PrimariaMea
Soluția problemei asistenților personali, falsuri în sistemul educațional, primul focar de rujeolă, proiecte de reabilitare în desfășurare Image
21 mar. 2024

Soluția problemei asistenților personali, falsuri în sistemul educațional, primul focar de rujeolă, proiecte de reabilitare în desfășurare

Disputa între Primăria Chișinău și Guvern ia amploare. După ce s-au atacat reciproc în instanțe de judecată, Guvernul a anunțat că a identificat soluția problemei salarizării asistenților personali. Aceștia vor fi reangajați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Potrivit ministrului, Alexei Buzu, se vor oferi sume fixe în valoare de 5000 de lei celor care au avut de suferit de pe urma deciziei luate de Primărie. În aprilie, asistenții personali vor beneficia de încă un ajutor bănesc ce va suplini norma de lucru redusă de primărie.

În ședințǎ, autoritǎțile locale, în frunte cu Ion Ceban, s-au arătat nemulțumite de declarațiile prim-ministrului, Dorin Recean, fǎcute în ședința plenarǎ a Parlamentului din 14 martie. Acesta a dat de înțeles cǎ Guvernul va identifica bani pentru asistenții personali din Chișinău. „Primarul Ceban în esență a sabotat acest lucru și s-a opus oferirii unui serviciu public normal. Guvernul va realoca bugetul și va rezolva în acest fel problema. Prin modificarea respectivă Guvernul va achita aceste salarii în locul primăriei și va reține ulterior fondurile alocate de la bugetul primăriei”, a spus Dorin Recean. În acest sens, guvernul a inițiat modificarea cadrului legal cu privire la repartizarea veniturilor către bugetele locale și alocarea transferurilor cu destinație specială, pentru a obliga primăria să aloce banii nemijlocit pentru asistenții personali. Dacǎ sǎptǎmâna trecutǎ, primarul îndemna protestatarii ,,(...) să se adreseze acolo unde este factorul de decizie, adresatul nu este primăria Chișinău, dar guvernul", de aceastǎ datǎ a precizat cǎ problema nu va fi rezolvată de Guvern, așa cum afirmă premierul Dorin Recean, dar „tot vor pune pe umerii Primăriei Chișinău povara salarizării asistenților personali, care este prerogativa exclusivă a statului”. De asemenea, edilul a ținut să remarce că „Guvernul a creat o problemă și a exclus intenționat doar Chișinăul și UTA Găgăuzia din programul „Restart” și nu finanțează salariile pentru asistenții personali doar aici, după care anunță falnic că vor rezolva această problemă, dar planifică din nou să bage mâna în buzunarul chișinăuienilor și să ia din bugetul chișinăuienilor pentru a plăti serviciile sociale de care este responsabil Guvernul”.
Pe de altă parte, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu a comunicat că se vor oferi sume fixe în valoare de 5000 de lei celor care au avut de suferit de pe urma deciziei luate de Primărie, iar în aprilie vor beneficia de încă un ajutor bănesc, în funcție de proporția în care a fost redusă norma de lucru sau încetarea totală a raporturilor de muncă.


FALS: Angajații din sistemul educațional ar putea rǎmâne fără loc de muncă


Potrivit responsabililor de la primărie, în unele școli din suburbii din luna august a acestui an ar putea sǎ-și piardǎ locul de muncǎ mai mulți angajați. Aceștia au afirmat cǎ ar fi fost emis un ordin în acest sens de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, care ar obliga ca, din 01 august 2024, statele de personal din școli să fie ajustat în funcție de numărul de elevi.
În același timp, printr-un comunicat Ministerul vizat dezminte afirmațiile lansate de municipalitate și distribuite de mai multe portaluri de ştiri: „Contrar speculațiilor lansate de primar, noile state de personal permit angajarea unui număr mai mare de specialiști de care școlile au nevoie pentru a asigura acces la educație pentru toți copiii. Astfel, urmare a modificărilor propuse de MEC, școlile au posibilitatea de a angaja personal adițional pentru gestionarea bazei de date a instituției, pentru managementul resurselor umane și a acoperi alte necesități ale instituțiilor de învățământ”.
De asemenea, autoritatea centralǎ subliniazǎ cǎ prin lansarea acuzațiilor, Ion Ceban încearcǎ sǎ distragǎ atenția de la sistarea finanțării de către primărie a orelor conducătorilor de cerc și a grupelor cu program prelungit.


Un centru de plasament pentru refugiați ucraineni plasat în carantinǎ


Pe fundalul unei ușoare tendințe de creștere a cazurilor de îmbolnăviri cu bronhopneumonie în rândul copiilor reveniți din vacanța de primǎvarǎ, instituțiile medicale continuǎ sǎ activeze în regim normal. Pe de altǎ parte, Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a CMC Chișinău raporteazǎ 3 cazuri noi de rujeolă depistate la copiii cu vârste de 5, 12 și 17 ani dintr-un centru de plasament pentru refugiați ucraineni din capitalǎ (str. N. Testemițanu 6). Responsabilul a precizat că, alții șapte așteaptă rezultatele testelor de laborator, persoanele fiind internate la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Centrul de plasament pentru refugiați a fost plasat în carantină timp de 21 de zile. Potrivit autoritǎților, majoritatea refugiaților din acest centru nu sunt vaccinați împotriva rujeolei. „Nu putem afla statutul cu privire la vaccinare la aceste persoane, deoarece nu dețin niciun act și nici nu doresc să comunice dacă au fost vaccinați sau nu. Din discuții s-a stabilit că doar o singură familie a fost vaccinată, au avut o deplasare în Germania unde au fost obligați să fie vaccinați”, a spus Bolocan. 


Întreținerea infrastructurii rutiere


Autoritățile raportează acțiuni de salubrizare și întreținere a sistemului de canalizare pluvială, atenție sporită atrǎgându-se celui din zona carosabilului. Suplimentar,  au fost raportate 88 de curse pentru evacuarea deșeurilor din oraș. Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale mobilitate urbană a menționat cǎ, suplimentar, sunt preocupați de organizarea licitațiilor. 

Aferent lucrǎrilor desfǎșurate pe podul din strada Mihai Viteazul, responsabilul a declarat cǎ precipitațiile cǎzute nu au condus la înregistrarea reținerilor. Lucrǎrile sunt executate conform planului prezentat de agentul economic. În concordanțǎ cu indicațiile înaintate de primarul general, urmeazǎ a fi amplasate panouri informative privind termenul de executare a proiectului. Răspunzând la întrebările reprezentanților presei prezenți la ședință, responsabilul a precizat că lucrările de reabilitare sunt executate în proporție de 45 la sută.

Un alt proiect în faza de examinare multianuală se referǎ la podul de pe strada Ismail. Mai multe detalii raportorul nu a oferit, însă în sesiunea de întrebări din partea reprezentanților presei, a menționat că lucrările vor fi inițiate după darea în exploatare a celor de pe podul din strada Mihai Viteazul. 

A urmat raportul pretorilor privind proiectele aflate în desfășurare.

Buiucani
Pretorul a comunicat despre existența a patru proiecte tranzitorii: 

  • renovarea trotuarului de pe străzile Calea Ieșilor și Șciusev: lucrările de anul trecut vor fi reîncepute odată cu îmbunătățirea timpului;
  • renovarea aleilor în parcul „Butoiaș”: la inițiativa localnicilor va fi evaluată posibilitatea de renovare a izvorului din parc;
  • amenajarea parcului „La izvor”: lucrările sunt finalizate, însă agentul economic urmează să înlăture neconformitățile depistate;
  • renovarea scuarului catedralei mitropolitane: proiectul este finalizat, urmează demararea recepției lucrărilor și darea în exploatare.

Pe sectorul Râșcani sunt două proiecte tranzitorii: 

  • amenajarea parcului „Râșcani”: lucrările au fost inițiate în 2022 și se vor finaliza în anul curent. Proiectantul urmează să prezinte modificarea zonei sportive, pe teritoriul fiind planificată edificarea a cinci terenuri sportive. De asemenea, lângă str. Mihai Sadoveanu, în zona parcului vor fi construite mai multe trotuare. 
  • edificarea însemnului arhitectural a bisericii arhanghelul Mihail și Gavriil: acest proiect a ajuns la a doua etapă cu executarea lucrărilor în exterior.

La Botanica sunt în derulare opt proiecte complexe, dintre care: trei sunt pe bulevardul Decebal, câte două pe bulevardele Dacia și Traian și ultimul pe str. Hristo Botev. 

În sectorul Centru continuă lucrările de reabilitare a Teatrului verde. La etapa de proiectare au ajuns proiectele cu privire la reabilitarea trotuarelor de pe strada Hristo Botev (partea pară), reabilitarea trotuarelor de pe strada Gagarin și str. Ciuflea.

La Ciocana sunt în desfășurare șase proiecte din anii precedenți. Odată cu îmbunătățirea condițiilor meteorologice, vor începe lucrările. 


Campania de salubrizare de primăvară


Autoritățile raportează evacuarea a peste 201 rute cu deșeuri. De asemenea, potrivit planului de activități, mai multe străzi și stații de troleibuze din capitală urmează a fi spălate în viitorul apropiat. 


Întrebǎri de la presǎ


Planul urbanistic general
Cei de la primărie, reprezentați de Svetlana Dogotaru, arhitectul-șef al municipiului Chișinău, a comunicat presei că vor elabora și aproba Planul Urbanistic General, după ce vor avea suficiente resurse financiare. Până atunci, autoritățile muncesc asupra planului de referință istorico-arhitectural, parte componentă a studiilor pentru elaborarea PUG-ului. Primǎria mea a realizat o cercetare în anul 2020 la acest subiect ce și-a pǎstrat actualitatea chiar și patru ani mai târziu. 

În contextul postǎrii pe rețelele de socializare a consilierului municipal, Victor Chironda, responsabila a fost rugatǎ sǎ comenteze scrisoarea Direcției adresată consilierilor din CMC care informează despre sistarea/anularea procedurii de achiziție lansată în 2021 pentru reactualizarea PUG. Motivul care a fost invocat în document ține de lipsa aprobării Strategiei de dezvoltare a orașului Chișinău. „Elaborarea unui PUG nu este un document simplu, este unul complex și întotdeauna se fundamentează pe studii, cercetări și direcțiile de dezvoltare a municipiului” a declarat raportoarea, afirmând că lucrările asupra PUG-ului și a Strategiei au fost pornite în paralel.
Cea din urmă a fost trimisă spre examinare și aprobare în CMC.

În campania electorală din anul 2019, Ion Ceban promitea că va realiza Planul Urbanistic General (PUG) în 20 de luni, dacă va ajunge primar. Având în vedere situația existentă și obținerea celui de al doilea mandat, Ceban a afirmat că pe platforma instituțională pot fi găsite o serie de documente ce au fost dezvoltate de la venirea lui în Primăria Chișinău, iar tergiversarea aprobării PUG ar avea o cauză de apartenență politică. 


Publicat de:

Distribuie