PrimariaMea
„Un Plan Urbanistic General trebuie plătit de colectivitate și făcut întru binele comunității” Image
19 mai 2020

„Un Plan Urbanistic General trebuie plătit de colectivitate și făcut întru binele comunității”

Locuitorii din București luptă cu Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) cadou din partea Asociației Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă - aceeași care, recent, a făcut o ofertă de sponsorizare a Planului Urbanistic General (PUG) al mun. Chișinău. Locuitorii din sectorul 6 din București au reușit, în 2018, să anuleze în instanță PUZ-ul, din cauza distrugerii spațiilor verzi și a ridicării de blocuri pe scuaruri verzi. Locuitorii sectorului 1 continuă lupta, deși se pare că autoritățile încep a da înapoi. 

Primăria Mea a discutat cu politiciana și activista Clotilde Armand care a povestit ce riscuri pentru confortul, siguranța și sănătatea cetățenilor are o asemenea ofertă de sponsorizare. La Chișinău, deși a fost votată abrogarea deciziei de a accepta oferta de sponsorizare, astăzi, aceasta din nou este pe agenda Consiliului Municipal.   

I. Lupta lui Clotilde Armand cu PUZ-ul „cadou”

Am vrut să aflăm mai multe despre ce se întâmplă cu Planurile Urbanistice Zonale oferite unor sectoare din București. Am făcut un scurt interviu Clotilde Armand, politiciană și activistă civică, fostă consilieră în sectorul 1 din București din partea USR-PLUS și, actualmente, europarlamentară. 

De mai multe săptămâni, Clotilde Armand publică pe pagina ei de Facebook informație despre felul cum se dezvoltă Planul Urbanistic Zonal din Sectorul 1, despre planșe (schițe) urbanistice care permit construcții în parcuri și blocuri înghesuite. 

Din conversația cu ea, am aflat că PUZ-ul din Sectorul 1 încă nu a fost votat. De fapt este ultimul PUZ sponsorizat de acest gen care încă nu este votat. Sponsorul este: „o asociație total obscură al cărui președinte este Virgil Profeanu, un urbanist fără diplomă și tenor fără conservator. Nu este legal ca un proiect ca acest PUZ să fie finanțat prin sponsorizări. În mod normal, este finanțat de la buget cu o procedură de achiziție publică transparentă.” 

Bucureștiul, la fel ca și Chișinăul, are un Plan Urbanistic depășit. Elaborarea acestuia este însă întârziată. Între timp, s-a recurs la PUZ-uri pentru sectoare, care, conform acesteia, sunt o invenție extrem de periculoasă.  

Asociația Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă vine cu oferta de sponsorizare de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (sau a Planului Urbanistic General, în cazul Chișinăului), dar o firmă de proiectare trebuie să elaboreze documentul propriu-zis. Firma este Vego - al cărui acționar și director tot Profeanu este: „eventualitatea unui conflict de interese nu a deranjat pe nimeni.

„Tot mai multe blocuri între blocuri pe spații verzi”

Armand spune că, de când a pornit ideea acestui PUZ-cadou, adică din iulie 2018, planșele au fost schimbate de cinci ori: „În funcție de interesele grupurilor de presiune. Am văzut fiecare evoluție a planșelor. Se schimbau pe niște criterii neclare.” Aceasta spune că zonele din sector au suferit schimbări în ce privește regimul de înălțime, retragerile (n.a. distanța de la limita de proprietate), procentul de utilizare terenului, astfel încât blocurile să devină tot mai înalte și mai aglomerate. „Fără blocuri între case” a devenit „Tot mai multe blocuri între blocuri pe spații verzi.”

Ce fel de construcții de fapt prevede acest PUZ încă nevotat? „Zonele de case din Sectorul 1 vor fi o simplă amintire dacă se votează acest PUZ, de la o simplă înălțime P+3E (parter plus trei etaje) se va putea ajunge prin acest PUZ la P +6E (parter plus șase etaje). Zonele de blocuri vor deveni tot mai înghesuite și mai înalte. Retragerile sunt acum la jumătate de cele prevăzute în PUG. A dispărut și obligativitatea asigurării locurilor de parcare.”

 

Blocuri în parcul Herestrău și în pădurea Băneasa

În București există parcul Herestrău și pădurea Băneasa care fac o centură verde. În ambele, datorită acestui PUZ, se prevede posibilitatea de a construi imobile care se vor duce până la parter + șase etaje: „În mod normal nu se permit construcțiile. Este ceva complet nou. Sunt niște elemente care sunt extrem de ascunse. Trebuie de căutat în regulile care sunt în spatele PUZ-ului. La un moment dat scrie că dacă este un teren privat, în parcul Herestrău va putea fi construit cu regimul de înălțime care v-am spus. Din păcate, terenuri private există pentru că au fost retrocedate terenuri de mai mult de 200 de mii de metri pătrați.

O altă problemă care o aduce acest document și afectează toți locuitorii este creșterea poluării. Bucureștenii deja au mai puțin acces la spațiu verde față de media europeană. Or, unul dintre obiectivele Sectorului 1 este de  a crește populația de la 250 de mii la 850 de mii. Fără a prevedea noi zone verzi, ba dimpotrivă, de a le diminua pe cele existente. 

 

Lupta a fost auzită 

Clotilde Armand spune că sectorul 1 este ultimul care se opune, dar că lupta lor a fost auzită, primarul sectorului deja declarând că nu va mai promova PUZ-ul: „dar nu ne putem baza pe ce spune și trebuie să continuăm lupta.

https://www.facebook.com/clotildearmand.ro/ https://www.facebook.com/clotildearmand.ro/

Împreună cu alți activiști, ei continuă să ceară păstrarea spațiilor verzi, celor publice și mai multă transparență pentru Sectorul 1. Au atacat în instanța de judecată un aviz al Ministerului de Mediu care permite construcțiile în parc și continuă să informeze populația despre riscuri: „faptul că au atacat spațiile verzi și că nu le pasă de poluare sunt elemente foarte importante pentru cetățeni. Toți sunt afectați”. 

Am încheiat discuția vorbind despre Chișinău, a întrebat care este situația cu justiția, pentru că în București au încredere în justiție, apoi a zis: „Trebuie să refuzați ideea de sponsorizare a unui PUG. Un PUG trebuie plătit de colectivitate. (n.a. din bugetul municipiului) Aici este cheia. El este elaborat pentru binele comunității. Nu trebuie să fie o asociație obscură care se ocupă de el, pentru că, evident, va fi vândut altor interese.”

II. Ce fac bucureștenii: mobilizare, asociere și judecată 

Într-un articol din noiembrie 2019, aflăm despre mai multe asociații și grupuri de inițiativă care s-au unit pentru a lupta cu PUZ-ul-sponsorizat: „dacă nu fac PUZ-ul ăsta pentru cetățeni, nu pentru mafioți imobiliari, suntem deciși să ne luptăm cu ei. Asta e mesajul nostru pentru ei."

Dan Milea este directorul executiv al Asociației Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi (ASCDBN). Acesta reiterează că noul PUZ înseamnă fără locuri de parcare, fără spații verzi, fără soluții de trafic și cu blocuri înghesuite.Dacă ei supraaglomereaza zona și dublează populația, nu au nicio soluție la treaba asta. E foarte ușor să zici, cum e textul lor, că Bucureștiul trebuie să se dezvolte pe verticală. Dar asta e progres, asta e dezvoltare, să înghesui, să transformi totul în ghetouri?”, spune în același articol Milea. Grupul de inițiativă a elaborat propriul PUZ și a făcut o petiție pentru susținerea lui.  

Virgil Profeanu a mai oferit PUZ-uri sponsorizate sectoarelor 4 și 6. În sectorul 6, în iulie 2018, instanța de judecată a dispus anularea PUZ-ului coordonator. Locuitorii erau nemulţumiţi de distrugerea spaţiului verde din vecinătate locuinţelor lor şi de ridicarea de blocuri în locul unui scuar proiectat a fi spaţiul verde al acestui cartier. Au găsit un avocat și au mers în judecată. Pe parcurs, s-au alăturat și alți locuitori nemulţumiţi că s-a permis construirea de blocuri pe o stradă extrem de îngustă (7 m lăţime) şi fără infrastructură de gază sau apă. Sentința judecătorească a prezentat o listă de ilegalități comise, un punct important însă a fost respectarea Legii cu Privire la Spațiile Verzi. 

Clotilde Armand spunea că cetățenii au încredere în sistemul de justiție românesc, unde chiar își pot găsi dreptatea. Deși, instanțele de judecată nu sunt o soluție, pe lângă irosirea de resurse, în timpul proceselor de judecată, companiile imobiliare pot ridica nestingherit blocuri. 

III. Consilierii municipali de la Chișinău abrogă, executivul continuă 

Primăria Mea a scris într-un articol recent despre necesitatea unui PUG și atitudinea autorităților publice locale față de recenta ofertă. Pe scurt: 

  • la ședința CMC din 10 martie, consilierii (cu excepția celor de la PSRM și PD) au votat pentru abrogarea deciziei adoptate anterior despre acceptarea ofertei de sponsorizare, fiind menționat și faptul că asociația din București nu dispune de expertiza necesară și că ar fi lucrat în beneficiul companiilor de construcții.
  • platforma Save Chișinău publică articolul „Text contra unui PUG donat”.
  • săptămâna trecută, autoritățile erau la etapa de examinare a propunerii de proiect și a contractului.

Experiența orașului București demonstrează suspiciunile care există în jurul acestei Asociații și a acestor documente „cadou”, dar care sunt esențiale pentru un oraș Locuitorii s-au mobilizat pentru a-și apăra cartierele de blocuri înalte, de lipsa locurilor de parcare, de construcțiile pe spații verzi. Primarii cedează sub presiune, iar instanțele de judecată dau dreptate cetățenilor. În toată această luptă, firește, orașul oricum are de suferit. Dar aceste lucruri se întâmplă la București, unde oamenii sunt mai obișnuiți să lupte pentru drepturile lor, iar justiția nu este coruptă. 

Este neclar de ce, după abrogarea deciziei în CMC, cetățenii nu au deja acces la alternative de elaborare a Plaului Urbanistic General, de ce experții și de ce activiștii și cetățenii încă nu sunt implicați într-un proces transparent de selectare a celor care vor face PUG-ul. 

Planul Urbanistic General esențial și urgent pentru oraș, de aceea procesul trebuie să fie cât mai transparent și corect. 

Autoare: Vlada Ciobanu


Dacă doriți să susțineți activitatea Primăria Mea, puteți redirecționa 2% din venit la IDNO 1017620003813. Vă mulțumim ❤


Publicat de:

Distribuie