PrimariaMea
Newsletter: Ceban la raport, aer poluat și Chișinăul se vrea Capitală Europeană a Tineretului Image
07 nov. 2024

Newsletter: Ceban la raport, aer poluat și Chișinăul se vrea Capitală Europeană a Tineretului

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

Asistență pentru depunerea cererilor pe compensatii.gov.md

Circa 93 de mii de cereri pentru a primi ajutor de la Guvern în perioada rece a anului, pe care ulterior să le introducă în sistem – atât planifică să colecteze municipalitatea în format fizic, prin intermediul lucrătorilor sociali. Potrivit lui Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, echipele mobile vor merge direct la beneficiarii care nu sunt în stare să le completeze sau nu au acces la resursele necesare. 

Începând cu 4 noiembrie, gospodăriile pot solicita online compensații pentru energie pentru sezonul rece 2024-2025 (noiembrie-martie) pe platforma compensatii.gov.md, indiferent dacă au aplicat anul trecut. Sunt eligibile toate locuințele încălzite cu gaz, energie termică, electricitate sau combustibili solizi. Compensațiile vor fi acordate în bani, prin transfer bancar sau la oficiul poștal.

 

70% din populația capitalei vaccinată contra virusului gripal

Autoritățile municipale susțin că rata de vaccinare împotriva gripei a depășit 70%. Pentru a atinge pragul de imunitate colectivă este necesar o rată de 80-85%. Vladimir Bolocan afirmă că scopul este să se atingă 100% cota de vaccinare, pentru ca toate persoanele din grupurile de risc să fie acoperite.

 

Chișinăul concurează pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului

Săptămâna viitoare, la Bruxelles, va fi prezentat dosarul Chișinăului pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului. Petru Grecu, directorul Centrului Municipal de Tineret din Chișinău, a declarat că, pe parcursul anului, au fost consultați tinerii prin diferite activități, forumuri, focus grupuri, ateliere, grupuri de inițiativă, etc. 

Pentru acest titlu concurează alte patru orașe: Fuenlabrada (Spania), Málaga (Spania), Parma  (Italia) și Skopje (Macedonia de Nord). Titlul de Capitală Europeană a Tineretului este oferit anual unui oraș care se dedică susținerii tinerilor prin programe și oportunități speciale, încurajându-le implicarea în comunitate. Cu acest statut, orașul poate organiza și găzdui evenimente culturale, educative și sportive pentru tineri din toată Europa.

***

Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor pot fi găsite aici.


Rezumat din CMC

Ultima ședință a Consiliului Municipal Chișinău s-a desfășurat pe parcursul zilelor de 8, 9 și 15 octombrie. Detalii în edițiile anterioare ale buletinului săptămânal.  

Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an aici.


Alte știri din Chișinău

Ceban la raport

La un an de la începutul celui de-al doilea mandat, Ion Ceban și-a prezentat raportul de activitate. Primarul susține că echipa sa a implementat circa 40% din activitățile propuse în programul electoral. Astfel, domeniile în care au înregistrat progrese sunt: modernizarea arterelor de circulație și a trotuarelor, amenajarea curților de blocuri și a căilor de acces, instalarea terenurilor de joacă și sport, amenajarea parcărilor, inclusiv a benzilor dedicate transportului public de pasageri. Mai multe detalii despre raportul primarului, citiți aici.

A.O. Primăria Mea constată că, deși în capitală au loc mai multe lucrări de reparații și amenajare, calitatea acestora și procesul lasă de dorit. Multe șantiere sunt nesecurizate și neamenajate adecvat, ceea ce crează disconfort pentru pietoni. Unele lucrări sunt de slabă calitate, iar pe alocuri rămân nefinisate. Pe porțiuni de drum reparate deja apar fisuri. Reparația podului de la Mihai Viteazul durează nejustificat de mult. Amenajarea spațiilor publice se face deseori fără consultarea locuitorilor și fără publicarea proiectelor. Primăria Chișinău are restanțe la capitolul transparență și implicarea locuitorilor. Orașul se confruntă cu probleme mari pe care primarul nu le-a abordat în raport și care apar rar pe agenda primăriei: inundații la fiecare ploaie puternică, din lipsa unui sistem de scurgere a apelor pluviale, fond locativ învechit, absența unui Plan Urbanistic General actualizat, animale fără stăpân, calitatea aerului scăzută ș.a. 

Locuitorii capitalei au și ei o părere despre mersul lucrurilor în oraș. Unii laudă, alții critică. Șoferii sunt nemulțumiți de lipsa locurilor de parcare, iar unii părinți spun că trotuarele nu permit deplasarea cu un cărucior. Oamenii spun că li s-a promis termoizolarea blocurilor de locuit, viteza cu care însă se implementează lasă de dorit. Aflați ce mai cred locuitorii capitalei despre activitatea echipei lui Ion Ceban, dar și detalii suplimentare despre poziția Primăria Mea în raport cu felul în care se întâmplă lucrurile în capitală, în reportajele PRO TV, Moldova 1, Jurnal TV, TV8

 

Aerul din Chișinău tot mai poluat

În majoritatea zilelor din 2024, concentrațiile unor poluanți, cum sunt oxizii de azot, au depășit norma maximă admisibilă în Chișinău. Cel puțin asta se menționează în buletinele publicate de Agenția de Mediu. În capitală se constată o creștere treptată a numărului de zile pe an în care nivelul de poluanți din aer depășește limitele admise. Între 2003 și 2018, s-au înregistrat între 79 și 266 de zile anual cu astfel de depășiri.

Abordarea poluării aerului și a schimbărilor climatice necesită acțiuni la nivel global, național și individual. Fiecare cetățean are o amprentă asupra mediului, contribuind la poluare prin consumul ridicat de resurse și generarea de gaze de seră. Pentru a reduce impactul, oamenii pot alege transportul public, economisi energie, evita arderea deșeurilor și monitoriza calitatea aerului. Cum ne afectează aerul pe care îl respirăm, cum aerul influențează clima și ce putem face pentru a reduce din gravitatea problemei, citiți în articolul ecovisio.org. 

 

Posturi vacante la primărie

Juriști, arhiviști, auditori, economiști-finansiști, specialiști în administrație publică – asemenea specialiști se caută la primăria Chișinău. Autoritatea a scos la concurs peste 30 de funcții vacante. Pentru a participa, viitorii candidați trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin șase luni pentru funcțiile de execuție și de trei ani pentru cele de conducere. Mai multe detalii despre locurile disponibile și modul în care puteți depune dosarul, vedeți aici. 


Agenda urbană

7-9 noiembrie – Zilele Filmului Ucrainean. Locația: Cinema Odeon, Europe Cafe, Casa ucraineană. 

8 noiembrie – De ce Chișinău? Lecție publică. Locația: Europe Cafe. 

8 noiembrie – Expoziția Chișinău la linia roșie. Locația: Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

8 noiembrie – Proiecție de film în contextul Lunii Filmului European. Locația: Cineplex.

8-21 noiembrie – Scăunelul albastru, expoziție de pictură. Locația: Cartego. 

9-10 noiembrie – Cămara Fest. Locația: Parcul Alunelul. 

15 noiembrie – Licitații deschise pentru obținerea dreptului de încheiere a contractului privind amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău. Locația: Pretura Centru.


Imaginea săptămânii


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Un oraș bun este un efort comun heart 



 


Distribuie