PrimariaMea
Newsletter: Milioane pentru organizarea Forumului Economic, ședința CMC fără succes și concerte în diasporă Image
11 iul. 2024

Newsletter: Milioane pentru organizarea Forumului Economic, ședința CMC fără succes și concerte în diasporă

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie 

Sezonul estival, motiv de petrecere pentru unii și de chin pentru alții

Muzica care bubuie la terase sau localuri, până spre dimineață, i-a făcut pe mulți chișinăuieni să tot sune la 112. Numărul apelurilor în care se semnalează o astfel de problemă a crescut, potrivit șefului secției Securitate publică, Andrei Moroi: 

„Timp de un weekend am avut circa 20 de apeluri, care au semnalat perturbarea liniștii publice, din cauza clubului „Bora-Bora” și piscinei „Vara-Vara”, din sectorul Ciocana. Cetățenii care locuiesc în zonă, chiar și cei din comuna Stăuceni sau Goianul Nou, s-au arătat deranjați de situație.”.

Apelurile sunt efectuate de oameni de la miezul nopții și până dimineață. Responsabilul susține că se repetă situația de anul trecut. Moroi a mai menționat că, în acest sezon estival, pe numele proprietarilor, au fost întocmite șapte procese verbale. Șeful secției Securitate publică a mai cerut reducerea programului de activitate a celor două spații de agrement și formarea unui grup de lucru care să verifice în teren cum stau lucrurile. 

 

Fără automobile pe calea ferată

Pe calea ferată nu au ce căuta mașini, cam acesta a fost mesajul autorităților de la Calea Ferată Chișinău, la solicitarea celor de la Direcția Mobilitate Urbană de a direcționa mersul mașinilor de pe podul din str. Mihai Viteazul pe liniile de cale ferată.

„Altă alternativă nu avem. Nu a fost dat curs la solicitarea repetată, înaintată de DGMU. Nici în zona podului din str. Ismail, în cazul unei viitoare intervenții, nu ni s-a permis.”, a susținut Vitalie Mihalache, șef DGMU.

Responsabilul a dat de înțeles că, deocamdată, podul nu va fi închis în totalitate pentru circulația mașinilor. Mihalache a mai spus că mersul lucrărilor avansează zilnic. 

***

Transmisiunea video poate fi urmărită aici.

 


Rezumat din CMC

O nouă încercare de convocare a CMC: Au fost chemați, dar nu au venit

Marți, 9 iulie, consilierii PAS au anunțat continuarea ședinței din 11 iunie, convocată atunci tot la inițiativa lor. În ziua ședinței, în sala CMC au venit doar cei din PAS și Victor Chironda (Platforma DA). Deoarece erau prezenți doar 21 de consilieri, ședința CMC nu a avut loc.

Zinaida Popa (PAS) a susținut de la tribună că aleși locali nu sunt interesați de rezolvarea problemelor oamenilor. Mai mult, unii ar face jocuri politice în echipă cu primarul Ceban. 

„Bugetul alternativ, elaborat de fracțiunea mea, este orientat spre rezolvarea problemelor oamenilor. Cele mai importante probleme despre care ne vorbesc oamenii sunt: grupele cu program prelungit, asistența persoanelor cu un grad sever de dizabilitate, Planul Urbanistic General.”

Victor Chironda (Platforma DA) a fost de părere că până în luna septembrie-octombrie, bugetul municipiului Chișinău nu are șanse să fie aprobat. Chironda consideră că nici consilierii PSRM, nici MAN, nu sunt interesați ca acest lucru să se întâmple.

„Vreau să prezint despre situația de la str. Testemițanu 12. Acolo se construiește un bloc fără autorizație și fără certificat de urbanism. Am sesizat toate organele competente. INSP mi-au spus că au constatat ilegalitatea lucrărilor și au emis prescripție de stopare a lor. Chiar și Direcția arhitectură mi-a spus că lipsește autorizația. Nimeni nu face nimic. Am pregătit o plângere pentru Procuratura Generală, o voi depune pe numele celor care construiesc, dar și pe cei de la primărie, care nu iau atitudine.”

***

Transmisiunea video poate fi urmărită aici.


Alte știri din Chișinău

CNA la ușa primăriei Chișinău

Pretinse acțiuni ilegale din partea unor factori de decizie de la primărie Chișinău în procesul de construcție a unui bloc cu 12 etaje din str. Ion Luca Caragiale din capitală – acesta a fost motivul pentru care ofițerii CNA au deschis un dosar de abuz în serviciu. Acțiunile ar fi avut loc în 2017. Ulterior, locatarii care-și au apartamentele în apropierea noului complex, s-au trezit cu prejudicii. Astfel, oamenii legii au făcut percheziții la compania responsabilă de ridicarea blocului. Descinderile au avut loc după ce reprezentanții companiei au refuzat să ofere documentele solicitate în anchetă.

Compania Vasigur Grup a început în 2017 construcția unui bloc, pe strada Caragiale 24, care a stârnit nemulțumirea locuitorilor zonei rezidențiale. La ședința CMC din 30 august 2017, locuitorii și-au expus fricile privind această construcție și au acuzat reprezentanții primăriei că ar fi implicați în falsificarea documentelor pentru eliberarea autorizației. Deși au fost mai multe încercări de a opri lucrările, blocul a fost ridicat.

În 2022, Primăria Mea a publicat un material video care relata despre atitudinea dezvoltatorilor, reacția autorităților și pagubele suportate de oameni, inclusiv pe str. Caragiale. Compania Vasigur Grup, la care au avut loc percheziții în această săptămână, a fost implicată de-a lungul timpului în mai multe scandaluri. Detalii găsiți în articolul scris de Primăria Mea

 

Forum economic deloc economicos

Autoritățile municipale au lansat achiziții pe picior larg, pentru organizarea Forumului Economic Chișinău 2024, care va dura trei zile. Pe portalul achiziții.md, găsim mai multe licitații în care se solicită servicii pentru eveniment, cu o valoare totală estimată de 5,3 milioane de lei.

​​​

În caietul de sarcini pentru servicii de comunicare, regăsim inclusiv cerința de elaborare a discursurilor (10 la număr) și redactare prezentărilor (20 la număr). 
 

Pentru asistenți personali bani nu sunt, pentru concerte în diasporă se găsesc

Cu Ion Ceban pe scenă și recitaluri date de „Ethno Republic”, Marcel și Cornelia Ștefăneț, Adriana Ochișanu și Mioara Velicu – așa a început primul concert din runda celor planificate de primăria Chișinău în diasporă. Acesta a fost organizat la Viena, pe 21 iunie. Contactate de Europa Liberă, autoritățile municipale au refuzat să comunice suma cu care artiștii au fost remunerați. 

Cât despre cheltuielile de transportare a delegației, conform portalului achizitii.md, oferta câștigătoare a fost de 361 111 lei. Cu acești bani au fost achiziționate 30 de bilete de avion, pentru următoarele destinații:

Chișinău – Viena – Chișinău – 11 bilete;

Iași – Viena – Chișinău – 17 bilete;

Zakynthos – Viena – Zakynthos – 1 bilet;

București – Viena – București – 1 bilet.

Conform bugetului provizoriu (cap. V), pe parcursul anului urmează să fie organizate nouă concerte în Italia, Spania, România, Austria. În acest sens au fost bugetați 12 milioane de lei. 

La începutul acestui an, asociația „Părinți solidari” a lansat o petiție în care cerea reluarea grupelor cu program prelungit, din contul finanțelor alocate pentru concertele în diaspora. Iar anul trecut, într-o altă petiție online, lansată de cetățenii din diasporă, se solicita sistarea concertelor pe bani publici, susținute peste hotare. 

 

Bazin pe acoperișul blocului de locuit

Temperaturile înalte i-au dus pe unii la gesturi extreme. Pentru a se răcori, locatari din str. Liviu Deleanu, au urcat bazinul cu apă pe acoperișul blocului de locuit. Pentru atmosferă, aceștia au adus inclusiv scaune și mese. 

Nu doar aflarea oamenilor pe acoperiș poate fi periculoasă, dar în primul rând, greutatea bazinului nu este tocmai benefică pentru structura clădirii.

Aceasta nu este singura construcție care uimește. În luna mai, internauții au distribuit fotografii cu o casă de locuit, în plin sensul cuvântului, ridicată tot acoperișul unui bloc din sectorul Botanica. 
 

Terenuri municipale, vândute la licitație cu milioane de lei

La licitația funciară cu strigare din 5 iulie, municipalitatea a adjudecat nouă loturi de pământ din cele 12 expuse. Acestea au fost oferite pentru suma totală de 31,2 milioane de lei.

Cel mai scump teren, cu suprafața de 1,1 ha, din str. Dragomirna, a fost adjudecat cu 18 milioane de lei. Acesta este destinat pentru construcții locative, compatibile cu zona R3.


Concurs pentru Dabija

Bustul scriitorului Nicolae Dabija își va găsi loc pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Autoritățile municipale au lansat concursul pentru sculptorii care vor să realizeze lucrarea. Aceștia și pot depune dosarele, iar  la 14 octombrie, vor fi anunțate rezultatele. 

Bronzul va fi materialul folosit pentru bust, iar postamentul din granit roșu, conform stilului celorlalte busturi. Regulamentul de aplicare poate fi consultat aici.

În 2018, un grup de activiști au semnalat necesitatea de a democratiza Aleea Clasicilor din perspectiva genului și profesiilor. 


De la oameni adunate 

În numărul precedent îți prezentam propunerea venită din partea unui locuitor al capitalei referitor la instalarea unui semafor la intersecția str. Vlaicu Pârcălab cu bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și permiterea deplasării automobilelor din direcția ULIM spre partea de sus a străzii, spre Primărie. În această sătămână, un alt locuitor ne-a scris că intersecția respectivă este foarte problematică.

Mulțumim pentru mesajele transmise și părerile expuse. 

Scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular și spune-ne dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap.

Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 


Agenda urbană

12 iulie – Expoziția pictorului Ion Theodorescu-Sion, Muzeul Național de Artă a Moldovei. 

13 iulie – Aniversare EcoLocal, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 202.

14 iulie – Antrenament de pregătire pentru Chișinău Roller Marathon, Parcul „Boris Glavan”. 

16 iulie – Curs de guvernare electronică a serviciilor publice, Biblioteca publică de drept.

16-19 iulie – Ghidarea în carieră a tinerilor, American House Chișinău. 


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

Spațiile publice afectează direct bunăstarea locuitorilor din orașe. Conceptul acestora se face împreună cu oamenii, consultarea și implicarea locuitorilor fiind esențială. În perioada 2019 – 2023, la Chișinău au fost amenajate și reabilitate mai mult de 70 de spații publice verzi, parcuri, scuaruri, alei pietonale. Totuși, marea majoritate a proiectelor nu au fost consultate cu locuitorii. Procesul de amenajare a spațiilor publice nu este doar profund neparticipativ, dar chiar descurajează activ implicarea locuitorilor în procesele de administrare a orașului. Cum putem să facem mai bine? Click aici pentru a citi întregul articol. 


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Un oraș bun un efort comun heart


 


Publicat de:

Distribuie