PrimariaMea
(Transcriere) Ședința primăriei din 17 martie 2025 Image
17 mar. 2025

(Transcriere) Ședința primăriei din 17 martie 2025


Ordinea de zi a ședinței:

1. Informație cu privire la desfășurarea procesului de studii în instituțiile de învățământ din Municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport 

2. Informație cu privire la situația din domeniul social și de sănătate la nivelul Municipiului Chișinău.
Raportor: Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială

3. Informație cu privire la întreținerea gospodăriei drumurilor din Municipiul Chișinău.
Raportor: Dorin Ciornîi, șef interimar al Direcției generale mobilitate urbană

4. Informație cu privire la desfășurarea Campaniei de salubrizare de primăvară în capitală.
Raportori: Ion Burdiumov, șef al Direcției generale locativ comunale și amenajare, Tudor Gîrbu, administrator interimar al Î.M. Asociației de gospodărire a spațiilor verzi

5. Raport cu privire la menținerea ordinii publice în municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Moroi, șef Secție securitate publică, Direcția de Poliție mun. Chișinău

6. Raport privind situațiile excepționale în municipiul Chișinău.
Raportor: Oleg Melnic, șef al Direcției Situații Excepționale a  mun. Chișinău


Transcriere:

Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități

Ion Ceban: Deci începem ședința. Da. Și colegii se mai instalează, da? Ne dați un semnal când sunteți gata. Gata? Da. Încă o dată, bună dimineața și bună ziua tuturor. Aș vrea să încep cu sezonul rece. Săptămâna trecută am avut unele apeluri pentru a iniția unele acțiuni de a opri sezonul de încălzire în blocurile locative, deoarece vremea era caldă. Vreau să anunț, să repet, că gestionarea blocurilor o fac de sine stătător și primăria nu are legătură cu acest proces, deoarece Termoelectrica este la gestiunea Guvernului. Reiterez pentru toată lumea care mai sunt unii în tentative de a induce în eroare sau cei care sunt în necunoștință de cauză. Deci Termoelectrica, instituția care furnizează agent termic pentru blocurile locative din municipiul Chișinău, este în gestiunea Guvernului de peste 10 ani.

Cât privește încălzirea în instituțiile educaționale sau sociale, deocamdată rămân conectate, deoarece au fost anunțate temperaturi scăzute pe parcursul acestei săptămâni. Când vor fi alte decizii vă vom anunța public în acest sens.

Totodată vreau să menționez că a început curățenia de primăvară în toate sectoarele. Rog o atenție sporită la toate străzile pentru a fi spălate. Domnule viceprimar, regiile responsabile și curățate după sezonul de iarnă. 

Am văzut pe multe străzi, spre mare regret, sunt parcate mașini și nu ajunge tehnica specializată acolo. Rugăm contribuția poliției în această privință. Rog pretorii împreună cu Direcția Mobilitate Urbană și așa cum spuneam cu poliția împreună să ne ajute să putem restricționa, prin informarea cetățenilor, unde să nu parcheze, mai ales pe timp de noapte, ca să putem interveni acolo. Orașul trebuie să fie menținut curat, ori acest lucru implică un efort comun din partea tuturor părților, atât a locuitorilor municipiului Chișinău, primăriei și regiilor din subordine, și evident colegii noștri de la poliție pe care îi rugăm atunci când sunt solicitări în acest sens să intervină. Vă rog să faceți anunțuri oficiale în această privință, dar și anumite semne de circulație care vor fi instalate ca în perioada și în zile anumite să nu fie parcate aceste mașini. 

Un alt subiect la care am vrut să atrag atenție, ceea ce am discutat pe larg cu dumneavoastră vineri săptămâna trecută. Nu este un subiect nou, dar rugăm insistent să atrageți atenția constructorilor ca în preajma activităților pe care le desfășoară la șantierele de construcție sau cele care sunt finalizate să aibă o responsabilitate maximă în ceea ce ține de locuitorii municipiului Chișinău, oaspeții capitalei. Avem, cu mare regret, așa ca-n toate domeniile, constructori de bună credință și nu de chiar bună credință, ca să nu zic de credință rea. Atenționăm și rog viceprimarii împreună cu juriștii să găsească un mecanism de a pedepsi acei constructori care, unu, lasă murdării în jurul construcțiilor și scot împreună cu mașinile de mare tonaj tot glodul și-l împrăștie prin Chișinău după asta. Și doi, cei care fac reparații, reconstrucții, construcții și distrug infrastructura aferentă, fie că este trotuar, fie că este drum, fie că este spațiu verde, să fie trași pe dreapta. Să găsim un mecanism, dacă este nevoie să înaintăm la Consiliul Municipal Chișinău un proiect de decizie care să-i responsabilizeze. Eu înțeleg că unii fac profit, iar după asta așteaptă ca primăria să repare drumurile pe care le-au distrus ei în adiacența acelor șantiere de construcție care sunt în derulare sau care au fost finalizate.

Rog cît se poate de dur în această privință. Dacă este nevoie de o dispoziție sau oricare act pe care îl poate emite primăria sau Consiliul Municipal Chișinău, să fie pregătite aceste acte. Acum noi intrăm în sezon nou și astfel de abordări nu pot fi tolerate. Dacă vreți, vă spun, mai multe adrese la care cineva se comportă nu tocmai adecvat din acest punct de vedere.

Repet, primăria nu este obligată să refacă infrastructura după ce voi lăsați în adiacență totul distrus. Unii refac trotuarele, drumurile după ce construiesc, alții au lăsat distrus după ce și-au făcut conexiuni de rețele, apă și canalizare, și cum spuneam în urma mașinilor care au mers sau merg de mare tonaj. Fiecare să fie responsabil și să-și asume aceste cheltuieli, nu doar să facă bani de pe oameni în urma vânzării apartamentelor sau spațiilor comerciale pe care le pun la dispoziția celor care sunt interesați, iar după asta să dea vina pe administrația publică locală.

Tot în ultima perioadă am avut o situație când mulți cetățeni care primesc compensații sau plăți sociale au solicitat ca aceste servicii să fie achitate la card, domnul director. Direcția Asistență Socială a trecut la acest serviciu doar că în calcul trebuiau să fie luate toate aspectele și că unii nu au posibilitatea să treacă la serviciul card, în special persoanele imobilizate sau persoane care se află în situații de vulnerabilitate maximă. De asta vă rog frumos când luați unele decizii, pe lângă faptul că ar fi bine să vă consultați, ar fi bine să includeți și substanța cenușie care este prezentă sper în capurile pe care le țineți pe umeri. Pentru că de altfel se creează situații dificile, iar avem circumstanțe în care două sau chiar trei luni de zile oamenii nu și-au ridicat prestațiile sociale și acest lucru este absolut intolerabil. 

Rog ca în continuare orice acțiune de acest tip să fie coordonată și planificată din timp, iar cetățenii să nu simtă că o decizie sau alta care îi vizează nemijlocit are un impact, fie și temporar, negativ asupra lor. Ne-am înțeles, domnul director? Mulțumesc.

Referitor la acele crize în isterie a celor de la PAS și guvernare care declară că au grijă de Chișinău, în ghilimele, și proiectele care se desfășoară. Am văzut că deja sunt în campanie electorală deși ei din această campanie electorală n-au ieșit. Au ieșit prin oraș să le spună oamenilor cât de „маладец” sunt ei și au făcut ceva în Chișinău. Vreau doar să le amintesc că în toată țara nu au făcut nimic și nici în Chișinău nu au făcut nimic, ci doar show-uri electorale pe care le vedem repetat, fie la ședințele Consiliului Municipal Chișinău, fie în teren cu tot felul de clounade regizate din timp. 

Atunci când îi vedeți pe stradă sau pe la ușile dumneavoastră, rog să-i fugăriți și să le spuneți că sunt niște mincinoși. Grija lor este doar pentru alegeri și cum să se mențină în funcțiile călduțe pe care le au.

Am văzut că în declarațiile de avere sunt milionari mai toți deputații, mai nou și consilierii municipali, cu imobile multe, cu mașini frumoase. Întrebați că azi a apărut o nouă informație că 10 întreprinderi de stat sunt recomandate spre privatizare, iar alte sute trebuie lichidate. Pe lângă calea ferată care intenționat o duc spre faliment și nu achită oamenilor salariile, pe lângă bardacul creat la aeroport și mai urmează încă capturarea, pe lângă închiderea de universități și spitale, școli, ei mai au chef să vândă și întreprinderile care în percepția lor, nu știu ce, nu funcționează. De parcă responsabili de aceste întreprinderi suntem noi cu dumneavoastră, dar nu ei.

A mai fost unul care spunea „după el măcar și potopul”. Iată, după ei măcar și potopul. După acest principiu se conduc acești oameni care au nimerit în Parlament și Guvern absolut ocazional și ei mai au nas să spună că în Chișinău ceva nu-i așa.

Repet, în luna decembrie, dar și în luna ianuarie și până în prezent, circulăm foarte des prin țară în zilele de sfârșit de săptămână sau mult peste orele de serviciu. E dezastru peste tot, și nimeni, absolut din toți lingăii ăștia care le spală imaginea de dimineață până seara, nu observă acest lucru. Le aduc aminte că în secolul XXI, după patru ani de guvernare, sute de școli în toată țara rămân cu toaletele afară. Ăsta nu este raportul meu, este raportul instituțiilor internaționale. Am citit acest raport atent în perioada recentă, că banii dați pentru acest scop de parteneri n-au fost valorificați. Ei măcar nici capacitate n-au să construiască niște toalete. Nu vorbim de Filarmonică, nu vorbim de Circ, nu vorbim de alte obiective strategice care au rămas în paragină și stau în paragină de mult timp.

Le aduc aminte că în Chișinău ceea ce depinde de ei, și astea sunt foarte multe obiective. Am menționat Filarmonica, am menționat Manejul atletic, Casa de Cultură a Feroviarilor pe care vor s-o vândă și multe alte obiective, începând cu monumentele de arhitectură care se dărâmă și finalizînd cu proiectele de infrastructură, au ajuns într-o stare deplorabilă și nu au nicio șansă să fie reabilitate în perioada imediat următoare. Dar îi vedem pe la televizor bătând limba că ei sunt salvatorii nației și fără ei, Doamne ferește, ce se întâmplă. Nu se întâmplă nimic fără voi. 

A mai fost aici unul care se declara proeuropean, pro român, oprea tancurile rusești la porțile orașului și 11 ani de zile tot ne spunea că fără el, Doamne ferește, ce se întâmplă aici fără echipa lui. Iar în acest timp au furat municipiul Chișinău cum au putut, așa cum n-au făcut-o alții. Au distrus tot ce au putut să distrugă. Au înstrăinat grădinițe, școli, centre de sănătate. Un trotuar măcar și pe Ștefan cel Mare n-a putut fi reabilitat în toată această perioadă. Spațiile verzi arătau de parcă erau păduri părăsite. Iată așa guvernare pro-europeană avem și la nivel central, care ne tot sperie în fiecare zi că fără ei, Doamne ferește ce se întâmplă. Nu se întâmplă, prăpădiților, fără voi nimic. Cu voi, în continuare, lucrurile o să stea prost. Pentru că mai rău a fost doar la sfârșitul anilor '90, dar atunci mai exista o scuză, că eram tineri și nu suficient de experimentați, poate, cei care erau la guvernare. 

Acum vreau să vă arăt minciunoșii cu ce umblă prin Chișinău. Ia uitați-vă. Generația Uniunii Europene. Ăștia care nu pot construi o toaletă la școală. Ia câte-s. Ia uitați-vă ce scriu aici: Guvernarea PAS investește în Chișinău. Fiți atenți. În termoizolarea blocurilor, școli renovate, drumuri mai bune. Eu vă rog să faceți o interpelare publică la prăpădiții ăștia. Doamna viceprimar, domnul viceprimar, doamna viceprimar, colegii noștri.

Vreau să știu care bloc a fost termoizolat în raza orașului de către acești impotenți. Măcar unul. Măcar unul să numească bloc termoizolat de acești impotenți de la PAS în raza orașului. Uitați-vă ce mincinoși sunt. Școli renovate. Care școli ați renovat voi pe teritoriul orașului Chișinău? Care școală concret a fost renovată de acești prăpădiți pe teritoriul și-n raza orașului? Drumuri mai bune. Care drum ați făcut voi pe teritoriul și-n raza orașului? Niște ipocriți mincinoși, niște impotenți care în fiecare zi mint populația Republicii Moldova și încearcă să mintă în continuare locuitorii municipiului Chișinău și umblă iaca cu astfel de hîrtiuțe. Ia uitați-vă ce calitate la hârtie. Am s-o transmit mass-mediei, să vedeți cât costă și tiraje, 100.000 de leaflete. Asta-i oficial, pentru că eu, din câte aflu, mai și neoficial lucrează în această privință. Ia uitați-vă. Eu rog să faceți o interpelare la tipografie să vedem cât costă hârtia asta de WC cu care umblă prin tot municipiul Chișinău și buimăcesc locuitorii municipiului Chișinău.

De cealaltă parte, ia uitați-vă ce întreabă ei. Patru ani se află la guvernare. Care este problema cea mai importantă la nivel de țară? Corupția, dezvoltare economică lentă, lipsa locurilor de muncă, prețurile, salariile, pensiile mici, emigrarea populației, securitatea. Toate, voi, prăpădiților! Din cauza voastră toate toate le-ați enumerat atât de bine. Nu vreau să mai intru în detalii, dar situația este cu adevărat foarte gravă. 

În Chișinău, acești ipocriți blochează activitatea pe zeci de proiecte. Până nu apelăm la parteneri, nu fac un pas ca nu cumva Ceban să reușească și acest lucru este scopul lor. Și le transmit un mesaj: proiectele și programele din Chișinău derulează în continuare la acele capacități la care le-am planificat. Pentru că, spre diferență de voi, noi avem și experiență și capacitate de muncă și intenții pozitive pentru a ne onora acele angajamente pe care le avem în fața locuitorilor municipiului Chișinău.

Iată să-i întrebați încă o dată când îi întâlniți și să le dați așa, facem și peste cap. Iată să-i întrebați încă o dată. Când îi întâlniți, să le dați, că așa facem noi. Și peste cap să le dați. Să-i întrebați ce-au făcut concret în Chișinău. În afară de blocaje. 

Vin azi în CMC și dansează prin toată sala asta cu diferite regii pregătite, că am înțeles că și-au angajat și-au angajat regizor. Mă tem că tot din banii aceia care, zeci de milioane, îi primesc din diferite surse. Pentru războiul hibrid, propagandă și tot așa mai departe. Da, am înțeles că și-au angajat regizor, scenarist. Steven Spielberg Moldavskie. Și vin aici și fac show în fiecare zi. Bugetul nu, nu vor să-l voteze. Iar acolo vor să bage strâmbe, astfel ca proiectele municipale să nu poată continua. 

400 de milioane minus, din cauza incompetenței lor, pentru municipiul Chișinău. Când vorbim de școli renovate sau drumuri, vreau să știți că astea sunt patru drumuri Albișoara pe care din cauza prostiei lor trebuie să le aruncăm la gunoi anul ăsta. Să le plătim, pentru că nu avem alte opțiuni. Aceste 400 de milioane din cauza creșterii costurilor la resursele energetice. Ori când vorbim de școli renovate, atunci asta ar fi 10 școli renovate. Cum nu trebuie să ne ducem foarte departe este liceul Pro Succes. L-am mai dat ca exemplu. 10 școli pe care nu le vom face în acest an din cauza tâmpeniei PAS. Și iresponsabilității, incompetenței și impotenței PAS.

Termoizolarea blocurilor? Păi vă spun, noi am termoizolat blocuri. Și grădinițe, și școli, și spitale. Și pot să vă spun că minimum două spitale cu acești bani nu vor fi termoizolați anul acesta din cauza voastră, celor de la PAS. Ia ce grijă poartă Chișinăului ei. Au făcut-o de cacao prin toată țara și acuma se concentrează în municipiul Chișinău, că lor aici le este interesant.

Domnul viceprimar, vă rog să explicați cu detalii care este situația cu podul Mihai Viteazul, cum stau lucrurile și cât de mult se manipulează pe acest subiect. Una, rog ca cetățenii să nu cadă în capcana dezinformării, deoarece, repet, acest pod trebuia de urgență reparat. Am fi putut face multe alte lucruri. Este unul dintre cele mai mari poduri și un pod se repară în conformitate cu termenii stabiliți de antreprenori și specialiștii care construiesc. Și că atunci când pe drumurile naționale se repară un pod, este făcut drum adiacent ca să nu încurce reparațiilor. Și podul se închide total. Aici nu am avut așa posibilitate ca să putem lucra mai repede, plus am solicitat permisiunea de a fi un drum adiacent la calea ferată. Și nu am avut această permisiune.

Calea ferată în faliment, iar drum peste calea ferată, nu, pentru că așa vrea unul sau altul de la PAS. Totodată, podul fiind în preajma blocurilor de locuit, au fost încercări să fie făcute lucrări pe timp de noapte și muncitorii s-au pomenit cu poliția că încurcă la ordinea publică. În așa condiții, oricum, continuăm să lucrăm și atenție, în limita contractului, cu datele stabilite în acel contract. Domnul viceprimar, vă rog să interveniți.

 

Ilie Ceban: Da, domnul primar, am să fac o mică retrospectivă în acțiunile care au fost în legătură cu acest pod. Ca toată lumea să cunoască și aceste detaliile sunt foarte importante. Amintesc că proiectul de execuție a fost executat în 2019. Organizate cel puțin patru licitații la care nu au participat din agenți economici.

În 2020 a mai fost făcută o recalculare și o expertizare a proiectului, costurile au fost ajustate la zi și constituiau deja 77 de milioane de lei. A fost organizată licitație la care, la fel, nu am avut participanți. Însă, necesitatea urgentă de intervenție era obligatorie și de aceea a fost în 2022 încă o expertiză, costurile fiind luate de către experți la 108 milioane lei. Și atunci am identificat și declarat câștigător un consorțiu de companii, una din Ucraina, Grand Bud Service, o companie de construcție a drumurilor și una electrică. Efectiv lucrările au început în aprilie 2023, cu organizarea șantierului, cu atragerea tuturor intervențiilor de pregătire, pentru că nu trebuie să facem și să uităm și că nu este un pod ordinar. Undeva în nordul țării, unde avem, nu avem infrastructură electrică, nu avem rețele de contact și avem infrastructură de ocolire a podului. 

La caz, podul Mihai Viteazul este cel mai mare pod din țară ca suprafață. Deci, nu mai avem un așa pod în țară cu suprafață de carosabil atât de mare. Și a fost închis jumătate de drum pentru a asigura transportul public, pentru a asigura cât de cât fluidizarea pe acest sector al orașului, fiind unul strategic. Înțelegând acest lucru, noi am identificat și găsit soluția de a închide doar jumătate de drum, pe când agentul economic solicita închiderea integrală pentru a se încadra în acei termeni și a se a executa conform normativelor. 

Identificând soluțiile date, noi am fost nevoiți să strămutăm rețeaua de contact pe partea dreaptă. Ulterior, rețeaua de contact a fost strămutată pe partea stângă și cine cunoaște să strămuți o rețea de contact nu este un lucru ușor și nu este un lucru ieftin. Este necesar de implicat specialiști în electricitate, cu cheltuieli pe măsură și responsabilitate în acest sens.

Pe când zilnic aveam zeci de mii de traversări a transportului public, transportului privat, cât și transport greu, necătând la faptul că a fost această atenționare despre limitarea transportului agabaritic care dăuna, de fapt, construcției podului. Nencătînd la aceste dificultăți, construcția podului și lucrările au continuat. 

Săptămâna trecută am organizat o ședință în teren cu responsabilii, cu proprietarii, agentul economic care, agenții economici care execută lucrări. Conform contractului, se execută lucrările. Urmează până la sfârșitul anului să fie finalizate aceste lucrări. Și de menționat că au mai fost identificate în urma executării lucrărilor și deschiderea fundației, coloanelor, consolelor, s-a constatat o discrepanță esențială în documentația arhivistică și realitatea în teren.

Podul a fost construit în 1974. Din acel moment, nicio intervenție capitală nu a fost făcută la acest pod, doar întreținerea curentă de către Întreprinderea Municipală Exdrupo. Și unii am văzut săptămânile trecute că au manipulat opinia publică referitor la creșterea neconformă a prețurilor.

Vreau să aduc la cunoștință că în 2022 inflația a constituit 30%. Conform legii, fiecare contract multianual se ajustează la inflația care este stabilită de Banca Națională a Republicii Moldova. Acest contract a fost ajustat de fiecare dată la sfârșitul anului și aceste costuri sunt legale, sunt prevăzute în contract și sunt conform cu contractul. 

Au fost invocate creșteri de 50 de milioane de lei. Probabil persoanele nu sunt suficient de informate și de ce spun manipulat, deoarece au luat prețurile din 2019. Pe când contractul expertizat și licitat, semnat contract a fost conform expertizei din 2022, cu 108 milioane lei. Și ulterior, conform ajustărilor la rata inflației, constituie astăzi 128 milioane lei. Aceste contracte sunt verificate de către Trezorerie, de către Minister și nu-și asumă o persoană sau alta să și nici nu are posibilitatea și nu poate și nici nu va încerca nimeni să ajusteze neconform, deoarece, după cum am menționat, sunt verificate și înregistrate conform la Ministerul Finanțelor. 

Fiind un pod strategic, noi nu am putut să admitem ca acest pod să nu fie reabilitat, deoarece exista riscul unor tragedii în cazul în care la timp nu era să intervenim. Agentul economic a menționat că au fost tentative de a lucra în două ture, pe timp de noapte și pe timp de zi, însă locuitorii din preajmă au au făcut apeluri la poliție pentru pentru faptul gălăgiei, pentru incomodități. Noi am menționat că în cazul în care va fi necesar agentul economic să execute lucrări pe timp de noapte, noi vom atenționa public despre acest lucru și vom permite ca lucrările să fie executate și pe timp de noapte, așa ca termenii să fie respectați și să executăm lucrările calitativ și conform.

Nu trebuie de comparat, repet, un pod în oraș și lucrările la un pod în oraș cu un pod în afară. Eu am văzut lucrările de la șoseaua Balcani, unde se execută este un drum adiacent, un drum ocolitor, ceea ce și lucrătorii parcă urma să fie deschis acest pod, până în prezent se lucrează. Dar nu știu de ce doar în privința podului Mihai Viteazul toată atenția, toată problematica este împrejurul acestui pod.

Deci, cei care doresc să comenteze, să vină cu o poziție oarecare, ar trebui mai întâi să se informeze care sunt lucrările necesare și, după cum am spus, complexitatea unui pod ce reieșind din lucrările în oraș, chiar conform normativelor, atunci când execuți o lucrare în oraș, automat vine cu o ajustare de majorare a contractului în comparație cu un proiect care se execută în afara orașului. Deci, procentul de complexitate în oraș este unul mai mare decât la un proiect executat în afară.

Eu sper că am fost foarte explicit în acest sens. Lucrările se execută, zilnic sunt prezentate rapoarte în acest sens și rapoarte foto, cât și cu informația executată și ce urmează a fi executat. Mulțumesc.

 

Ion Ceban: Da, ca o mică remarcă, podul de la șoseaua Balcani deja 10 ani se repară, se tot repară, dar înțelegeți, domnul viceprimar, pentru reflectarea situației la podul de la șoseaua Balcani, fondurile nu sunt plătite pentru jurnaliștii care sau bloggerii sau nu știu care. Aici e un pic altă situație. Bun, domnul Hâncu, rog informația cu privire la reparația la Memorialul Eternitate și în scuarul liceului Gheorghe Asachi.

 

Vlad Hâncu: La un moment dat se întreprind măsuri de reparații curente atât la memorial, se intervine, la un moment dat s-a intervenit la puștile cele cinci, se vopsesc partea de jos, s-a intervenit la curățirea plăcilor de granit. Totodată, se analizează posibilitatea intervenirii la pavaj prin lucrări curente și schimbarea unor porțiuni de pavaj.

Și ce ține de scuarul Gheorghe Asachi, practic tot pavajul a fost instalat, a fost adus pământ, au fost plantați copacii, arbuștii. Săptămâna asta urmează să fie adus mobilierul urban, iar după instalarea monumentului Reginei Maria va fi pavată porțiunea care a rămas descoperită pentru accesul automobilelor de mare tonaj care vor aduce bustul Reginei Maria.

 

Ion Ceban: Domn pretor, eu v-am atenționat și vineri. Răspundeți personal pentru executarea în termen și calitativ a lucrărilor în funcție de acele termene stabilite, fie că în luna martie, fie că în luna mai. Bun?

 

Vlad Hâncu: Întocmai, domnul primar.

 

Ion Ceban: Doamna Școlnic, rog informații cu privire la reabilitarea parcului Pădurii din sectorul Ciocana și Râșcani și scuarului Panoramic.

 

Sinigla Școlnic: Domn primar, stimați audiență, deci vreau să raportez ce ține de reparația parcului Pădurii Râșcani. La moment merg lucrările la faleză, accesul, deci se execută prima tranșă a proiectului. Urmează să fie modernizată și scara. Deci, urmează să fie schimbată țeava care duce la Apă-Canal și după aia o să fie și modernizate scările. Ce ține de scuarul Panoramic, deci agentul economic care s-a asumat să reabiliteze tot scuarul Panoramic, este vorba deci până în luna mai să fie finisate lucrările.

 

Ion Ceban: Luna mai e lună lungă.

 

Sinigla Școlnic: Începutul lunii mai.

 

Ion Ceban: Domnul Furculiță, referitor la reparațiile și construcția complexului sportiv cu multiple stadioane din parcul Dumitru Râșcanu. Aduc aminte că acolo construim infrastructura sportivă, exact ca la parcul La Izvor și Valea Trandafirilor. Era o zonă absolut abandonată și cu terenuri sportive improvizate de oameni. Toată zona Râșcani, acea parte este reabilitată, mă refer aici la Șipca, Aerodromului, parc Pădure. Acum sunt conexiunile finalizate între Ciocana și sectorul Râșcani. Am reabilitat drumurile. Sunt foarte multe curți în care s-a intervenit, trotuarele, iluminat. Acea zonă era cu adevărat periculoasă și într-o stare deplorabilă. Și an cu an reușim să dezvoltăm încet toate sectoarele. Vă rog să vă referiți succint.

 

Mihai Furculiță: Bună ziua, stimați colegi, bună ziua, domn primar general. Deci, în pădure parc Dumitru Râșcanu se află pe ultima 100 de m reamenajarea zonei sportive, cu terenurile multifuncționale, ceea ce include teren de baschet, teren de volei, teren de tenis de masă și teren de padel. De asemenea, s-a reabilitat veceurile și o zonă de care va servi ca garderobă pentru potențialii sportivi care vor folosi aceste terenuri. 

Acuma se definitivează zona, partea electrică a zonei, ceea ce ține de amplasamentul unor terenuri de joacă în adiacentul acestor terenuri sportive. Și sperăm că în luna aprilie să finisăm cu toate lucrările în parc. Ceea ce ține de iluminatul potecilor, deci toate potecile sunt iluminate, se află în regim de testare și zona de ieșire spre Ciocana, de asemenea, a fost reabilitată.

Țin să menționez că garanția de bună execuție de 5% a contractului a fost păstrată de pe conturile noastre ca beneficiari și urmează a fi eliberată după ce agentul economic va preda toată documentația de proiect și toată toate încercările de laborator. Vă mulțumesc.

 

Ion Ceban: Bun, domn pretor, eu un singur lucru vă rog, ceea ce am vorbit vineri, conceptul cine preia în gestiune săptămâna asta să fie transmis și amenajarea zonei adiacente acelor spații sportive, acolo unde era responsabil Direcția Parcurilor. Bun? Domnule Bolocan, vă rog să vă referiți la situația în domeniul social și de sănătate.

 

Vladimir Bolocan: Bună ziua, stimați colegi, domnule primar general. Săptămâna trecută, 4147 de persoane au beneficiat de servicii și prestații sociale prin intermediul direcțiilor de asistență socială din sector. Au fost realizate în jur de 2900 de intervenții la domiciliu. 285 de persoane au beneficiat de serviciile centrelor sociale din subordine.

Dacă să vorbim în particular de centrul de găzduire, atunci au fost identificate nouă persoane noi care erau în situație de dificultate și suntem în proces pentru identificarea soluțiilor pentru a elibera acte de identitate și a reintegra social ceilalți peste 60 de beneficiari ai centrului care se află la moment în centrul de găzduire.

În ceea ce privește situația din spitale, săptămâna trecută am fost nevoiți să activăm încă o secție de 35 de paturi de terapie pentru pneumonii și boli respiratorii în cadrul Spitalului Sfânta Treime. Ori, din păcate, în timpul vacanței școlare, ceea ce ne-am așteptat noi că ar putea duce la o diminuare a internărilor, nu s-a întâmplat, diminuarea a fost foarte mică. A fost doar de 3% și acest lucru ne-a făcut să întreprindem măsuri suplimentare în această privință.

Săptămâna trecută, în total din cele 3000, peste 3600 de adresări care au fost în unitățile de primire urgente, 433 de cazuri au fost cu diagnostic cu pneumonii și bronhopneumonii. Toate cazurile necesitând, aproape toate cazurile necesitând a fi internări și acest lucru pune în continuare presiune pe partea de asistență medicală terapeutică în instituțiile medicale spitalicești.

În ceea ce privește virozele, în perioada recentă ele prevalează totuși la copii și presiunea pe instituțiile pediatrice este la moment una maximă. Până când ne descurcăm, dacă va fi nevoie să apelăm la alte instituții de ordin republican, vom veni cu demersurile necesare către instituțiile republicane și fondatorul instituțiilor republicane, care este Ministerul Sănătății.

În ceea ce privește celelalte măsuri la care a participat direcția, am fost implicați în activități de dialog între generații, au fost întreprinse diferite ședințe tematice, inclusiv cu medicii șefi, legate și de evenimentele care urmează să fie organizate cu privire la Ziua Mondială a Sănătății și cu privire la consorțiul de Cancer Literacy, care va fi organizat la noi în țară, care urmează să fie organizate cu privire la Ziua Mondială a Sănătății și cu privire la consorțiul de Cancer Literacy, care va fi organizat la începutul lunii aprilie în municipiul Chișinău.

Totodată, ne pregătim intensiv pentru a veni cu soluții în ceea ce privește, după cum ați menționat dumneavoastră, acea lovitură financiară care s-a făcut pe, din contul creșterii prețurilor la resursele energetice. Este nevoie de ajustat permanent devizele de cheltuieli și business planurile instituțiilor medicale. Lucru care ne străduim să-l facem operativ pentru a nu întâmpina blocaje în ceea ce privește achitarea cheltuielilor de regie, în primul rând. Și, nu în ultimul rând, evident, ca să nu afecteze și proiectele de dezvoltare a instituțiilor medicale care sunt în derulare și care au fost începute anul trecut.

 

Ion Ceban: Dumneavoastră să-mi prezentați nota informativă că oamenii au ridicat tot ce au de ridicat, toate grupurile vulnerabile. Azi până seara să fie prezentată nota. 

 

Vladimir Bolocan: Dar mai mult ca atât, deja este...

 

Ion Ceban: Nu mă interesează mai mult decât atât. Azi nota informativă să fie la mine pe masă. Bun. Domnul Pavaloi, vă rog.

 

Andrei Pavaloi: Domnule primar general, stimați colegi, bună ziua. În săptămâna de referință am avut mai multe activități desfășurate, inclusiv patru evenimente cu caracter sportiv, la care au participat peste 500 de sportivi de performanță. Dintre acestea, fiind turneul deschis la baschet printre juniori, campionatul open al Chișinăului la tir cu aer comprimat, la fel campionatul municipal la atletism, probele de aruncări rezervate juniorilor și campionatul deschis al municipiului Chișinău la Taekwondo.

La fel, în săptămâna de referință a fost lansat concursul Absolventul Anului 2025, un eveniment deja tradițional pentru Primăria Municipiului Chișinău. Urmează mai multe etape, iar către sfârșitul lunii mai vom avea ceremonia de înmânare a acestor premii.

Cu referire la reluarea procesului educațional și frecvența la ore a elevilor, vreau să menționez faptul că în perioada 3-9 martie a avut loc vacanța de primăvară a copiilor, elevii reîntorcându-se la ore pe data de 10 martie. Iar odată cu reîntoarcerea la ore, Direcția Generală a monitorizat frecvența copiilor pentru data de 10 și 11 martie. Frecvența fiind în număr de 98.635 elevi, ceea ce constituie 93% din totalitatea elevilor fiind prezență la ore. O frecvență mult mai bună comparativ cu ce am avut în vacanța de iarnă.

 În ceea ce privește înscrierea copiilor în clasa întâi, vreau să menționez faptul că în continuare monitorizăm procesul de înscriere pe platforma e-Școală. Din prognoza care o avem de 9.590 de copii, organizați în 343 de clase de întâi, în 121 de instituții publice și 17 instituții de învățământ private, la ziua de astăzi avem 5.595 de cereri expediate, ceea ce constituie 58% din numărul de cereri sau numărul de locuri prognozate. 

La fel, vreau să menționez faptul că în 15 instituții de învățământ, numărul cererilor depuse de către părinți au depășit deja numărul de locuri planificate pentru acest an. Iar în 29 de instituții avem cele mai puține cereri depuse, într-o instituție nu avem nicio cerere depusă la ziua de astăzi.

Vreau să reiterez faptul că înscrierea în clasa întâi este în două etape. Prima etapă fiind în perioada 3 martie - 30 aprilie, iar către data de 16 mai, instituțiile urmează să afișeze lista copiilor înscriși în clasa întâi pentru anul de studii la această etapă. Părinții urmând să prezinte dosarele, actele, pentru etapa întâi în perioada 5-14 mai. 

A doua etapă, data de 19-30 mai, este pentru copiii care nu sunt din districtul instituției respective sau vor avea vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie. Și pentru acei copii, părinții cărora nu au reușit în prima etapă să depună solicitarea pe platforma escoala.chisinau.md. 

Astfel, după cea de-a doua etapă, ziceam, 19-13 mai, în perioada 26 iunie vom avea probele pentru instituțiile cu profil. Și în perioada 10 iunie, instituțiile vor afișa lista copiilor înscriși pentru etapa a doua. La fel, în perioada 20-30 august, în cazul în care părinții nu au reușit din varii motive să depună solicitările pe platforma escoala.chisinau.md, vor reuși în instituțiile, în limita locurilor disponibile, să depună în mod fizic dosarele pentru înscrierea în clasa întâi. Raport finalizat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult, domnule director. Domnul Ciornîi, vă rog, cu privire la rețeaua de drumuri, transport.

 

Dorin Ciornîi: Domnule primar general, stimați colegi, Direcția Generală Mobilitate Urbană informează că în perioada 10-16 martie, întreprinderile din gestiune au efectuat un șir de lucrări de întreținere a infrastructurii rutiere. Astfel, Regia Exdrupo au intervenit pe 58 străzi din oraș și suburbii prin plombări cu beton asfaltic rece a porțiunilor degradate, pe o suprafață totală de 660 m². Totodată, pe unele străzi s-au frezat denivelări de pe suprafața părții carosabile.

În același timp, pe strada Liviu Deleanu au demarat lucrări de pregătire pentru reabilitarea integrală a carosabilului prin înlocuirea bordurilor uzate. 

Pentru întreținerea sistemului pluvial au fost curățate circa 90 de guri de scurgere, dar și trei canale pluviale de pe străzile Andrei Doga, Uzinelor și Cornului. Alte elemente ale rețelei au fost reparate.

În același timp, mai multe străzi din oraș, precum și pasajele subterane, au fost salubrizate, iar pe 67 de artere principale a fost spălată partea carosabilă. La fel, parapetele de protecție de pe viaduct și podul Ismail, dar și delimitatoarele și piloanele de dirijare a circulației pentru sporirea vizibilității acestora. 

Odată cu îmbunătățirea condițiilor meteo au fost demarate lucrările de aplicare a marcajelor rutiere, preponderent la trecerile pietonale din zonele instituțiilor de învățământ, dar și pe arterele cu trafic intens. Astfel, a fost aplicată o suprafață totală de 3.450 m². 

Tot pentru sporirea siguranței în trafic au fost reparate 90 de indicatoare rutiere, iar în locul celor demontate au fost instalate 32 de indicatoare noi. De rând cu lucrările de infrastructură rutieră, s-au realizat și acțiuni de întreținere a sistemului de iluminat public. În total, pe parcursul săptămânii trecute, în municipiul Chișinău au fost montați 12 piloni, 35 de corpuri de iluminat de tip LED, 36 de suporturi pentru iluminat și 1.220 de m de cabluri.

În perioada de referință, întreprinderile municipale de prestare a serviciilor de transport au activat la capacitate deplină, asigurând emiterea zilnică a 332 de troleibuze și 153 de autobuze. Raport finalizat.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult. Domnule viceprimar, doamna director de la arhitectură, eu am să vă rog foarte mult să revenim la subiectul regulamentului privind publicitatea, că am înțeles că avem băieți și fete care își iau nasul la purtare, instalează tot felul de dispozitive publicitare fără ca să fie autorizate de către Primăria Chișinău.

Rog să fie de preturi luate la controlul acestor lucruri și să mă informați săptămânal. Noi am depus efort ca orașul ăsta să arate vizual ca lumea. Și dacă este vreun agent economic care crede că el e buricul pământului, vă rog să fie atenționat și tăiați cordonul ombilical pentru că asta nu este normal.

Am înțeles că se mai instalează fără ca să vă pună pe dumneavoastră în cunoștință de cauză, Direcția Arhitectură sau alții. Dacă sunt de ăștia. Iar dacă v-au pus și dumneavoastră n-ați atenționat, atunci o să discutăm altfel cu dumneavoastră. Repet, orașul trebuie să fie curat și vizual și din punct de vedere a ceea ce vedeți pe străzi, în cartiere și tot așa mai departe. 

Și, doamna director, eu nu știu, noi ne-am pornit acolo să mai facem licitațiile astea cu privire la elaborarea, nu știu, care formă de regulament. Eu zic să o oprim, haideți s-o înaintăm în Consiliul Municipal Chișinău, că o să ajungă 2029 și noi tot o să facem licitații pe subiectul ăsta ca să. Lăsați Consiliul Municipal Chișinău să avem o formulă pentru că acolo sunt destul de suficiente, pe de o parte restricții, pe de altă parte clarificări cum ar trebui să arate vizual aceste lucruri. Mult prea mult timp deja se întinde toată istoria asta. Vă mulțumesc. 

Domnul Burdiumov, domnul Gârbu, referitor la salubrizare și întreținerea spațiilor publice.

 

Ion Burdiumov: Bună dimineața, domn primar, stimați colegi. Conform dispoziției 49D din 6 martie, pe tot teritoriul municipiului Chișinău se petrece campania de salubrizare de primăvară. Respectiv, săptămâna trecută, de către angajații întreprinderilor municipale, prestări servicii locative și gestionare fond locativ, au fost implicați în fiecare zi aproximativ 400 de persoane la salubrizarea manuală. 20 de unități tehnică au fost folosite pentru salubrizarea mecanizată. Pentru evacuarea deșeurilor au fost implicate 45 de unități tractoare și basculante, cinci mini-încărcătoare, respectiv pe parcursul săptămânii precedente au fost evacuate 210 rute de deșeuri.

Ce ține de lucrările de spălare a trotuarelor, stațiilor de așteptare, trecerilor subterane, vreau să vă informez că suntem la aproximativ 75% din toate care le avem în gestiune. Nu credem, dar pe parcursul săptămânii curente vor fi absolut toate spălate și aduse în condițiile care au fost în toamnă, înainte de trecerea sezonului.

 

Ion Ceban: Sunteți foarte optimist, dar haideți la sfârșitul săptămânii să ne prezentați ce ați reușit în această privință. Înțeleg. Domnul Gârbu, aveți ceva de adăugat?

 

Tudor Gîrbu: Da, la rând cu celelalte servicii și întreprinderea municipală Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi participă activ la lucrările de salubrizare de primăvară. Astfel, zilnic sunt antrenați circa 380 de persoane, dar cifra deviază, deci, la lucrările de salubrizare în parcuri, aliniamente stradale, malurile râurilor și alte obiective care sunt în gestiunea întreprinderii.

O atenție deosebită o atragem asupra acelor locații pe care sunt aruncate gunoaie, deșeuri de ocazional de persoane, cum ar fi agenții economici sau alte persoane care trec, pe strada Calea Basarabiei, în preajma râurilor Țiganca, Poșta Veche și Calea și Mihai, îmi cer scuze, și Calea Moșilor. La fel, râulețul Durlești și alte locații unde zilnic noi evacuăm sau lichidăm acele gunoaie și este indignare. La fel și noi am vrea ca să intervenim cu o rugăminte către Inspectoratul de Poliție ca să atragă și dumnealor atenția la acele ce dumneavoastră ați vorbit pe partea de ce ține de străzi, unde sunt parcate unitățile de transport. Dar să atragă atenția la acele locații unde permanent se aruncă deșeuri și noi intervenim. În loc să ne ocupăm cu alte lucrări de amenajare sau de întreținere, evacuăm acele deșeuri care sunt ocazional aruncate în spațiile verzi.

De asemenea, suntem preocupați de identificarea acelor locații care urmează imediat să purcedem pentru a planta în perioada de primăvară, de plantare, atât timp cât ne permit condițiile meteo. Și totodată vom atrage atenția și la situația că în curând va începe sezonul estival. Aici vom revedea încă o dată care este starea plajelor, mobilierului urban, cabinelor de duș, la fel sistemelor de irigare, cișmele și acele havuzuri care urmează imediat, cum se vor stabili condițiile meteo, adică probabil după Paște, dacă va fi mai cald, ca să le putem pune în funcțiune.

Începând cu ziua de astăzi, toate havuzurile vor fi spălate cu Karcherul, cu aparatul de sub presiune de spălare și vor fi verificate toate sistemele electrice pentru a fi puse în funcțiune, să nu avem careva dereglări pe parcurs.

La fel, suntem preocupați și de intervențiile la curățările sanitare de primăvară, ceea ce ține de întreținerea plantelor multianuale, trandafiri și altele. Și pe partea ce ține de executarea acelor autorizații care le avem eliberate sau care le-am obținut la Agenția de Mediu pentru a interveni pe unele străzi, aliniamente stradale, mai ales în parcuri acuma. Și atragem în mod deosebit atenția la acele proiecte care sunt executate de colegii preturi pentru a asigura ca proiectele să nu fie, adică să putem asigura ca proiectele să nu fie întrerupte sau să nu fie modificate pe parcurs pentru a realiza acele proiecte prevăzute sau care sunt în planurile preturilor.

Vreau să menționez că cât a fost perioada rece, serviciile noastre de întreținere a lacurilor a atras atenția la gheață și acum deja tot s-a dezghețat. Unica că urmare acestor ploi avem viituri și se îneacă unele sau viiturile vin în acele iazuri care sunt în gestiune sau care se află în parcurile din municipiul Chișinău.

Noi astăzi ne ocupăm cu curățarea acelor deșeuri care au venit de la viituri. La fel, au fost spălate careva locații unde am amenajat gazoane. La fel, aici intervenim pentru a curăța și a asigura ca parcurile să fie corespunzător amenajate, ca lumea să se bucure de condiții și să se poată odihni. Raport finalizat.

 

Ion Ceban: Vă rog frumos, împreună cu domnul viceprimar și subdiviziunea, haideți să vedem care ar putea să fie soluțiile pentru Valea Morilor că acolo cam permanent lumea ne atenționează că este o zonă adiacentă spațiului Moldexpo că se inundă, se murdărește, se umple de nămol.

 

Tudor Gîrbu: Înțelegem, domn primar. Da.

 

Ion Ceban: Haideți, vă rog frumos.

 

Tudor Gîrbu: Partea de teatru verde noi am, cu forțele proprii am executat lucrări de înlăturare a apelor pluviale, dar acolo este vorba de un volum mai mare. O să venim cu propuneri la dumneavoastră.

 

Ion Ceban: Vă rog tare mult, că aleargă lumea prin glod și se plimbă tot. Referitor la Teatrul Verde, vă rog frumos, tot în decurs de 10 zile să-mi dați o notă informativă la pregătirea teatrului pentru sezonul mai-septembrie. Ce e cu scaunele, ce e cu infrastructura respectivă și împreună cu cei care sunt responsabili să ne spuneți și agenda pentru vară deja care există la această etapă. Colegii de la poliție și de la situații excepționale.

 

Andrei Moroi: Bună ziua. Eu voi aduce la cunoștință situația operativă în municipiul Chișinău pentru perioada săptămânii precedente. Au fost înregistrate 199 sesizări despre infracțiuni, dintre care în 140 au fost identificați autorii. Totodată, au fost descoperite 25 crime anterior comise. Au fost stabilite 57 persoane anunțate în căutare, dintre care 43 în urmărire penală și 14 debitori de stat. Echipele mobile de reacționare operativă au intervenit la 1.273 apeluri de urgență, provenite în adresa poliției prin intermediul Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. Au fost întocmite 1.457 procese verbale contravenționale, fiind aplicate amenzi în sumă de 959.000, achitate 131.000 lei. 

Pe parcursul săptămânii precedente s-au desfășurat în municipiul Chișinău 14 evenimente publice sau întruniri la care poliția a asigurat ordinea publică.

La capitolul situație accidentare în municipiul Chișinău, pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 268 accidente rutiere, dintre care în 15 accidente de circulație rutieră au fost soldate cu 19 persoane traumatizate și o persoană decedată. Altele 253 fiind cu pagubă materială. Cu implicarea pietonilor s-au produs patru accidente rutiere, în care patru persoane au fost traumatizate. Mulțumesc.

 

Ion Ceban: Eu aici am vrut doar un singur lucru să vă rog. A venit primăvara, s-a făcut un pic mai cald și tot felul de bomjici și cerșetori au apărut chiar în raza, iată, aici adiacentă nemijlocită. I-am văzut peste drum. Degrabă se mută la guvern, nu, că acolo. Patru ani. Poftim? De patru ani sunt la guvern. Hai să nu fim chiar atât de critici și duri, dar, dar am impresia că o să-i găsim peste o săptămână chiar la ușa guvernului.

 

Andrei Moroi: Domn primar general, ce ține de cerșetorie, poliția permanent desfășoară activități. De la începutul anului avem deja identificate și documentate circa 30 de persoane. Au fost întocmite mai mult de 40 de procese verbale în privința persoanelor care practică cerșitul cu simulare diferitelor boli sau cerșitul pentru a solicita ajutor financiar pentru alte persoane care prezintă informații false că sunt, presupus, bolnavi. Adică, poliția desfășoară activități la aspectul dat. Ce ține de boschetari, persoane fără loc permanent de trai, la fel se desfășoară activități, inclusiv le este oferit oportunitatea să se adreseze la centrul de plasament de pe strada Haltei din gestiunea primăriei. Sunt sesizate autoritățile publice locale, dar asta e situația. Ce ține de competența poliției, noi ne desfășurăm activitatea.

 

Ion Ceban: Eu un singur lucru vă rog, în zona centrală, ultracentrală, foarte mulți oaspeți ai capitalei, chiar arată... Ia ca ne ducem acuma cu dumneavoastră, eu cred că traversăm Bănulescu-Bodoni, stă neica în cârjă. Și cârja aceea, dacă te apuci s-o alergi din urma lui, noi cu dumneavoastră nu știu dacă-l ajungem. Arată urât. Vă rog tare mult. Situațiile excepționale vă rog.

 

Oleg Melnic: Bună ziua. În perioada vizată avem înregistrate 902 intervenții. Pe parcursul săptămânii avem înregistrate opt cazuri de incendiu. De la începutul anului până în prezent, 14. De la începutul anului până în prezent avem 68 de cazuri de incendiu. Cu părere de rău, la începutul anului până în prezent avem cinci persoane decedate, traumatizate în urma incendiului două persoane și salvate 39 de persoane.

În săptămâna vizată avem înregistrat un caz de incendiu de pe strada Alexandru cel Bun 83, unde a fost afectată o suprafață de peste 2.000 m². Cauza incendiului se constată la moment. Laboratorul Inspectoratului cercetează cazul de incendiu pentru a stabili cauza incendiului. Ce vreau să aduc mulțumiri administrației publice locale la implicarea incendiului dat, inclusiv și la toate serviciile care au participat la incendiul dat. Mulțumesc.

 

Ion Ceban: Și eu vreau să vă mulțumesc pentru această colaborare, zic eu, foarte eficientă. Săptămâna trecută am avut situații neplăcute mai multe, în special cea de pe strada pietonală și mulțumesc mult tuturor celor care s-au implicat, în special pompierilor și celor care nemijlocit au participat la lichidarea acestor consecințe. Vă rog, mass-media.

 

Jurnalistă: Bună ziua, Diana Ambros, reporter Pro TV Chișinău. Am o precizare către domnul Pavaloi. Ați menționat că în 11 instituții de învățământ cererea deja este depășită după numărul de locuri. Ați putea să ne spuneți cum se explică că anume în acele 11 instituții este o solicitare atât de mare? 

 

Andrei Pavaloi: În primul rând, vreau să menționez faptul că acest lucru se întâmplă anual. Într-un anumit număr de instituții, avem o solicitare mult mai mare a cererilor depuse. Însă vreau să reitererez că, în conformitate cu regulamentul în vigoare, pentru prima etapă vor fi acceptați copiii care împlinesc vârsta de șapte ani până la 1 septembrie și sunt din districtul acelei instituții. Ori, în aceste cereri care au fost depuse, vom avea și copii care nu corespund districtului respectiv sau vor împlini vârsta de șapte ani după 1 septembrie. Ulterior, după încheierea primei etape, vom analiza detaliat situația pe fiecare instituție suplimentară. Și așa cum am zis de la bun început, vom veni cu soluții către părinții care au depus solicitări în acele instituții, pentru a-i direcționa în instituțiile din imediata apropiere.

 

Jurnalistă: Eu vă mulțumesc. Domnule Bolocan, ați menționat că au fost deschise paturi suplimentare la Spitalul Sfânta Treime. Ați putea să ne spuneți câți pacienți în prezent sunt internați cu pneumonie și dacă cifra celor internați este în creștere comparativ cu săptămâna precedentă și dacă și numărul de viroze este în creștere? Mulțumesc.

 

Vladimir Bolocan: După cum am spus, numărul este într-o scădere, dar nesemnificativă. În total, adresări au fost peste 400 de adresări și la Sfânta Treime au fost activate 35 de paturi.

 

Jurnalistă: Numărul de internări a crescut? De ce a fost nevoie să fie activate 35 de paturi dacă au scăzut?

 

Vladimir Bolocan: Pentru a nu afecta alte servicii medicale care sunt în creștere. Pentru că, pe lângă faptul că avem de tratat pneumonie, mai avem de tratat și de făcut și intervenții chirurgicale. Mai avem de acordat și altă asistență. Și anume pentru a nu afecta... Da, pentru a nu afecta alte servicii, am fost nevoiți să creștem numărul de paturi de terapie, pentru a nu tăia din paturile de chirurgie sau din alte servicii care trebuie să fie prestate de către instituțiile medicale. Este un lucru normal care... 

 

Ion Ceban: Adresările clinice, nimeni nu le-a anulat. Iar dacă există solicitare pentru…

 

Vladimir Bolocan: Pentru că așa cum sunt în creștere adresările cu privire la pneumonie, fix așa sunt în creștere și adresările cu diferite intervenții chirurgicale care sunt...

 

Ion Ceban: Alte întrebări?

 

Jurnalistă: Da, vă rog o precizare către domnul viceprimar Ilie Ceban. Dumneavoastră ați menționat că podul Mihai Viteazul va fi... lucrările vor fi finalizate la sfârșitul anului 2025. Anul trecut, domnul Ceban, primarul capitalei, spunea că lucrările vor fi finalizate în aprilie 2025. Ulterior, responsabilii de lucrări au menționat că, de fapt, circulația pe pod va fi deschisă vara. Cum se explică termenul anunțat de dumneavoastră?

 

Ilie Ceban: Dumneavoastră ați menționat câteva lucruri și ele sunt diferite: deschiderea circulației și, conform, finalizarea lucrărilor conform contractului sunt date diferite. Conform contractului, sau contractul este valabil până la sfârșitul anului 2025. Deschiderea circulației este cu totul altă operă. Și alt termen. Pentru că deschizi circulația, însă poți să execuți și alte zeci de lucrări necesare finalizării contractului.

 

Ion Ceban: Eu mă tem să vă întreb: iată o să fie dat în exploatare podul. Despre ce o să scrieți? O să întrebați la ședința operativă de fiecare dată. Sigur.

 

Jurnalistă: Doar facem o precizare ca să nu fie în eroare. Este o știre realizată de noi în care sunt declarațiile dumneavoastră. Iată așa, dumneavoastră ați menționat aici... Mă scuzați un pic, o să… Voce din înregistrare: ...cu antreprenorul prevede finalizarea lucrărilor în aprilie 2025. Deci întrebarea: când totuși?

 

Ion Ceban: Când va fi finalizat, atunci va fi finalizat. Repet, aspectele contractuale nu au fost depășite la această etapă. Când se vor depăși aspectele contractuale, în percepția dumneavoastră, atunci vom reveni la subiect. Chiar ne-ați promis în fiecare săptămână să întrebați de acest lucru? Nu se întâmplă nimic în țară. Avem totul ok la aeroport, facturile la gaz sunt foarte bune, lucrurile în spitalele care se închid stau bine mersi, investițiile în spitalele care au fost trecute la Ministerul Sănătății din raioane, totul este ok. Salariile sunt bine, pensiile sunt bine, totul este normal. În fiecare săptămână este subiectul la care faceți referință. Nu este nicio problemă. V-am spus, când va fi finalizat contractul, atunci vom reveni la discuții. Chiar îmi pare deja impertinență maximă în aceste... condiții... pe subiectul dat.

Jurnalistă: Am făcut doar o precizare, după ce domnul Ilie Ceban a precizat…

 

Ion Ceban: Regret, dumneavoastră veniți în fiecare săptămână și faceți aceeași precizare. Iar dacă ne întâlnim pe parcursul săptămânii, mai faceți încă o dată aceeași precizare marți, joi, miercuri și vineri. Vă aduc aminte că mi-ați făcut precizări în campania electorală când, în mod intenționat, ați ajuns să filmați, în mod ocazional, traficul care era creat intenționat de cineva.

 

Jurnalistă: Eu vă mulțumesc. Următoarea întrebare este referitor la caldarâmul de pe strada 31 August. La ședința CNMI de vineri s-a vorbit despre acest proiect. Schița a fost aprobată, din câte am înțeles eu. Dacă ați putea să ne spuneți ce urmează după.

 

Dorin Ciornîi: Urmează să primim proiectul avizat în modul corespunzător, după care vor fi organizate licitațiile.

 

Jurnalistă: Și o întrebare către executivul primăriei, așa cum sunteți azi toți aici: când urmează să fie convocată ședința CMC și să fie pusă pe ordinea de zi bugetul? Și de ce nu se întâmplă până acum?

 

Ion Ceban: Ce problemă aveți dumneavoastră cu bugetul? Că eu până acuma n-am înțeles. Nu se realizează ceva în Chișinău? Nu se onorează angajamentele? Care este problema? Asta este un show făcut de PAS în fiecare săptămână. Ce problemă dumneavoastră aveți cu bugetul? Explicați-mi că eu nu înțeleg.

 

Jurnalistă: Intenționați să convocați ședința?

 

Ion Ceban: Eu vă întreb: ce problemă dumneavoastră aveți cu bugetul? Nu se execută ceva? Avem restanță la ceva? Nu sunt în derulare proiectele? Nu, totul se realizează. Totul este foarte bine.

 

Jurnalistă: Eu vă mulțumesc pentru răspuns.

 

Ion Ceban: Și eu vă mulțumesc. Alte întrebări?

 

Jurnalistă: Bună ziua, Corina Malcocean pentru NewsMaker. Deci ieri, pe unele canale de Telegram, au apărut secvențe video în care se observă cum într-un troleibuz din capitală plouă. Vrem să știm dacă mai sunt troleibuze vechi care circulă pe linie sau este vorba despre un incident într-un troleibuz nou.

 

Dorin Ciornîi: Această unitate de transport a fost retrasă. În principiu, toate unitățile de transport care au fost procurate pe parcursul anilor precedenți au fost puse în circulație, astfel înlocuind unitățile de tip vechi. Mai sunt careva defecțiuni, se întâmplă pe parcursul anului, dar acestea sunt remediate în timp. Deci la momentul dat nu mai avem, cred, astfel de unități și urmărim procesul tehnologic pentru înlăturarea tuturor defecțiunilor.

 

Jurnalistă: Mulțumesc. O întrebare către domnul Bolocan. Despre cazul de deces a băiatului de 13 ani din comuna Bubuieci. Din câte cunoaștem, direcția a inițiat o anchetă pe acest caz. Să ne spuneți care sunt concluziile acestei anchete.

 

Vladimir Bolocan: Probabil ar trebui să spuneți și partea a doua, că și Ministerul Sănătății, după ce noi am inițiat anchetă, tot a inițiat o anchetă. Rezultatele anchetei inițiate de către direcție au fost transmise către ancheta inițiată de către Ministerul Sănătății și, în instanță finală, ancheta Ministerului Sănătății va veni cu verdictul. Sper că am fost explicit.

 

Ion Ceban: Alte întrebări?

 

Jurnalistă: Nadia Mihuță, TVR Moldova. Săptămâna trecută, Ministerul Culturii a cerut sau a trimis o notificare Primăriei Chișinău, prin care cere să fie anulată sau sistată autorizația privind construcția de pe teritoriul fostului cinematograf Gaudeamus. Să ne spuneți dacă a fost analizată acea notificare și care este răspunsul Primăriei Chișinău, pentru că au trecut cele cinci zile pe care le-a dat Ministerul la dispoziție.

 

Ilie Ceban: Dacă vorbim strict juridic, Ministerul nu poate da cinci zile, pentru că nu există în legislație, ministrul Culturii să dea cinci zile cuiva. Nu există așa termeni. Există termeni conform Codului Administrativ, 30 de zile și tot așa mai departe. Dacă am depășit eu acest lucru, și noi l-am depășit, n-am vrut să-l supărăm foarte mult pe domnul ministru și i-am dat un răspuns. Să vă spun ce am răspuns?

 

Jurnalistă: Da.

 

Ilie Ceban: Ce am spus și anterior. Iarăși public am explicat că autorizația a fost emisă conform legislației și eu, citind foarte atent demersul domnului ministru, nu am văzut motive legale invocate pentru a anula această autorizație. Pentru că ele nu sunt. 

 

Ion Ceban: Știți, eu am impresia când cineva îmi trimite: dați cinci zile, în trei zile... A fost o situație mulți ani în urmă, n-am să spun cine sunt protagoniștii, dar a fost o discuție la nivel înalt, în care cineva a fost certat pentru anumite circumstanțe în ceea ce ține nemijlocit de relația cu Transnistria. Și, probabil, venind supărat acasă, la Guvern, a emis o dispoziție prin care a scris în felul următor: „Rog soluționarea conflictului transnistrean în termen de șapte zile. Eu să fiu informat personal.” N-o să spun cine e protagonistul. Dar am impresia că la noi șede Ghiță acasă groază între pisici, am mai spus acest lucru, da, la Ministrul Culturii. Ia-l întrebați: „Dar ce mai face Filarmonica Națională? Ce se mai întâmplă pe acolo?” Că asta e domeniul lui de competență direct. Eu înțeleg, dumnealui și regizor, și jurist, și scenarist, și ministru, și specialist alături de toți specialiștii cei din PAS în toate domeniile. Întrebați-l: „Ce mai face, dragă, Filarmonica?” Sau Arcul de Triumf, da.

 

Jurnalistă: Deci lucrările vor continua?

 

Ion Ceban: Există circumstanțe legale. Dacă e ceva care nu este în conformitate cu legislația națională, există alte căi de apel. Da, perindările astea verbale televizate, cred că și dumneavoastră, și noi am obosit, că avem caldarâm doi ani de zile. Alte întrebări? Dacă nu sunt, vă spunem o zi cât mai frumoasă în continuare. 

 


Distribuie