PrimariaMea
Newsletter: Referendum, construcția ilegală din str. Ismail 28 și milioane de lei pentru cercetări sociologice Image
17 oct. 2024

Newsletter: Referendum, construcția ilegală din str. Ismail 28 și milioane de lei pentru cercetări sociologice

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

Marți, 15 octombrie, ședința primăriei a avut loc în format online. Primarul Ion Ceban a argumentat că decizia a fost luată deoarece, la aceeași oră, în sala în care în mod obișnuit are loc ședința primăriei, avea loc ședința Consiliului Municipal. 
 

„Visul Olimpic” prinde contur

După ce a fost dată cu vopsea albă, pictura murala dedicată sportivilor care ne-au reprezentat țara la Jocurile Olimpice prinde iar contur. Potrivit autorităților municipale, lucrările ar putea dura câteva zile și vor fi achitate din bugetul local. Totuși, primarul Ion Ceban susține că pictura murală a fost vandalizată de compania de publicitate, iar organele abilitate ar trebui să aplice sancțiuni. „Visul olimpic” a fost inaugurat la sfârșitul acestei primăveri, pe fațada unui bloc de locuit de la intersecția bl. Ștefan cel Mare și Sfânt și str. Ismail. Pictura a stat intactă timp de patru luni, până muncitorii SRL „Neorama” au început să o acopere cu vopsea. Deși aceștia au fost opriți de poliție, ulterior, compania a afișat un panou peste murală. 


Pregătiți pentru a deschide robinetul la căldură

Din cele 266 de instituții de învățământ conectate la încălzirea centralizată, 262 sunt pregătite pentru a porni sezonul de încălzire. În patru școli, încă se intervine la sistemul de încălzire. Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, a dat asigurări că procesul se va încheia până la revenirea copiilor din vacanța de toamnă. Managerii grădinițelor pot solicita mai devreme conectarea la agentul termic. 

Vladimir Bolocan, director adjunct al Direcției de asistență medicală și socială, a menționat că toate instituțiile medicale municipale sunt pregătite, iar documentele tehnice necesare sunt completate pentru începutul sezonului de încălzire.

Meteorologii au emis pentru perioada 17-21 octombrie cod galben de înghețuri. SA Termoelectrica a anunțat că este dispusă să înceapă furnizarea energiei termice, iar conectarea poate avea loc indiferent de data emiterii dispoziției Primăriei. Ulterior, Primăria a emis dispoziția de începere sezonulului de încălzire 2024-2025.


Verde la vaccinare

Guvernul a achiziționat 200 000 de doze de vaccin contra gripei sezoniere. În acest context, autoritățile municipale anunță că au început campania de imunizare. Potrivit lui Vladimir Bolocan, chișinăuienii pot solicita administrarea serului la medicul de familie. Vaccinarea împotriva gripei este recomandată categoriilor cu risc sporit de infectare: adulți și copii cu afecțiuni cronice, femei gravide, copii instituționalizați în orfelinate și alte unități, vârstnici din aziluri.

***

Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor pot fi găsite aici.


Rezumat din CMC

Marți, 15 octombrie, Consiliul Municipal Chișinău s-a întrunit pentru a continua ședința începută la 8 octombrie. Aleșii municipali au examinat agenda începând cu subiectul 35, care avea 11 subpuncte referitoare la stabilirea hotarelor și suprafețelor unor terenuri. Pe nouă dintre acestea le-au aprobat, iar punctele 35.5 și 35.11 le-au respins. Consilierii au examinat toate subiectele din agendă, iar ședința a fost închisă. 


Locuitoare de la Rîșcani, presată să-și părăsească locuința

Până a relua ședința, consilierii au audiat o locuitoare a capitalei, care își are casa în str. Petru Rareș 55, din sectorul Rîșcani. Aceasta a semnalat că este constrânsă de către o companie imobiliară să-și părăsească locuința. Compania ar avea planuri pentru construcția unui bloc de locuit. 

„Viața în propria locuință a devenit imposibilă. Cei de la compania care vrea să construiască în imediata apropiere a locuinței mele, ne distrug acoperișul, toarnă deșeuri în ogradă, ne deconectează lumina. Totul este organizat așa încât să ne facă să plecăm. Patru generații din familia mea au locuit acolo, nu avem unde pleca. Pretorul Furculiță cunoaște situația. Ne-a spus să nu ne ținem de bojdeucă, dar să plecăm. Totul se face cu acordul tacit al polițistului de sector, care ne face dosare. Am scris plângere și la Primăria Chișinău, însă primarul nu ne-a primit în audiență până acum.”, a declarat pensionara.

 

Pe str. Ismail 28, în mod ilegal, se ridică blocuri locative

Deși în calitate de raportor a fost solicitată Svetlana Dogotaru, șefa Direcției arhitectură, în locul acesteia a venit Igor Vrabie, director adjunct al direcției. Potrivit lui, municipalitatea a refuzat în nenumărare rânduri să emită acte permisive pentru reconstrucția clădirilor existente. Responsabilul a menționat că terenul se află la limitele roșii ale străzii Ismail. Pe lângă asta, solicitantul actelor permisive nu dispune de dreptul de a depune asemenea cereri, deoarece nu este proprietar al terenului. Vrabie a precizat că deși terenul aparține municipalității, agentul economic a demolat casele existente și a pornit construirea unui bloc de locuințe. Organele abilitate au întocmit un proces-verbal pentru încetarea lucrărilor și demolarea celor deja făcute. 

Pe 6 iunie 2024, fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău a informat că a depus o plângere la Procuratura Generală. Ei au semnalat despre faptul că o clădire de pe strada Ismail 28, din centrul orașului, a fost demolată fără a deține autorizație, iar în locul ei se construiește un bloc de locuințe, despre care PAS susține că nu are autorizație. Atunci, primarul Ion Ceban a numit aceste plângeri drept „acțiuni de imagine ale consilierilor PAS, care se află în plină pregătire pentru o nouă campanie electorală”.

***

Ordinea de zi aici
Proiectele de decizie aici
Transmisiunea video aici.
Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an aici.


Alte știri din Chișinău

Unde votăm pe 20 octombrie

În această duminică vor avea loc alegeri prezidențiale și referendum. În Chișinău vor fi deschise 307 secții de vot. Pentru a verifica secția la care puteți vota, accesați acest link. 

Dacă aveți domiciliul sau reşedinţa în altă localitate, dar intenționați să votați în Chișinău, puteți solicita un certificat pentru drept de vot de la biroul electoral al secţiei de votare din acea localitate. Acesta va permite să votați în orice altă secţie de votare de pe teritoriul ţării, pe lista suplimentară. Certificatul poate fi solicitat până pe 19 octombrie inclusiv.

Studenții și elevii cu drept de vot care învață în Chișinău, dar nu au domiciliu sau reședință temporară aici, vor putea vota la orice secție din oraș, cu buletinul și carnetul de student sau elev.

La urne, cetățenii cu drept de vot trebuie să se prezinte cu buletinul valabil sau pașaportul, inclusiv cu termen de valabilitate expirat. Mai multe detalii despre procedura de votare aici.

După autentificare, vom primi două buletine: unul pentru alegeri prezidențiale, iar altul pentru referendum. La referendum, vom răspunde cu „DA” sau „NU” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Odată cu oferirea unui răspuns afirmativ de către majoritatea participanților, Constituția Republicii Moldova va fi modificată și va include dezideratul integrării europene. Decizia luată la referendum va avea un impact semnificativ asupra parcursului european al Republicii Moldova. Aflați mai multe despre referendum în materialul jurnaliștilor de la Europa Liberă. 

Detalii despre alegerile prezidențiale, candidați și investigații despre procesul electoral, găsiți pe Ziarul de Gardă.

 

DGMU dă milioane pentru cercetări sociologice

Direcția Generală Mobilitate Urbană (DGMU) a inițiat o achiziție publică în valoare de 1,2 milioane lei, declanșând controverse din cauza lipsei de claritate privind utilitatea evaluării serviciilor sale. Contractul presupune realizarea de sondaje și focus-grupuri în Chișinău, care însă se suprapun cu cercetări și studii anterioare, efectuate de aceeași firmă, „FOP-Star” SRL, singura ofertantă la licitație. Compania urmează să presteze următoarele servicii: sondaje privind satisfacția respondenților privind ​​servicii transportul public, servicii asigurare iluminat nocturn în or. Chișinău, servicii de reparație a infrastructurii rutiere și pietonale în or. Chișinău; numărarea fluxului de pasageri; 30 de interviuri cu angajații DGMU; analiză documentară etc. Jurnaliștii de la revizia.md scriu că cerințele restrictive, inclusiv experiența de minimum opt ani, ar fi fost impuse pentru a favoriza compania respectivă. De asemenea, rezultatele cercetărilor anterioare nu au fost publicate, ceea ce ridică întrebări asupra transparenței procesului. 

 

Sentința pentru un consilier MAN, vizat într-un dosar pentru luare de mită

Președintele fracțiunii MAN din CMC, fost ministru al Tineretului și Sportului, Serghei Afanasenco, și fostul director al Centrului Sportiv pentru Pregătirea Loturilor Naționale, Roman Ostapenco, trimiși în judecată pentru acte de corupție, care implică mită de 200.000 de euro, și-au aflat sentința.

Aceștia au ajuns în vizorul justitiei după ce, în 2015, au încheiat un contract contrar legii. Contractul a fost autentificat prin semnături și parafe de către toate părțile implicate, inclusiv de fostul ministru al Tineretului.

Judecătoria Chișinău l-a găsit vinovat pe Afanasenco în depășirea atribuțiilor de serviciu, însă acesta a fost liberat de răspundere penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție. Sentința poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău.


De la oameni adunate

Serghei N: 

„Toată lumea, toate țările, toate urbele aprobă bugetul pentru anul viitor, iar Primăria Chișinău abia l-a primit pe anul curent, bine că au dovedit până la Crăciun”.


Agenda urbană

17-20 octombrie – Săptămână agroindustrială la Moldexpo. Locația: CIE Moldexpo.

18 octombrie – CTM Chișinău Repair Cafe: Reparație pentru toată lumea! Locația: str. Studenților 9/11.

18 octombrie – Dezbatere: Unde este locul transportului alternativ? Locația: Centrul Comunitar 151. 

22 octombrie – De la conflicte la apropiere - gestionarea conflictelor cu ajutorul comunicării nonviolente. Locația: Biblioteca Municipala „B.P. Hasdeu”.

24 octombrie – Despre ce tac conacele? Locația: Artcor. 


Imaginea săptămânii

Primăria Mea susține parcursul european al Republicii Moldova.

Pe 20 octombrie, mergem la referendum și votăm „DA” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Un oraș bun este un efort comun heart 

 


 


Publicat de:

Distribuie