PrimariaMea
Newsletter: Aprobarea bugetului se amână, iar Ceban continuă maratonul cuvintelor jignitoare și concertele în diasporă Image
26 dec. 2024

Newsletter: Aprobarea bugetului se amână, iar Ceban continuă maratonul cuvintelor jignitoare și concertele în diasporă

Primăria Mea îți trimite săptămânal scrisori despre ce se întâmplă în orașul Chișinău, inclusiv în Primărie. Newsletterul îl primești pe adresa de email. Tot ce trebuie să faci este să te abonezi. Prezentăm detalii despre cele mai importante subiecte discutate la ședințele primăriei, deciziile luate de aleșii locali în Consiliul municipal Chișinău, cercetări pe subiecte urbane, acțiuni de mobilizare comunitară și alte chestiuni de interes public, despre care se scrie în presă sau se vorbește în oraș. 


Rezumat din Primărie

Ceban către președintele Parlamentului: „Pigmei politic ascuns după imunitate”

La ședința de luni, primarul Ion Ceban a continuat să arunce săgeți către instituțiile statului și s-a lansat cu calificative picante în adresa președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Ceban l-a numit „karlik (liliput)” și „Napoleon de la Talpa gâștii”, solicitând tragerea sa la răspundere juridică: 

„Acest pigmei politic, ascuns după imunitatea parlamentară, ar trebui să răspundă pentru false declarații și manipulare publică.” 

 

Niciun cuvânt clar despre „strugurii” împărțiți la DGMU

Primarul nu a comentat în vreun fel împărțeala de ,,struguri” de la Direcția Generală Mobilitate Urbană, a avut însă grijă să critice… guvernarea. Primarul a declarat că guvernarea centrală ar avea ca scop „paralizarea” DGMU, ceea ce afectează proiecte vitale, precum reabilitarea bulevardului Mircea cel Bătrân și a străzii Industrială. Potrivit lui Ceban:

„Nu are cine semna procesele-verbale, nu are cine lansa achizițiile pentru servicii noi. Scopul a fost clar: să blocheze dezvoltarea municipiului.” 

 

Ion Ceban a găsit sursa intoxicațiilor cu ciuperci: „De la balcoanele deputaților”

Vladimir Bolocan, șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială a declarat că a crescut numărul cazurilor de intoxicație cu ciuperci, fără a da cifre. Bolocan s-a arătat nedumerit de sursa ciupercilor, iar Ion Ceban a găsit răspuns, în stilul caracteristic: 

„Am impresia că vin de la ciupercile crescute la balcoanele deputaților.” 

 

Activitatea centrelor de creație și planuri pentru vacanța elevilor

Din 25 decembrie și până pe 8 ianuarie, elevii sunt în vacanța de iarnă. Andrei Pavaloi, șeful adjunct al Direcției educație, a anunțat că în perioada vacanței de iarnă, 13 centre de creație din municipiu vor rămâne deschise, oferind activități pentru 14.000 de copii înscriși în peste 600 de cercuri. Grădinițele vor funcționa în regim normal, cu excepția zilelor de 1, 7 și 8 ianuarie, care vor fi libere. Totodată, în ajunul sărbătorilor, acestea vor avea program, scurt cu 1-2 ore. În cazuri extreme, la solicitare, se va face o grupă de serviciu, pentru părinții care nu-și pot lua copii la timp. 

***

Ordinea de zi, transmisiunea video și transcrierea discuțiilor aici.


Rezumat din CMC

Cea mai recentă ședință a Consiliului Municipal Chișinău a fost convocată la 19 decembrie, pentru a aproba bugetul și taxele locale pentru 2025. Aceasta s-a desfășurat timp de trei zile și încă nu a fost încheiată. Nici taxele, nici bugetul încă nu au fost aprobate.

În prima zi de ședință, aleșii municipali au suplinit ordinea de zi inițială cu încă două subiecte – Raportul pentru executarea bugetului în primele trei trimestre ale anului 2024 și Audierea Primarului General cu privire la angajații asupra cărora sunt suspiciuni de comitere a unor fapte ilicite. După mai multe luări de cuvânt și declarații politice, consilierii au audiat raportul despre executarea bugetului pe anul precedent. Înainte de a purcede la examinarea taxelor locale, fracțiunea PAS a solicitat pauză și a părăsit sala. Consilierii rămași au aprobat proiectul taxelor locale ca bază și au luat pauză.

Ședința a continuat la 20 decembrie. Aleșii municipali au propus mai multe amendamente la proiectul taxelor locale. Unul din amendamente, propus de consilierul PSRM Dinari Cojocaru, a fost eliminarea taxei anuale de salubrizare de 120 de lei. 

„Nu poate un cetățean să achite de două ori pentru același serviciu. Taxa pentru salubrizare este deja inclusă în factura pentru gunoi. Dacă municipalitatea dorește o taxă suplimentară, aceasta trebuie redenumită, argumentată și însoțită de un plan concret de activități.” a declarat Cojocaru.


De cealaltă parte, viceprimara Olga Ursu a susținut că anularea taxei încalcă Codul Fiscal, unde aceasta este prevăzută de mai mulți ani: 

„Taxa nu este ilegală, altfel ar fi fost contestată de Cancelaria de Stat. Este o taxă pentru salubrizarea spațiilor publice, distinctă de cea pentru evacuarea deșeurilor.”


Corneliu Pântea, consilier MAN, a subliniat că taxa aduce 30 de milioane de lei la bugetul municipal și este esențială pentru dezvoltarea orașului: 

„Cum vrem să dezvoltăm orașul dacă eliminăm surse importante de venit?” 


Propunerea de anulare a taxei a fost aprobată cu 26 de voturi, cu voturile consilierilor PAS, PSRM și Partidul Renașterii.  

După votarea amendamentului, fracțiunea MAN a solicitat pauză și a plecat din ședință, invocând participarea la o conferință de presă, ceea ce a dus la amânarea adoptării întregului proiect al taxelor locale. Deși ulterior mai mulți consilieri au revenit în sală, nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru a continua ședința.

Ședința a continuat pe 24 decembrie. După ce au primit colindători, fracțiunea PAS a solicitat o pauză până la ora 14.00. Acesta i-a nemulțumit pe mai mulți consilieri, care au invocat Ajunul Crăciunului și că ar fi o zi scurtă. La ora convenită, în sală erau prezenți doar consilierii PAS, iar ședința nu a putut continua. O nouă ședință încă nu a fost anunțată.

***

Ordinea de zi aprobată la ședința din 19 decembrie aici

Procesele verbale ale ședințelor CMC din acest an aici.


Alte știri din Chișinău

Concertele în diasporă sub egida primăriei continuă și în 2025

La Veneția, pe 12 ianuarie, urmează a fi organizat concertul cu genericul „De sărbători, ca acasă”. Artiștii de pe afiș sunt Brio Sonores, Natalia Barbu și Gabriel Nebunu. Mai mulți internauți critică organizarea de către primărie a concertelor în diasporă, numindu-le „concerte electorale”. Anterior, oamenii au cerut renunțarea la această practică și au inițiat o petiție

 

Str. Ion Creangă în reparație?

Din imaginile surprinse de activistul civic Rodion Gavriloi, săptămâna trecută, pe  strada Ion Creangă au fost făcute lucrări de reparație. Din fotografii se poate observa cum o fâșie de asfalt a fost frezată. Pe site-ul Direcției Generale Mobilitate Urbană, ori pe pagina de facebook a DGMU, nu sunt informații despre lucrările efectuate. După reparația capitală, pentru care s-au cheltuit 66 mil. de lei, strada Ion Creangă a fost dată în exploatare în 2023. 

 

30% din raportările pentru parcări neregulamentare în 2024 au fost făcute de la același număr de telefon

Peste 30% din apelurile la serviciul 112 pentru raportarea parcărilor neregulamentare din acest an au fost efectuate de pe același număr de telefon, arată datele furnizate de autorități. În 2024, dintr-un total de 886 de raportări, 272 (30%) au provenit de la această sursă. În această situație, fie în capitală avem o persoană extrem de implicată, fie compania responsabilă de evacuarea mașinilor are grijă să nu rămână fără activitate. Cea din urmă opțiune a fost invocată pe rețelele de socializare de mai mulți internauți. Un fenomen similar a fost înregistrat și în 2023, când 183 din 527 de sesizări au fost făcute de aceeași persoană. Alte apeluri repetitive au fost înregistrate și de pe alte numere, dar frecvența a fost semnificativ mai mică, cu o medie de două raportări per persoană.


Agenda urbană

28-29 decembrie – Happy New Yard. Locația: Teatrul Gastronomic

28-29 decembrie – Târg de Crăciun. Locația: Strada Pușkin

29 decembrie – Antrenamentul de Crăciun. Locația: Parcul Valea Morilor

31 decembrie  – Concert de Revelion. Locația: PMAN.


Imaginea săptămânii


Ajută-ne să fim mai buni în 2025

Dragă prietene, mulțumim că ne-ai citit în 2024. În anul care vine, ne dorim să fim mai buni. Vrem să știm cu ți-au apărut cele 30 de ediții de Newsletter, produs lansat la începutul verii de echipa Primăria Mea. Lasă părerea ta în acest chestionar, îți ia puțin timp, iar nouă ne va fi util. Mulțumim!

Acesta este ultimul Newsletter din acest an. Ne dorim un 2025 în care să stăm mai puțin în ambuteiaje, să avem străzi luminate, treceri de pietoni sigure, drumuri bune, curți amenajate, parcuri prietenoase și bani municipali investiți în proiecte utile, gândite în beneficiul oamenilor. La mulți ani!


A fost util? Trimite prietenilor și îndeamnă-i să se aboneze.

Iar dacă ai o problemă care îți dă bătăi de cap, scrie-ne la echipa@primariamea.md sau completează acest formular. Nu te aude primăria, te va auzi orașul! 

Un oraș bun este un efort comun heart 



 


Publicat de:

Distribuie