spitalelor municipale cu profil pediatric activează cu depășirea capacităților maxime. Ca exemplu, la spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” nu sunt suficiente paturi pentru cei spitalizați.
Raportorul a precizat că diagnosticul cel mai răspândit în rândul pacienților ar fi pneumonie sau bronhopneumonie în formă agresivă. În contextul riscului sporit de transformare a unei simple răceli într-o pneumonie și o contagiozitate sporită, autoritățile atenționează părinții să fie prudenți, atunci când copii fac febră sau tușesc și nu se simt bine. În pofida faptului că a crescut numărul de îmbolnăviri și la  maturi, totuși boala se tratează fără a fi necesară spitalizarea. În alte domenii decât cele infecțioase, predomină traumatismele la copii. Pe această cale, raportorul a menționat că participă la atelierul „Proiectele de elaborare și planificarea acțiunilor în bază de profilul de sănătate”, organizat de Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova. Ca urmare, în următoarele șase luni, municipalitatea va organiza activități dedicate prevenirii răspândirii hipertensiunii arteriale și a diabetului zaharat de tipul 2 în rândul chișinăuienilor.


Întreținerea infrastructurii rutiere din mun. Chișinău


Vitalie Mihalache, șeful Direcției mobilitate urbană a precizat că EXDRUPO a executat lucrări de curățare a carosabilului și a zonelor unde s-a depozitat materialul antiderapant. De asemenea, a fost curățat sistemul de canalizare pluvial. Pentru lichidarea situațiilor de avariere de pe o suprafață de circa 1000 m² de drumuri municipale, autoritățile vor executa lucrări temporare potrivit unui plan de intervenție.  Ulterior, va urma aplicarea asfaltului fierbinte. 
Raportorul a subliniat că reprezintă o prioritate montarea indicatoarelor rutiere noi și deservirea celor vechi.
În altă ordine de idei, EXDRUPO a efectuat o evaluare a necesităților potrivit căreia, „întreprinderea este în capacitate deplină de interveni pe timp de ninsoare, polei etc.” - a declarat responsabilul.


Publicat de:

Distribuie