Newsletter: Bem sau nu apă de la robinet, demiteri pe furiș la Pretura Rîșcani și expoziție senzorială cu date despre oraș
Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș.
Rezumat din Primărie și CMC
În această săptămână, ședința serviciilor municipale nu a fost organizată, alte detalii autoritățile nu au comunicat.
Nici ședința Consiliului Municipal Chișinău nu a fost convocată. Cea mai recentă întâlnire a consilierilor locali a fost la 30 iunie. Ce decizii au fost luate atunci, puteți citi în Newsletter-ul publicat anterior.
Alte știri din Chișinău
De câte tragedii mai avem nevoie pentru a curăța orașul de uscături?
O femeie și bebelușul cu care era în parc au fost la un pas de o tragedie. În imediata lor apropiere, din copac, a căzut o creangă imensă. Totul s-a întâmplat luni, 13 august, într-un parc din sectorul Botanica al capitalei. Autoritățile au dat vina pe vreme. „Ținând cont că au fost mai multe intemperii: ploi însoțite de vânturi, dar și mai multe săptămâni când au fost înregistrate temperaturi foarte înalte, mai mulți copaci au fost afectați. Din acest considerent sunt inițiate măsuri de curățare a arborilor. Mulți dintre copaci sunt bătrâni. Deși la prima vedere arată verzi și sănătoși, la fel au nevoie de inspectare și intervenție.”, se menționează într-un comunicat publicat pe pagina primăriei.
Demiteri și numiri pe furiș la Pretura Rîșcani
La doar jumătate de an de când a fost numit pretor al sectorului Rîșcani, Victor Poleacov, fost consilier municipal PSRM, a fost demis. Despre schimbările făcute, autoritățile municipale au tăcut mâlc. Informația a apărut ulterior pe site-ul preturii de sector. Unele voci au susținut că demiterea lui Poleacov ar fi fost o pedeapsă din partea primarului Ion Ceban pentru faptul că socialiștii nu au votat bugetul.
Noul pretor este Mihail Furculiță, actual membru al partidului MAN. Anterior, acesta a mai fost la conducerea Preturii Rîșcani, în 2023, pentru o perioadă de cinci luni. Numirea de atunci a venit după ce Ion Ceban l-a demis pe Vlad Melnic. Cel din urmă susținea că a aflat despre demitere din presă. Socialistul a atacat decizia în instanța de judecată, care, în noiembrie 2023, a decis anularea deciziei primarului Ceban. Melnic declara în acea perioadă că a fost scos din funcție deoarece a refuzat să adere la MAN, partid condus de primar.
Directorul Lumteh – criticat inițial, dar lăsat în funcție după ce a devenit sponsor și membru MAN
Recent, ÎM Lumteh a fost implicată într-un scandal, după ce doi copii au fost electrocutați într-un parc din sectorul Botanica. Unul dintre aceștia, o fetiță de 11 ani, pierzându-și viața. RISE Moldova au publicat o anchetă în care dezvăluie legăturile cu afaceri controversate ale directorului Lumteh, Veaceslav Buț. Potrivit jurnaliștilor, Buț este implicat în scandalul EnergoKapital, o afacere penală cu legături până la oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc și Evgheni Șevciuk, fostul lider al regiunii separatiste Transnistria. Deși în trecut actualul primar al Chișinăului, Ion Ceban, i-a cerut demisia lui Buț pentru conducerea defectuoasă de la Lumteh, acesta a rămas în funcție. În timp, Buț a devenit membru și chiar un sponsor al partidului condus de Ceban. Mai mult decât atât, după tragedia copiilor electrocutați în sectorul Botanica, deși i s-a cerut demisia din fruntea întreprinderii de iluminat public, Buț rămâne neclintiti în fotoliu. Citiți mai multe în ancheta RISE.
Bem sau nu apă de la robinet. Ce spun specialiștii?
Deși o bună parte dintre chișinăuieni sunt reticenți când vine vorba să bea apă de la robinet, alegând să o folosească cel mult în alimentație sau la alte activități cotidiene, autoritățile locale dau asigurări că aceasta ar întruni standardele de calitate. Viceprimara capitalei, Irina Gutnic, susține că nivelul calității apei în municipiul Chișinău este conformă tuturor normativelor, astfel că aceasta poate fi consumată și fără filtru. Responsabila mai afirmă că apa este testată zilnic, la laboratoarele acreditate. Totuși, într-un articol publicat de moldova.org, oamenii menționează că sunt deranjați de gustul și mirosul de clor. Care este importanța clorului, câte deșeuri din plastic adunăm odată cu achiziționarea apei la butelie, dar și cât ne costă să o cumpărăm, citiți în materialul jurnaliștilor de la moldova.org.
Camion, la un pas de a se prăbuși în gol de pe podul Ismail
Un camion folosit la transportarea deșeurilor a fost la un pas de a cădea în gol de pe podul Ismail. Incidentul s-a întâmplat după ce, potrivit martorilor, camionului i-a fost tăiată calea de un alt automobil. Momentul a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă. Pentru a scoate camionul care atârna doar de roțile din spate, a fost nevoie de intervenția salvatorilor IGSU. La fața locului au fost implicate cinci echipe de salvatori din cadrul Inspectoratului cu tehnica grea de descarcerare, inclusiv și o macara. Deoarece au fost scurgeri de combustibil, pentru a evita un incendiu, echipele de pompieri au asigurat și paza antiincendiară. Într-un final, camionul a fost scos, fără ca cineva să aibă de pătimit.
De la oameni adunate
Locuitoare a orașului:
Dar cînd va fi reparată str. Industrială de la Ciocana, că au promis încă în 2019??? Noi, cei de la Voluntarilor, nu avem odihnă nici zi, nici noapte de la mașinile de mare tonaj. Este o gălăgie insuportabilă, căci majoritatea sunt vechi și fac o gălăgie că se aude la km.
Scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular și spune-ne dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap.
Nu te aude primăria, te va auzi orașul!
Agenda urbană
14 august – Festivalul mamelor. Locația: V-Continental Business Center
15-16 august – Eveniment de donare a sângelui. Locația: Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.
16 august – Forumul Tinerilor din Diasporă. Locația: Artcor.
17 august – Festivalul Tineretului din Moldova. Locația: intersecția str. V. Pârcălab și V. Micle.
17 august – Zilele Diasporei 2024. Locația: Digital Park.
17-18 august – Târg de Miere Bună, Locația: Parcul Alunelul.
18 august – Seri de cronograf. Locația: Parcul Alunelul.
8 august - 1 septembrie – Sensitive Data 47.0227 N 28.8353, expoziție senzorială cu date despre oraș. Locația: Muzeul Național de Artă al Moldovei.
Imaginea săptămânii
Citește pe Primăria Mea
Implicarea comunității în dezvoltarea localităților poate avea loc prin acțiuni de voluntariat. Asociația băștinașilor din comuna Bleșteni, raionul Edineț, participă în cadrul proiectului Primăria Mea „Voluntariat pentru comunități mai puternice”, implementat cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Împreună, am mobilizat zeci de voluntare și voluntari care au vopsit gardul stadionului de la intrarea în sat. Localnicii mai au planuri mari și noi le urăm mult succes. Detalii în reportaj.
A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.
Un oraș bun este un efort comun