O nouă față pentru Parcul Central și taxe locale mai mari
Parcul Catedralei și Grădina Publică „Ștefan cel Mare” vor fi reamenajate anul viitor, ne anunță autoritățile municipale. O altă noutate este că locuitorii Chișinăului vor contribui la bugetul municipal cu mai mulți bani. Primăria analizează introducerea câtorva taxe noi și recalcularea celor existente, pentru a acoperi inflația din ultimii ani. Producătorii autohtoni pot să-și vândă produsele agricole la o nouă piață deschisă la Calea Basarabiei, iar primăria speră să obțină un grant pentru modernizarea transportului public.
Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 14 septembrie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:
Parcurile Centrale vor fi reamenajate
S-a deschis o piață nouă la Calea Basarabiei
Grant pentru transportul public
De ce nu se dau multe amenzi pentru gunoi aruncat la întâmplare?
Statistica sesizărilor de pe portalul eu.chisinau.md
COVID-19 în capitală
Bilanțul îmbolnăvirilor de Covid-19 nu descrește nici în ultima săptămână. De pe 7 până pe 13 septembrie au fost înregistrate încă 1 528 de cazuri noi de infectare în capitală, ridicând cifra totală a infectărilor la 18 225, conform datelor oferite de Ministerul Sănătății.
Încă 31 de lucrători medicali din spitalele municipale s-au infectat în ultima săptămână, a informat șefa Direcției Sănătate a primăriei, Tatiana Bucearschi. Astfel, în total 618 cadre medicale au preluat virusul.
În timp ce 631 de pacienți confirmați cu Covid-19 sunt internați în spitalele municipale (luni, 14 septembrie), alte peste 10 mii de persoane se află la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie, o parte confirmați cu Covid-19, iar alții suspecți. Spitalele municipale mai au 296 de locuri libere pentru bolnavii de Covid.
Mai multe concentratoare de oxigen au fost transmise secțiilor Covid din spitalele din capitală, într-o acțiune comună a Direcției Sănătate a primăriei cu Ministerul Sănătății.
Parcurile Centrale vor fi reamenajate
Primăria Chișinău informează că Parcul Catedralei și Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt" vor fi reabilitate în anul 2021.
Nu este clar în baza căror principii au fost selectate cele două parcuri centrale pentru reabilitare, însă primarul general a postat pe rețelele de socializare, în argumentarea deciziei, mai multe fotografii cu zone ce ar avea nevoie de reparații.
Pentru început, municipalitatea va face un concurs național de soluții pentru reamenajarea zonelor verzi. Pentru aceasta a încheiat un acord de colaborare cu o asociație de companii și practicieni din domeniul arhitecturii și designului - DAS Architecture. Vor fi alocați bani din bugetul municipal, dar se vor căuta și surse externe.
În prezent, se elaborează caietul de sarcini, iar până la finalul anului va fi anunțat concursul de proiecte. Ulterior, va fi selectată compania care va realiza proiectul câștigător.
Sursa: Facebook/Iv Ceban
Se calculează taxe locale noi
Anul 2021 ar putea începe cu noi taxe locale. Viceprimara Inga Ionesii a anunțat că primăria a elaborat, cu suportul unui expert din România, un studiu comparativ cu privire la taxele și impozitele locale care se colectează în Bulgaria, România și Slovacia. Viceprimara nu a menționat cine este expertul și de ce colaborează cu primăria Chișinău. Studiul comparativ va servi drept bază pentru a face propuneri de ajustări a taxelor locale din capitală.
Cert este că taxele vor fi majorate la nivelul inflației din ultimii 4 ani și vor fi propuse următoarele impozite noi:
- taxă de salubrizare;
- taxă pentru parcaj pentru posesorii de automobile, care utilizează parcajul (deși ar fi prevăzută, nu se colectează);
- taxă pentru spectacole (din 2022).
De asemenea, taxa pentru imobil începând cu 2021 va fi revizuită.
Propunerile vor fi coordonate în grupul de lucru din care fac parte experți de la Ministerul Finanţelor şi Inspectoratul Fiscal de Stat și supuse dezbaterilor publice.
S-a deschis o piață nouă la Calea Basarabiei
Într-un efort de a combate comerțul stradal ilegal, autoritățile municipale au anunțat că o nouă piață a fost amenajată pe str. Calea Basarabiei 42. Anunțul a fost făcut de viceprimara Inga Ionesii, care a declarat că s-ar oferi locuri fără plată pentru producătorii autohtoni timp de 12 săptămâni. Din păcate, noutate nu se regăsește pe pagina web a primăriei Chișinău, pentru a fi comunicată publicului larg.
Sursa: Facebook/Casa Fermierului
Grant pentru transportul public
Viceprimarul Victor Chironda a anunțat că Primăria Chișinău a aplicat din nou pentru a primi un grant de 3,5 milioane de euro pentru dezvoltarea transportul public din capitală, după ce aplicarea de anul trecut a fost respinsă.
Proiectul constă în dezvoltarea sistemului de transport public în municipiul Chișinău, după modelul organizării transportului public din orașul Lublin (Polonia).
Mai multe detalii despre măsuri ce vor fi finanțate, dacă va fi câștigat grantul, a oferit Victor Chironda pe rețelele de socializare:
- optimizarea rutelor și crearea stațiilor de transbordare;
- extindere benzilor dedicate;
- dotarea stațiilor de așteptare cu panouri informaționale;
- comasarea Parcului Urban de Autobuze și a Regiei de Transport Electric pentru a crea Regia Municipală de Transport Public;
- crearea Centrului Unic de Control al Traficului transportului public;
- sporirea capacităților de management a transportului public în cadrul Direcției Transport a primăriei;
- preluarea practicilor și experienței europene în adaptarea transportului public la măsurile de luptă cu COVID-19.
Sursa: rtec.md
De ce nu se dau multe amenzi pentru gunoi aruncat la întâmplare?
Săptămâna precedentă, preturile au dat, în medie, circa 5-8 amenzi pentru gunoi aruncat în locuri neautorizate. Majoritatea au fost trimise agenților economici (3000 - 9000 lei). „Puține”, a comentat primarul general și a pus numărul mic de amendări pe seama insuficienței agenților constatatori.
În prezent, drept agenți constatatori figurează câte 2-3 funcționari din pretură angajați pentru alte funcții.
Astfel, primăria face noi planuri pentru a pune în aplicare Regulamentul care dictează amenzi pentru aruncarea gunoiului în locuri neautorizate, a anunțat viceprimarul Ilie Ceban. Autoritățile municipale intenționează ca până la finalul anului 2020 să creeze o nouă structură pe lângă fiecare pretură care să cuprindă agenții constatatori ce vor face ture de monitorizare a curățeniei în oraș și vor amenda cetățenii sau afacerile care încalcă regulile de salubrizare. Anterior, preturile au fost rugate să majoreze numărul de agenți constatatori.
Agenții constatatori vor fi echipați cu uniforme speciale, pentru a fi vizibili, a oferit mai multe detalii primarul general într-o postare pe rețelele de socializare.
Statistica sesizărilor de pe portalul eu.chisinau.md
În perioada 17 august - 11 septembrie 2020, pe platforma eu.chisinau.md au fost recepționate 296 de sesizări din partea cetățenilor care s-au ciocnit de diverse probleme în oraș. Dintre aceste, 76 au fost soluționate. Majoritatea problemelor raportate țin de evacuarea garajelor ilegale, a crengilor uscate, a deșeurilor, salubrizarea parcurilor și cosirea ambroziei.
Cifrele au fost raportate de secretarul general al Consiliului Municipal, Adrian Talmaci, care a mai anunțat că a fost adăugat un nouă categorie pentru sesizări: Mașini Abandonate.
Serviciul electronic de raportare a problemelor din oraș - platforma eu.chisinau.md a fost lansat în martie 2020 și permite cetățenilor să urmărească on-line procesul de remediere a neregulilor pe care le-au reclamat și să primească notificări despre acțiunile întreprinse de autorități. De la lansare, au fost colectate peste 3 500 de sesizări, dintre care circa 2 000 au fost soluționate.
Captură eu.chisinau.md
Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu
Această sinteză a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.