PrimariaMea
28 ian. 2025

(Transcriere) Ședința primăriei din 27 ianuarie 2025

 


Ordinea de zi a ședinței:

1. Informație cu privire la desfășurarea procesului educațional în semestrul II al anului de studii 2024-2025, în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport

2. Informație cu privire la situația din domeniul social și de sănătate la nivelul municipiului Chișinău
Raportor: Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială

3. Informație cu privire la întreținerea gospodăriei drumurilor în sezonul rece 2024-2025.
Raportor: Dorin Ciornîi, șef interimar al Direcției generale mobilitate urbană

4. Raport cu privire la menținerea ordinii publice în municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Moroi, șef Secție securitate publică, Direcția de Poliție mun. Chișinău

5. Raport privind situațiile excepționale în municipiul Chișinău.
Raportor: Oleg Melnic, șef al Direcției Situații Excepționale a  mun. Chișinău


Transcriere:

Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități

Ion Ceban: Bună dimineața, colegi. Sper că sunteți bine. Ne spunem acuma imediat dacă putem începe. Putem? Da. Vă mulțumesc mult tuturor. Astăzi este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Însă, rog colegii și mai târziu să ne spună care sunt acțiunile pe care le întreprinde Primăria Municipiului Chișinău. Sunt foarte multe, sunt sute de activități pe care le realizăm în domeniul educațional, cultural, dar și altele. Primăria Chișinău reafirmă angajamentul de a combate discriminarea și antisemitismul, promovând valori precum toleranța, respectul și empatia.

Să nu uităm niciodată trecutul pentru a construi un viitor mai corect și mai pașnic. Primăria Municipiului Chișinău se alătură evenimentelor, așa cum spuneam, dedicate Săptămânii Memoriei Holocaustului, în 27-31 ianuarie 2025, organizând activități în parteneriat cu instituțiile, așa cum spuneam, educaționale și culturale din Municipiul Chișinău, pentru a păstra vie memoria victimelor Holocaustului și a pogromurilor lor din trecut, inclusiv pogromul de la Chișinău din 1903.

Locuri din Chișinău care stau mărturie tragediei includ monumentul victimelor ghetoului evreiesc de pe strada Ierusalim, Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova, Memorialul Victimelor Fascismului din sectorul Râșcani. Iar pe parcursul acestei săptămâni avem, așa cum spuneam, sute de activități, expoziții tematice de carte și de desen, vizionări de filme documentare și artistice, mese rotunde și lecții educative despre toleranță și istoria Holocaustului, ceremonii de aprindere a lumânărilor. Am să rog, în acest context, domnul Pavaloi, foarte succint, doamna Alina Tăbăcaru și ceilalți care au o funcție, să ne comunice câte ceva. Vă mulțumesc mult.

 

Andrei Pavaloi: Domnule primar general, stimați colegi, bună ziua. Într-adevăr, și în acest an, la fel ca și în anii anteriori, în colaborare cu asociațiile obștești de profil, Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a făcut apel către instituțiile educaționale din subordine pentru a avea anumite activități dedicate Holocaustului. Respectiv, în acest an, impresionant de multe instituții s-au angajat în acest exercițiu. Practic, toate instituțiile secundare, toate școlile au activități educaționale de diferit tip, în total 325 de activități de diferit fel în perioada 22 ianuarie-31 ianuarie au loc în instituțiile educaționale, cele mai multe fiind în cadrul instituțiilor, precum mese rotunde, expoziții, lecții publice, prezentări de cărți, atât în sălile de clasă, cât și în biblioteci sau în sălile de festivități. Dar, în aceeași ordine de idei, anumite instituții au ieșiri la muzeele din municipiul Chișinău sau vizionări de film, în același, în aceeași ordine de idei.

Urmează, până în data de 31, să finalizeze aceste activități și după asta vom vom face un raport mai detaliat cu referire la toate acțiunile și activitățile care au fost întreprinse în instituțiile educaționale în legătură cu Holocaustul. Mersi mult.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult. Rog și pe cale oficială să transmiteți autorităților, atât prin intermediul misiunilor diplomatice, cât și la direct, împreună cu colegii noștri de la Relații Externe. Doamna Tăbăcari, aveți de adăugat ceva?

 

Alina Tăbăcari: Bună dimineața, domnule primar. Bună dimineața, stimați colegi. Împreună cu Biblioteca Municipală „Ițic Manger”, dar și alte filiale ale Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu, vom organiza mai multe evenimente, începând cu data de 22, de fapt, de săptămâna trecută, până pe 31 ianuarie. Vom avea expoziții, ore de lectură în cadrul bibliotecilor municipale, lecții publice despre Holocaust, unde vor fi, vom avea diferiți invitați care vor vorbi atât copiilor, dar și maturilor și tuturor locuitorilor municipiului Chișinău despre Holocaust și vom împrospăta, de fapt, memoria tuturor, pentru că aceste evenimente nu ar trebui să se repete niciodată.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult. Cred că ar fi foarte bine să fie făcut și public tot planul de acțiuni și activități pe care le desfășoară primăria în acest sens, ca oamenii să se poată informa. 

Referitor la alte subiecte, săptămâna trecută am transmis solicitarea noastră către instituțiile statului de a fi compensate acele sume enorme care se acumulează în plus la bugetul municipal pentru a fi achitate acele cheltuieli în urma scumpirilor la resursele energetice, și în special energie electrică. Așa cum ziceam săptămâna trecută, este vorba de peste 400 de milioane de lei în plus, care trebuie noi să le achităm din bugetul municipal, care erau planificate pentru activități și proiecte, cum ar fi drumurile, trotuarele, infrastructura educațională, infrastructura de sănătate, cea culturală, dezvoltarea orașelor și a suburbiilor, a școlilor, a grădinițelor și multe, multe alte activități, care, de fapt, necesită ca aceste sume, fie că pe investiții curente sau capitale, să fie realizate. Iar, ținând cont de faptul că, din cauza acțiunilor guvernului, această gaură enormă se creează și trebuie să fie acoperită din surse care n-au fost planificate.

Am transmis aceste informații și misiunilor internaționale, despre asta am anunțat public și n-am fost mirat absolut deloc că, în stilul propriu bădărănesc, neprofesionist și incompetent al guvernării PAS, să aud niște replici absolut sterile, acuzații la adresa noastră, precum că ar trebui să facem sau să nu facem ceva în capitală și să achităm aceste sume în plus, scumpirile create din incompetența lor de peste 400 de milioane de lei pentru bugetul municipal. Și, din câte înțeleg, aceste cifre nu sunt finale încă.

Există o zonă de incertitudine majoră în ceea ce ține de resursele energetice de acum încolo, costul acestora, disponibilitatea și multe altele. Am văzut mult așa-numitul șef de la Parlament, care se complace în funcția de a merge însoțit de mulți bodyguarzi, cu aroganță de bufon și nimic mai mult.

Ei nici nu au idee ce prejudiciu aduc statului, oamenilor, care cu greu fac față scumpirilor și ceea ce urmează în continuare. Toți cei care nu sunt cu ei, sau, într-o formă sau alta, critică nemijlocit acțiunile pe care le desfășoară, sunt numiți, sunt catalogați, dar să se implice și să facă ceva, nu am văzut nici până în ziua de astăzi, anumite propuneri sau soluții. Deci, tot ce este este absolut incert. Ne bucurăm noi, ca stat, în loc să avem o previzibilitate pe termen mediu și scurt, sau lung, ne bucurăm cu toții că ne anunță guvernul că are suficientă energie electrică pentru o singură zi. Nu cred că mai este de tolerat o astfel de incompetență în secolul XXI. Am ajuns la sapa de lemn.

Din nou, aceste scumpiri, cu mare regret, sunt lăsate pe umerii cetățenilor, a agenților economici, la care nu au mai ieșit cei de la guvernare să spună cu ce îi vor ajuta, cum îi vor ajuta, dar și administrațiile publice locale, care, la fel, au de suferit și de achitat facturi destul de costisitoare. În continuare, voi solicita să vedem toate soluțiile pentru a putea face față acestor scumpiri enorme și să acționăm gândind fiecare moment. Îmi pare rău că, în mare parte, presa preia prostiile lor și le tirajează. Totul, într-o zi, se va finaliza. Dar să nu uităm că scopul de bază este binele țării noastre și a oamenilor noștri, nu existența incompetenților. Eu sper mult că, într-o zi, va reveni la normal Republica Moldova în toate domeniile, că așa nu poate să continue.

Domnul Bolocan, vă rog să ne spuneți situația din domeniul sănătății, proiectele pe care le avem și să vă referiți și la proiectul la care lucrăm, și anume telemedicina, care este un bun instrument pe viitor pentru toți cetățenii, în special oamenii noștri care nu neapărat sunt în raza orașului, care sunt pe teritoriul țării sau care sunt plecați peste hotarele Republicii Moldova.

 

Vladimir Bolocan: Bună ziua, domnule primar general, stimați colegi. Într-adevăr, săptămâna trecută ne-a reușit să finalizăm toate procedurile de testare și de îmbunătățire a proiectului și a platformei de telemedicină telemed.chisinau.md. Pentru următoarele etape, vom face prezentări publice în mai multe instituții medicale din subordine, unde să explicăm atât medicilor de familie, cât și medicilor specialiști, managerilor, despre posibilitățile platformei și, nu în ultimul rând, despre funcționalitățile ei, cu posibilitățile creării cabinetelor virtuale,aplicarea consultațiilor la distanță, eliberarea de rețete electronice prin deja existentul soft de e-rețetă și, prin acest lucru, să minimizăm adresările către medicii de familie, în special, pentru anumite prescripții de rutină de medicamente compensate sau, de ce nu, pentru anumite certificate sau alte lucruri care îngreunează rândul și programările.

Nu în ultimul rând, vreau să anunț că este o platformă absolut deschisă, nu este limitată la aria municipiului Chișinău și poate fi accesată de orice medic sau orice pacient din altă localitate. Pe această cale, fac un anunț public că orice autoritate publică locală, oricare instituție medicală, indiferent de tipul de proprietate, fie că este de stat, fie că este privată, fie că este municipală,poate apela la noi deschis și, în termenii cei mai restrânși și optimi, vom organiza întruniri pentru a explica funcționalitățile, accesibilitățile și alte lucruri care planificăm să le facem prin intermediul platformei de telemedicină.

Toate funcționalitățile vor fi activate dozat, pentru a nu crea o suprasolicitare, inclusiv din partea beneficiarilor, cât și a utilizatorilor platformei. Și, nu în ultimul rând, ne bucurăm foarte mult de deschiderea care a fost exprimată și de către comunitatea medicală pentru a implementa, în sfârșit, un astfel de mecanism și, evident, ne dorim ca el să fie aplicat la maxim. Încă o dată, am și menționez, este unul deschis, este o platformă accesibilă pentru toți, inclusiv și pentru cei din țară și pentru cei de peste hotare. Nu facem discriminare între ai noștri și ai voștri, nu facem discriminare între oameni răi și oameni buni, toți sunt cetățeni ai Republicii Moldova și instrumentele pe care le creăm, anume le creăm pentru ca să creăm un confort pentru toți. Acum, pentru o informație de ordin general și pentru a evita speculațiile, astăzi dimineață am făcut evaluarea disponibilității paturilor, pentru că suntem într-o perioadă de acutizare și creștere a cazurilor de gripă și alte infecții respiratorii.

La moment, suntem aproape la capacități maxime în ceea ce privește numărul paturilor și resursa umană conectată la procesul de internare și tratament pentru gripă și alte infecții respiratorii, plus complicațiile cauzate de infecții respiratorii. Vedem în următoarele 2 zile cum va decurge situația și, o spun cu text deschis, pentru că Primăria Municipiului Chișinău nu o singură dată a demonstrat că este cea mai transparentă instituție, o spun cu text deschis că, dacă va fi nevoie, vom apela și la instituțiile republicane, vom veni și cu demersurile respective, pentru a informa despre necesarul de a crește capacitățile de internare și de acordare a asistenței medicale, în special în ceea ce privește gripa sezonieră sau alte boli respiratorii acute, plus complicațiile cauzate de aceste boli.

Totodată, vreau să menționez că celelalte servicii care sunt prestate de către instituțiile municipale nu suferă sub nicio formă în ceea ce privește acest val destul de ridicat de îmbolnăviri de maladii respiratorii. Ne străduim să menținem trendul, să menținem nivelul și, nu în ultimul rând, să acordăm asistența medicală pentru toți și nu în detrimentul cuiva.

În ceea ce privește acordarea serviciilor sociale în municipiul Chișinău, vreau să vă informez că, săptămâna trecută, în jur de 4.500 de oameni au beneficiat de servicii de asistență socială din partea direcțiilor de asistență socială din toate sectoarele municipiului Chișinău. Centrul de găzduire, la moment, numără 75 de beneficiari. În săptămâna trecută, am reușit să reintegrăm social patru persoane, dar, după reintegrarea cu succes a patru persoane, din păcate, au mai fost identificate încă cinci persoane suplimentare care se află în dificultate și, în continuare, ne ocupăm și ne vom strădui să depunem maxim efort pentru a reintegra social și ceilalți beneficiari ai centrului de găzduire. Raport încheiat, dacă sunt întrebări.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult, domnule director. Să ne faceți și nouă să vedem când exact veți desfășura aceste întruniri, când veți testa platforma, ca cât mai multă lume să poată fi implicată în acest proces, după necesități.

 

Vladimir Bolocan: Vom face un calendar al întrunirilor, care îl vom coordona cu instituțiile și îl vom publica pe site-ul direcției. Totodată, va fi publicat pe toate sursele informaționale ale Primăriei Municipiului Chișinău pentru, iarăși, a oferi un grad de transparență maximal pentru toate persoanele interesate, care au întrebări sau care doresc să propună soluții.

 

Ion Ceban: Da, și să vă asigurați că există această utilitate și funcționalitate deplină, ca să nu caute medicii pacienții, iar medicii să nu fie prezenți sau să nu răspundă sau multe alte lucruri. Deci, platforma trebuie să fie deplin funcțională și cred că ar fi bine să vedeți și un sistem de evaluare a managementului, utilității acestei platforme. Bun.

Săptămâna trecută, fiind în vizită oficială în România, la Brașov, am avut o întrevedere și cu membrii clubului Oamenilor de Afaceri Basarabia. Sunt foarte mulți cetățeni de-ai noștri care migrează, cu tot cu business, în alte țări și foarte mulți sunt în România și își mută afacerile acolo, cu mare regret pentru noi, care suntem aici acasă. Am discutat despre Chișinău și proiectele pe care le realizăm, despre oportunitățile în domeniul afacerilor în Chișinău și exemplele pe care le avem la această etapă. Noi suntem pentru a susține mediul de afaceri. Reiterez odată în plus că agenții economici sunt cei care creează valoare adăugată, sunt cei care plătesc impozite, iar, în urma acestor achitări, se formează bugete, pe care noi, cu dumneavoastră, le orientăm pentru diferite domenii, fie că la nivel de țară, fie că la nivel de municipiu sau oricare altă localitate.

Ceea ce-și doresc cetățenii noștri este să aibă siguranță, în primul rând, previzibilitate și eliminarea acțiunilor birocratice din sistemul de management. Am notat, cu colegii, toate ideile și propunerile care au venit din partea oamenilor de afaceri și am discutat cum putem stabili un parteneriat de colaborare pentru viitor și chiar semnarea unui acord. Rog domnul Talmaci, împreună cu Direcția Relații Externe, să vedeți cum putem să ne mișcăm în această privință, plus un parteneriat, probabil, important cu Centrul Municipal de Dezvoltare a Afacerilor. Domnul Gurgurov, eu am să vă rog să faceți o scurtă, să prezentați o scurtă informație despre activitatea centrului, programele pe care le desfășoară la această etapă. Vă mulțumesc.

 

Petru Gurgurov: Stimate domnule primar general, stimați colegi, bună ziua. Deci, Centrul Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului își continuă activitatea de implementare a programelor de suport antreprenorial, care sunt orientate spre identificarea potențialelor antreprenori, ghidarea lor la etapa de planificare a afacerii, susținerea la etapa de creare a entităților juridice, formarea și promovarea culturii antreprenoriale, accesul la finanțare și așa mai departe. 

Deci, la momentul de față, Centrul Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului implementează programul „Start-up pentru tineri și migranți”, program municipal pus la dispoziția concetățenilor noștri aflați temporar peste hotarele Republicii Moldova, tinerilor din municipiul Chișinău, inclusiv sunt eligibili la acest program și refugiații din Ucraina. La momentul de față, am ajuns la cifra de peste 5.400 de persoane instruiți pe modulele de instruire antreprenorială, în cadrul cărora li se explică cum să identifice o idee de afaceri, cum corect să elaboreze un plan de afaceri, cum să faci previziuni financiare, cum să identifici clienții, piața și alte elemente strict necesare pentru un tânăr antreprenor.

Următoarea componentă este vorba despre consultanță și mentorat individual. Aici, echipa Centrului Municipal pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului pune la dispoziție expertiza celor care se lansează în domeniul antreprenoriatului. Intrăm în esența ideii de afaceri, susținem tinerii în dezvoltarea produsului, plasarea lui pe piață, promovarea corectă, etc.

Un al treilea element al acestui program este vorba de accesul la finanțare. Am identificat și am selectat 15 proiecte investiționale care se implementează pe teritoriul municipiului Chișinău de către tineri antreprenori. Au fost acordate suporturile financiare nerambursabile și, acum, la momentul de față, suntem în etapa de monitorizare a proiectelor investiționale, în așa fel încât să fie implementate cu succes de către tinerii antreprenori.

Și ultimul element, infrastructura de suport în afaceri. Aici implementăm incubatorul municipal de afaceri. Toate sesiunile de instruire au fost organizate pe platforma incubatorului municipal de afaceri și aici identificăm idei de afaceri pe domeniul tehnologiilor informaționale, design grafic și alte idei relevante activității incubatorului de afaceri.

La momentul de față, suntem în etapa de îmbunătățire a programului. Am înaintat propuneri de modificare și îmbunătățire a acestui program, în așa fel încât să fie maximal ușor accesibil pentru toți cei care vor să dezvolte propria afacere pe teritoriul municipiului Chișinău. Mulțumesc.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult. Domnul Vitiuc, dacă aveți de adăugat, vă rog frumos.

 

Roman Vitiuc: Da, un lucru important, cred eu, la fel, care urmează a fi menționat, este faptul că Direcția Generală Economie, Comerț și Turism, în comun cu Centrul de Dezvoltare a Antreprenoriatului, am elaborat și am dezvoltat programul de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii pentru anii 2025-2030. Este un program de lungă durată, un program strategic care țintește în mod nemijlocit sectorul cel mai important al afacerilor din municipiul Chișinău. Deoarece cunoaștem că circa 99% din întreprinderile care activează în raza orașului Chișinău, în raza municipiului Chișinău, sunt din cadrul sectorului întreprinderilor mici și mijlocii. Acest program a fost dezbătut public, au fost desfășurate toate audierile publice.

La momentul actual este înaintat în Consiliul Municipal și așteptăm ca acest program să fie dezbătut în Consiliul Municipal și aprobat în cel mai scurt timp pentru a putea asigura realizarea acestuia și implementarea acelor obiective strategice care sunt incluse în acest program. Inclusiv în baza planului de acțiuni elaborat. Din păcate, el a fost prevăzut cu inițiere din anul 2024, însă din cauza Consiliului Municipal care nu l-a inclus pe ordinea de zi, respectiv, o să trebuiască să ajustăm planul de acțiuni începând cu anul 2025.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult, domnule director. Colegii de la Poliție și Situații Excepționale.

 

 Andrei Moroi: Bună ziua. Voi aduce la cunoștință sinteza operativă pe municipiul Chișinău pentru perioada săptămânii precedente.

Pe parcursul săptămânii precedente au fost înregistrate în municipiul Chișinău, la poliție, 171 de sesizări despre infracțiuni, dintre care în 120 au fost identificați autorii. Totodată, au fost descoperite 25 crime anterior comise. Au fost stabilite 55 persoane anunțate în căutare, dintre care 39 în urmărire penală și 14 debitori de stat. Totodată, echipele de reacționare operativă au intervenit la 1253 apeluri de urgență, parvenite de la Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Au fost întocmite 1243 procese-verbale contravenționale, fiind aplicată amendă în sumă de 913.800 lei, achitate 101.200 lei. Pe parcursul săptămânii precedente s-au desfășurat în municipiul Chișinău 11 evenimente publice, la care poliția a asigurat ordinea publică.

La capitolul situații accidentale în municipiul Chișinău, pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 254 accidente rutiere, dintre care 15 accidente de circulație soldate cu 19 persoane traumatizate, altele 239 fiind cu pagubă materială. Cu implicarea pietonilor s-au produs opt accidente rutiere, în care opt persoane au fost traumatizate. Mulțumesc pentru atenție.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult.

 

Oleg Melnic: Bună ziua. În perioada vizată avem înregistrate 68 de intervenții, dintre care șapte incendii. De la începutul anului până în prezent avem 15 incendii înregistrate. Persoane decedate în urma incendiilor nu avem înregistrate. De la începutul anului până în prezent avem un caz de înec, păreri de rău, la Parcul Dendrariu. În continuare se întreprind măsuri de prevenire în sectorul locativ. Raportul este încheiat.

 

Ion Ceban: Vă mulțumesc mult, stimați membri ai mass-media.

 

Jurnalistă: Ana Neamțu, Jurnal TV. Domnule Bolocan, ați vorbit despre situația în domeniul medical. Dacă ați putea să veniți cu unele precizări, câte cazuri de gripă și infecții respiratorii au fost înregistrate pe parcursul săptămânii trecute și cu cât au crescut aceste cazuri?

 

Vladimir Bolocan: Bine, dacă să ne referim doar la cazurile de maladii infecțioase, atunci avem o creștere de cam 15%, din cele raportate în sistemul de la ANSP. Deci este vorba de 446 de cazuri de maladii infecțioase, comparativ cu 436 de cazuri din săptămâna trecută. Dar, după cum am spus, datorită faptului că în weekend nu prea există suficient timp pentru a introduce toate datele, am și făcut o actualizare că este vorba de o creștere de cam 15% în ceea ce privește diferența.

Dacă să ne referim per general pe municipiul Chișinău, atunci vreau să vă spun că în total pe municipiu au fost înregistrate 1969 de cazuri respiratorii virale acute, comparativ cu 1773 de cazuri din săptămâna trecută. Adică creșterea este destul de mare.

Plus la toate, pe parcursul weekendului au fost foarte multe internări în spitale, de aceea și a fost nevoie să evaluăm încă o dată paturile pentru a cunoaște care sunt posibilitățile noastre. Și acolo unde avem nevoie de ajutor, evident că trebuie să apelăm la el, ori iarăși apar diferite insinuări în presă că pacienții așteaptă cu orele pe coridoare sau nu știu unde, așteptând un pat liber. Un lucru care nu este adevărat, deoarece se respectă toate protocoalele și toate indicațiile necesare.

 

Jurnalistă: Am și o întrebare legată de parcările din municipiul Chișinău. Dacă ați putea să ne spuneți la ce etapă este acum proiectul privind organizarea și funcționarea parcărilor și parcajelor, ce acțiuni sunt întreprinse acum pentru dezvoltarea acestui proiect?

 

Ion Ceban: Domnule viceprimar, vă rog. 

 

Ilie Ceban: Regulamentul a fost elaborat, a fost transmis Ministerului Finanțelor și Centrului Național Anticorupție pentru avizele corespunzătoare. Când vom primi aceste avize, vom prezenta regulamentul spre aprobare către CMC, Consiliul Municipal.

 

Jurnalistă: Există un termen când ar putea fi pus în aplicare?

 

Ilie Ceban: Așteptăm avizele. Nu știu, întrebați-i pe cei de la Ministerul Finanțelor. Termenii au depășit cu mult.

 

Jurnalistă: Bine, vă mulțumesc mult.

 

Ion Ceban: Alte întrebări? Colegii de la presă.

 

Jurnalistă:: Bună ziua, domnule Ceban. Întrebările sunt pentru dumneavoastră. Sunt Mariuța Nistor, reporter la Ziarul de Gardă. Deci, realizez un articol și pentru că nu vă prindem în alt moment, am decis acum să vă adresăm întrebările cu referire la Partidul MAN. Deci, am analizat statutul Partidului MAN, publicat pe ASP, și deși declarativ Partidul MAN este unul proeuropean, în acest statut nu este indicată orientarea geopolitică a partidului. Vreau să ne spuneți dacă Partidul MAN este proeuropean doar declarativ, dar nu și oficial, sau de ce nu se regăsește?

 

Ion Ceban: Aș prefera să nu o fac la ședința operativă, dar dacă tot mă întrebați, vă răspund. Deci, atât în programul politic, cât și nemijlocit în alte documente care sunt statutare, este foarte clar indicată opțiunea de integrare europeană ca opțiune de idei națională pentru Republica Moldova. Este negru pe alb scris acolo, fără a lăsa loc de interpretări sau supoziții, hai să zicem așa.

 

Jurnalistă: Dar vă declarați un partid de centru-dreapta. Deci nu este...

 

Ion Ceban: Este scris că împărtășește partidul doctrine social-democrate, ceea ce este evident pe eșicherul politic din Republica Moldova și nu doar, unde este plasată.

 

Jurnalistă: Am înțeles. O altă întrebare. La un moment dat, dumneavoastră ați declarat ideolog care susțineați Moldova doar alături de Rusia, Moldova doar în Uniunea Euroasiatică. Când erați sincer, acum când ați construit o formațiune pe care o declarați proeuropeană, sau atunci când spuneați că Moldova doar în Uniunea Euroasiatică? Ce v-a făcut să vă schimbați viziunea?

 

Ion Ceban: Avem anumite circumstanțe politice și geopolitice, avem războiul la est. Sunt multe lucruri care ne determină să avem un comportament și să avem anumite acțiuni, așa cum sunt scrise ele în documentele statutare la care ați făcut referință. Nu cred că pot să mai adaug altceva.

 

Jurnalistă: Am înțeles, mulțumesc. Cum explicați că Partidul MAN apare în raportul de sancțiuni aplicat de SUA?

 

Ion Ceban: Nu există niciun fel de raport de sancțiuni în privința Partidului MAN în acest sens. Mai mult decât atât, am menționat în repetate rânduri, oamenii care au afirmat public despre acest lucru, parte componentă a guvernării, doamna prim-ministru pe atunci, ministrul justiției, au fost atacați în instanță de judecată. Suntem în proces.

 

Jurnalistă: Am înțeles. Care este legătura dintre dumneavoastră, dacă există vreo legătură, între dumneavoastră și agentul FSB, Iurie Gudilin?

 

Ion Ceban: Nu există nicio legătură între mine și persoana pe care ați menționat-o.

 

Jurnalistă: Am înțeles.

 

Ion Ceban: Asta dumneavoastră ați menționat.

 

Jurnalistă: Am înțeles, mulțumesc. Pe pagina CEC, la secțiunea Rapoarte Financiare, MAN nu declară donații, dar nici cheltuieli în cu referire la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE, organizat în 20 octombrie 2024. Aș vrea să știu de ce nu apar cheltuieli și cu ce bani ați promovat referendumul, opțiunea da privind referendumul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

 

Ion Ceban: Spre deosebire de partidul de guvernare, care a cheltuit bani publici pentru a promova și a se promova în cadrul acelui referendum, MAN a cheltuit exclusiv surse financiare de partid și este practic singurul partid care a făcut acest lucru, având peste 300 de activiști în teren, în fiecare zi pe parcursul, în decursul unei luni, atât cât a prevăzut campania nemijlocit pentru referendum. Iar în tiraj au fost peste 300.000 de materiale informaționale care au fost distribuite pentru a promova opțiunea da la referendum. Nu cred că există alt partid politic care a realizat o astfel de agendă.

 

Jurnalistă: Vă mulțumesc. Am înțeles, dar la CEC nu apar aceste cheltuieli. Aș vrea să știu despre ce bani este vorba.

 

Ion Ceban: Absolut toate cheltuielile și toate rapoartele financiare sunt întocmite în conformitate cu prevederile legislației naționale. Nu știu exact la ce faceți dumneavoastră exact referință, o să verific și o să revin dacă e nevoie.

 

Jurnalistă: Am înțeles. Aș vrea să știu, iată dumneavoastră vorbiți despre transparență atunci când vine vorba despre Primăria Chișinău. Aș vrea să știu, ați spus despre promovarea referendumului, promovarea opțiunii da la referendumul din 20 octombrie. De ce pe pagina MAN și pe pagina dumneavoastră de pe rețelele de socializare nu ați fost la fel de transparent când vine vorba despre promovarea opțiunii da?

 

Ion Ceban: Eu cred că există suficiente informații și reiterează, au fost peste 300.000 de materiale informaționale distribuite pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Dacă e nevoie de argumente și documentare, puteți verifica și galeriile foto care sunt absolut disponibile pentru toată lumea din toate colțurile Republicii Moldova, de la instituțiile publice în care am desfășurat această campanie.

 

Jurnalistă: Am înțeles, mulțumesc. Aș vrea să știu de ce dumneavoastră folosiți tribuna Primăriei, nu vorbim despre astăzi, dar atunci când ați lansat mișcarea Alternativă. Da, am precizat la început, dacă nu am altă oportunitate, pentru că am solicitat o întrevedere cu domnul primar, președinte al MAN. Aș vrea să știu de ce folosiți tribuna Primăriei pentru a, pentru a lansa partidul, a-l promova, pentru că atunci când ați lansat oficial Mișcarea Alternativă Națională și atunci când ați anunțat despre înregistrarea partidului, ați folosit tribuna Primăriei. Vi se pare corect?

 

Ion Ceban: Nu știu la ce exact dumneavoastră faceți referință. Eu știu că toate evenimentele publice și toate conferințele de presă care sunt nemijlocit cu tentă politică, să spunem așa, și în care este menționat într-o formulă sau alta MAN, se desfășoară la sediul MAN, în care, la care vă invităm cu mare drag ori de câte ori. Nu știu dacă ați fost vreodată, dar din câte îmi aduc eu aminte, dumneavoastră nu ați fost niciodată. Dar desfășurăm acolo evenimente practic în fiecare săptămână.

 

Jurnalistă: Deci videoclipul în care ați anunțat despre Mișcarea Alternativă, de Alternativă Națională a fost publicat pe pagina de Facebook a Primăriei și, de asemenea, erați la tribuna Primăriei. Dumneavoastră ați utilizat resurse...

 

Ion Ceban: Nu cunosc la ce faceți dumneavoastră referință.

 

Jurnalistă: 2022.

 

Ion Ceban: Poftim?

 

Jurnalistă: 2022, anul 2022, atunci când ați anunțat despre...

 

Ion Ceban: Nici măcar nu era vorba despre un partid politic. Era vorba despre Mișcarea Alternativă Națională sau ca idei într-un context anume, da? Partidul politic a fost înregistrat cu acte în regulă în iulie 2023, cu toate, toate, toate procedurile.

 

Jurnalistă: Exact, dar vorbeam despre anunț, nu despre lansarea oficială cu acte și unde a fost...

 

Ion Ceban: Reiterez, deci toate acțiunile care sunt în desfășurare, cu excepția celor care menționați dumneavoastră acum că, na, m-ați prins, eu n-am fugit niciodată de la presă. Mă găsiți în fiecare zi de luni aici, dacă sunt în țară. Absolut deschis, nu cred că mai există astăzi o persoană publică care să vă ofere informații ori de câte ori ar fi aceste solicitări. Deci, la Primărie se face administrație, la partid ori de câte ori facem evenimente publice, de obicei este la ora 12:15, în pauza de masă, dacă implică și alți colegi. Așa ca să nu fie interpretări lăsate în această privință.

 

Jurnalistă: Am înțeles, mulțumesc. Aș vrea să știu, iată dumneavoastră spuneți că ați, nu ați folosit tribuna Primăriei. Totuși, recent, în decembrie, ați, ați făcut un total al acțiunilor realizate de MAN, ați mers prin țară, ați vizitat mai multe sate, tot de la tribuna Primăriei, tot la o ședință operativă. Credeți că este corect să vorbiți despre realizările partidului MAN aici?

 

Ion Ceban: Deci, așa cum spuneam de fiecare dată, nu văd aici mare problemă, în această privință chiar nu văd. Nu uităm un singur lucru, că eu sunt în funcție de primar de la Partidul Mișcarea Alternativă Națională. Și asta se întâmplă peste tot în lume. Dacă vă duceți la București sau la Timișoara sau la Cluj, da, primarul este cel care este, este de la PNL sau este de la USR sau este de la PSD. Deci nu există niciun fel de nonconcordanță aici.

 

Jurnalistă: Am înțeles, mulțumesc. Aș vrea să știu cu referire la concertele organizate în diaspora. Dacă nu credeți că aceasta este o risipă a banilor publici și dacă nu, spuneați că mergeți în diaspora să sărbătoriți Zilele Chișinăului, să promovați Chișinăul și să atrageți agenți economici. Aș vrea să știu dacă dumneavoastră ați reușit acest lucru până acum și care este situația.

 

Ion Ceban: De cinci ani de zile, Primăria Municipiului Chișinău desfășoară proiectul care se numește Zilele Chișinăului în diaspora. Atât peste hotarele Republicii Moldova, cât și în interiorul Republicii Moldova, în baza unor acorduri de parteneriat, fie că sunt cu administrațiile publice locale, fie că sunt cu asociații. Da, există pe partea asta și sponsorizări. Toate cheltuielile în mod univoc sunt făcute publice după ce sunt încheiate aceste proiecte. Le vom desfășura în continuare. Acolo nu realizăm doar partea de evenimente culturale, sunt și prezentările de proiecte pe care le avem și de care pot beneficia și beneficiază această diasporă. Cum, de exemplu, este telemedicina, educație online, programul pentru tineri și migranți care vizează nemijlocit potențialul conaționalilor noștri în anumite domenii și posibilități de aplicare în acest context. Cam asta e.

 

Jurnalistă:: Am înțeles. Ați spus de cinci ani, într-adevăr. Aș vrea să știu, nu mi-ați răspuns la această întrebare, dacă totuși ați reușit să aduceți agenți economici care să investească în Chișinău.

 

Ion Ceban: Avem foarte mulți. Dacă este să ne referim doar la post-forumul economic, avem peste 500 de milioane deja în proiecte și contracte semnate în această privință. Dacă vă referiți la...

 

Jurnalistă: Nu, post, post-concerte în diaspora.

 

Ion Ceban: Eu cred că dumneavoastră intenționat încercați să confundați Zilele Chișinăului. Repet, nu sunt doar despre concerte, este vorba despre mai multe evenimente pe care le desfășurăm concomitent cu cei care ne vizitează de peste hotare.

 

Jurnalistă: Am înțeles. Deci agenți economici care au venit și au investit în Chișinău post-evenimente care s-au organizat concomitent cu aceste concerte în diaspora.

 

Ion Ceban: Nu înțeleg la ce faceți referință.

 

Jurnalistă: Păi dacă aveți, ați spus că organizați aceste evenimente, inclusiv altele pe lângă aceste concerte, tocmai pentru a reuși să atrageți agenți economici. Ați reușit?

 

Ion Ceban:  Asta, asta dumneavoastră ați spus-o.

 

Jurnalistă: Păi nu astăzi, asta ați declarat. Ok, dar atunci care este scopul? Care este scopul?

 

Ion Ceban: Niciodată n-am...

 

Jurnalistă: Care este scopul acestor evenimente organizate?

 

Ion Ceban: Scopul este, în primul rând, comunicarea, comunicarea cu conaționalii noștri care se află peste hotare.

 

Jurnalistă: Pe bani publici, mulți bani publici.

 

Ion Ceban: Dacă este să ne referim la bani, vreau să cunoașteți, pentru dumneavoastră, că avem peste 200.000 de oameni care sunt în Chișinău, din Chișinău, care au apartamente, case în Chișinău, plătesc impozite și taxe în Chișinău, iar din aceste surse se formează acei bani publici despre care vorbiți dumneavoastră. Și eu cred că ei, spre deosebire de ceea ce face autoritatea centrală, care i-a lăsat absolut ignoranți în această privință, fără a le oferi suport și oportunități, noi considerăm că conaționalii noștri merită să aibă o atitudine omenească față de ei.

 

Roman Vitiuc: Domnul viceprimar, vă rog. Dacă o să-mi permiteți aici o concretizare. Noi avem statistică conform căreia, pe parcursul ultimilor cinci ani, creșterea numărului agenților economici în municipiul Chișinău constituie circa 10% progresiv. De la un număr x, care era la situația anului 2019, la circa peste 33.000 de agenți economici care la moment activează și și-au lansat afacerile în municipiul Chișinău. În această cifră se regăsesc inclusiv și acei agenți economici care au venit cu investiții de peste hotare, capital străin. O cifră exactă Ministerul Economiei în acest sens, dar vă putem garanta că după evenimentele care sunt organizate, la direcție se adresează pentru consultanță agenți economici atât din România sau persoane fizice din România. Am avut discuții cu mediul de afaceri din Polonia, în Lublin, în anul 2024, după ce au fost oferite consultațiile necesare cu privire la modul de deschidere, de lansare a afacerii, referitor la sistemul fiscal al Republicii Moldova, dar și referitor la taxele locale care sunt percepute și de către autoritățile locale. Respectiv, la întrebarea dumneavoastră, vă dăm asigurări că sunt agenți economici, capital străin, care au investit în Chișinău în perioada respectivă.

 

Jurnalistă: Vă mulțumesc tare mult. Întrebarea era dacă asta se datorează acestor concerte prin care, făcute pe bani publici. Deci...

 

Roman Vitiuc: Aceasta se datorează discuțiilor care sunt purtate în cadrul vizitelor oficiale ținute, inclusiv cu reprezentanții mediului de afaceri din orașele și statele în care participă delegațiile municipiului Chișinău.

 

Jurnalistă: Vă mulțumesc tare mult. Domnule Ceban, spuneați...

 

Ion Ceban: Vă rog, ultimele două întrebări, vă rog foarte mult, pentru că la 11:00 trebuie să fim în alt colț al orașului.

 

Jurnalistă: Da, vă mulțumesc. Spuneați că oamenii vă cer acest lucru, oamenii din diaspora își doresc aceste evenimente. Totuși, a existat și o petiție semnată de mai mulți oameni care spuneau că nu își doresc cheltuirea banilor publici într-un astfel de mod. Cum comentați acest lucru?

 

Ion Ceban: Eu știu că la evenimentele pe care le-am desfășurat a fost sala plină întotdeauna și în România și mai departe decât România. Și atâta timp cât există această nevoie și cerințe din partea cetățenilor, conaționalilor noștri, noi vom realiza acest proiect indiferent de unele acțiuni a unor membri de partid cu tentă galbenă.

 

Jurnalistă: Deci acuzațiile membrilor diasporei care spuneau că aceste acțiuni sunt organizate tocmai pentru a vă promova partidul, nu, cum le comentați?

 

Ion Ceban: Reiterez, cinci ani de zile se desfășoară acest proiect. N-a interesat până nu a făcut multă zâzanie un partid galben.

 

Jurnalistă: Am înțeles, mulțumesc. Și ultima întrebare.

 

Ion Ceban: Pot să vă spun care este denumirea PAS?

 

Jurnalistă: Vă mulțumesc. Și ultima întrebare. Dumneavoastră promovați, deci ați lansat o campanie de informare. Primăria Chișinău a lansat o campanie de informare cu privire la angajați, orele de muncă și alte alte aspecte. Totuși, toate aceste campanii de informare, inclusiv concertele, evenimentele organizate, sunt pe fundal verde, adică culoarea partidului dumneavoastră. Încercați astfel să faceți transfer de imagine?

 

Ion Ceban: Culoarea verde este o culoare frumoasă. Este o culoare vie, este o culoare inclusiv a naturii. A fost până la noi, va fi după noi. Cred că nu există niciun fel de loc de interpretări în această privință. Iar dacă cineva își dorește acest lucru, n-are decât să-l facă. Atât?

 

Jurnalistă: Deci, nu este o încercare de a vă promova partidul?

 

Ion Ceban: Eu cred că v-am răspuns la această întrebare.

 

Jurnalistă: Bine. Vă mulțumesc tare mult.

 

Ion Ceban: Sănătate multă. Mai e cineva? Vă rog.

 

Jurnalistă: Liuba Starii, Unimedia. Bună ziua, domnule primar. Dacă tot am deschis paranteza, vă rog frumos să ne spuneți, în calitate de liderul MAN, ce părere aveți despre criza energetică în Transnistria? Cum credeți, cine se face vinovat? Și poate dumneavoastră cunoașteți ce soluții ar putea fi aplicate?

 

Ion Ceban: Cunosc ce soluții, eu le-am oferit în spațiul public. De ce se întâmplă ceea ce ni se întâmplă? Suntem conduși de niște prăpădiți. Incompetenți. Iată, de atâta ni se întâmplă ceea ce ni se întâmplă. Pentru că sania trebuie pregătită pentru iarnă din timp. Dar noi ne trezim să ne bucurăm, așa cum ziceam, că avem energie electrică pentru ziua de astăzi.

Când am spus de prăpădiți, pentru că mai mare incompetență în această privință nu cred că a existat în Republica Moldova. Suntem guvernați de niște agramați, agramați, agramați care sunt încă și rău intenționați. Care sunt soluțiile? Le-am făcut public în această privință, mai multe soluții. Dar că este foarte important ca aceste soluții să fie identificate la timp, dar nu să stingem focul după ce  s-a aprins.



 


Distribuie