PrimariaMea
Newsletter: Inundații, concert la Padova și strategie de reziliență Image
19 sept. 2024

Newsletter: Inundații, concert la Padova și strategie de reziliență

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie 

Ședința din 16 septembrie a avut loc online, astfel presa nu a putut adresa întrebări suplimentare.

„A fost luată decizia ca ședința operativă să fie organizată pe Zoom, din considerentul ca toți noi să ne aflăm la locurile de muncă, să evităm a ne deplasa prin oraș și cât se poate de operativ să intervenim atunci când va fi nevoie, imediat după ședința operativă.”, a menționat viceprimarul Ilie Ceban la începutul ședinței. 


S-a vorbit despre consecințele ploii, nu și despre măsurile de prevenire a lor

Consecințele intimperiei a fost singurul subiect discutat la ședință. Pretorii, șefii de direcții, rând pe rând au raportat despre daunele lăsate în urmă de ploi, dar și acțiunile întreprinse pentru înlăturarea lor. Deși ședința s-a lăsat cu mulțumiri din partea viceprimarului Ilie Ceban, pentru felul în care s-a intervenit, nici el, nici ceilalți vorbitori nu s-au referit la măsuri concrete care ar putea diminua pagubele pe viitor.

Peste o sută de angajați ai Î.M. Exdrupo și Direcției Generale Mobilitate Urbană au fost implicați în evacuarea noroiului și a altor deșeuri aduse de ploile abundente și în deblocarea gurilor de canalizare. Împreună cu antreprenorii care reabilitează drumurile, au fost luate măsuri pentru îngrădirea șantierelor, astfel ca materialele de construcție să nu ajungă pe drumurile publice. În zonele unde rețeaua de iluminat public a fost afectată, aceasta a fost deconectată până la remedierea problemelor.

56 de instituții de învățământ s-au ales cu mai multe pagube. Apa a pătruns în clădiri, la etajele superioare și în subsoluri. La fel, subsolurile Centrului Medicilor de Familie nr. 2 și Spitalului Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 au fost inundate. 

Ion Ceban a lipsit de la ședință. Acesta, însoțit de mai mulți angajați de la primărie, se afla la Padova, unde duminică a petrecut la Zilele Chișinăului. Concertul a fost cu intrare liberă. Pentru evenimentele din diasporă, primăria a bugetat circa 9 milioane de lei. 

Anul trecut, Zilele Chișinăului organizate în diasporă au atras numeroase critici. Un grup de cetățeni moldoveni din afara țării a lansat și o petiție online, prin care semnatarii se pronunță împotriva unor astfel de evenimente. Aceștia solicită Primăriei să redirecționeze fondurile către nevoile prioritare ale municipiului, cerând totodată consultarea publicului înainte de a utiliza bani publici.

***

Transmisiunea video aici.

Transcrierea discuțiilor aici.


Rezumat din CMC

Săptămâna aceasta a continuat ședința începută pe 12 septembrie, cu o agendă de peste 100 de subiecte. În ședința din 17 septembrie, consilierii au discutat despre amplasarea mai multor gherete, strategia de dezvoltare a comerțului și cea de reziliență, programul municipal de fertilizare in vitro, împrumutul de la BERD, regulamentul licitațiilor funciare și delimitarea terenurilor municipale. Ședința continuă joi, 19 septembrie și o puteți urmări aici.

 

S-a votat Strategia de dezvoltare a comerțului interior în municipiul Chișinău

Documentul constă într-un plan de acțiuni pentru anii 2024-2030 și descrie situația actuală din domeniu, viziunea, principiile, obiectivele strategice și acțiunile necesare pentru modernizarea și dezvoltarea cadrului instituțional și a regulilor de comerț interior. La baza strategiei a stat un sondaj organizat la subiectul comerțului interior, la care au participat respondenți din comerț, comercianți și consumatori. De elaborarea strategiei s-au ocupat experții Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. 


Pentru situațiile excepționale, primăria va aplica noua Strategie de reziliență

Consilierii au aprobat și Strategia de reziliență a municipiului Chișinău pentru perioada 2024-2030. Un oraș este rezilient dacă are mecanisme și proceduri pentru a minimiza impactul negativ al unui dezastru și dacă se recuperează rapid și eficient din aceste situații. Documentul va permite: coordonarea mai bună dintre autoritățile publice; eficientizarea planificării strategice și asigurarea coerenței în implementare. Pentru implementarea strategiei, în perioada 2024-2027, municipalitatea preconizează costuri totale de 16,4 milioane lei. 


Scheme de amplasament a gheretelor, aprobate de consilieri

Consilierii au dat undă verde pentru amenajarea a 15 gherete pe un lot de pământ din str. Miron Costin 21/1, pentru comercializarea băuturilor răcoritoare, produselor fast food și florilor. Solicitarea a venit din partea SRL Maxvival Prim, iar terenul este unul privat. 

Amenajarea a alte zece unități de comerț ambulant, pe terenuri altele decât cele municipale, au fost aprobate pentru: str. Calea Ieșilor 10, bl. Ștefan cel Mare și Sfânt 152, str. Circului 11, str. Grădinilor 67, str. Petricani 84, șos. Muncești 364 (2), str. Burebista 17A, str. Gheorghe Cașu 32, șos. Hâncești 143.

***

Ordinea de zi aici.

Proiectele de decizie aici

Transmisiunea în direct aici.

Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.


Alte știri din Chișinău

De ce se îneacă Chișinăul, ce s-a promis în campanie și ce soluții aplică alții

Unul din motivele inundațiilor ar fi lipsa infrastructurii pluviale subterane, care fie lipsește (cazul cartierului Malina Mică), fie nu-și îndeplinește în totalitate menirea. Despre acest subiect a vorbit consilierul municipal Victor Chironda, specialist în probleme de urbanism. 

În orașul Viena, de exemplu, autoritățile dispun de o zonă specială de captare și transportare a apelor pluviale. Acolo, apele se adună prin intermediul infrastructurii verzi-albastre. Chironda mai spune că în zonele sensibile la acest capitol (inundabile), nu ar trebui să se construiască/paveze. 

Ion Ioneț, doctor și conferențiar universitar la Universitatea Tehnică din Moldova, susține că apa de ploaie ar trebui valorificată.

În lume se iau măsuri, cum ar fi construcția unor lacuri de înmagazinare, iazuri verzi, cu plante, care pot reține un debit oarecare de apă. Apa se captează, se evacuează în emisar și poate fi utilizată pentru irigații, de exemplu.”, a declarat acesta pentru ZdG. 

Unicul proiect de infrastructură pluvială a fost făcut în perioada edilului Dorin Chirtoacă, pentru bl. Negruzzi. Apele se adună în colectoare, iar mai apoi se revarsă în râul Bîc. În rezultat, zona gării feroviare nu mai este inundată, așa cum se întâmpla anterior. Fostul primar susține că la str. Albișoara, care se umple cu apă chiar și după reparație, au fost făcute lucrări de mântuială. Autoritățile nu au luat în calcul creșterea capacității canalizării pluviale și au lăsat-o la fel cum era, mai menționează Chirtoacă pentru aceeași publicație.

Asta deși actualul edil, Ion Ceban, ar cunoaște foarte bine soluțiile, inclusiv pentru str. Albișoara, însă pare că le aplică mai puțin. În campania electorală din 2019, Ceban a ținut o întreagă prelegere la acest capitol.

„În zona Zorile avem țevi de doi metri care sunt 80% bătute. Cu 10 milioane de lei, în doi ani le curățăm. În zona Albișoara, dacă vă spun soluția o să râdeți… La construcția de noi drumuri trebuie să ținem cont că acest sistem este vital pentru municipalitate, să se urmărească toate standardele în construcție.”, spunea atunci Ceban. 

 

Capitala a intrat la apă: cum s-a văzut potopul pe rețelele de socializare

În weekend, Chișinăul a intrat la apă. Șuvoaiele și-au făcut drum pe toate străzile și curțile de bloc din sectoarele capitalei. Puterea apei a pus la încercare pietonii, unii chiar au fost luați și duși de ape. A pățit-o o femeie pe str. Bodoni. Aceeași stradă, cu doar câțiva metri mai la vale, alte două femei au fost purtate de șuvoaie până sub roțile unei mașini. Trecătorii au sărit în ajutor pentru a le scoate. 

Rețelele de socializare au abundat în imagini care redau potopul din capitală. O fotografie cu rațe care plutesc pe o stradă inundată, un bărbat care înoată spre mașină aproape acoperită cu apă, parcul Dendrarium transformat într-un imens lac, sunt doar câteva exemple.

Pe str. Moara Roșie, apa de pe străzi și-a făcut loc în parcarea subterană a blocurilor de locuit. Aceeași situație a fost și în cazul unor subsoluri ale blocurilor din str. Ion Creangă. 


Scuarul din fața liceului Gheorghe Asachi: istorie acoperită cu „plitkă”

Scuarul din fața liceului Gheorghe Asachi a intrat în reparație. Lucrările au pornit odată cu începerea noului an școlar, deși șantierul deschis de autorități îngreunează accesul elevilor în instituția de învățământ. Nu există însă niciun panou informativ despre cum arată proiectul de reamenajare și cât va dura procesul. Consilierul municipal Victor Chironda a scris pe rețelele de socializare că totul s-ar face fără autorizație, fără proiect sau consultări cu societatea civilă. 

Pe site-ul Direcției Generale Mobilitate Urbană sau pe cel al Primăriei Chișinău, în ultima perioadă, nu am găsit informații postate despre aceste lucrări. 

La Primăria Mea am scris de nenumărate ori despre faptul că spațiile publice trebuie să fie făcute prin consultări publice și asigurându-se transparența procesului. Puteți citi mai multe despre experiența noastră în or. Durlești.

 

Centru de reciclare a deșeurilor solide va fi construit în str. Uzinelor

BERD și BEI au alocat 23 de milioane de euro pentru conducția unui centru de reciclare a deșeurilor menajere solide. La ședința CMC de săptămâna trecută, consilierii au aprobat alocarea terenului în acest scop. Locația a fost aleasă în colaborare cu Ministerul Mediului și partenerii de investiție. Terenul are 15 ha și se află pe str. Uzinelor. Acolo va fi amenajată și o stație de transfer. 

 


Agenda urbană

19 septembrie – Târgul locurilor de muncă. Locația: Palatul Republicii. 

21 septembrie – Cămara Fest. Locația: Parcul Alunelul. 

21 septembrie – EcoQuest, Ziua de Curățenie Națională. Locația: Lacul din Muzeul Satului.

21 septembrie – Urban Vibes, Festival de hip-hop și cultură urbană. Locația: Parcul Ștefan cel Mare.

21 - 22 septembrie – Yardsale. Locația: Teatrul Gastronomic.

22 septembrie – Iarmar Eco 2024. Locația: Parcul Valea Trandafirilor. 


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

Nimeni nu poate provoca durere sau suferință unui animal de companie și nimeni nu îl va abandona, se spune în Convenția Europeană a Animalelor de Companie. În ultimele decenii, țările europene au făcut pași importanți pentru a proteja prietenii noștri patrupezi și a diminua numărul celor fără adăpost. Soluțiile sunt cunoscute: înregistrarea sau identificarea animalelor; evidență și control și pedepsirea stăpânilor iresponsabili. De ce unele țări aproape că nu au animale fără adăpost? Citește în articolul Primăria Mea.


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Un oraș bun este un efort comun heart

 


Publicat de:

Distribuie