Situația alarmantă în sănătatea publică, restricționarea accesului în Primăria Chișinău
Durata ședinței: 57 min
În toiul sărbătorilor de iarnă, situația în sănătatea publică devine tot mai alarmantă. Pe lângă creșterea cu 50% a cazurilor de viroze sezoniere la copii, din cauza confirmărilor de îmbolnăviri cu COVID 19, cele două secții ale spitalului municipal „Toma Ciorbă” sunt pline. În acest context, chișinăuienii au fost îndemnați să-și administreze vaccinul gratuit de la oricare policlinică de sector. Totodată, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, a anunțat ca pe teritoriul municipiului au fost confirmate cazuri de gripă aviară. Astfel, împreună cu ANSA au stabilit un set de măsuri privind combaterea acesteia.
Ședința săptămânală a serviciilor Primăriei Chișinău a început exact la ora 10:00, atunci când era fixată și ședința Consiliului Municipal Chișinău. În condițiile în care toți șefii de direcție și viceprimarii sunt inclusiv consilieri municipali, aceștia au participat la ședința coordonată de Ceban, iar la cea din CMC convocată de PAS au lipsit.
În contextul intrării în vigoare a legii Nr. 256 din 17-08-2023 pentru modificarea unor acte normative, (reforma sistemului de asistență socială „Restart”) mun. Chișinău și UTA Găgăuzia vor trebui să-și finanțeze în continuare pachetul minim de servicii din bugetele locale. Autoritățile municipale sunt indignate de acest fapt. Potrivit lor, asta înseamnă că începând cu 1 ianuarie 2024 Guvernul nu mai cofinanțează alocațiile de 1300 lei pentru salarizarea unor categorii de asistenți personali din cei 420 existenți. Municipalitatea susține că această situație pune în pericol achitarea alocațiilor, deoarece Primăria Chișinău nu mai poate să suporte aceste cheltuieli. În acest context, Ion Ceban a declarat că Primăria Chișinău va ataca Guvernul în instanța de judecată.
Accesul în Primăria Chișinău va fi restricționat
De la 1 ianuarie 2024 cetățenii vor avea acces în primăria doar în baza permisului. Deși primarul Ion Ceban a declarat de mai multe ori că instituţia este cea mai transparentă din Republica Moldova, au fost instalate turnichete, camere video şi scannere de control la intrarea în Primărie. De săptămâna viitoare vor fi contractate servicii suplimentare de supraveghere video.
Activități extrașcolare în vacanța de iarnă
În vacanță, învățămîntul extrașcolar își va continua activitatea. În centrele extrașcolare vor fi organizate: concursuri, competiții sportive, expoziții, ateliere de creație, excursii, seminare tematice. Potrivit autorităților, în cadrul acestor instituții sunt înscriși 13 496 de copii. Astfel, pentru desfășurarea activităților va fi necesară implicarea a 350 de cadre didactice.
Viroze, COVID-19 și gripa aviară
Vladimir Bolocan, șef Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, a anunțat ca pe teritoriul municipiului au fost confirmate cazuri de gripă aviară. În acest context, împreună cu ANSA au stabilit un set de măsuri privind combaterea acesteia.
Referitor la COVID-19, responsabilul a anunțat că cele două secții de la Spitalul „Toma Ciorbă” sunt pline cu pacienți. Astfel, marți, 26 decembrie, în a doua parte a zilei a fost activată altă secție la Spitalul clinic municipal de ftiziopneumologie. Bolocan a declarat că a crescut numărul pacienților de gravitate mare și medie. Responsabilul a adăugat că în mun. Chișinău a crescut cu 50% numărul cazurilor de viroze la copii și cu 18% a cazurilor de pneumonie. În acest sens, autoritățile au îndemnat oamenii să se vaccineze informând că mai au disponibile vaccine antigripale în toate policlinicile de sector. Reieșind din cele menționate, Primarul a solicitat să fie oferite toate materialele pentru inițierea unei campanii de informare.
Întreținerea infrastructurii rutiere
Vitalie Mihalache, șef DGMU, despre reparația podului din str. Mihai Viteazul: ,,Proiectul de execuție propunea sistarea circulației în întregime pe pod. Pentru a păstra confortul, am lăsat circulație pe jumătate de pod. Agentul economic continuă lucrările și vor fi realizate în conformitate cu contractul. Nu putem urgenta procesul, trebuie să se asigure respectarea tehnologiei de reparație.”
Despre circulația mașinilor de taxi pe benzile dedicate transportului public, responsabilul a menționat că se studiază practica altor țări. La finalul ședinței, raportorul a ținut să reamintească că pe străzile din capitală autoritățile continuă lucrările de plombare și înlăturare a neconformităților.