Newsletter: Taxa de salubrizare anulată fără consilierii MAN, pericol ecologic în Chișinău și fabricat în Moldova
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Ceban vrea compensații, iar Guvernul îi sugerează să folosească eficient banii alocați
La o săptămână de când a cerut compensații la energia electrică consumată de unele întreprinderi municipale, primarul Ceban dă de înțeles că Guvernul nu i-a oferit niciun răspuns. La polul opus, într-o conferință de presă, premierul Dorin Recean i-a recomandat să folosească resursele finaciare mai eficient, în condițiile în care Chișinăul este unul dintre orașele cu „bugete enorme”. În demersul adresat către Guvern, primarul a solicitat compensații de circa 400 de milioane de lei, deoarece atât ar fi cheltuielile suplimentare care ar urma să le suporte primăria în urma majorării tarifelor la energie electrică.
Ion Ceban despre banii dați pe concertele din diaspora și promovarea partidului de la tribuna municipală
Ion Ceban nu vede o problemă în faptul că folosește tribuna primăriei în scopurile partidului MAN. Asta a declarat primarul, întrebat de jurnaliștii ZdG. Nu consideră o risipă nici organizarea concertelor în diasporă. Ceban explică faptul că acestea ar fi organizate în baza unor acorduri de parteneriat cu administrațiile publice locale, asociații, dar și cu suportul partenerilor. Primarul susține că scopul principal al concertelor este „comunicarea cu conaționalii”. Cât despre petiția semnată de mai mulți chișinăuieni, prin care se solicită renunțarea la această practică și investirea banilor acasă, Ceban o numește „acțiuni ale unor membri de partid cu tentă galbenă”.
Referitor la elementele de vizibilitate ale primăriei, în care sunt promovați funcționarii publici, membri ai partidului MAN, și sunt folosite inclusiv culorile partidului, primarul a declarat:
„Culoarea verde este una frumoasă și vie, inclusiv a naturii. A fost până la noi, va fi după noi, nu există loc de interpretare. Dacă cineva își dorește acest lucru, nu are decât să o facă.”
Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor pot fi găsite aici.
Rezumat din CMC
MAN a părăsit ședința CMC, fără a aproba proiectul care ține de buget și taxe locale
După mai bine de o lună, consilierii au fost chemați într-o ședință extraordinară pe 28 ianuarie. În tot acest timp, aleșii din CMC au cerut în repetate rânduri convocarea acesteia, deoarece municipiul nu are un buget votat pentru anul curent și nici taxele locale stabilite.
Ședința a fost prezidată de Dumitru Ivanov (PAS). Acesta a solicitat explicații privind ședința anterioară, care nu a fost încheiată conform regulamentului. Deși ordinea de zi nu a fost epuizată, ședința nu a fost reluată, iar la 18 ianuarie, după expirarea termenului de o lună prevăzut în regulamentul CMC, s-a considerat automat închisă. Asta, deși, proiectul referitor la taxele locale nu a fost votat în întregime. În consecință, amendamentele adoptate, care includeau anularea taxei de salubrizare, nu au fost luate în calcul. În consecință, a fost aprobat și publicat proiectul ca bază.
După o pauză solicitată de consilierii PAS, pentru ca secretariatul să analizeze notificarea Cancelariei de Stat care face referire la proiectul taxelor locale, votat în ședința precedentă, consilierii MAN s-au întors în sală împreună cu șeful de partid. Acesta s-a instalat la tribuna CMC, cu colegii de partid în spate și s-a lansat în acuzații către fracțiuni: „Coaliția PAS-PSRM este contra orașului. Vreți să introduceți ceva ilegal.” Zinaida Popa (PAS), l-a contrazis, spunând că bugetul și taxele locale sunt proiecte importante pentru oraș.
Dinari Cojocaru (PSRM) a respins o presupusă coaliție între cele două fracțiuni. Acesta a mai declarat că autoritățile municipale au așteptat intenționat scurgerea termenului de o lună, așa încât să fie anulat amendamentul care prevede excluderea taxei de salubrizare.
Într-un final, consilierii MAN, la îndemnul primarului, au părăsit sala de ședință.
Poluare din cauza unei gunoiște ilegale din sectorul Buiucani
Vitalie G., locuitor din Grătiești, a semnalat despre o posibilă catastrofă ecologică. Pe strada Calea Ieșilor 36 se află o gunoiște ilegală, unde se depozitează deșeuri din construcții, lemn, crengi, vopsele etc. Aceasta mocnește și emană fum în urma unui incendiu izbucnit anterior. De asemenea, gunoiul este spălat de apele pluviale, ceea ce duce la poluarea atât a râului Bîc, cât și a aerului. Terenul ar fi în administrarea Direcției Generale Locativ-Comunale. Cu aproape trei ani în urmă, spațiul a fost alocat temporar pentru sortarea deșeurilor. Deși locatarii din zonă au blocat accesul la gunoiște, deșeurile continuă să fie depozitate acolo, a mai adăugat locuitorul de la Grătiești.
Taxa de salubrizare a fost anulată, repetat, în lipsa consilierilor MAN
Consilierii PAS, PSRM și Victor Chironda (Platforma DA) au votat proiectul privind aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale. Decizia a fost luată deși, anterior, municipalitatea a declarat că proiectul a fost votat ca bază.
Consilierii au analizat subiectul, pus în discuție și în ședința anterioară a CMC, chiar dacă raportorii au lipsit. Consilierii prezenți au exclus prevederea privind colectarea taxei de salubrizare, de 120 de lei per locuitor. Ulterior, primăria, într-un comunicat, a menționat că aceasta ar fi o acțiune politică, care nu are putere juridică.
Ulterior, consilierii au decis ca celelalte subiecte să fie incluse pe ordinea de zi a ședinței următoare.
***
Ordinea de zi aprobată la ședința din 28 ianuarie aici.
Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.
Video de la ședință aici.
Alte știri din Chișinău
De ce proiectul parcărilor cu plată bate pasul pe loc?
Proiectul Primăriei Chișinău privind introducerea parcărilor publice cu plată ar fi blocat în așteptarea avizelor de la Ministerul Finanțelor și Centrul Național Anticorupție (CNA), deși ambele instituții susțin că au reacționat încă anul trecut, scriu cei de la Jurnal.md. Viceprimarul Ilie Ceban afirmă că regulamentul este finalizat, dar nu poate fi prezentat Consiliului Municipal Chișinău fără avizele respective. CNA precizează că au oferit un răspuns încă în toamna anului trecut. Aceeași situație se întâmplă și în cazul Ministerului Finanțelor, care au reacționat în decembrie 2024. Proiectul prevede tarife pentru parcare, în funcție de sector. Cele mai mari tarife propuse sunt în sectoarele Centru și Râșcani, unde un abonament anual poate ajunge la 28.000 de lei, iar cele mai mici în alte zone ale orașului, cu tarife de până la 14.000 de lei pe an.
Agenda urbană
29 ianuarie - 2 februarie – Fabricat în Moldova 2025, expoziție. Locația: CIE Moldexpo.
31 ianuarie – Licitația pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă. Locația: Pretura Centru.
31 ianuarie – „Dacă pereții ar putea vorbi”, expoziție. Locația: Galeria PLAI.
4 februarie – Consultări publice privind Programul de suport al organizațiilor studențești de autoguvernanță. Locația: Centrul Municipale de Tineret Chișinău.
Imaginea săptămânii
Citește pe Primăria Mea
Cartierul delimitat de străzile Ion Creangă, Eugen Coca, Ion Neculce și Calea Ieșilor ilustrează una dintre provocările majore ale orașelor post-sovietice – cum modernizăm zonele și blocurile vechi, care nu mai răspund nevoilor actuale, fără a pierde legătura cu identitatea comunității? În timp ce unele clădiri și spații sunt îngrijite de locuitori implicați, altele, lăsate în paragină și degradate, afectează atât siguranța, cât și estetica zonei. Propunerile de demolare și înlocuire cu blocuri de 18 nivele intră în contrast cu practicile mai multor orașe europene, unde reabilitarea fondului locativ vechi a devenit o soluție mai sustenabilă și adaptată nevoilor comunităților locale. Primăria Mea a analizat situația acestui cartier, planurile propuse și soluții alternative. Citește detalii în articolul: „Blocuri noi cu 18 nivele peste drum de Dendrariu. Cu cele vechi totuși ce facem?”.
A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.
Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul!
Un oraș bun este un efort comun