PrimariaMea
Scuaruri, trasee de alergare și observator astronomic: votează proiectul preferat la Bugetul Civil Image
21 apr. 2021

Scuaruri, trasee de alergare și observator astronomic: votează proiectul preferat la Bugetul Civil

Amenajarea scuarelor, reabilitarea terenurilor sportive și crearea unui observator astronomic mobil sunt printre proiectele propuse de orășeni în cadrul programului „Buget Civil”. Cetățenii pot vota proiectul preferat dintre cele nouă preselectate de autorități până pe 30 aprilie. Ulterior, autoritățile și autorii proiectelor vor implementa ideile câștigătoare până la sfârșitul lunii decembrie.  

Orășenii pot vota inițiativele civice care vor fi realizate în acest an de către municipalitate. Aceasta după ce au fost făcute publice nouă proiecte a Programului „Buget Civic”, mecanism prin care municipalitatea finanțează și implementează proiectele inițiate de cetățeni. În acest an, 21 de proiecte au fost propuse de orășeni, însă doar nouă au trecut de prima etapă. Dintre acestea două sunt de valoare mică (până la 100 000 lei), iar șapte sunt de valoare mare (până la 300 000 lei). 

Votarea se va încheia pe 30 aprilie, urmând realizarea lucrărilor până la sfârșit de an, pe https://sondaj.chisinau.md/. Pentru 2021, municipalitatea a alocat 3 milioane de lei pentru Bugetul Civil. 

Crearea mini-parcului Universitar „Ion Creanga” pe str. Ion Creanga

Promovarea educației nonformale și organizarea timpului liber, prin cunoașterea științelor spațial astronomice și a ciclității naturii

Numele meu e - Chișinău

Amenajarea Scuarului Tinerilor pe str. Petru Zadnipru 3/2

Amenajarea Scuarului Colina Circului, pe str. Circului nr. 16

Reabilitarea aleilor pietonale adiacente Lacului Victoria din str. Muncești 788-812

Reabilitarea capitală a stadionului Raduga din str. Zelinski 30/9

Modernizarea terenului sportiv din bd. Mircea cel Bătrân nr. 16 și amenajarea terenului adiacent

Dezvoltarea infrastructurii urbane de hiking și alergare în parcurile „La Izvor”, „Valea Morilor” și „Valea Trandafirilor”

 

Proiect 1 - Crearea mini-parcului Universitar „Ion Creanga” pe str. Ion Creanga 1

- Propus de Uliana Culea și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creanga”

- Sumă totală - 421 912 lei, dintre care 300 000 oferiți de municipalitate și 121 912 lei de Universitatea Pedagogică „Ion Creanga”

Proiectul presupune amenajarea unui spațiu verde multifuncțional pe str. Ion Creanga 1, transformând scuarul din față Universității Pedagogice. Procesul de implementare include trecerea tuturor etapelelor de amenajare: consultarea opiniei studenților și a orășenilor privind ce ar trebui să includă mini-parcul, crearea schiței, amenajarea spațiului și lansarea publică a acestuia. Conform autorilor, în spațiul respectiv vor fi organizate diverse activități, inclusiv educative, sociale și artistice pe tot parcursul anului. 

Proiectul în întregime poate fi găsit aici.

 

Proiect 2 - „Promovarea educației nonformale și organizarea timpului liber, prin cunoașterea științelor spațial astronomice și a ciclității naturii”

- Propus de Ivan Cirpal, reprezentant ASTRO Team Chișinău

- Sumă totală - 444 200 lei, dintre care 297 500 oferiți de municipalitate și 146 700 lei cumulativ prin servicii de către organizația Astro Team, Universitatea Tehnică din Moldova, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Clubul astronomic din Moldova și Centrul de cercetări „Astro-Uranias”.

Proiectul presupune cumpărarea și instalarea unui telescop modern în incinta Muzeului Național de Istorie, aflat pe str. 31 august 1989, nr. 121, inclusiv a diferitor instrumente și filtre care să permită o utilizare pentru mai multe scopuri. Prin instalarea telescopului, autorii proiectului vor să ofere posibilitatea tuturor pasionaților de astronomie să observe cerul nocturn, stelele, soarele, Calea Lactee și fenomenele astrologice, în lipsa unui Observator Astronomic municipal. Accesul la telescop ar trebui să fie gratuit, iar autorii proiectului se angajează să promoveze proiectul și în cadrul grădinițelor, școlilor, universităților și în municipiu. De asemenea, aceștia vor organiza evenimente și întruniri publice, la care doritorii vor putea utiliza telescopul respectiv și afla mai multe despre astre.  

Proiectul în întregime poate fi găsit aici

 

Proiect 3 - Numele meu e - Chișinău

 -Propus de Alexandru Chiriac

- Sumă totală - 298 000 lei, dintre care 295 020 oferiți de municipalitate și 2 980 lei contribuția autorului și a partenerilor - Mitropolia Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Interne.

Proiectul presupune fotografierea patrimoniului municipal, inclusiv: clădirile administrației publice locale și centrale, muzeele, monumente arhitecturale, parcurile, havuzele, gările, lăcașele de cult care dețin statut de monument istoric sau cultural, infrastructurii energetice, regiei de transport public etc. Pozele vor fi realizate de un fotograf profesionist și vor fi oferite autorităților locale pentru a fi utilizate în promovarea municipiului în cadrul expozițiilor, dar și în mediul online. De asemenea, proiectul prevede crearea și tipărirea unei cărți în care vor fi incluse pozele respective, complete de descriere. Cărțile vor fi oferite municipalității, autorităților centrale, delegațiilor internaționale, instituțiilor de învățământ și altor instituții care contribuie la promovarea orașului. 

Proiectul în întregime poate fi găsit aici.

 

Proiect 4 - Amenajarea Scuarului Tinerilor pe str. Petru Zadnipru 3/2

- Propus de Leonid Tataru

- Sumă totală - 231 362 lei, dintre care 222 862 oferiți de municipalitate și 8 500 lei contribuția autorului și a partenerilor - Caparol Moldova și A.O. Consiliul Municipal de Tineret din Chișinău.

Proiectul presupune amenajarea scuarului aflat pe str. Petru Zadnipru 3/2, anexă a Centrului Municipal de Tineret Chișinău (CMTC). Astfel se dorește ca acesta să devină un spațiu multifuncțional și de recreere pentru tineri, în care să se desfășoare inclusiv activitățile organizate de CMTC. Modificările propuse includ: instalarea unui gazon din iarbă artificială, instalarea mobilierului urban (mese, scaune, urne, umbrele, bean bag-urilor), unei scene, unei mese de ping-pong, corpului de iluminat și a unui foișor. Mai mult, autorii doresc împrejmuirea scuarului cu un gard și limitarea accesului în timpul nopții.

Proiectul în întregime poate fi găsit aici.

 

Proiect 5 - Amenajarea Scuarului Colina Circului, pe str. Circului nr. 16

- Propus de Lilia Nenescu

- Sumă totală - 99 450 lei, dintre care 96 450 oferiți de municipalitate și 3 000 lei contribuția autoarei și a grupului de inițiativă.

Proiectul presupune amenajarea minimalistă a unui pavilion multifuncțional în Scuarul „Colina Circului”, aflat pe str. Circului nr. 16. Scuarul se află în preajma Bisericii Sf. Constantin și Elena și a clădirii Circului, însă a rămas unicul spațiu verde în zonă, după construcția mai multor blocuri locative. Autorii intenționează să intervină minimal, păstrând gazonul și utilizând elementele deja existente în scuar - scheletul de beton al unei construcții ilegale. Aceștia propun ca pe scheletul respectiv să fie amenajată o bancă continuă, parțial acoperită pentru zilele însorite sau timp ploios. De asemenea, grupul de inițiativă dorește să creeze o mică cale de acces dinspre str. Circului și să instaleze o parcare pentru biciclete - pentru a încuraja utilizarea transportului alternativ și a urnelor de gunoi. În interiorul construcției din beton se planifică decorarea cu vegetație. Proiectul este o continuare a acțiunilor de înverzire realizate în anii 2019 și 2020, când au fost plantați arbori și arbuști în zonă. Autorii planifică organizarea a două acțiuni de înverzire în noiembrie-decembrie 2021. 

Proiectul în întregime poate fi găsit aici.

 

Proiect 6 - Reabilitarea aleilor pietonale adiacente Lacului Victoria din str. Muncești 788-812

- Propus de Ana Oglinda

- Sumă totală - 293 120 lei, dintre care 278 120 oferiți de municipalitate și 15 000 lei contribuția autoarei și a partenerilor - Tipografia „Color Studio” și „Salamercom” Srl. 

Proiectul presupune amenajarea aleii pietonale din preajma lacului Victoria, în tronsonul str. Muncești 788-812, unde locuiesc aproximativ 7 000 orășeni. Autorii proiectului au realizat un chestionar, colectând opiniile locuitorilor din zonă, iar în baza acestora Primăria ar trebui să elaboreze proiectul de amenajare. Conform autorilor, este planificată amenajarea a 920 m de alee, inclusiv prin instalarea plitelor din beton de către locuitori și organizarea acțiunilor repetate de salubrizare. 

Proiectul în întregime poate fi găsit aici.

 

Proiect 7 - Reabilitarea capitală a stadionului Raduga din str. Zelinski 30/9

- Propus de Sergiu Sanduleac

- Sumă totală - 298 987 lei, dintre care 295 987 oferiți de municipalitate și 3 000 lei contribuția autorului și a grupului de inițiativă. 

Proiectul presupune reabilitarea integrală a stadionului din str. Zelinski 30/9 și a terenului adiacent, amenajând spațiul sportiv astfel încât să fie incluziv și să permită practicarea diferitor tipuri de sport. Autorii propun renovarea capitală a terenului de fotbal prin asfaltare, amenajarea terenului sportiv adiacent cu utilaje pentru practicarea diferitor sporturi (baschet, tenis etc.) și crearea căilor de acces care să permită accesul persoanelor cu dizabilități. De asemenea, grupul de inițiativă dorește curățarea copacilor care împiedică desfășurarea activităților sportive, reparația scaunelor și a gardului ce împrejmuiește terenul și înlocuirea iluminatului nocturn cu unul ecologic. De reparația terenului ar putea beneficia peste 7 000 locatari din cartierul respectiv, inclusiv locuitorilor unor construcții noi, care nu au în preajmă astfel de spații de recreere. 

Proiectul în întregime poate fi găsit aici.

 

Proiect 8 - Modernizarea terenului sportiv din bd. Mircea cel Bătrân nr. 16 și amenajarea terenului adiacent

- Propus de Ștefan Grebencea 

- Sumă totală - 105 000 lei, dintre care 100 000 oferiți de municipalitate și 5 000 lei contribuția autorului.

Proiectul presupune modernizarea terenului sportiv din bd. Mircea cel Bătrân nr. 16 și transformarea acestuia într-un spațiu polivalent, unde copiii și adulții vor putea practica diverse sporturi. Terenul a beneficiat în 2017 de modernizare a gazonului artificial, la fel prin mecanismul Bugetului Civil. Totuși, celelalte elemente ale terenului necesită renovare. La moment, terenul este utilizat de copii și adulți care practică fotbal, iar proiectul presupune includerea elementelor necesare pentru alte jocuri, precum șah, dame, practicarea ciclismului sau a tenisului. Lucrările de amenajare vor fi realizate de către autor, iar contribuția Primăriei ar consta în amenajarea gardului exterior, extinderea și încălzirea vestiarului, conectarea la apă caldă și renovarea echipamentului sportiv.  

Proiectul în întregime poate fi găsit aici.

 

Proiect 9 - Dezvoltarea infrastructurii urbane de hiking și alergare în parcurile „La Izvor”, „Valea Morilor” și „Valea Trandafirilor”

- Propus de A.O. „Run Moldova”

- Sumă totală - 338 280 lei, dintre care 272 280 oferiți de municipalitate și 66 000 lei contribuția organizației.

Proiectul presupune amenajarea și reabilitarea capitală a șase trasee de mers sau alergat, pentru o lungime totală de 35 km, în trei parcuri municipale. Amenajarea va avea loc fără intervenții majore asupra florei existente, dorindu-se crearea unor trasee de tip trail (pe teren accidentat), respectiv fără asfaltare sau iluminare. Proiectul prevede procurarea instrumentelor de grădinărit, materialelor pentru marcare - inclusiv 384 indicatoare cu design particular, lemn - pentru acoperirea pârâiașelor și a vopselei organice ce urmează a fi aplicată pe pietre și roci. Proiectul include și salarizarea coordonatorului de proiect, a contabilului și a constructorilor care se vor ocupa de crearea traseelor. Membrii comunității de alergare „Run Moldova”, care include peste 5 000 de alergători, vor identifica traseele optimale, prin organizarea a 12 evenimente de alergare. Aceiași membri se angajează să le amenajeze, să mențină curățenia timp de 6 luni și să reînnoiască marcajele - în măsura posibilităților.

Proiectul în întregime poate fi găsit aici.

 

Programul „Buget Civil” este un mecanism de împuternicire a cetățenilor, oferindu-le posibilitatea să aducă pe agenda autorităților proiectele prioritare pentru comunitate. Bugetul Civil este lansat în fiecare an pe 1 februarie. Pentru participare este necesară completarea unui formular de descrierea a proiectului și adunarea semnăturilor din partea susținătorilor ideii respective. Proiectele sunt implementate de autorități, sub monitorizarea cetățenilor.

Vă încurajăm să votați proiectul sau proiectele, care vi se mai mai importante din cele disponibile în acest an și să aplicați în 2022 cu o idee pentru comunitatea din care faceți parte.

Autoare: Cristina Sîrbu

 

Dacă doriți să susțineți activitatea Primăria Mea, puteți redirecționa 2% din venit la IDNO 1017620003813. Vă mulțumim ❤

 


Publicat de:

Distribuie