Newsletter: Reciclarea deșeurilor, concerte gratuite și aer poluat
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Deșeuri Solide Chișinău: cât mai este până la construcția liniei de sortare a deșeurilor
Primăria promite finalizarea stației de transfer și sortare a deșeurilor, o investiție de 8,1 milioane de euro, până la începutul lui 2026. Aceasta va fi prima unitate proprie de sortare a deșeurilor a municipalității și se află în prezent în faza de proiectare. Tot în această perioadă, autoritățile planifică închiderea gunoiștii de la Ciocana, un proiect în valoare de 3,8 milioane de euro.
Energie electrică din gunoi
În cel mult patru luni, gunoiul de la Țînțăreni va produce energie electrică, prin degazare – proces prin care se extrage gazul de depozit, în principal metanul, format prin descompunerea materiei organice din gropile de gunoi. Acest gaz va fi captat prin instalarea unor conducte și sisteme de colectare care extrag gazul din masa de gunoi. Odată captat, gazul poate fi utilizat pentru a genera energie electrică. Autoritățile susțin că pregătirea acesui proces se află pe ultima sută de metri.
Mii de cereri pentru suport financiar în perioada rece, colectate de asistenții sociali
Asistenții sociali din municipiul Chișinău au colectat, în decursul unei săptămâni, peste 7 570 de cereri pentru suport financiar în perioada rece a anului, oferit de Guvern. Cererile au fost adunate de la persoanele care nu dispun de posibilitatea de a se înregistra pe platforma compensatii.gov.md. În acest an, compensația nu va mai veni în factură, așa cum se întâmpla anterior, dar direct pe card. Începând cu 4 noiembrie, consumatorii casnici se pot înscrie în programul guvernamental pentru a primi compensații la energie pentru perioada sezonului rece 2024-2025, care include lunile noiembrie-martie.
***
Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor pot fi găsite aici.
Rezumat din CMC
Deși în această perioadă primăriile din țară discută și aprobă bugetele locele, în Chișinău ultima ședință a Consiliului Municipal s-a desfășurat la începutul lunii octombrie. Detalii în edițiile anterioare ale buletinului săptămânal.
Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an aici.
Alte știri din Chișinău
Modernizarea sistemului de încălzire din Chișinău
Sistemul de termoficare din Chișinău va beneficia de modernizări substanțiale: vor fi instalate 2510 Puncte Termice Individuale și 1665 de blocuri vor trece la un sistem de distribuție orizontală, permițând locuitorilor să regleze individual consumul de căldură. Această optimizare va reduce pierderile de energie cu până la 30%, scăzând astfel costurile pentru consumatori și impactul asupra mediului. Pentru a finanța acest proiect de 326 de milioane de euro, Ministerul Energiei va negocia un împrumut de 143,5 milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), completat de un grant de 40 de milioane de euro.
Niciun anotimp fără concerte gratuite
De Ziua internațională a studenților, primăria anunță despre organizarea unui concert la Arena Chișinău. #CoolParty îi va avea ca invitați pe DJ Bolotov, Pasha Parfeni, Nicole Cherry, Killa Fonic și Tzanca Uraganu. Evenimentul va fi gratuit și este destinat tinerilor de peste 16 ani.
Conform bugetului municipal aprobat pentru 2024 (pag. 99), pentru programul de divertisment consacrat Zilei Naționale a Tineretului și Zilei Internaționale a Studentului sunt alocați 100 000 lei.
Moara Roșie va prinde culoare
Au început lucrările de restaurare la Moara Roșie, una dintre primele mori cu abur din capitală, construită în perioada 1850–1860 și refăcută în 1884 din piatră. Abandonată de zeci de ani, clădirea se afla într-o stare avansată de degradare, cu structura amenințată de vegetația crescută în jur. Proiectul de restaurare include o curățare completă a zonei, o scanare 3D, întocmirea schițelor de restaurare și o expertiză tehnică detaliată. Restaurarea face parte din proiectul Interreg NONA, finanțat de Uniunea Europeană.
Aer poluat în capitală: norme depășite pentru trei componente
Vântul slab, lipsa precipitațiilor, dar și inversiunile termice sunt factorii care au sporit nivelul de poluare a aerului din capitală. Potrivit Agenției de Mediu, săptămâna trecută, unii indicatori au depășit de aproape trei ori norma admisă. Mai exact, pentru dioxid de azot– de 2,1 ori, monoxid de azot – de 2,7 ori, aldehidă formică – de 1,6 ori mai mare decât indicatorii normali. Cum ne afectează aerul pe care îl respirăm, cum aerul influențează clima și ce putem face pentru a reduce din gravitatea problemei, citiți în articolul ecovisio.org.
Clădirile publice în folosul comunității
Între 25 și 27 noiembrie, la Chișinău, va avea loc Laboratorul Internațional „Do It Together! Co-crearea Conceptului Parteneriatului Public-Civic”, în urma căruia va fi formulat un concept legislativ care să faciliteze și să reglementeze accesul la infrastructura publică pentru societatea civilă.
Multe organizații ale societății civile se confruntă cu dificultăți în a găsi spații adecvate și accesibile pentru activitatea lor. Parteneriatul public-civic prevede o metodă inovatoare pentru gestionarea spațiilor publice, permițând organizațiilor din sectorul societății civile să acceseze și să utilizeze aceste spații pentru activități culturale, sociale și comunitare. Astfel de spații vor oferi cetățenilor mai multe servicii și programe culturale, sociale și educaționale. Pe lângă îmbunătățirea accesului la aceste resurse, modelul contribuie și la reactivarea și întreținerea clădirilor publice neutilizate, transformându-le în centre comunitare active.
Ion Ceban și discursul de ură: între moralism și cinism
Primarul Chișinăului a promovat recent o inițiativă de condamnare a discursului de ură, în pofida declarațiilor anterioare cu conținut discriminatoriu. Pe rețelele de socializare, Ceban îndeamnă clasa politică și cetățenii „să nu fie divizați pe criterii etnice, de limbă vorbită sau de locația geografică”. Declarația vine în contextul scrutinului electoral, recent încheiat. Paradoxal însă, în trecut, Ceban a fost acuzat de declarații defăimătoare la adresa refugiaților ucraineni, de intimidare a presei independente și societății civile și de mesaje denigratoare față de comunitatea LGBT. Citiți mai multe în materialul scris de jurnaliștii AGORA.
Agenda urbană
14-15 noiembrie – Festivalul studenților. Locația: ASEM
15 noiembrie – Licitații pentru amplasarea unităților de comerț ambulant. Locația: Pretura Centru
15 noiembrie – Bazele circulației rutiere și cum ne echipăm iarna (pe bicicletă). Locația: Europe Cafe
16 noiembrie – Atelierul upCYCLING
19 noiembrie – Prezentarea publică a studiului e-ticketing. Locația: Pretura Centru
19 noiembrie – Curs de e-service: Guvernarea electronică a serviciilor publice. Locația: Biblioteca publică de drept
27 noiembrie – Licitație pentru obținerea dreptului de locațiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea municipiului Chișinău. Locația: Pretura Centru.
Imaginea săptămânii
A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.
Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul!
Un oraș bun este un efort comun