PrimariaMea
Newsletter: Autorizație suspendată la Gaudeamus, insulte de la primar și 9 ani de Primăria Mea Image
20 mar. 2025

Newsletter: Autorizație suspendată la Gaudeamus, insulte de la primar și 9 ani de Primăria Mea

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

Podul de la Viteazul va fi gata în aprilie decembrie

Lucrările de reparație a podului de pe strada Mihai Viteazul nu vor fi finalizate în aprilie 2025, așa cum s-a anunțat anterior, ci abia la sfârșitul anului. Viceprimarul Ilie Ceban a explicat că deschiderea circulației și finalizarea totală a lucrărilor sunt etape diferite, iar traficul ar putea fi reluat în vară, înainte de încheierea completă a proiectului. Termenii contractuali nu au fost depășiți, însă costul lucrărilor a crescut de la 108 la 128 de milioane de lei din cauza ajustărilor la inflație. Primarul Ion Ceban și de această dată a intimidat jurnalista care a întrebat detalii și a numit totul o:

„Impertinență maximă. În fiecare săptămână faceți aceeași precizare. Iar dacă ne întâlnim pe parcursul săptămânii, mai faceți încă o dată aceeași precizare marți, joi, miercuri și vineri. O să fie dat în exploatare podul, despre ce o să scrieți mai apoi?”

 

Peste 58% din locurile pentru clasa I ocupate în prima etapă de înscriere online

După două săptămâni de la deschiderea etapei de înscriere, au fost înregistrate 5.595 de cereri. În 15 instituții de învățământ, cererile depășesc numărul locurilor planificate, în timp ce 29 de școli au înregistrat un număr redus de solicitări. Înscrierea continuă pe platforma e-Școală până pe 30 aprilie, urmând ca etapa a doua să înceapă pe 19 mai.

 

De la cine cerem sistarea livrării agentului termic?

Primăria precizează că gestionarii blocurilor sunt cei care decid când și cum reglează furnizarea căldurii. Locuitorii sunt îndemnați să contacteze administratorii pentru astfel de solicitări. Instituțiile educaționale și sociale rămân conectate la agentul termic.

 

Limbaj nedemn de un primar: pe cerșetori de alungat, iar la PAS de dat în cap

Primarul Ion Ceban s-a arătat deranjat de prezența cerșetorilor în centrul capitalei, folosind un limbaj disprețuitor:

„A venit primăvara, s-a făcut un pic mai cald și tot felul de bomjici și cerșetori. (...) Vă rog, în zona centrală, ultracentrală, foarte mulți oaspeți ai capitalei, chiar arată... Stă neica în cârjă. Și cârja aceea, dacă te apuci să alergi din urma lui…nu știu dacă-l ajungem. Arată urât.”

În loc să propună soluții pentru combaterea fenomenului și sprijinirea persoanelor vulnerabile, edilul a ales să le denigreze. 

Nemulțumit că membrii PAS distribuie pliante și discută cu cetățenii, Ceban le-a sugerat locuitorilor să le dea „peste cap” cu pliantele. În același timp, el însuși se laudă cu vizitele în raioane alături de membri ai MAN, inclusiv funcționari ai primăriei. Ceban a mai numit oponenții săi politici: mincinoși”, „prăpădiți”, „impotenți”, „ipocriți”, iar pliantele lor informative – „hârtie de WC”.

Condamnăm acest tip de discurs. Insultele degradează dezbaterea publică, alimentează intoleranța și dezbină societatea. Limbajul agresiv nu își are locul în administrația publică și trebuie descurajat.

***

Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor aici.


Rezumat din CMC

La ședința Consiliului Municipal Chișinău din 18 martie 2025, doar 17 din cei 51 de consilieri s-au prezentat. Astfel, din lipsă de cvorum, votarea bugetului municipal 2025 s-a amânat din nou. Pentru a identifica o soluție pentru deblocarea activității, consilierii PAS au solicitat secretarului CMC să convoace ședința Biroului Permanent pentru ziua de joi, 20 martie. 

Despre încercările și declarațiile celor din PAS, primarul Ion Ceban a declarat:

„Vin în CMC și dansează prin toată sala asta cu diferite regii pregătite. Mă tem că tot din banii aceia care îi primesc din diferite surse, pentru războiul hibrid, propagandă și tot așa mai departe. Am înțeles că și-au angajat regizor, scenarist, Steven Spielberg Moldavskie.”

Cea mai recentă ședință a CMC a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie. De atunci, cei din PAS au avut șapte tentative eșuate de a organiza ședința. Potrivit legii, CMC poate fi dizolvat dacă nu a luat nicio hotărâre în termen de șase luni, indiferent de numărul de ședințe desfășurate. Ultima decizie oficială, potrivit site-ului primăriei, a fost luată la 19 decembrie 2024. În cazul în care Consiliul municipal nu se întrunește și nu reia activitate în următoarele trei luni, acesta poate fi dizolvat și pot fi convocate alegeri anticipate, scriu jurnaliștii Newsmaker. Pentru aceeași sursă, Grigore Bejenaru (MAN) a declarat că are dubii că se va ajunge la măsuri extreme. Zinaida Popa (PAS) crede că nu este în interesul primarului să rămână fără consiliu, iar Alexander Odintsov (PSRM) ia în calcul posibilitatea dizolvării consiliului, întrucât primarul s-a plâns în repetate rânduri că nu poate lucra cu CMC în această componență.

***

Video de la ședință aici

Procesele verbale ale ședințelor CMC aici.


Alte știri din Chișinău

STOP pentru construcția cu 16 niveluri de la Gaudeamus

Autorizația de construcție pentru complexul ce urma să fie ridicat pe locul fostului cinematograf Gaudeamus a fost suspendată. Despre acest lucru a anunțat ministrul culturii, Sergiu Prodan. Potrivit lui, decizia a fost luată în baza Codului de urbanism. În consecință, lucrările de construcție vor fi stopate, deoarece ar fi ilegale, mai spune ministrul. Între timp, autoritatea va contesta decizia municipalității în instanță. 

În 2018, primarul de azi, Ion Ceban, pe atunci consilier municipal, propunea să fie alocați bani din bugetul municipal pentru a răscumpăra clădirea și a face acolo un centru multifuncțional pentru copii și tineri. În 2020, acesta spunea că orice demolare a clădirii este ilegală. Astăzi, Primăria mun. Chișinău susține construcția de 16 niveluri, care nu are vreo destinație socială. Mai multe despre etapele care au dus la demolarea cinematografului, citiți în articolul Primăria Mea

 

Strada 31 August, cu aviz pentru execuție

La 14 martie 2025, Consiliu Național al Monumentelor Istorice (CNMI) a avizat proiectul de execuție pentru reparația porțiunii de drum pe strada 31 august 1989, unde a fost descoperit caldarâm istoric. Anterior, în martie 2024, CNMI avizase schița de proiect pentru reabilitarea străzii. Caldarâmul a fost descoperit în 2023, în timpul lucrărilor de reparație a străzii. Detalii citiți în articolul Primăria Mea

 

Instigare la Democrație

Dacă ești activist/ă civic/ă, faci parte dintr-o inițiativă civică locală sau o organizație neguvernamentală și îți dorești să produci o schimbare în comunitate – aplică la o nouă ediție a programului „Instigare la Democrație”, lansat de CPR Moldova. Vei învăța metode și instrumente de acțiune democratică pentru a analiza o problemă comunitare, mobiliza comunitatea și găsi soluții eficiente. La final, vei putea să dezvolți o propunere de proiect și să o implementezi. Pentru a participa, completează acest formular până pe 31 martie.


Agenda urbană

21 martie – Festivalul Internațional „Crizantema de Argint”, ediția a XXVII-a. Locația: Teatrul Național „Mihai Eminescu”. 

22 martie – Cămara Fest. Locația: Parcul Alunelul.

22 martie – Spații comunitare în periferii. Clacă, Grădinărit, Muzică. Locația: str. Grenoble 106.

22 martie – Atelier de plantat flori de primăvară. Locația: Parcarea Kentford, bd. Ştefan cel Mare 202.

22-23 martie – Yardsale Market. Locația: Teatrul Gastronomic. 

26 martie – Glia Impact Pre-accelerator 2.0. Locația: Glia Impact Hub, str. Bănulescu - Bodoni 61.


Imaginea săptămânii


Citește pe Primăria Mea

Echipa Primăria Mea sărbătorește 9 ani de implicare și spirit civic. Din 22 martie 2016, când am lansat inițiativa, promovăm ideea unui oraș mai bun, în care autoritățile consultă cetățenii atunci când stabilesc priorități, dezvoltă și implementează politici publice.

Și în 2024 am avut un an plin. Am monitorizat autoritățile locale din Chișinău, Codru și Durlești, am documentat probleme locale, bunele practici și am promovat implicarea cetățenilor, inclusiv prin voluntariat în țară. Cu ajutorul partenerilor, am contribuit la creșterea nivelului de informare, transparență și participare publică. Mai multe detalii despre activitatea noastră aici

Suntem pregătiți să fim cu ochii pe autorități și să implicăm comunitatea și în 2025. Dacă vrei să susții munca noastră, poți redirecționa 2% din impozitul pe venit către Primăria Mea. IDNO-ul Asociației este: 1017620003813. Vezi aici detalii despre procedură. 

Contribuția ta, dincolo de suportul financiar, înseamnă că activitatea noastră este relevantă pentru locuitorii orașului. 


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Un oraș bun este un efort comun heart

 


Publicat de:

Distribuie