PrimariaMea
(Transcriere) Ședința primăriei din 16 septembrie 2024 Image
19 sept. 2024

(Transcriere) Ședința primăriei din 16 septembrie 2024

Transcriere generată de Inteligența Artificială

Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități

Ilie Ceban: Deci, pentru astăzi a fost luată decizia ca ședința operativă să fie organizată pe Zoom, din considerentul ca toți noi să ne aflăm la locurile de muncă, să evităm a ne deplasa prin prin oraș și cât se poate de operativ să intervenim atunci când va fi nevoie, imediat după ședința operativă. Vedem că este a fost o decizie corectă, deoarece chiar și în prezent sunt ploi destul de abundente. 

De aceea, înainte de toate am vrut să mulțumesc foarte mult tuturor colegilor care au fost implicați sâmbătă și duminică în în a avea grijă de oraș. Au fost foarte mulți colegi, au fost grafic de zi, grafic de noapte și vă mulțumesc foarte mult tuturor: pretorilor, muncitorilor care au fost în teren. Întreprinderile municipale au lucrat de dimineață până noapte.

La fel, vreau să mulțumesc colegilor de la IGSU, de la Poliție, INSP, care au au dat curs solicitărilor noastre și necesităților care au fost în în sectoare. Au fost foarte multe situații unde unde s-au implicat și și ne-au ajutat. Vă mulțumim încă o dată. Colegi, în continuare avem precipitații foarte abundente, vedem că ploaia nu nu contenește. Rugăm în continuare să fim prudenți, toți: colegii Exdrupo, Spații Verzi, colegii de la Împăsăl, toți absolut. Să fim în teren, avem grijă de zonele de risc, acolo unde este transport public. Dumneavoastră cunoașteți, conform protocolului, cum și unde trebuie de intervenit. Deci, rog în continuare să fim prudenți și precauți ca să să facem față tuturor provocărilor care sunt în fața noastră.

Vreau succint, stimați pretori, să vă să raportați care a fost situația și în continuare care este situația în sectoarele dumneavoastră. Și ulterior vom vom vom merge cu ordinea de zi, după care, Spații Verzi, vă rog la fel să vă referiți în câte situații ați intervenit, dacă mai sunt careva situații care se intervine și care este situația la moment.

Vă rog foarte mult, domnul pretor.

 

Vadim Hîncu: Bună ziua, stimate domn viceprimar! Bună ziua, stimați colegi! La momentul dat în sector se intervine absolut în tot sectorul, toate serviciile sunt la datorie. Continuăm încă de sâmbăta trecută, toți suntem în sector și intervenim. La momentul dat nu avem nici o stradă blocată, cu toate că sâmbătă am blocat unele străzi din sector.

Se intervine la momentul dat, se salubrizează o subterană care a fost inundată în urma intemperiei de sâmbătă. În rest, este acces absolut în tot sectorul, arborii care au fost doborâți se înlătură la moment, au rămas mai puțini decât au fost pe parcurs, iar trei garduri care au fost doborâte tot la fel în timpul intemperiei, zonele sunt securizate, iar cetățenii pot circula în siguranță prin prin sector.

La momentul dat tot efectivul preturii se află în sector, monitorizează situația care este la moment și suntem gata să intervenim, împreună cu serviciile municipale, în orice moment dacă intemperia revine. 

 

Ilie Ceban: Practic, intemperia a revenit de fapt, ea ea continuă. Avem cod galben cod portocaliu în continuare și mulțumesc mult, adică ne… Ok, mulțumesc. Următorul, vă rog.

 

Mihai Furculița: Bună ziua, stimați colegi! Deci, noi, sectorul Râșcani, la moment careva drumuri publice nu sunt blocate, toate instituțiile din sector funcționează în regim normal. Continuă lucrările de salubrizare în sector și anume curățarea crengilor copacilor și a străzilor care au fost afectate în urma inundațiilor.

Deci, de sâmbătă în sector a fost implicată toată tehnica din dotare, în regim non-stop, angajații au lucrat în ture începând cu sâmbătă, ora 13:00, până în prezent. S-a intervenit în zonele mai mai periculoase din sector și anume: Albișoara, Tudor Vladimirescu, Zaikin, cartierul Poșta Veche. În prezent, tot efectivul preturii se află în sector și monitorizează situația. Suntem pregătiți de a interveni în caz de necesitate. Tehnica din dotare este pregătită, de asemenea avem și contractată tehnică adăugătoare la necesitate.

 

Ilie Ceban: Mulțumesc, domn pretor! Domnul Moroi!

 

Vasile Moroi: Bună ziua, domn viceprimar! Bună ziua, colegi! Țin să vă informez că la moment, la fel, colegii sunt în sector, monitorizăm situația din sector. Ceea ce ține de ploile abundente din de sâmbătă, vă informez cele mai importante cele mai afectate zone în sectorul Buiucani au fost strada Calea Ieșilor, strada Creangă, mai în special partea de jos, cât și pasajul subteran din strada Creangă, numărul 1.

Pe parcursul zilei de sâmbătă până noaptea, în comun cu colegii de la Împăsăl Buiucani și colegii de la detașamentul pompieri salvatori Buiucani, noi am pompat încontinuu apa din pasaj. La ora 4:00 dimineața am finalizat aceste lucrări. După, colegii de la Împăsăl l-au salubrizat, au scos toate resturile ce ne-a adus apa din pasaj. La moment, pasajul subteran este deschis, circulă prin el, dar țin să vă informez că noi am deconectat apa lumina în pasaj și acuma cu colegii de la Lumteh examinăm să nu avem careva, dacă o conectăm să nu fie scurt circuit, să nu avem ceva avarieri. Și în cazul când dumnealor o să ne spună că e tot normal, noi pornim lumina în pasaj.

În paralel, am contractat niște specialiști, dacă pot să mă exprim așa, să evaluăm pagubele care le avem în acest pasaj. Ceea ce ține de copaci căzuți, avem am avut cinci adrese pe care Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi au fost toți evacuați. Doar pe o adresă am avut copac pe mașini și la o grădiniță un copac a căzut și a avariat gardul gardul de pe teritoriul grădiniței.

Ceea ce ține de instituțiile de învățământ, în sector am avut sunt afectați 16 grădinițe, fie inundat subsolul, fie curs din tavan, din acoperiș și o grădiniță este în pentru ziua de azi, din discuții cu colegii de la Direcție, pentru ziua de azi a fost închisă, acolo puțin mai complicată situația, dar sperăm că mâine ea va fi redeschisă la mâine va fi redeschisă. Ceea ce ține de blocurile locative, avem șase blocuri care mai puțin mai afectate cu scurgerile de apă, inclusiv avem un bloc din din asociații, bloc construit în adiacentul parcului Dendrariu, știm că cu toții până acum că apele încă nu s-au evacuat din parc și așteptăm, nici să intrăm cu tehnică specializată nu putem, tractorul fiindcă e foarte umed acolo. Cum puțin se mai zvântează, o să intervenim și noi cu ajutor pentru Dendrariu.

Ceea ce am avut, am avut, da, foarte mult ajutor, mersi mult colegilor de la Exdrupo, colegilor de la Inspectoratul de Poliție Buiucani. În toată perioada asta a fost închisă strada Creangă de la strada Coca, direcția spre pasajul subteran și strada Calea Ieșilor de la strada Milano, direcția tot spre pasaj și inclusiv în partea cealaltă a străzii Calea Ieșilor, să nu mașinile să nu circule, fiindcă am avut inundații multe. Mersi și colegilor de la Apă-Canal, la Direcția Generală Mobilitate Urbană, s-au implicat și am făcut față ceea ce am avut.

Pentru moment, ceva careva situații ieșite din comun nu avem, în sector se circulă, inclusiv colegii sunt și acum în pasaj, monitorizăm situația și o să facem față ceea ce am avut sau ce vom avea.

 

Ilie Ceban: Mulțumesc, domn pretor!

 

Diana Guba: Bună ziua, domn viceprimar! Bună ziua, stimați colegi! În sectorul Botanica, serviciile primăriei, urmare a precipitațiilor abundente, au intervenit la salubrizarea manuală pe străzile, în zona de acumulare a viitor viitorilor, pe strada Muncești, Muncești-Sângera, Pădurii, Dacia, bulevardul Decebal, strada Trandafirilor. Curățarea manuală a receptoarelor de frunze și gunoi a fost pe strada Muncești, Grădina Botanică, Sarmisegetuza, bulevardul Dacia, Decebal, Traian, Cuza Vodă, Independenței, Trandafirilor și salubrizarea mecanizată pe străzile: Botanică, Muncești, Dacia, Viaduc, Valea Crucii, Grenoble, Cuza Vodă, Trandafirilor, Dacia-Aeroport, Sarmisegetuza, Decebal, Burebista, Independenței, Teilor, Zelinski și Traian.

S-au inspectat și salubrizat subteranele din sectorul Botanica. S-au înlăturat și salubrizat terenurile adiacente platourilor de acumulare a deșeurilor din șoseaua Muncești. S-a intervenit la evacuarea copacilor doborâți de intemperie pe adresele: Salcâmilor, Muncești, Trandafirilor și Belgrad. Pe arterele principale, careva tasări, lăsături de carosabil nu au fost constatate. Transportul public circulă în mod normal. Serviciile speciale sunt în sector și intervin la necesitate. Raport finalizat.

 

Ilie Ceban: Mulțumesc, doamna pretor!

 

Sinilga Școlnic: Bună ziua, stimați colegi! Deci, vreau să vă raportez că în perioada nominalizată, deci în sector a fost emis un grafic, deci care a fost 24 de ore în continuu, persoane, deci numite și au fost în teren. Deci, și la moment, tot efectivul preturii se află în sector pentru monitorizare și depistare a celor neconformități.

Pe 14 septembrie 2024, urma evaluării situației în sector, au fost identificate mai multe zone afectate, printre care: trei surpări de teren, inclusiv una cu prăbușirea unui perete pe carosabilul străzii, cinci tasări pe rețelele inginerești, trei inundații de carosabil și am avut pe Lunca Bâcului cu strada Varnița, ieșirea pârâului Bâc din albie.

Mai multe acumulări de crengi am avut, am avut patru copaci care au fost deci s-au prăbușit, ei au fost lichidați. La moment, multe străzi a fost cu nămol și pietriș. S-a intervenit împreună cu colegii de la Împăsăl, manual și mecanizat. Toată tehnica a fost antrenată, deci toți au au lucrat și noaptea și ziua. Vreau să le spun la toți mulțumesc, toți celor care au fost implicați.

La moment, toți suntem dispuși să intervenim, deci dacă vom depista și alte neconformități. Ce ține de prăbușirile care au avut loc, la moment se evaluează situația, toți deci vicepretorul cu echipa este în teren și la urmă vor fi luate decizii pentru remediere.

 

Ilie Ceban: Câte locații aveți de astfel de prăbușiri, doamna pretor?

 

Sinilga Școlnic: Deci, avem două locații.

 

Ilie Ceban: Clar. Mulțumesc foarte mult, domnilor pretori și doamnelor pretori. În continuare vreau să vă rog să monitorizați chiar după ce încetează ploaia, să monitorizăm să nu fie surpări.

Care au fost începute sunt vulnerabile, deoarece nu sunt nu sunt finalizate cu conform cu borduri sau alte alte lucrări. De aceea, rugăm foarte mult și monitorizați și aceste șantiere care sunt începute, s-au rugat agenții economici care sunt responsabili să le securizeze, pentru că foarte mult din material pietriș, material de construcție din pietriș, nisip a ajuns anume din aceste șantiere. Și altele, inclusiv desigur. Rugați să intervină și ei și monitorizați acele alte locații, zone de drum, trotuare care pot fi afectate, să intervenim imediat pe necesitate.

Domnul domnul Gârbu, vă rog. Succint, despre spații verzi, cum și care este situația la moment.

 

Tudor Gîrbu: Bună ziua, domnule viceprimar și stimați colegi! După cum cunoașteți, în legătură cu ploile abundente care s-au au avut loc în municipiul Chișinău, deci pe parcursul a două zile, pe data de 14 și 15, în municipiul Chișinău au activat cinci echipe de defrișători și muncitori la curățarea parcurilor și spațiilor unde au fost înnămolite după viituri.

Deci, dacă luăm în în total, pentru zilele de 14 și 15 au parvenit în adresa Întreprinderii și au fost deci adresate către Spații Verzi 27 de adrese, dintre care pe trei adrese am avut căderi de arbori peste peste automobile. Din păcate, nu cad arborii uscați, dar am avut căderi foarte masive de arbori verzi, care s-au înmuiat în urmă în urma, deci, ploilor abundente, care au căzut peste acești arbori.

Toate adresele au fost lichidate, au fost antrenați deci circa 13 echipe de defrișători, 90 de persoane, cinci turnuri, două manipulatoare, un Avante, două basculante și două tractoare cu remorci. Pentru ziua de astăzi, deci de dimineață, conform deci iarăși adreselor care au fost în intervenite de la celula de criză și din cadrul Întreprinderii, la moment avem nouă adrese. Acum la moment se lucrează cu tot efectivul Întreprinderii, avem 87 de persoane, cu toată tehnica din dotare necesară să intervenim pe toate adresele, inclusiv acele care au fost mai complicate. Deci, este vorba de strada Salcâmilor 22/9, unde a căzut arborele masiv peste automobile și firele electrice.

La fel, avem căzut arbori la Ciocana, pe strada Igor Vieru 16, dar neînsemnat, acolo nu au fost atinse atât de tare automobilele. Și restul: Ginta Latină 1/1, Armenească 31, Armenească 26, Kacinschi 38, Drumul Vi Kacinschi 28, Igor Vieru, mă scuzați, Drumul Viilor 38, Dacia 17/2, Ghidighici 5 și altele. Pe toate se intervine, acum pe moment am suspendat puțin cât pentru precipitațiile, fiindcă aici suferă și oamenii, se udă și tehnica, iese din funcție, deci utilajele ies din funcție.

Ce ține de partea de întreținere, deci avem la fel toate echipele, șapte echipe care activează în toate sectoarele, cinci echipe mari în toate sectoarele mari și două echipe, una centru orașului și una Valea Morilor. Din păcate, a avut de suferit foarte mult parcul Valea Morilor, toată viitura a fost adusă peste alei, acolo deja a patra, a cincea zi lucrăm cu tehnica specială pentru ca să evaluăm, să evacuăm acel nămol care a fost adus de viituri, lucrează și Avante, lucrează și încărcător, lucrează și cisterna cu apă ca să putem spăla toate aleile ca să asigurăm să fie funcțional acest parc.

La fel, am antrenat și serviciul de salvamar pentru a scoate din lacul Valea Morilor acele deșeuri care au fost aduse de viitur din din pe pe pe apele din râulețul Durlești. Din păcate, râulețul Durlești a ieșit din din albie și a fost inundat și parcul nostru auto din strada Prunului 29, la moment am am scos toată apa, am evacuat apa, dar din păcate avem tehnică inundată.

Vedem cum intervenim după ce se termină ploile, cum o să intervenim pe partea de reparații și restul. Totul este la control, toate toate adresele care parvin, noi le luăm în lucru și intervenim prompt pentru a scoate toate acele avarii care se întâmplă pe parcursul zilei. Toți suntem în teritoriu, toți inspectăm, la necesitate intervenim și dacă vor apărea careva probleme mai grave o să solicităm sprijinul, suportul sau a poliției sau chiar a colegilor de la alte întreprinderi. Mulțumim și noi pe această cale Direcției Poliție municipiul Chișinău că a intervenit prompt pe acele două adrese care noi le-am avut de dimineață, este vorba de strada Salcâmilor 22/9 și strada Armenească 26, 31, cum noi o numim, acolo sunt doi arbori pe una și aceeași adresă.

În rest, tot la control, mulțumesc.

 

Ilie Ceban: Mulțumesc și eu, rog în continuare prudență, colegi. Domnul Mihalache, rog dumneavoastră să să vă să vă expuneți referitor la intervenții, care este situația la moment. Văd că unele străzi au au început a fi restricționat accesul automobilelor și și care este situația, vă rog.

 

Vitalie Mihalache: Bună ziua, colegi! Bună ziua, domnule viceprimar! Într-adevăr, la ora actuală avem sistată circulația în zona străzii Inculeț, Muncești și avem sistată circulația pe zona străzii Tudor Vladimirescu, în orașul Durlești, zonele unde deservim cu transport public călătorii pentru a se deplasa pe teritoriul orașului Chișinău.

Vreau de asemenea să atrag atenția că în începând cu ziua de sâmbătă, efectivele Exdrupo sunt în situație de intervenție operativă, atât pe perioada zilei cât și pe perioada nopții. În sâmbătă au fost implicate aproximativ 80 de unități de personal, formând șase echipe pentru a interveni în fiecare sector din din oraș, dotate cu personal de intervenție și nemijlocit cu tehnica necesară de a interveni în caz de necesitate. Aceste necesități au fost permanente, în permanență s-a lucrat.

În condițiile date, am luat decizia de a institui echipe, inclusiv pe perioada de noapte, care de asemenea au asigurat toate sectoarele orașului cu intervenții pentru a evacua acele aluviuni și nemijlocit situații care au intervenit, în special în zonele de captare a apelor pluviale pe pe suprafața sau în domeniile ce ține de sistemul pluvial orășenesc. Aici vreau să aduc la cunoștință că în continuare efectivele Exdrupo sunt în teren, de asemenea în colaborare cu serviciile poliției rutiere, intervenim și sistăm circulația pe zonele de drum afectate de inundații.

Aici vreau să atrag atenția că, necătând la faptul că se depun eforturi considerabile în evacuarea acelor deșeuri de pe grilajele de captare a apei pluviale, volumul apei este unul sporit și nu putem evita acele situații de de inundații și venim și cu un apel către populație de a evita ieșirile în teren și deplasarea pe teritoriul orașului Chișinău, în în cazul în care nu există o strictă necesitate și nu există o situație de urgență pentru astfel de acțiuni. În rest, se depun eforturi de de către efectivele, inclusiv a Direcției Generale Mobilitate Urbană, prin inspectări în teren și prin evaluarea situațiilor de avarie care apar. Aici avem inclusiv acele tasări sau acele zone de șantiere care au fost inițiate pe teritoriul orașului, împreună cu agenți economici se asigură evaluarea impactului și inclusiv măsurile care urmează a fi întreprinse pentru a nu admite și a menține inclusiv șantierele îngrădite și acele materiale de construcții pentru a fi evacuate și create condiții de deplasare a transportului.

Nu în ultimul rând, vreau să aduc la cunoștință că, inclusiv pe domeniile de proiecte ale Direcției Generale Mobilitate Urbană, mă refer la proiectele de reabilitare a centrului istoric, reparația trotuarelor și accesul prin instituții de învățământ, inclusiv din suburbii, accesele suburbiilor se lucrează cu agenți economici pentru a evacua și a ține în siguranță zonele de șantier și a nu crea condiții și eventuale situații de risc pentru cei ce se deplasează pe zona de carosabil, zona pietonală sau inclusiv transportul public care se află în preajmă. Aceste acțiuni de supraveghere și inclusiv implicare de urgență a subdiviziunilor, inclusiv Regia Transport Electric, Parcul Urban și Întreprinderea Municipală Lumteh, este asigurată în permanență. Au fost depuse toate eforturile pentru a asigura transportarea călătorilor pe teritoriul orașului și în suburbii. În caz de apariția unor situații de criză, se iau decizii pe moment de a sista și de a nu admite inclusiv inundarea unităților de transport sau aducerea unor prejudicii atât utilajelor care sunt implicate în deservirea călătorilor, sau inclusiv a rețelei ce ține de rețeaua de contact și, nu în ultimul rând, siguranța pasagerilor care se află în momentul respectiv în aceste unități de transport. 

Încă o dată atragem atenția despre neadmiterea și evitarea acelor situații de intrare voluntară în zona inundată. Am avut și astfel de situații când persoane cu autoturisme, intenționat sau fără a avea o evaluare reală a situației de fapt, au intrat în zona inundabilă și au fost, a fost necesară implicarea altor echipamente și altor subdiviziuni pentru a-i tracta și a-i scoate din zona de risc în în zona în care au nimerit sau zona inundată. Astfel de situații am fost și noi prezenți când în zona străzii Creangă anumite persoane intenționat se deplasau prin pe zona inundată a străzii. Astfel, și toate când toți cei care au intrat în această zonă, necătând la faptul că era și autospeciala de poliție și inclusiv autospecialele care asigurau evacuarea apei din subterană, necătând la toate avertizările, se mai admit și astfel de de situații din neglijență și sau inclusiv din, bănuiesc și chiar o asumare personală a unor încălcări a regimului de exploatare a infrastructurii rutiere.

În rest, continuăm să fim în teren și urmează după, chiar după ședință, să ieșim și colegii vor continua să evalueze acele pagube care au fost aduse, evitând sau asigurând și creând condiții de a minimiza impactul ploilor care la ora actuală sunt în desfășurare pentru a nu crea condiții sau situații de pagube și inclusiv posibile creeri de situații de de aducere și afectare a sistemului de transportare a pasagerilor și, nu în ultimul rând, permanent suntem implicați în sistarea și a iluminatului stradal pentru a nu avea situații critice ce țin de securitatea pietonilor pe acele zone unde sunt afectate de, în special de arbori. În rest, rugăm inclusiv și pasagerii să urmărească și acele anunțuri care sunt date cu privire la sistarea deplasării transportului public și inclusiv omiterea sau evitarea deplasării fără necesitate stringentă în teren sau inclusiv cu transport personal pe străzile orașului Chișinău.

 

Ilie Ceban:: Mulțumesc, domn director. Rog să dispuneți procurarea a secțiunilor de gard care să semnalizeze corespunzător. Deci, acele garduri vor fi utilizate pentru blocarea străzilor cu risc de inundații sau care sunt deja inundate, așa ca șoferii să cunoască, să evite aceste zone pentru că, după cum ați menționat, eram prezenți cu toții în zona Creangă. Era și poliția, deci poliția cu girofar, echipată cu tot toate cele necesare și unii șoferi au ignorat sau ignorau, probabil intenționat, aceste lucruri și se se băgau, asumându-și riscuri. Însă ulterior, era pe seama municipalității să caute soluții să-i evacueze de acolo ca să să să putem interveni cu tehnica specializată. De aceea, rugăm acest lucru să fie să fie făcut la la prima etapă procurați pentru testare câte sunt necesare, 20 de de astfel de indicatoare sub formă de gard. Dumneavoastră cunoașteți care sunt ele. Și vom testa. Ulterior, dacă ele se vor prezenta ca fiind utile, atunci le vom multiplica și pentru alte străzi, așa ca să putem imediat interveni în în aceste locații. Mulțumesc. 

Revenim la domnul Pavaloi. Domnul Pavaloi, rog foarte mult, care-i situația în școli și grădinițe? Unii colegi au menționat, însă ei s-au referit în la general, situația pe sectoare. Rog să ne spuneți care este situația la dumneavoastră. Mulțumesc.

 

Andrei Pavaloi: Domnule viceprimar, stimați colegi, bună ziua! Cu referire la situația urmare a ploilor puternice care au avut loc în ultimele zile, vreau să menționez faptul că în instituțiile educaționale, în mare parte, cea mai mare problemă am avut-o la încăperile din partea de sus sau de la etajele de sus. Astfel, din cele 56 de instituții care au fost afectate mai grav de ploi, în 44 am atestat scurgeri în încăperile de la ultimele etaje, ținând cont de faptul că, în mare parte, acoperișurile instituțiilor de învățământ sunt plate, iar sistemul de evacuare a apelor pluviale nu a făcut față din motiv că volumul de apă care a căzut în ultimele două zile a fost pe alocuri enorm și din acest considerent, apa și-a căutat loc să treacă inclusiv în spațiile care erau folosite pentru educație. 

La fel, în patru instituții avem subsolurile sau pe alocuri subsoluri inundate. Cel mai, cea mai gravă situație este în cadrul Grădiniței 54, care se află în zona Universității Creangă, iar ca urmare a debitului mare de apă, depozitele cu produse alimentare din această instituție au fost inundate, respectiv am luat decizia pentru sistarea activității respectivei instituții în ziua de astăzi. Iar copiii care au necesitatea de a fi instituționalizați, am rugat colegii să facă acest lucru în instituțiile din imediata apropiere.

La moment, colegii sunt în cadrul instituției și găsim soluții pentru a transfera depozitul de produse alimentare într-un alt spațiu, iar începând cu ziua de mâine să putem reveni la activitatea normală. În rest, alte situații care prezintă pericol pentru viața și securitatea atât a copiilor, cât și a angajaților, nu am avut. Oricum, vreau să aduc sincere mulțumiri cadrelor didactice sau angajaților din instituțiile educaționale, care și în ziua de sâmbătă, duminică, s-au aflat pe teritoriul instituțiilor de învățământ pentru a securiza anumite spații sau a aduce în ordine teritoriile instituțiilor de învățământ. La fel, vreau să atenționez atât părinții, cât și elevii în mod special, dar și angajații din sistemul educațional, ținând cont de faptul că am avut o cantitate foarte mare de apă care a căzut în ultimele zile, pământul este destul de moale, iar această, acest lucru poate produce sau poate aduce la căderi de arbori. Astfel, rugămintea este ca toată lumea să fie foarte precaută în acest în acest sens.

La fel, vreau să menționez faptul că în săptămâna anterioară am tras liniile în ceea ce privește activitatea pentru anul 24-25. Vreau să menționez faptul că în cele 151 de instituții de învățământ din municipiul Chișinău, activează la ziua de astăzi 3876 de clase cu o populație școlară de 105.484de copii, cu 2800 de elevi mai mulți ca anul trecut.

Ca să fiu foarte succint, vreau să menționez și referitor la organizarea claselor sau a grupelor cu program prelungit. La ziua de astăzi avem 177 de clase cu program prelungit. Din ele, cu trei ore de activitate, 124 de clase în 104 instituții și cu activitate de șase ore, 53 de grupe în 20 de instituții. La fel, vreau să menționez faptul că, în conformitate cu regulamentul în vigoare și decizia Primăriei Municipiului Chișinău, finanțarea acestor grupe se face exclusiv din bugetul municipal, iar colectarea anumitor surse bănești în afara plății pentru alimentația copiilor nu urmează a fi făcută de către părinți.

Rog foarte insistent ca, în cazul în care se solicită anumite surse financiare din partea părinților pentru funcționalitatea grupelor cu program prelungit, să ne transmită această informație, părinții către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, iar noi vom intensifica controalele pentru a verifica legalitatea funcționării acestor grupe și neadmiterea colectării anumitor surse financiare în acest sens.

Raport finalizat, domnul viceprimar. Dacă sunt întrebări, răspund.

 

Ilie Ceban: Domn director, nu sunt întrebări. Rog, acele locații care pot prezenta risc, arbori sau alte alte necesități care sunt, este necesar de intervenit, să să fim informați și să cereți ajutorul necesar să intervenim prompt ca să și iarăși ce vreau să atrag atenția că acum arborii nu cad de la vânt sau de la altceva. Se cad cu tot cu rădăcini. Deci, e de la numărul sau de la cantitatea mare de precipitații, se înmoaie cu tot cu pământ, cu tot cu, de la greutatea arborelui ei ei cad. Și rugăm monitorizare permanentă pe perimetrele școlare.

 

Andrei Pavaloi: Asta și ziceam că în apelul care l-am făcut, atât cadrele didactice, angajații, dar și părinții și copiii să fie foarte atenți în situația respectivă, ca să nu avem situații grave.

 

Ilie Ceban: Da. Și de obicei sunt arbori arbori verzi, arbori masivi care…

 

Andrei Pavaloi: Exact.

 

Ilie Ceban: Nu pot nu pot fi prevenite de această, de aceste aceste lucruri. Mulțumesc. Domnul Bolocan, vă rog, care-i situația în spitale, în special cu inundațiile și și alte detalii sau informații de interes public?

 

Vladimir Bolocan: Da. Bună ziua, stimați colegi! Bună ziua, domnule viceprimar! Noi, începând cu ziua de sâmbătă, suntem în evaluare continuă a situației în ceea ce privește spitalele ca structură de clădire, precum și teritoriul adiacent în ceea ce privește riscul care poate apărea în urma surpării vreunui arbore, mai ales că la începutul lunii septembrie am evaluat toți arborii din adiacența instituțiilor medicale.

Avem deja informații cu privire care ar putea să fie arbori cu risc de cădere, dar din fericire nu avem niciun caz. Sunt doar câteva cazuri minore de inundații la nivel de subsol în CMF2 și în Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1.

De asemenea, în cabinetul de fiziologie de la Spitalul Municipal nr. 4 există o mică inundație. Au fost anterior niște probleme la nivel de acoperiș tot în unele instituții medicale, dar nu am reușit să intervenim până la apariția ploii. Acuma așteptăm să treacă ploaia pentru a rezolva definitiv întrebările care au apărut cu acele structuri. Și, cum am spus, monitorizăm încontinuu ca să nu existe risc de împiedicare a accesului la instituția medicală, în special de pentru salvări sau alte autospeciale care vor fi nevoiți să se deplaseze.

Mulțumesc pe această cale colegilor din teren care suntem permanent la contact. Avem mai multe ori pe zi discuții cu referire la necesitatea de intervenție pe un sau alt domeniu și sunt sigur că va trece acest șuvoi, după cum ne-am uitat după datele meteorologice și lucrurile vor reveni la normal. În ceea ce privește măsurile întreprinse săptămâna trecută, pe domeniul social, 7416 persoane au beneficiat de măsuri de asistență socială prin intermediul direcțiilor teritoriale de asistență socială. 114 persoane au beneficiat de serviciile centrelor sociale.

A fost, în contextul intemperiilor, a fost un caz unde a fost identificată o familie de persoane din Ucraina, romi, de origine romă, care s-au adăpostit pe malul râului Bâc. Ei fiind identificați, împreună cu colegii noștri de la Centrul de Găzduire și Orientare, totodată și Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului, deoarece acolo erau și minori.

Persoanele nu au dorit să se să se să beneficieze de serviciile centrului și s-au retras din acea zonă cu risc, mai ales că în ziua de sâmbătă, într-adevăr, cum au menționat colegii, râul Bâc a ieșit din albie și era un risc iminent inclusiv și pentru ei de un dezastru foarte mare.

Din păcate, nu au dorit să să se deplaseze la centrul de găzduire. Monitorizăm în continuare situația. Urmărim inclusiv persoanele care practică vagabondajul, ori în această perioadă și ei sunt într-o zonă de risc foarte înaltă.

Totodată, au fost făcute 2748 de intervenții la domiciliu pentru beneficiarii de asistență socială, în special pentru persoanele singuratice, persoanele în etate și persoane cu dizabilități de către lucrătorii sociali și de către echipa mobilă.

Cu privire la situația epidemiologică, se atestă o scădere a infecției COVID-19, lucru care l-am anticipat atunci când am anunțat deschiderea secției COVID-19 în cadrul Institutului, în Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie din strada Grenoble.

Acuma, la moment, în această instituție, în secția nou deschisă, sunt internați 16 pacienți. Copii avem internați 12, un copil în stare gravă, 11 în stare medie și în cadrul Maternității Municipale nr. 2 avem două gravide în stare medie diagnosticate cu COVID-19.

Nu în ultimul rând, vreau să menționez că tot săptămâna trecută, împreună cu IGSU, am organizat mai multe exerciții în ceea ce privește antrenarea echipelor din teritoriu cu privire la a face față unor dezastre.

În continuare, cu IGSU vom discuta, probabil să facem antrenamente specifice pentru anumite scenarii legate de posibile inundații sau alte calamități naturale. Aceste exerciții sunt necesare, mai ales că observăm că în ultimul timp toate schimbările climaterice mai mult se transformă în intemperii și de fiecare dată suntem nevoiți să mobilizăm efectivul pentru a face față acestor provocări. Și aceste exerciții, într-adevăr, ne permit să avem o conlucrare mai bună, să ne cunoaștem personal cei responsabili, să avem deseori comunicare directă la telefon pe unele situații care sunt de urgență majoră și asta duce la un timp de reacție mai rapid și o calitate a reacției mai sporită în ceea ce privește prevenirea dezastrelor.

Vom lucra în continuare pentru a îmbunătăți toate aceste procese și, desigur, să facem față provocărilor care, din păcate, vor mai apărea și în perioada următoare. Raport încheiat, domnule viceprimar. Dacă sunt întrebări, vă rog frumos să le adresați.

 

Ilie Ceban: Nu sunt întrebări. Mulțumesc, domn Bolocan. Direcția de Poliție, dacă este domnul Moroi. Domn Moroi, conectați microfonul, vă rog.

 

Andrei Moroi: Bună ziua! Referitor la calamitățile care au afectat municipiul Chișinău, în adresa Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, prin intermediul Centrului Unic de Apeluri de Urgență, au parvenit 154  de sesizări, la care a intervenit poliția de diferit gen. Ce ține de avarii, accidente rutiere cu automobile,automobile deteriorate, situații de avariere, inundații de case și altele. La fel, au fost, adică poliția a intervenit la dirijarea porțiunilor blocate de traseu de apă, scoaterea cetățenilor din apă, tractări de automobile, precum și a fost acordat la solicitare administrației publice locale suportul în situații de calamități, intervenite. De asemenea, apelurile de urgență care au parvenit în adresa poliției ce țin de administrația publică locală au fost transmise la direcții, servicii specializate ale Primăriei Municipiului Chișinău.

Poliția este la datorie, careva probleme în activități nu am întâmpinat. Probleme la capitolul dat nu sunt. Ce ține de situația operativă pe municipiul Chișinău, să aduc la cunoștință în două cuvinte, să nu rețin colegii. Pe parcursul săptămânii precedente, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 177 de sesizări despre infracțiuni, dintre care în 122 de cazuri au fost identificați autorii. Au fost stabilite 36 de persoane anunțate în căutare, dintre care 28 în urmărire penală și opt debitori de stat. Au fost întocmite 1207 procese verbale contravenționale, fiind aplicate amenzi în sumă de 918.000, achitate 123.000.

Pe parcursul săptămânii precedente s-au desfășurat în municipiul Chișinău 40 de evenimente publice, întruniri, la care poliția a asigurat ordinea publică. La capitolul situație accidentală, pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 247 de accidente rutiere, dintre care 19 accidente de circulație soldate cu 21 de persoane traumatizate și o persoană decedată. Altele 228 fiind cu pagube materiale. 

Informația pe scurt, finalizată.

 

Ilie Ceban: Mulțumesc, domnul Moroi. Și colegilor, vă mulțumesc pentru suport. Situații excepționale, domnul Melnic, dacă este prezent. Nu este prezent.

Colegi, rog în continuare, toți să fim prudenți. Intervenim, văd că a a încetinit ploaia. Intervenim în vederea salubrizării orașului, pietriș, nisip, deblocarea străzilor acolo, în special unde avem transport public, salubrizarea stațiilor și locurilor de acumulare a în locurile publice. 

Eu vă doresc tuturor succes și spor la muncă. Și o săptămână cât mai reușoară. Sper să să să încetinească și să se oprească ploile, așa ca să să revenim la să revenim la normal. Vă mulțumim tuturor și o zi bună. 

 


Distribuie