PrimariaMea
Până la 300 000 pentru proiectele tale. Cum poți participa la Bugetul Civil 2022 Image
14 feb. 2022

Până la 300 000 pentru proiectele tale. Cum poți participa la Bugetul Civil 2022

Primăria municipiului Chișinău a lansat programul „Buget Civil” pentru anul 2022. Prin acest instrument, orășenii pot veni cu idei de proiecte care să îmbunătățească viața comunității și pot obține finanțare de până la 300 de mii de lei. Termenul-limită de depunere a documentelor este 28 februarie, iar în luna aprilie urmează ca ideile acceptate să fie supuse votului. 

Condițiile de participare 

Bugetul civil este un proces prin care cetățenii decid cum este cheltuită o anumită parte din bugetul public. În acest fel, aceștia sunt implicați în procesul gestionării fondurilor publice, autoritățile publice devin mai transparente, iar prioritățile locale sunt mai ușor de identificat. În mun. Chișinău, bugetul civil a fost inițiat în anul 2017. 

În acest an, proiectele pot fi depuse în perioada 1-28 februarie. Suma totală alocată este de 3 milioane lei, aceasta fiind divizată în finanțări de două categorii: granturi mici (50-100 mii lei) și granturi mari (100-300 mii lei). 

Proiectele înaintate de cetățeni trebuie să se încadreze în următoarele domenii:

- Infrastructură urbană;

- Mobilitate urbană;

- Infrastructură culturală şi socială;

- Orașe inteligente, orașe verzi durabile;

- Democraţie locală;

- Educaţie, tineret şi sport;

- Diseminarea, monitorizarea activităţii autorităţilor administraţiei publice locale.

Pe lângă completarea unui formular de aplicare, solicitanții trebuie să asigure co-finanțarea proiectului: 1% din suma totală pentru persoane fizice și 20% – pentru persoanele juridice. Și să colecteze semnături de la comunitate: pentru proiectele mici minimum 100 de semnături din sectorul respectiv, pentru proiectele mari minimum 200 de semnături din întreg orașul. 

Toate documentele necesare pentru aplicare, le găsiți aici, inclusiv formularul de aplicare și lista pentru semnături. Regulamentul de participare este aici. 

Dosarul complet va fi expediat la adresa: bugetcivil@pmc.md și pe suport de hârtie la Direcția Relații Publice și Buget Civil, bir.8. Termenul limită de depunere a dosarelor este: 28 februarie 2022, ora 17:00.

 

Ce idei au fost în 2021?

În 2021, 21 de proiecte au fost propuse de orășeni, însă doar nouă au trecut de prima etapă. Dintre acestea, două erau de valoare mică, iar șapte de valoare mare. Printre ideile selectate au fost amenajarea scuarurilor, reabilitarea terenurilor sportive și crearea unui observator astronomic mobil. Mai detaliat despre acestea, puteți citi aici

Experiența aplicării și implementării unui proiect în cadrul Bugetului Civil a fost descrisă, în cadrul unui articol, de către Lilia Nenescu, membră a Asociației „Comunități Active pentru Democrație Participativă”. Autoarea spune că:

„Intenția noastră a fost să folosim bugetul civic ca pe o platformă deschisă cu ajutorul căreia să creștem vizibilitatea unui spațiu public contestat. De câțiva ani, regimul juridic al scuarului era incert din cauza unui fundament de beton care a apărut acolo peste noapte și care era folosit ca pretext pentru legalizarea dreptului de proprietate asupra terenului.

Viziunea noastră a fost să folosim fundamentul de beton ca schelet pentru viitorul mobilier urban din scuar.”  

Intervențiile din Colina Circului. Octombrie, 2021 Intervențiile din Colina Circului. Octombrie, 2021

 

O altă istorie este cea a lui Ștefan Grebencea, președintele Asociației „Steaua Ciocanei”, care gestionează un stadion de fotbal pentru copii și tineri. Inițial, în 2020, cu ajutorul bugetului civil, grupul de inițiativă a reușit să schimbe gazonul de pe stadion. În 2021, aceștia au solicitat deja fonduri pentru amenajarea gardului exterior, extinderea și încălzirea vestiarului, conectarea la apă caldă și renovarea echipamentului sportiv. Istoria acestuia o puteți urmări în video-ul de mai jos.

 

Fiecare poate să participe în acest proces

Fiecare cetățean/ă sau grup de inițiativă poate aplica și beneficia de fonduri din partea Primăriei, astfel îmbunătățind viața comunității sau rezolvând anumite probleme din vecinătate. Dacă aveți întrebări legate de proces, ne puteți scrie la primariamea@gmail.com și ne vom strădui să vă răspundem. 


Dacă doriți să susțineți activitatea Primăria Mea, puteți redirecționa 2% din venit la IDNO 1017620003813. Vă mulțumim❤️

 

 


Publicat de:

Distribuie