Record de îmbolnăviri cu 1030 de cazuri noi și reparații de drum de 100 de milioane de lei
În penultima săptămână din iulie în Chișinău s-au înregistrat jumătate din îmbolnăvirile de coronavirus din țară. Așa că, Spitalul Municipal „Sfânta Treime” va deschide ușile unui bloc separat pentru pacienții cu Covid-19 în săptămâna ce urmează. Între timp, noi reguli pentru salubrizare au fost aprobate și se pregătesc reparații de drumuri în capitală în valoare de 100 de milioane de lei.
Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 27 iulie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:
Reguli noi pentru curățenie și sortarea gunoiului
Reparații în capitală - str. Albișoara, Pușkin și Bodoni
Reabilitarea Stației de Epurare - în întârziere
Rapoarte pentru reparații în școli și grădinițe
Ce-au făcut Direcțiile Primăriei în ultimele 6 luni?
Înregistrarea proprietății municipale - în colaborare cu Cadastru
Numărul de cazuri noi de coronavirus a explodat în ultima săptămână în capitală. 1030 de noi infectări au fost înregistrate în intervalul 20-27 iulie 2020 printre locuitorii din Chișinău, cu circa 350 mai multe decât săptămâna precedentă (14-20 iulie 2020). Cifra reprezintă jumătate din numărul infectărilor din întreaga țară din ultima săptămână.
Autoritățile municipale au comentat că sunt nevoite să suplimenteze numărul de paturi în spitale și au făcut apel către locuitorii capitalei să respecte regulile anti-Covid-19.
De la 1 august vor fi deschise 170 de paturi în Spitalul „Sfânta Treime” din capitală pentru pacienții bolnavi de coronavirus. Acestea se vor afla într-o secțiune separată a instituției, care va fi izolată de restul spitalului și va avea acces separat. De asemenea, autoritățile municipale au anunțat că se construiește o nouă cale de acces pentru urgențe din strada Nicolae Dimo.
Infografic: Cazuri de Covid-19 la nivel național - analiză comparativă. Sursă: Primăria Mea
Numărul total de paturi ce vor fi disponibile pe parcursul săptămânii 27 iulie - 2 august nu a fost raportat de funcționarii Direcției Sănătate. Nu s-a precizat nici cifra lucrătorilor medicali infectați în ultima săptămână.
Aflați mai multe despre evoluția îmbolnăvirilor în capitală, ultimele actualizări ale restricțiilor și noile descoperiri ale efectelor provocate de virus într-o analiză amplă realizată de Primăria Mea. O găsiți aici. De asemenea, am scris și despre 7 lucruri pe care le poate face Chișinăul pentru gestionarea COVID-19.
Ion Ceban a cerut subdiviziunilor responsabile să vină cu măsuri pentru a preveni accidentele cu implicarea bicicliștilor din parcurile mari, după ce un copil a fost lovit săptămâna trecută în Parcul Valea Morilor. Printre măsuri ar putea figura delimitarea mai clară a zonelor destinate bicicliștilor în parc sau limitarea accesului bicicliștilor în unele zone.
Sursă: Sporter.md
Capitala are un nou Regulament cu privire la Salubrizare. Acesta a fost votat pe 23 iulie 2020 de Consiliul Municipal și interzice aruncarea gunoiului pe stradă sau în locurile neautorizate și impune agenții economici să mențină zona din apropierea clădirii în care activează curată.
În baza acestui Regulament, vor putea fi aplicate amenzi pentru nerespectarea regulilor de curățenie de la 900-1800 lei pentru persoane fizice și de la 3000-9000 lei pentru persoane juridice.
Regulile vor fi afișate în curând pe panouri în parcuri, iar primarul general a sugerat că noile prevederi s-ar putea regăsi și pe facturile cetățenilor.
Regulamentul mai prescrie și instrucțiuni noi de pre-sortare a deșeurilor menajere. Astfel, cetățenii ar putea fi nevoiți să colecteze în recipiente separate deșeurile biodegradabile și cele reciclabile. Funcționarii nu au abordat această modificare în ședința săptămânală și nu este clar când va începe să fie aplicată această prevedere.
Infografic: Noile reguli pentru sortarea deșeurilor. Sursă: Primăria Mea
Citiți Regulamentul aici.
Autoritățile municipale au anunțat că încep reparația străzii Albișoara. Viceprimarul Ilie Ceban a declarat că a fost aleasă compania care va executa lucrările. Este vorba de firma Lusmecon, abonată la contracte publice cu sume mari. După 1 august, când expiră perioada de depunere a contestațiilor, vor putea începe lucrările de reparație.
Contractul de 100 de milioane de lei prevede și reparația trotuarelor de pe str. Pușkin și Bodoni, pe lângă alte străzi. Viceprimarul Ilie Ceban a menționat că au fost puse pe hârtie toate lucrările care trebuie executate, inclusiv să fie defrișați niște copaci, care ar putea sparge pavajul cu rădăcinile. Defrișările se vor face cu acordul Agenției de Mediu.
Între timp, reparația subteranei de pe bd. Dacia (centrul comercial „Shopping MallDova”) este gata în proporție de 80%. Lucrările au început în luna aprilie și au fost finanțate de centrul comercial.
Sursă: chisinau.md, iunie 2020
Lucrărilor de reabilitare la Stația de Epurare ar putea să depășească termenul stabilit. Asta pentru că pe șantier lucrează mai puțini muncitori decât ar trebui, a anunțat viceprimarul Ilie Ceban. Anterior, directorul interimar Anatolie Lichii spunea că șantierele vor fi închise până în iulie anul viitor.
Ilie Ceban a declarat că graficul de lucru a fost revăzut cu companiile responsabile de lucrări. Până la finalul lunii octombrie 2020 șantierele vor trebui asfaltate, ca apoi lucrările să fie reluate din primăvară, când condițiile meteo vor fi favorabile.
Ion Ceban a anunțat că până acum au fost elaborate 94 de scheme de amplasare a gheretelor pentru 134 de locuri din tot orașul. Schemele se fac de preturi și se aprobă prin dispoziția primarului.
Primarul general i-a atenționat pe pretori să nu aprobe sau să tolereze amplasarea gheretele în afara schemelor de amplasare, care ar trebui publicate pe site-urile fiecărei preturi.
Sursă: facebook.com/i.ceban.oficial
Reparațiile școlilor și grădinițelor sunt în toi, iar Ion Ceban a cerut să fie făcute publice rapoartele de cheltuieli pentru fiecare instituție în parte reparată din bani publici. Rapoartele ar urma să fie încărcate pe paginile web ale instituțiilor.
Într-un efort de îmbunătățire a transparenței activității, Primăria Chișinău informează că rapoartele de activitate ale subdiviziunilor pentru semestrul I al anului 2020 au fost publicate pe pagina oficială www.chisinau.md. Acestea pot fi accesate la categoria Rapoarte de Activitate.
Primăria planifică să semneze un acord de colaborare cu Oficiul Cadastral pentru a identifica imobilele din proprietatea municipală care nu au fost încă înregistrate și evaluate. O ședință în acest sens ar urma să aibă loc în cursul săptămânii. Viceprimara Inga Ionesii a menționat că municipalitatea are probleme la capitolul înregistrării bunurilor imobile.
Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu
Această sinteză a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.