Noi blocuri la Grădina Botanică și autorizarea construcțiilor în Centrul istoric, votate azi în Consiliul Municipal
Astăzi, 2 aprilie, fracțiunea Partidului Socialiștilor Platforma Demnitate și Adevăr și Partidului Unității Naționale din Consiliul municipal Chișinău au votat aplicarea Regulamentului Local de Urbanism (RLU) pentru zona istorică a orașului, care ar permite reluarea autorizării construcțiilor în zonă. Al doilea subiect dezbătut cu scandal a fost aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce ar permite construcția a 15 blocuri lângă Grădina Botanică.
Fracțiunea PAS s-a opus aprobării acestor două subiecte, inclusiv prin protest cu pancarte, dezbateri aprinse și utilizarea unui megafon. Într-un final, deși s-a ajuns la îmbrânceli și cuvinte necenzurate, iar proiectele nu au putut fi audiate în întregime și dezbătute, președintele ședinței - Victor Poleacov (PSRM) a trecut rapid prin procedura de votare. Astfel, ambele proiecte au fost aprobate, prima cu 28 de voturi ale PSRM, PDA și PUN, iar a doua cu 31 voturi de la consilierii PSRM, PDA, PUN, PP Șor
Fără PUZ Centru, dar cu RLU
Nucleul Istoric al orașului, la moment, nu dispune de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) și, din cauza unei decizii aprobate de Consiliul Municipal în 2008, pentru zona respectivă nu este aplicabil RLU. În lipsa unor reglementări specifice pentru o zonă istorică și în lipsa inventarierii monumentelor istorice locale și naționale, în Centrul capitalei nu ar trebui aprobată construcția unor noi clădiri.
Totuși, în ultimii ani au apărut noi blocuri, de la Hotelul ExFactor de 15 etaje la intersecția străzilor București și Vlaicu Pârcălab, la clădirile înghesuite pe stradela Teatrală, care distrug casele istorice din preajmă. În lipsa unui PUZ pentru Nucleul Istoric, care să reglementeze cât de înalte pot fi clădirile respective, spațiile verzi din jur, infrastructura care este necesară și tot așa, „dezvoltatorii imobiliari” au activat în bază de autorizații de construcție, eliberate de municipalitate Acest lucru s-a întâmplat până în februarie 2020, atunci când a fost modificată legea, iar autoritățile nu mai pot elibera autorizații pentru niciun fel de construcții în inima capitalei.
Tot în februarie 2020, autoritățile au început să lucreze pentru crearea unui PUZ pentru Nucleul Istoric. Printre acțiunile propuse erau (1) auditarea PUZ Centru creat în 2008; (2) elaborarea unui proiect nou, în caz de necesitate (3) inventarierea monumentelor istorice din zona centrală. Totuși, deși a trecut mai mult de un an de atunci, nu este clar la ce etapă se află procesul respectiv.
Astfel, consilierii Platformei DA au venit cu un proiect, prin care să permită reglementarea zonei istorice centrale prin Regulamentul Local de Urbanism, lucru care contravine dispoziției din 2008. Centrul Național Anticorupție (CNA) a avizat proiectul propus de PDA și a scos la iveală mai multe probleme. Concluzia CNA menționează, printre altele, lipsa de transparență în procesul decizional și riscuri sporite de corupție, iar ca soluție propune aprobarea documentației urbanistice pentru Zona Centru - adică a PUZ-ului.
Declarațiile PDA și de ce ele nu ne liniștesc
După pauza de masă, Aliona Mandatii (PDA) a făcut declarații pe marginea proiectului. Aceasta a menționat că necesitatea aprobării RLU pentru zona Centru vine din faptul că persoanele fizice și juridice, după decizia din februarie 2020, nu mai pot construi în zona respectivă. Astfel, drepturile lor ar fi lezate. Mai mult, Mandatii a zis că aprobarea aplicării RLU în zona istorică nu va prejudicia centrul istoric și nu va permite construcția unor clădiri mai înalte decât 15 metri de la sol, iar toate sugestiile CNA au fost implementate. În timpul dezbaterilor la subiect, și Vasili Chirtoca (PSRM) a ținut să liniștească orășenii, menționând un amendament care prevede construcția unor noi imobile în Centrul Istoric doar în baza aprobării unui Plan Urbanistic de Cartier sau de Detaliu - adică a unui document urbanistic care reglementează un singur cartier sau zone foarte mici.
Totuși, odată cu aplicarea RLU, în lipsa unui Plan Urbanistic Zonal pentru nucleul istoric, ar putea fi încurajat haosul construcțiilor în centrul orașului. Un Plan Urbanistic de Detaliu nu protejează centrul de intervenții în detrimentul locuitorilor. Chișinăul are experiența construcțiilor în baza Planurilor Urbanistice Zonale, elaborate agenți economici, care construiesc pentru profit și mai puțin cu interes în dezvoltarea infrastructurii pentru orășeni. Cât despre implementarea recomandărilor CNA, organizația Save Chișinău menționează că doar trei dintre sugestii au fost luate în considerare, acestea ținând de termene și nu neapărat contribuind la eliminarea posibilităților de corupție.
Mai mult, aprobarea construcțiilor în centru pe baza RLU înlătură sensul de urgență în crearea documentației urbanistice. Astfel, autoritățile deja nu mai sunt nevoite să urgenteze procesul de creare a PUZ Centru și, în lipsa presiunii, nu se știe când va fi gata documentația urbanistică.
Descriem situația la Grădina Botanică așa cum a fost votată - foarte pe scurt
Anul trecut, scriam despre consultările pentru PUZ Burebista - un proiect de a construi un complex locativ din 15 blocuri, cu înălțime cuprinsă între 11 și 17 etaje, la marginea Grădinii Botanice.
Proiectul nu prevede amplasarea de școli sau grădinițe, fiind menționat că sunt suficiente locuri în cele existente în apropiere. În ce privește locurile de parcare, proiectanții doresc să asigure 70% dintre acestea prin parcări la demisolul și subsolul blocurilor locative, precum și în curțile acestora. Documentul prevede și posibilitatea de amenajare a unor spații comerciale la parterul blocurilor de locuit, iar în ce privește spații verzi și înverzire, aceste detalii nu sunt menționate.” În urma consultărilor, am solicitat tabelul de divergențe cu propunerile locuitorilor, însă am fost informați că propuneri nu au fost recepționate.
La ședința din 31 martie, consilierii au votat aprobarea PUZ-ului Burebista în 5 minute - fără raportarea din partea Svetlanei Dogotaru, fără runda de întrebări-răspunsuri și pe fundalul îmbrâncelilor și înjurăturilor între aleșii municipali. Vasili Chirtoca (PSRM) s-a adresat direct președintelui ședinței, Victor Poleacov (PSRM) cu câteva propuneri, printre care obligarea companiei de construcție să repare scuarul din str. Sarmisegetuza în apropierea complexului locativ. Din discuții, am desprins și că agentul economic se obligă să construiască o grădiniță de 180 locuri - pe care să o ofere apoi la balanța primăriei, precum și mai multe elemente de infrastructură pentru deplasarea locuitorilor.
Totuși, nici propunerile lui Chirtoca, nici campania masivă de promovare a proiectului, în mass-media, sponsorizată de autorii proiectului, nu au ajutat la înlăturarea îngrijorărilor cu privire la acest proiect. Conform fracțiunii PAS, proiectul va majora povara asupra infrastructurii zonei, adăugând peste 2000 de apartamente într-o parte a orașului unde circulă o singură rută de transport public (autobuzul 23) și unde nu sunt suficiente instituții de învățământ pentru a acomoda toți copiii din zonă. Mai mult ca atât, aceștia se îngrijorează cu privire la ambuteiajele prezente la moment în aria respectivă, care vor crește din cauza lipsei locurilor de parcare pentru toate autovehiculele locatarilor.
Deciziile luate astăzi de Consilierii Municipali sunt îngrijorătoare, atât prin forma lor - strigăte și îmbrânceli, cât și prin conținut.
În lipsa unor discuții deschise și constructive, acestea pot pune în pericol Nucleul Istoric al orașului și infrastructura sectoarelor capitalei. Proiectele municipale ar trebui, în primul rând, consultate cu orășenii. Iar atunci când acestea sunt respinse vehement de o parte de consilieri, stârnesc critici din partea Centrului Național Anticorupție și o reacție din partea societății civile, acestea nu ar trebui aprobate.
Autoare: Cristina Sîrbu
Dacă doriți să susțineți activitatea Primăria Mea, puteți redirecționa 2% din venit la IDNO 1017620003813. Vă mulțumim ❤