Newsletter: DA pentru UE, semafoare inteligente, fără infrastructură pentru transport alternativ, dar cu amenzi aplicate
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Luni, 21 octombrie, viceprimarii, pretorii, șefii direcțiilor și a altor instituții municipale s-au întâlnit la ședința operativă a serviciilor primăriei Chișinău. Conform agendei, informațiile prezentate au ținut de livrarea agentului termic, situația în sistemul medical, întreținerea drumurilor.
În proporție de 100%, instituțiile de învățământ vor fi conectate la căldură abia în noiembrie
La solicitarea gestionarilor de fond locativ și a managerilor instituțiilor medicale sau de învățământ, agentul termic poate fi livrat. Între 17 și 21 octombrie, a fost activat sistemul de încălzire pentru două blocuri locative, 117 din 133 de grădinițe, 9 din 143 de școli și 11 din 69 de instituții medicale.
Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, a menționat că, de obicei, instituțiile de învățământ sunt complet conectate la căldură după revenirea din vacanța de toamnă, adică începând cu 4 noiembrie.
Totodată, Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, a menționat că în aceasă perioadă, cresc cazurile de infecții respiratorii, pneumonii și bronhopneumonii. Bolocan a îndemnat oamenii să fie prudenți și să se vaccineze împotriva gripei sezoniere și a COVID-19.
Circa zece proprietari de apartamente vor despăgubiri după ce mansarda blocului le-a luat foc
La trei săptămâni de la incendiul care a mistuit mansarda unui bloc din str. Paris, autoritățile nu au deocamdată o estimare a pagubelor. Întrebat de jurnaliștii TVR Moldova, Ion Burdiumov, șef al Direcției generale locativ-comunale și amenajare, a declarat că nu direcția sa este cea care face evaluarea.
„Am primit solicitări de la locatarii din acest bloc și am cerut pachetul de documente pentru a pregăti dosarele pentru Comisia fondul de rezervă a mun. Chișinău. Pentru a realiza evaluarea a fost contractată instituția de stat care face expertiză, așteptăm rezultate.”, a susținut Burdiumov.
Pentru ajutor financiar au aplicat proprietarii a circa zece apartamente. Alocarea finanțelor va fi făcută prin decizia CMC.
La 29 septembrie, mansarda unui bloc de locuit cu șase etaje a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul a fost provocat de lucrările de reparație a acoperișului comandate de locatari. În urma focului, șase apartamente de la ultimul etaj au fost afectate, iar alte 12 apartamente au suferit daune din cauza apei folosite pentru stingerea incendiului.
***
Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor pot fi găsite aici.
Rezumat din CMC
În săptămâna 21-25 octombrie, ședința CMC nu a fost convocată.
Ultima ședință s-a desfășurat pe parcursul zilelor de 8, 9 și 15 octombrie. Aleșii municipali au examinat 74 de proiecte, majoritatea de ordin funciar. Cu 36 de voturi, CMC a aprobat o declarație de susținere a referendumului. Aleșii locali au anunțat că toate curțile de bloc vor fi inventariate până în 2027, iar chișinăuienii care inițiază o petiție ce adună cel puțin o mie de semnături o vor putea înainta în cadrul comisiei de profil a Consiliului Municipal Chișinău. La 8 octombrie a fost aprobată Strategia de Reziliență 2024-2030. Consilierii au audiat mai multe grupuri de cetățeni, printre care locuitori de pe strada Zimbrului 8, care susțin că în apropiere ar urma să se construiască ilegal blocuri. O altă ocuitoare a capitalei, care își are casa în str. Petru Rareș 55, a semnalat că este constrânsă de către o companie imobiliară să-și părăsească locuința. Compania ar avea la fel planuri pentru construcția unui bloc de locuit. Aleșii municipali au ascultat și raportul referitor la str. Ismail 28, unde, în mod ilegal, se ridică blocuri locative. Detalii în edițiile anterioare ale buletinului săptămânal.
Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an aici.
Alte știri din Chișinău
Semafoare inteligente de 13 milioane de lei, fără consultări publice sau studii de fezabilitate
Până la sfârșitul acestui an, circulația vehiculelor în nodul rutier din str. Ismail ar urma să fie regulată de semafoare inteligente. La începutul acestei veri, Direcția generală mobilitate urbană a încheiat un contract de achiziție pentru lucrări de proiectare și construcție cu SRL „NetSistem”, în valoare de peste 13 milioane de lei. Două luni mai târziu, a fost eliberat și certificatul de urbanism care va permite amenajarea acestora. Potrivit jurnaliștilor de la revizia.md, pentru soluționarea ambuteiajelor din zonă ar trebui efectuate studii ample, care ulterior să fie consultate public. Aceeași sursă mai scrie că, caietul de sarcini include lista cu cantitățile de lucrări prevăzute pentru fiecare semafor planificat. Totuși, modul în care aceste cantități au fost determinate nu este clar. La această dilemă, DGMU a răspuns că: „Cantitățile de lucrări au fost stabilite pe baza unui studiu realizat de colaboratorii beneficiarului”. Mai multe despre această achiziție citiți aici.
Transportul alternativ: între lipsa infrastructurii și nenumărate amenzi
În 2023, în Chișinău, au fost raportate 74 de accidente rutiere în care erau implicate trotinete electrice, soldându-se cu 59 de răniți, iar în 2024, numărul acestor incidente a crescut la 77, cu 65 de persoane rănite. Aceste statistici vin pe fondul unei campanii de intensificare a sancțiunilor pentru încălcările normelor de circulație de către utilizatorii de transport alternativ. În 2023, au fost emise 707 amenzi pentru bicicliști și conducătorii de scutere electrice. Cifra aproape că s-a dublat în 2024, ajungând la 1.325 de amenzi. Cel mai des încălcările țin de traversări necorespunzătoare și lipsa echipamentului de siguranță, scriu cei de la NewsMaker.
Reprezentanții comunității cicliștilor susțin că amenzile aplicate fără o infrastructură adecvată nu fac decât să descurajeze utilizarea transportului alternativ. Deși guvernul a implementat reguli menite să asigure o circulație mai sigură, cum ar fi utilizarea pistelor de biciclete și respectarea distanței minime la depășire, aplicarea acestor norme rămâne problematică. În acest context, Alianța Bicicliștilor din Chișinău a organizat o dezbatere publică cu pe tema siguranței rutiere, în colaborare cu Inspectoratul Național de Siguranță Publică.
Deși statistica anunțată anterior, pentru acest an, nu conținea decese ale conducătorilor de unități de transport alternativ, marți, 22 octombrie, presa a scris despre un asemenea caz. Astfel, o tânără de 32 de ani, care se deplasa cu o trotinetă electrică, la intersecția străzii Alba Iulia cu strada Liviu Deleanu ar fi pierdut controlul asupra ghidonului și a căzut pe trotuar cu tot cu trotinetă. După mai multe zile de spitalizare, aceasta a decedat.
Nicolae Dabija va avea bust pe Aleea Clasicilor. S-a decis cine îl va realiza
Bustul lui Nicolae Dabija va fi realizat de sculptorul Victor Macovei și arhitecta Tatiana Macovei. Cei doi au câștigat concursul la care au participat trei echipe. Proiectele au fost evaluate de un juriu de specialiști în domeniu. Bustul, ce va fi realizat din bronz și va avea un postament din granit roșu, va fi amplasat în Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.
Actualmente, Aleea Clasicilor nu are niciun bust al vreunei autoare din cultura literară românească. Mai mulți reprezentanți din domeniul culturii au inițiat un apel public în care cer recunoașterea valorii literare a unor scriitoare, prin instalarea de busturi pe Aleea Clasicilor din mun. Chișinău.
Limba română pentru refugiați
În Chișinău, peste 280 de copii refugiați, majoritatea din Ucraina, beneficiază de cursuri gratuite pentru învățarea limbii române. Programul este organizat de autoritățile locale, în parteneriat cu Centrul de Caritate pentru Refugiați și cu sprijinul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. Lecțiile, desfășurate de două ori pe săptămână, au loc în cinci instituții de învățământ din municipiu și sunt susținute de profesori calificați. Fiecare sesiune durează 90 de minute. Acest proiect face parte din eforturile de integrare a celor peste 8.000 de copii ucraineni care beneficiază de protecție temporară în capitală. În plus, instituțiile gazdă au fost dotate cu echipamente moderne, precum proiectoare și laptopuri, iar mobilierul necesar a fost achiziționat prin parteneriate internaționale.
De la oameni adunate
Elena S:
„Ce se întâmplă în scuarul de la gara de trenuri în fiecare sâmbătă și duminică? Gările și spațiul ce le înconjoară reprezintă Chișinăul. Chiar nu poate fi găsit un alt loc pentru acea piața improvizată direct pe asfalt?!”
Agenda urbană
15 octombrie - 15 noiembrie – Expoziție „Din vagabond în stea”. Locația: Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
24 octombrie – Consultări publice privind PUZ pentru parcele din str-la Zaporojie, cuprinse în zona de acțiune a codului urbanistic de reglementare S și C6. Locația: Pretura Centru.
24/29 octombrie – Sesiune de desen la Casa Zemstvei. Locația: Zpațiu.
25 octombrie – Masa critică, plimbare pe transport alternativ. Locația: clădirea istorică Moara Roșie.
25 octombrie – Expoziția studenților Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”. Locația: str. Mitropolit Varlaam 50.
26 octombrie – Ediția a IX-a a festivalului Moldo Crescendo: „Ochi și Urechi”. Locația: Sala cu Orgă.
26 octombrie – Atelier de pictat dovleci. Locația: Piața EcoLocal.
26 - 27 octombrie – Cămara Fest. Locația: Parcul „Alunelul”.
27 octombrie – Premiera filmului „Sub Același Acoperiș Spart”. Locația: Zpațiu.
Imaginea săptămânii
A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.
Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul!
Un oraș bun este un efort comun