Newsletter: Ceban la raport, aer poluat și Chișinăul se vrea Capitală Europeană a Tineretului
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie
Asistență pentru depunerea cererilor pe compensatii.gov.md
Circa 93 de mii de cereri pentru a primi ajutor de la Guvern în perioada rece a anului, pe care ulterior să le introducă în sistem – atât planifică să colecteze municipalitatea în format fizic, prin intermediul lucrătorilor sociali. Potrivit lui Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, echipele mobile vor merge direct la beneficiarii care nu sunt în stare să le completeze sau nu au acces la resursele necesare.
Începând cu 4 noiembrie, gospodăriile pot solicita online compensații pentru energie pentru sezonul rece 2024-2025 (noiembrie-martie) pe platforma compensatii.gov.md, indiferent dacă au aplicat anul trecut. Sunt eligibile toate locuințele încălzite cu gaz, energie termică, electricitate sau combustibili solizi. Compensațiile vor fi acordate în bani, prin transfer bancar sau la oficiul poștal.
70% din populația capitalei vaccinată contra virusului gripal
Autoritățile municipale susțin că rata de vaccinare împotriva gripei a depășit 70%. Pentru a atinge pragul de imunitate colectivă este necesar o rată de 80-85%. Vladimir Bolocan afirmă că scopul este să se atingă 100% cota de vaccinare, pentru ca toate persoanele din grupurile de risc să fie acoperite.
Chișinăul concurează pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului
Săptămâna viitoare, la Bruxelles, va fi prezentat dosarul Chișinăului pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului. Petru Grecu, directorul Centrului Municipal de Tineret din Chișinău, a declarat că, pe parcursul anului, au fost consultați tinerii prin diferite activități, forumuri, focus grupuri, ateliere, grupuri de inițiativă, etc.
Pentru acest titlu concurează alte patru orașe: Fuenlabrada (Spania), Málaga (Spania), Parma (Italia) și Skopje (Macedonia de Nord). Titlul de Capitală Europeană a Tineretului este oferit anual unui oraș care se dedică susținerii tinerilor prin programe și oportunități speciale, încurajându-le implicarea în comunitate. Cu acest statut, orașul poate organiza și găzdui evenimente culturale, educative și sportive pentru tineri din toată Europa.
***
Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor pot fi găsite aici.
Rezumat din CMC