PrimariaMea
Newsletter: Târg de Crăciun, buget municipal 2025 și CMC în ședință extraordinară Image
28 nov. 2024

Newsletter: Târg de Crăciun, buget municipal 2025 și CMC în ședință extraordinară

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

S-a copt proiectul bugetului capitalei pentru 2025

Bugetul municipal pentru 2025 a fost elaborat, iar curând va fi consultat public. Despre acest lucru a anunțat viceprimara Olga Ursu. Responsabila dă asigurări că documentul va fi făcut public și consultat, așa încât să se încadreze în termenii prevăzuți de lege. Autoritățile susțin că este gata și proiectul pentru taxele locale. Ursu spune însă că s-a ținut cont de indicatorii precedenți, întrucât cei de la Ministerul Finanțelor nu ar fi venit cu actualizări.

 

Bradul capitalei se va lumina de 1 decembrie

Tradițional, de 1 decembrie, în capitală va fi inaugurat Târgul de Crăciun. Evenimentul va fi marcat de un program cultural, la care va participa orchestra lui Moș Crăciun, Capela Corală Academică Doina, ansamblul de violoniști Divertisment, Corala Vocile Primăverii, pianiștii Iurie Mahovici și Anatol Lapicus. Târgul va fi deschis în perioada 1 decembrie - 15 ianuarie și va include standuri cu produse tradiționale, cadouri de Crăciun, decorațiuni, dulciuri, băuturi calde, carusel, dar și un patinoar. Între timp, pomul de Crăciun a fost deja împodobit. 

 

Panouri publicitare neautorizate, identificate în urma inventarierii

Autoritățile din Chișinău au identificat peste 2700 de panouri publicitare neautorizate: 900 în sectorul Botanica, 600 în Râșcani, 615 în Buiucani, 420 în Centru și 250 în Ciocana. Agenții economici sunt încurajați să le înlăture, fără sancțiuni în această etapă. Primăria avertizează că, după expirarea termenului de preavizare, vor fi aplicate sancțiuni.

 

Primarul amenință cu judecata bloggerii și jurnaliștii

Ion Ceban îi avertizează pe unii bloggeri, influenceri și posturi de televiziune că îi va ataca în instanța de judecată. Ceban îi acuză de răspândirea informațiilor false. Primarul a declarat că juriștii vor monitoriza activitatea acestora și vor analiza posibilitatea de a-i trage la răspundere pe cei care „apar la televizor și pe rețelele de socializare cu discursuri manipulatoare”. Fără a ține cont de limbaj, Ceban a mai susținut că:

„S-au activizat trepădușii guvernării, tot felul de bloggeri, vloggeri, influenceri așa numiți, și în această privință fac public multe manipulări, în continuare minciuni tirajează și spală fundulețul celor din PAS și nu doar al lor.”

Declarațiile primarului au stârnit nemulțumiri în rândul societății civile, fiind văzute ca o încercare de intimidare. 

Nu este pentru prima dată când primarul MAN vine cu astfel de replici. La sfârșitul anului trecut, Ceban a încercat să descurajeze presa care a scris articole despre donațiile vărsate în bugetul formațiunii. Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media au denunțat atunci discursul de intimidare, care include atacuri la adresa jurnaliștilor de investigație și utilizarea resurselor administrative pentru a submina libertatea presei.

 

Frunzele din capitală – folosite la producerea îngrășămintelor

Toamna le dă jos, iar muncitorii de la Spații Verzi le adună și le folosesc la pregătirea compostului. Șeful întreprinderii, Tudor Gârbu, susține că în 2019 au fost contractate trei gropi de la S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Acolo, frunzele erau amestecate cu nămol. În tot acest timp, responsabilii au folosit compostul doar dintr-o singură groapă. Gârbu susține că urmează să stabilească cu cei de la Apă-Canal în ce condiții vor continua proiectul. Totuși, actualmente, frunzele adunate nu sunt duse în gropile respective. Gârbu însă afirmă că „se încearcă” ca o parte din frunze să fie utilizate pentru obținerea îngrășămintelor. 

***

Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor pot fi găsite aici.


Rezumat din CMC

Marți, 26 noiembrie, după aproape două luni, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău. Aceasta s-a desfășurat la inițiativa consilierilor PAS și a fost prezidată de Dumitru Ivanov (PAS).

În ordinea de zi inițială erau incluse două subiecte: (1) informații despre executarea bugetului alocat domeniului educației și (2) prezentarea proiectului de decizie privind rectificarea bugetului pentru suplinirea bugetului de salarizare a profesorilor din contul altor economii.

Pe parcursul unei ore și jumătate, cât a durat ședința, aleșii din CMC au discutat doar despre ordinea de zi. Consilierii s-au arătat nemulțumiți că nu au primit agenda înainte de ziua stabilită pentru ședință. Reprezentanții MAN au declarat că punctul al doilea nu ar putea fi inclus în ordinea de zi, întrucât nu ar permite cadrul legal. Totodată, proiectul respectiv nu era nici înregistrat și nici discutat în cadrul comisiilor de specialitate. Zinaida Popa (PAS) a subliniat că proiectul trebuie să fie elaborat și prezentat de executiv. De asemenea, Popa a menționat că autoritățile locale, gestionare a bugetului, pot veni cu rectificări pe diferite linii.

După lungi dezbateri, ordinea de zi a fost supusă votului: MAN – 14 voturi împotrivă, PAS – 17 voturi pentru, PSRM – 6 abțineri. În aceste condiții, ordinea de zi a fost respinsă, iar ședința închisă.

***

Transmisiunea live a ședinței CMC din 26 noiembrie aici

Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an aici.


Alte știri din Chișinău