PrimariaMea
Raport: Consiliul municipal Chișinău la un an distanță de sfârșitul mandatului Image
17 iul. 2023

Raport: Consiliul municipal Chișinău la un an distanță de sfârșitul mandatului

583 de subiecte au fost examinate de consilierii municipali în al treilea an de mandat. Aleșii locali au inițiat 18 proiecte și s-au întrunit în 23 ședințe, care s-au desfășurat pe parcursul a 52 de zile. În total, consilierii au aprobat 405 decizii. Pentru participarea la ședințe, municipalitatea a achitat aleșilor în 2022 peste 8,751 mil. de lei. Între timp, chișinăuienii în continuare nu cunosc, cum votează fiecare dintre consilieri. Votul electronic, pentru care s-a cheltuit peste un milion, este nefuncțional.

Informațiile sunt prezentate în raportul „CONSILIUL MUNICIPAL 2019 – 2023: retrospectiva anului III”, realizat de Asociația Primăria Mea. Acesta reprezintă o analiză comparativă a activității consilierilor pe parcursul a trei ani de mandat și include date despre numărul de ședințe, prezența consilierilor, inițiativele acestora, proiectele examinate, legalitatea deciziilor aprobate și alte informații relevante despre activitatea consilierilor municipali. 

     

Consiliul municipal Chișinău, ales în cadrul alegerilor locale din toamna anului 2019, se apropie de sfârșitul mandatului de patru ani. Primăria Mea a analizat activitatea aleșilor locali în primii trei ani de mandat (15 noiembrie 2019 – 15 noiembrie 2022). 

Pe parcursul activității, componența CMC a suferit modificări, unii consilieri și-au depus mandatul, au decedat și au fost înlocuiți de colegii din partid sau au părăsit fracțiunea din care făceau parte și își continuă activitatea în Consiliu în calitate de consilieri neafiliați. Astfel, la sfârșitul celui de-al treilea an de mandat, în Consiliu municipal șase din 51 de consilieri își desfășurau activitatea independent. În anul ce urmează, ultimul an de mandat, numărul acestora a continuat să crească.

În al treilea an de mandat, consilierii s-au reunit în 23 de ședințe, care s-au desfășurat pe parcursul a 52 de zile. În total, în trei ani de mandat (15 noiembrie 2021 – 15 noiembrie 2022), consilierii s-au reunit în 65 de ședințe, desfășurate pe parcursul a 115 de zile (apr. 300 de ore).

În această perioadă, aleșii au examinat peste 1870 de subiecte, dintre care 583 în al treilea an de mandat. Dintre acestea, 405 au fost aprobate, 49 respinse, 40 transmise la reexaminare, iar alte 89 au fost audieri de informații în urma cărora nu s-au adoptat decizii.

18 proiecte din 583 au fost inițiate de consilieri, de trei ori mai puține ca în primul an (62 proiecte) și de 1,5 ori mai puține decât în al doilea an (29 proiecte).

Cele mai multe inițiative, în al treilea an de mandat, au fost înaintate de fracțiunea PSRM – 5 proiecte. Total, în trei ani de mandat, cele mai multe inițiative au fost înaintate de către Platforma DA – 35  de proiecte.

Cele mai multe proiecte de decizii în al treilea an de mandat au fost înregistrate de consilierul Dinari Cojocaru (PSRM) – 3 proiecte. În primul an de mandat, cu 6 proiecte de decizie, pe locul I s-au plasat Roman Cojuhari (PAS) și Alexandru Bondarenco (PSRM), iar în al doilea an Iurie Tesa (DA) cu 5 proiecte. În total, pe trei ani, cele mai multe proiecte au fost înaintate de către consilierii Iurie Tesa (DA), Roman Cojuhari (PAS) și Alexandru Bondarenco (PSRM) – câte 10 proiecte. 

Nu toate proiectele ajung însă să fie aprobate sau cel puțin examinate în CMC. După numărul de proiecte de decizii aprobate în al treilea an de mandat, pe locul I se plasează Dinari Cojocaru (PSRM) – 3 proiecte. În al doilea an de mandat, cele mai multe proiecte aprobate le-a înregistrat consilierul DA Iurie Tesa (3 proiecte), iar în primul an de mandat consilierul PSRM Alexandru Bondarenco (5 proiecte). În total, pe trei ani, cele mai multe proiecte aprobate au fost înregistrate de către consilierii Alexandru Bondarenco (PSRM) și Rulsan Verbițchi (DA) – câte 7 proiecte. 

Cancelaria de Stat a supus controlului de legalitate 464 de decizii. Dintre acestea, Cancelaria a calificat drept ilegale 26 de decizii aprobate în anul III. Cifra deciziilor ilegale este de 1,5 ori mai mică decât în primul an de mandat (39 decizii), însă de două ori mai mare ca în anul doi (11 decizii). 19 decizii au fost contestate în instanța de judecată de Cancelarie.

Pentru participarea la ședințe în 2022, municipalitatea a achitat aleșilor indemnizații în mărime de peste 8,751 mil. de lei. În trei ani de mandat, consilierii au primit apr. 18 mil. de lei pentru participarea la ședințe. 

Deși locuitorii spun în sondaje că sunt mai informați despre activitatea Primăriei, canalele oficiale pagina web și de Facebook continuă să reflecte mai mult activitatea Primăriei, a primarului și a direcțiilor, nu și a consilierilor municipali. Astfel, nu există suficiente informații oficiale publice și ușor accesibile despre consilierii municipali date de contact, ore de audiență, proiecte de decizii inițiate etc.

La fel, nu cunoaștem felul cum votează consilierii, votul electronic, pentru care s-a cheltuit peste un milion de lei, nefiind funcțional. 

Mai mult de jumătate dintre consilieri, în trei ani de mandat, nu au inițiat niciun proiect de decizie și au în continuare restanțe la capitolul disciplină.

Totodată, practicile din CMC nu încurajează participarea cetăţenilor în procesul decizional, chiar și atunci când se desfășoară consultări, acestea sunt pentru bifă, iar recomandările cetățenilor adesea nu se regăsesc în proiectele finale.  

Dacă atât reprezentanții Primăriei, cât și cei ai Consiliului Municipal ar fi mai cooperanți și deschiși spre recomandările societății civile, ar putea fi făcuți pași importanți spre a asigura informație de calitate și publicată proactiv și accesibil pentru fiecare și pentru a asigura participarea publică a diferitor grupuri de cetățeni,  mai ales a celor subreprezentați în procesul decizional, fapt care ar îmbunătăți serviciile publice oferite de către municipalitate.

***

Primăria Mea este o comunitate a cetățenilor care doresc un Chișinău confortabil, accesibil și frumos. Lansată în martie 2016, inițiativa promovează ideea unui oraș mai bun, în care autoritățile consultă cetățenii atunci când stabilesc priorități, dezvoltă și implementează politici publice. Prin intermediul platformei www.primariamea.md, comunitatea prezintă activitatea autorităților municipale într-un mod mai accesibil, care să provoace interesul chișinăuienilor.

Raportul a fost elaborat în cadrul proiectului „Promovarea implicării civice și monitorizarea activității autorităților municipale”, implementat de asociația Primăria Mea, cu suportul National Endowment for Democracy (NED). Materialul reflectă opinia autoarelor și nu reprezintă viziunea NED.  


Distribuie