PrimariaMea
Newsletter: Buget 2024, salmonella în havuzuri și alunecări de teren Image
20 iun. 2024

Newsletter: Buget 2024, salmonella în havuzuri și alunecări de teren

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară realizate de către Primăria Mea și alte inițiative civice, dar și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie 

Copacii problematici din Chișinău – mărul discordiei dintre municipalitate și Guvern

Responsabilii din cadrul mai multor direcții ale primăriei au discutat despre consecințele ploii din 11 iunie. Dumitru Gorelco, șef adjunct al Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi”, a declarat că echipele întreprinderii au intervenit la peste 190 de adrese pentru a tăia arborii prăbușiți. Nici instituțiile de învățământ din capitală nu au fost scutite de furia naturii. În total, 16 instituții educaționale din sectoarele Botanica, Buiucani și Centru au avut copaci doborâți sau crengi rupte.

Consecințele ploilor puternice lasă în urmă noi fumigene, aruncate de autoritățile municipale către Guvern. De această dată, conducerea capitalei este nemulțumită de cadrul legal care reglementează procesul de defrișare a arborilor în oraș. Ilie Ceban a afirmat că emiterea autorizației ar fi un proces anevoios: 

„Avem arbori care vizual înțelegem că trebuie defrișați, însă o creangă este verde, nu putem primi autorizație. Trebuie să așteptăm ca arborele să fie în totalitate uscat. El este examinat în comisii, așteptăm luni de zile. Este un proces birocratic și complicat, care trebuie modificat.”

Ion Ceban a cerut emiterea unui demers către Guvern și Parlament, în care să ceară simplificarea procedurilor. 

Un scenariu tras aproape la indigo, cu responsabilități neasumate și pasate ba către Agenția de Mediu, ba către Guvern, a avut loc și în 2022. Ion Ceban cerea atunci demisia conducerii Agenției de Mediu, deoarece ar fi examinat timp de cinci luni o solicitare de curățare a unui copac din parcul „Alunelul”. Ulterior, o creangă din acesta s-a rup și a lovit mortal un copil. Cei de la Agenție spuneau atunci că arborii uscați pot fi tăiați fără autorizație.

De această dată, responsabilii de la Agenția de Mediu au numit declarațiile oficialilor de la primărie drept tendențioase și denigratoare. Într-un comunicat emis de autoritate, se arată că:

„Procesul de depunere a solicitării privind obținerea actului permisiv de mediu este foarte practic și se operează prin intermediul ghișeului unic. Examinarea materialelor de regulă este proximă și nu depășește 20 de zile lucrătoare.”

Cei de la Agenție mai susțin că legea a fost modificată acum doi ani, iar procedura de tăiere a masei lemnoase care reprezintă un pericol a fost simplificată. 
 

Buget 2024: mai bine mai târziu decât niciodată

După jumătate de an în care Chișinăul funcționează în baza unui buget provizoriu, aprobat din pixul primarului, autoritățile au pornit runda de discuții publice în baza unui prim draft de buget. 

Potrivit Olesei Pșenițchi, șefa de la Finanțe, consultările au loc în incinta preturilor și a sediului primăriei, în perioada 12-21 iunie. 

Bugetul elaborat de municipalitate vine exact în momentul în care consilierii PAS, după nenumărate insistențe și solicitări de aprobare a bugetului, au întocmit un buget alternativ. 
 

Pandemia a trecut, igiena mâinilor a rămas

„Lumea la noi a uitat de igiena mâinilor.” – Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială. 

Bolocan a anunțat că, în ultima săptămână, numărul cazurilor de infecții acute gastrointestinale au crescut cu 40%, comparativ cu anul precedent. Responsabilul a mai adăugat că: „Dezinfectăm și spălăm pe mâini nu doar pentru a ne proteja de Covid.”. În acest context, a atenționat populația că spălatul pe mâini previne o paletă mare de boli. 
 

Salmonella în apa havuzurilor din capitală?

Autoritățile municipale avertizează adulții să nu permită copiilor să se joace în apa havuzurilor din capitală. Deși dau asigurări că este aceeași apă pe care o avem la robinet, scăldatul nu este recomandat.

„Poate prezenta pericol, nu este apa încălzită. Ea vine dintr-un sistem centralizat de apă, are până la 10 grade și poate cauza afecțiuni. Rog adulții să fie precauți cu aceste practici. Apa are o calitate care nu este prielnică scaldatului.”, a afirmat Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială. 

Declarația acestuia a venit după ce o mamă a scris pe rețelele de socializare că băiețelul ei s-ar fi infectat cu salmonella, după ce a petrecut mai mult timp jucându-se în havuz. Medicii i-au spus că anume apa de acolo ar putea fi cauza.

„Au fost prelevate probe. Așteptăm raportul Centrului de Sănătate Publică. Apă-Canal monitorizează calitatea apei, deci motivul nu este apa din havuz.”, a mai explicat Bolocan la ședință.


Poliția chemată să verifice cerșetorii de pe străzi

După o plimbare de trei ore prin sectoarele capitalei, primarul Ion Ceban i-a luat la ochi pe cerșetorii din Chișinău. Ceban consideră că numărul acestora ar fi crescut și că totul ar fi doar o afacere pusă la cale de unii.

„Am văzut mulți cerșetori profesioniști. Cel mai probabil acești oameni nu sunt din Chișinău. Vezi că are cârja în mână, însă fuge mai repede decât campionul lumii.”, a declarat primarul.

În acest context, a cerut ajutorul poliției. Reprezentantul forțelor de ordine, aflat în sala de ședință, a menționat că poliția întocmește periodic procese verbale.

Ordinea de zi a ședinței o găsiți aici

Transmisiunea video poate fi urmărită aici


Rezumat din CMC

În această săptămână, ședința CMC nu a fost convocată. Cea mai recentă întâlnire a consilierilor locali a avut loc marți, 11 iunie, la propunerea consilierilor PAS. Cei din urmă au inclus două proiecte de decizie pe ordinea de zi: aprobarea bugetului municipal (întocmit de PAS) și a taxelor locale. Deoarece în momentul în care au trecut la examinarea ordinii de zi, în sală erau prezenți doar 25 de consilieri, ședința a fost pusă pe pauză, fără a se menționa când va fi reluată.


Alte știri din Chișinău

Sub lupă: bugetul elaborat de PAS și bugetul întocmit de municipalitate

La o scurtă analiză a bugetului propus de municipalitate, veniturile arată un total de 3,6 miliarde de lei, la care se adaugă 3,9 miliarde de lei din bugetul de stat. Bugetul alternativ precizează o sumă similară primită de la stat, dar estimează venituri mai mari, de 4,2 miliarde de lei. Ambele bugete prevăd cheltuieli de aproximativ 8,2 miliarde de lei.

Observăm diferențe la capitolul împrumut intern. Primăria estimează o cifră de 750 milioane de lei, în timp ce fracțiunea PAS a decis să nu acceseze astfel de împrumuturi în acest an. Cei din urmă propun împrumuturi externe pentru proiecte cu finanțare dinafară, în valoare de 393 milioane de lei, în timp ce Primăria a planificat doar 109 milioane de lei pentru acest capitol. Bugetul Primăriei estimează sume mai mari pentru rambursarea împrumuturilor interne, externe și reacreditate contractate în anii anteriori.

Municipalitatea a calculat un deficit de 644 milioane de lei, în timp ce bugetul elaborat de PAS prevede un deficit de 115 milioane de lei. Citiți mai multe în articolul scris de Europa Liberă. 


Chișinăul în culori

Weekendul trecut, toți cei care simt iubirea în toate formele ei, și-au dat întâlnire la Marșul Pride 2024. Sute de oameni, de toate vârstele, au mărșăluit pe străzile din Chișinău în ritm de tobe. Scopul evenimentului a fost de a evidenția problema violenței și discriminării îndreptate împotriva minorităților sexuale, de a trage un semnal de alarmă asupra legislației homofobe și transfobe și de a susține drepturile omului și libertatea de exprimare.

Sloganul campaniei din acest an, „De la noi taxe, de la stat lege”, reflectă cererea comunității LGBTQI+ din Republica Moldova pentru legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex și recunoașterea legală a genului pentru persoanele trans.
 

Alunecări de teren la doi pași de blocuri rezidențiale

În sectorul Telecentru, pe strada Tudor Strișcă, s-a format un crater imens în spatele unor blocuri. Deși autoritățile au fost informate, încă nu au luat nicio măsură. Despre această problemă au scris jurnaliștii de la TVR Moldova. Igor Nicoară, directorul Institutului de Geologie și Seismologie, a declarat că există pericol de alunecări de teren din cauza combinației de roci permeabile și impermeabile, a înclinării pantei și a umezelii sporite din zonă. Responabilul a subliniat că fiecare centru locativ are curțile betonate, ceea ce face ca apele pluviale să se scurgă în acea gaură. În cazul unui cutremur, situația s-ar putea agrava.


De la oameni adunate 

Ai o problemă care îți dă bătăi de cap? Ai sesizat autoritățile în nenumărate rânduri însă fără rezultat? Te încurajăm să ne povestești despre ce este vorba, iar noi o vom prezenta în următoarele ediții. Nu uita să ne lași datele tale de contact.

Completează formularul.

Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 


Agenda urbană

23 iunie – Concert în parc, muzică clasică, începând cu ora 19:00.

23 iunie – Gala absolvenților 2024, începând cu ora 17:00.

24 iunie – Șezătoarea sânzienelor, de Ziua Universală a Iei, începând cu ora 13:00.

25-26 iunie„Dezvoltare personală prin activism civic” este un program adresat tinerilor din liceu și celor interesați de a se implica activ în societatea civilă.


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

Fiecare locuitor sau locuitoare a unui oraș se confruntă cu diverse provocări legate de viața urbană – stația de transport public este departe de locuință, trotuarul spre locul de muncă este deteriorat, scuarul prin care ne plimbăm nu este amenajat, ambrozia crește nesupravegheată etc. Majoritatea dintre noi avem o nemulțumire, o întrebare sau idee despre cum lucrurile pot fi îmbunătățite.

În acest ghid, prezentăm instrumentele care ne pot ajuta să comunicăm autorităților necesitățile noastre, să contribuim la formarea viziunii despre cum trebuie să se dezvolte localitatea, să cerem soluții la problemele care ne preocupă, să urmărim ce fac autoritățile și să dedicăm câteva ore pentru proiecte comunitare care ne vor face orașul mai frumos și confortabil.


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Un oraș bun un efort comun heart


Publicat de:

Distribuie