PrimariaMea
Newsletter: Salariile profesorilor – subiect de polemică între Primărie și Guvern, centru de monitorizare a traficului și PUZ-uri care ar putea bloca orașul Image
21 nov. 2024

Newsletter: Salariile profesorilor – subiect de polemică între Primărie și Guvern, centru de monitorizare a traficului și PUZ-uri care ar putea bloca orașul

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

Manipulare din partea primarului sau sabotare de la Guvern?

Edilul Ion Ceban susține că în bugetul municipal nu ar fi fost livrată întreaga sumă de bani necesară pentru plata salariilor profesorilor până la sfârșitul acestui an. Astfel, din cei 201 milioane de lei, ar fi fost dați doar 36 milioane. Ceban spune că salariile cadrelor didactice sunt în responsabilitatea Guvernului.

De cealaltă parte, consilierii PAS explică faptul că în 2024 bugetul municipal pentru educație a crescut cu 245 milioane de lei. Totodată, primăria Chișinău are economii de 338 milioane de lei, din care ar putea acoperi salariile profesorilor. La polul opus, Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, susține că economiile ar fi bani care urmează a fi transferați pentru contractele încheiate cu mai mulți agenți economici care prestează servicii pentru școli. 
 

Pregătiri pentru iarnă: 142 de unități de tehnică și 1700 de tone de material antiderapant  

Autoritățile au anunțat că sunt pregătite să facă față provocărilor sezonului rece, asigurând dotarea și funcționarea utilajelor pentru intervenții în caz de zăpadă, polei sau ghețuș. În gestiunea instituției se află 142 de unități de tehnică.
 

Două blocuri locative fără agent termic, în condiții de temperaturi sub zero grade  

În timp ce noaptea temperaturile scad sub zero grade, locatarii a două blocuri din capitală rămân fără agent termic din cauza unor probleme administrative și tehnice. Blocul de pe strada Korolenko nu a fost conectat la sistemul centralizat deoarece administratorul asociației de locatari încă nu a semnat contractul cu furnizorul Termoelectrica. În cazul blocului de pe strada Belgrad 17, o deficiență tehnică este în curs de remediere. Autoritățile anunță că 2684 de blocuri locative au fost deja conectate la agentul termic, iar pregătirea fondului locativ pentru sezonul rece este aproape finalizată. 

***

Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor pot fi găsite aici.


Rezumat din CMC

Cea mai recentă ședință a Consiliului Municipal s-a desfășurat la începutul lunii octombrie. Detalii în edițiile anterioare ale buletinului săptămânal. 

Lipsa ședințelor în această perioadă reprezintă o problemă majoră, mai ales în contextul necesității de planificare bugetară pentru anul viitor. Acest blocaj administrativ afectează procesul de dezbatere și aprobare a bugetului municipal, întârziind adoptarea unor decizii esențiale pentru buna funcționare a orașului.

Între timp, consilierii PAS au cerut convocarea ședinței extraordinare pe 26 noiembrie, pentru soluționarea crizei salariale a profesorilor, despre care susțin că a fost creată de primar. Aceștia mai solicită informații despre executarea bugetului din domeniul educației pentru fiecare instituție de învățământ: salarizare, facturi, utilități, alimentație, dar și prezentarea proiectului de decizie cu privire la rectificarea bugetului pentru a suplini articolele de salarizare a profesorilor din contul economiilor altor articole.

***

Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an aici.


Alte știri din Chișinău

PAS Chișinău: „PUZ-uri care ar putea duce capitala la colaps”

Pe agenda primăriei sunt circa 40 de planuri urbanistice zonale (PUZ), care ar permite construcția unor complexe locative. Cel puțin aceasta afirmă consilierii PAS, care consideră că proiectele imobiliare nu ar fi prevăzute cu infrastructură necesară, cum ar fi școli, grădinițe, locuri de parcare sau transport public. Cei din fracțiunea PAS bat alarma și menționează că aceste complexe locative ar duce la un colaps urban, doar pentru a favoriza dezvoltatorii imobiliari. Aceștia mai cred că asemenea construcții își au locul în zonele mai puțin aglomerate, cu o densitate mică a populației și îndeamnă consilierii din CMC să nu voteze asemenea proiecte. 

 

Petrecerea „Cool Party: cântece obscene pe bani publici

Duminică, 17 noiembrie, primăria Chișinău a organizat „Cool Party” la Arena Chișinău, un eveniment dedicat tinerilor, la care au avut acces gratuit și care ar fi costat bugetul public peste 1,6 milioane de lei. Printre artiștii care au urcat pe scenă este și manelistul Tzanca Uraganu, cunoscut pentru versurile sale misogine. Acestea sunt criticate de activiștii pentru drepturile femeilor, care atrag atenția asupra impactului negativ asupra tinerilor, cărora li se formează astfel atitudini discriminatorii și degradante față de femei. În prag de alegeri prezidențiale în România, Tzanca Uraganu a lansat o manea în care promovează imaginea candidatului partidului extremist AUR, George Simion, care are interdicție de intrare în Republica Moldova și Ucraina. 

Organizarea evenimentului „Cool Party” a fost marcată de probleme legate de licitația publică. Procedura a fost anulată pe 29 octombrie, în etapa de calificare a ofertanților, după ce toate cele trei companii participante au fost respinse. Una dintre firme, DVV-Show, care a mai colaborat anterior cu municipalitatea, a continuat să promoveze evenimentul, deși nu era clar dacă va presta servicii, iar reprezentanții Direcției Generale Educație, Tineret și Sport nu au oferit detalii despre soluționarea situației, scriu jurnaliștii Agora. 

 

25 de loturi pentru amplasarea gheretelor în Chișinău, adjudecate cu aproape 9 milioane de lei

Primăria Municipiului Chișinău a anunțat că, în urma licitațiilor publice nr. 39-42, organizate pe 15 noiembrie 2024, au fost adjudecate 25 de loturi pentru amplasarea unităților de comerț ambulant stradal, în valoare totală de 8,9 milioane de lei. Loturile vizează comercializarea produselor de cofetărie, legume, servicii de agrement în diverse zone ale orașului, inclusiv parcuri și străzi centrale. Loturile neadjudecate urmează să fie scoase din nou la licitație. 

 

Centrul de Monitorizare a Traficului din Chișinău: un pas spre mobilitate urbană modernă

Chișinăul dispune acum de un Centru de Monitorizare a Traficului (CMT) inaugurat pe 15 noiembrie, ca parte a proiectului „MOVE IT like Lublin”, finanțat de Uniunea Europeană. Noul centru integrează tehnologii avansate pentru a colecta și analiza datele de trafic în timp real. Centrul de Monitorizare a Traficului din Chișinău va integra și analiza datelor din diverse surse, precum echipamente de transport public, camere de supraveghere, radare și senzori. Prin prioritizarea semafoarelor și detectarea încălcărilor, centrul va fluidiza traficul, va crește siguranța rutieră și va oferi șoferilor informații actualizate despre condițiile de circulație. 

 

Alegeri prezidențiale în România: Unde și cum pot vota cetățenii români din Chișinău

Pe 24 noiembrie 2024, cetățenii români din Republica Moldova sunt așteptați la urne ca să-și aleagă președintele pentru următorii cinci ani. În Chișinău vor fi deschise 16 secții de votare. Lista tuturor secțiilor o găsiți aici

Pentru a-și exercita dreptul de vot, cetățenii trebuie să prezinte un document de identitate valabil emis de autoritățile române, precum cartea de identitate, pașaportul sau titlul de călătorie. Este important de reținut faptul că alegerile vor dura trei zile – 22 noiembrie (între orele 12:00 și 21:00), 23 noiembrie și 24 noiembrie (07:00 – 21:00). 

Detalii despre candidați și programele electorale în articolul CPR Moldova


Agenda urbană

21 noiembrie – De ce Chișinău? Lecție publică cu Sergius Ciocanu. Locația: Europe Cafe.

23 noiembrie – Cămara fest. Locația: Parcul Alunelul.

23 - 24 noiembrie – Black Yardsale Market. Locația: Teatrul Gastronomic. 

25 noiembrie – Consultarea publică a proiectului „Planul urbanistic zonal pentru teritoriul alăturat bd. Mircea cel Bătrân și str. Bucovina”. Locația: Pretura Ciocana.

28 - 29 noiembrie – Economia circulară în Republica Moldova: Construim un viitor circular împreună. Locația: Digital Park/Jolly Allon. 

27 noiembrie - 1 decembrie – Moldox Festival, ediția IX. Locația: Cineplex Loteanu.  

11 decembrie – Consultări publice asupra proiectului „Strategia municipală privind organizarea gestionării condominiilor cu destinație locativă din Chișinău”. Locația: Pretura Centru. 


Imaginea săptămânii


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Un oraș bun este un efort comun heart 

 


Publicat de:

Distribuie