PrimariaMea
(Transcriere) Ședința primăriei din 23 decembrie 2024 Image
24 dec. 2024

(Transcriere) Ședința primăriei din 23 decembrie 2024

 


Ordinea de zi a ședinței:

1. Informație cu privire la finalizarea semestrului I de studii și începerea vacanței de iarnă în instituțiile de învățământ din Municipiul Chișinău.
Raportor: Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport

2. Informație privind situația din domeniul social și de sănătate la nivelul Municipiului Chișinău (activitatea Centrului de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil).
Raportor: Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială  

3. Informație cu privire la activitatea centrelor de plasament pentru copii din Municipiul Chișinău. 
Raportor: Tatiana Oboroc, șefa Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului  

4. Raport cu privire la menținerea ordinii publice în municipiul Chișinău. 
Raportor: Andrei Moroi, șef Secție securitate publică, Direcția de Poliție Mun. Chișinău

5. Raport privind situațiile excepționale în municipiului Chișinău. 
Raportor: Oleg Melnic, șef al Direcției situații excepționale a mun. Chișinău


Transcriere:

Notă: Transcrierea este generată automat de către un soft bazat pe inteligența artificială și poate conține inexactități

Ion Ceban: Dragi prieteni, stimați colegi, încă o dată bună ziua. Vreau să le mulțumesc foarte mult pe această cale școlilor noastre de arte, instituțiilor de cultură pe care le avem pe teritoriul municipiului Chișinău. Sunt copii extraordinari, așa cum am spus, talentați. Copii foarte frumoși. Ca de altfel toți copiii care îi avem și învață aici în diferite instituții. Și care ne reprezintă nu doar la nivel de municipiu, dar și la nivel de țară și mult peste hotarele ei. Să vă trăiască și să vă bucure toți cei dragi. Vă mulțumim tuturor celor care sunteți aici responsabili de un anumit domeniu. Pentru Chișinău care arată foarte frumos în această perioadă de iarnă. Ne spun atât cei localnici, cât și oamenii veniți de prin raioane, dar în special cei care vin acasă de peste hotare. Și ne bucură acest lucru.

Nu înseamnă că nu avem și critici. Avem, iarăși de la specialiști care sunt profesioniști concomitent și în drept constituțional și în Apă-Canalizare și în tratarea deșeurilor. Și evident că luminițele de pe pomul de Crăciun, toate laolaltă, se dau cu părerea. Cel mai des sunt oamenii care vin dintr-o anumită formațiune politică. În general, astăzi ar fi fost după o asemenea frumoasă prezentare a copiilor noștri probabil perioada în care ar trebui să vorbim doar de bine. Dar pentru că, inclusiv la sfârșit de an, avem situații sau circumstanțe pe care nu le putem omite, o să facem și la ele referință. 

Deci, azi probabil că este prima zi când nu avem percheziții. CNA-ul cred că a intrat și el în sărbători. Acolo perchezițiile, percheziții, dar sărbătorile по расписанию. Noi cu mare regret urmărim în continuare această hărțuire a colegilor noștri. Fie că este public, fie că este prin intermediul instituțiilor. Proteste pe care le organizează partidul de guvernământ. În ceea ce ține de transportul public am văzut deputații alergând cu afișe făcute în oficiile lor, că nu le ajunge transport public aici în municipiul Chișinău.

Amintesc acelor deputați de la PAS că doar în ultimii ani am adus peste 350 de unități de transport pe teritoriul municipiului Chișinău. O flotă care astăzi nu există în Republica Moldova. Cu un indicatori care nu există în regiune în această privință. Da, știu că mai avem de lucrat, dar le recomand celor de la PAS să se uite sub nasul lor atunci când vin să critice ceva.

Și mai există încă un lucru, probabil foarte important, că municipiul Chișinău, mi se pare că este una din puținele capitale, dacă nu să zic practic singura, în care o guvernare întreagă, cei care dețin toată puterea în stat, vin și protestează pe sub ușile primăriei. Având proteste de la pedagogi, având proteste de la agricultori, având proteste de la meteorologi, având proteste de la sindicate, în fiecare zi în Piața Marii Adunări Naționale sau în fața Parlamentului și Președinției.

Acest lucru cel puțin pare ridicol în această privință. Știu că pregătesc alte noi proteste aici. Ați văzut, am publicat și din chat-urile interne, ne-au trimis niște colegi care s-au obosit deja de comportamentul celor de la PAS. Plin de incompetență și aroganță. Vă așteptăm cu mare drag. Veniți, protestați. Dacă tot ați terminat să soluționați toate problemele din Republica Moldova. 

Acum recent în acest sfârșit de săptămână am zis, pe o parte acționează CNA-ul, de cealaltă parte sunt jurnaliștii de curte. De a treia parte deputații PAS care protestează pe la primării prin absurd. Am văzut mai nou și comentarii ale președinților de comisii că ei au cu ce se ocupa, au rezolvat toate problemele economice, gazul deja s-a stabilizat prețul, energie electrică parcă-i tot clar, n-o să crească. Acum își dau cu părerea de ce este sau ce nu este în Chișinău. Mai nou s-a alăturat acestor critici ai PAS-ului în spațiul public președintele Parlamentului. Dând calificative în stânga și în dreapta, ascunzându-se după imunitatea parlamentară. 

Vreau să transmit acestui liliput, pigmei politic, salutări și să rog toată componenta noastră pe zona juridică, chiar și ținând cont de faptul că dumnealui se ascunde ca și mulți alții după imunitatea parlamentară, fiind încă președinte de Parlament, repet încă, nu pentru mult timp, să fie examinată tragerea la răspundere pentru false declarații, pentru manipulare publică, așa ca și în celelalte cazuri.

Totodată, suntem practic cu o săptămână înainte de 1 ianuarie, iar nimeni din colegii noștri nu a fost convocat undeva. Nu vorbesc de nemijlocit persoane, vorbesc de instituția primăriei și primăriile în general, ca să ne facă, să facă claritate în această privință.

Cum urmează să fie asigurată securitatea energetică a statului per total, dar și a autorităților publice locale. Ce se va întâmpla într-un scenariu sau alt scenariu. Este probabil pentru prima dată când atâta incompetență și iresponsabilitate vine din partea prim-ministrului, a guvernului integral, dar și a deputaților, inclusiv a acelui карлик despre care spuneam care se crede Napoleon de la Talpa gâștii.

În această circumstanță solicit să fie transmise demersurile pentru a clarifica aceste situații, ce urmează, în ce scenarii și cine și cum acționează, pentru că din partea statului la această etapă noi nu avem niciun răspuns. Îi vedem pe la televizoare, îi vedem pe la dezbateri, îi vedem în spațiul public vorbind despre tot ce vreți, numai nu despre ceea ce trebuie astăzi să vorbească. 

Revenind la Direcția Transport, cu mare regret un aspect colateral, o un subiect care poate a fost ignorat în spațiul public ținând cont de situația creată. Vreau să comunic că unul din scopurile acestei bande care se află la guvernare a fost și de a paraliza nemijlocit activitatea Direcției Mobilitate Urbană, ori acolo sunt foarte multe procese, începând cu iluminatul public, nemijlocit parcurile, urban de autobuze și Regia Transport Electric, proiectele care sunt în desfășurare curente și față de care există la această etapă blocaje ținând cont de acea situație pe care au creat-o cetățenii de la guvernare.

Nemijlocit salubrizarea și mentenanța pe perioada rece a anului, dar cel mai probabil că ținta de bază a fost proiectele care urmează să fie lansate anul viitor. Proiecte cu finanțare internațională, este vorba despre extinderea bulevardului Mircea cel Bătrân, reabilitarea străzii Industrială, reabilitarea și modernizarea și construcția străzii Mesager, dar și multe alte proiecte care astăzi necesită o focusare sporită din partea colegilor noștri.

Când vorbesc de blocaje, pentru că la etapa actuală nu are nici cine semna procesele verbale a proiectelor care sunt în derulare, nu are cine a lansa și probabil că acest scop a fost prin decapitarea direcției suplimentar urmărit, nu are cine lansa achiziții pentru servicii și proiecte noi.

De asta vă rog doamnele viceprimari, colegii care sunt pe loc să ne prezentați până la sfârșitul săptămânii soluții în această privință, cum putem depăși această situație pentru ca municipiul Chișinău, orășenii, să nu sufere.

Iar celor care ne recomandă, ați văzut același președinte de Parlament care umblă pe la ferestre și caută cine a conectat lumina, cine a deconectat lumina, cât a economisit, cei de pe la Guvern cu luminile până noaptea târziu aprinse, iar recomandarea vine ca să deconectăm noi.

Noi am încercat acest lucru, să facem tot din cauza impotenței și incompetenței voastre acum 2 ani de zile în urmă, dacă vă aduceți aminte. Efectul a fost unul că până la urmă a fost un scandal public ținând cont de faptul că am conectat luminile mai târziu în dimineață sau mai târziu în seara zilei de curente.

Plus atunci când a existat acest lucru pentru o durată de o săptămână sau 10 zile în suburbiile capitalei ăă imediat am fost somați și atenționați de către reprezentanții Ministerului de Interne că există riscul creșterii ratei de criminalitate, a furturilor, a agresiunilor fizice sau verbale. Deci, atunci când recomandați ceva, în primul rând porniți de la soluțiile pe care le oferiți sau le puteți oferi, dar nu umblați pe la ferestre să conectați, deconectați sau să numărați câte becuri ard în încăpere.

N-am auzit până în ziua de astăzi, și este repet regretabil acest lucru, nicio soluție în ceea ce ține de asigurarea Republicii Moldova, a localităților, cu energie și care ar fi scenariile în cazul în care ar exista probleme de securitate energetică în acest sens. Atât am vrut să vă spun până la această etapă. 

Domnul Păvăloi, vă rog frumos despre finalizarea școlii, vacanța, ce se va întâmpla în vacanță, cum asigurăm ca lucrurile să aibă continuitate. Pedagogii oricum rămân să muncească în marea majoritate. Vă rog să faceți referință la acest subiect.

 

Andrei Pavaloi: Domnule primar general, stimați colegi, bună ziua! Cu referință la săptămâna de săptămâna anterioară vreau să menționez faptul că în continuare am avut activități sportive, șase evenimente de diferit tip, iar astăzi la ora 14:00, la Radisson Blu Leogrand Chișinău, urmează să avem Gala Performanțelor Sportive Municipale. Și vom face totalurile pentru acest an în ceea ce privește reușitele sportivilor din municipiul Chișinău. Și pe această cale, invităm toată lumea să fie prezentă acolo. Reiterez, ora 14:00, Hotel Leogrand.

Cu referire la procesul educațional, vreau să menționez faptul că în perioada de referință, în perioada 9-18 decembrie, au avut loc tezele semestriale în instituțiile educaționale. Iar începând cu ziua de 25, conform planului-cadru, copiii ies în vacanță până în data de 8 ianuarie, într-o perioadă de 15 zile.

În acest sens, am făcut mai multe postări atât pe pagina Primăriei municipiului Chișinău, cât și a Direcției Generale, cum urmează să se comporte copiii în vacanță. Să respecte toate regulile de securitate ca să nu avem incidente sau accidente, nu dă Doamne.

Cu toate acestea, în perioada vacanței, vreau să menționez faptul că cele 13 centre de creație vor avea activități pe tot parcursul acestei vacanțe. Peste 14.000 de copii fiind înscriși în 615 cercuri, iar activitatea acestor copii va fi monitorizată de 433 de cadre didactice. La fel, în perioada respectivă, grădinițele vor avea activitate ca de obicei, în afara zilelor care sunt declarate libere. Vorbim despre data de 25 decembrie, 1 ianuarie, 7-8 ianuarie. Și la fel, în perioada din ajunul sărbătorilor, grădinițele vor avea cu una sau două ore mai puțin, în conformitate cu reglementările legislative.

În același timp, noi am discutat și cu directorii instituțiilor preșcolare, în cazul în care există solicitări din partea părinților pentru a rămâne copilul pentru o perioadă mai îndelungată. Acest lucru va fi asigurat în grupe comune pentru a nu pune în pericol viața și securitatea copiilor.

Raport finalizat. Dacă sunt întrebări, răspundem.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult, domnule director. Încă o dată vreau să vă asigurați că funcționalitatea instituțiilor, atât pe perioada de vacanță, cât și imediat după, este deplin asigurată. Și dacă apar oricare tip de impedimente, să fim anunțați și să fie aplicate acțiunile care se impun.

 

Andrei Pavaloi: Da, cu siguranță. Noi am elaborat și un plan în acest sens, pe durată mică, medie și mai îndelungată. La necesitate, intervenim și informăm.

 

Ion Ceban: Bun. Domnul Bolocan, vă rog frumos, referitor la... sănătate.

 

Vladimir Bolocan: Bună ziua, stimați colegi. Nu vreau să vă comunic că în săptămâna trecută 5432 de persoane au beneficiat de servicii și prestații sociale prin intermediul direcțiilor de asistență socială din toate sectoarele municipiului Chișinău.

Totodată, au fost realizate 2782 de intervenții la domiciliu. Nu în ultimul rând, vreau să vă comunic că, începând cu perioada rece a anului, Centrul Municipal de Găzduire și Orientare din strada Haltei 2, a trecut la activitatea de 24 din 24. La moment, în centru sunt 75 de beneficiari. Centrul are o capacitate de 100 de locuri, dar în cazuri de urgență strictă poate fi lărgită capacitatea până la 150 de locuri.

Toate persoanele care beneficiază de serviciile centrului beneficiază de alimentare de trei ori pe zi, servicii juridice, consiliere psihologică și socială, dacă este nevoie. Și, nu în ultimul rând, se asigură inclusiv restabilirea drepturilor sociale și reintegrarea în societate.

Colegii noștri de la centru iau legătura cu autoritățile locale de unde sunt persoanele, că sunt foarte multe persoane care nu sunt din Chișinău. Inclusiv asigurăm și transferul sau transportul către localitatea de baștină și reintegrarea lui socială în familia din care este plecat sau în comunitatea din care, cumva, în virtutea circumstanțelor, a fost plecată persoana.

Nu în ultimul rând, totodată vreau să amintesc că toate aceste lucruri sunt posibile într-o colaborare strânsă cu Inspectoratul de Poliție și instituțiile medicale, unde, din păcate, ajung persoanele fără domiciliu cu probleme de sănătate. Asta, de asemenea, tot este o povară pentru bugetul municipiului Chișinău, ori aceste persoane, deseori, sunt neasigurate medical și bugetul municipiului Chișinău acoperă aceste cheltuieli. Ori Compania Națională de Asigurări în Medicină amendează instituțiile medicale dacă asigură consultație sau tratamentul persoanelor neasigurate din contul banilor care vin de la... din contractul cu CNAM.

După mine, este un lucru inadmisibil care trebuie ulterior discutat și renegociat cu cei de la CNAM pentru a avea o claritate la acest capitol. Nu în ultimul rând, vreau să vă informez că în ultima perioadă am avut foarte multe petiții și plângeri cu privire la eliberarea biletelor balneosanatoriale.

Și în cadrul audienței cetățenilor, de asemenea, au fost foarte multe adresări cu privire la solicitarea de clarificări, de ce persoanele stau foarte mult în rând așteptând un bilet balneosanatorial. Vreau să vă comunic o dinamică: dacă în 2018 au fost eliberate 2902 bilete, atunci în 2023 doar 834.

Iar acum facem totalurile pentru 2024. Pentru 2025, pentru informații, pentru presă, pentru oamenii care se uită și tot își dau întrebările de ce nu ajung bilete la sanatorii, vreau să vă comunic că bugetul pentru bilete balneosanatoriale a fost diminuat cu încă 10 milioane de lei. Ceea ce înseamnă că la anul și mai multe persoane nu vor ajunge să beneficieze de acest serviciu. Totodată, vreau să vă spun că la moment, în municipiul Chișinău, avem 2358 de persoane care stau în rând și așteaptă un bilet balneosanatorial.

Iată, probabil aici ar trebui de protestat. Și cred că domnii deputați ar trebui aici să protesteze, dacă într-atât de tare le pasă de starea socială a populației în general și a populației din municipiul Chișinău.

Și în momentul când au votat bugetul, probabil trebuiau să solicite acele 80 de milioane în plus, care le solicită de la Primăria municipiului Chișinău pentru compensații pe timp de iarnă, să le solicite de la Ministerul Protecției Sociale ca să fie incluse pentru tratamentul, cel puțin pentru tratamentul balneosanatorial. Așa materie de gândit pentru vacanța de iarnă, pentru cei care consider că munca lor s-a finalizat poimâine. 

Nu în ultimul rând, vreau să vă informez și despre situația din instituțiile medicale. Vreau să vă spun că ne bucurăm foarte mult că am reușit să învățăm lecția COVID-ului și, la moment, monitorizarea și acordarea de ajutor în cazul diferitor infecții, în special aerogene, este de o calitate mult mai înaltă decât era anul anterior.

Deja rata de spitalizare nu ajunge nici la 40% în cazul infecțiilor aerogene, ceea ce este un criteriu foarte bun. Asta vorbește despre faptul că, mai întâi de toate, populația se adresează timpuriu și, într-al doilea rând, se evită complicarea patologiilor, un lucru care scoate cumva povara de pe instituțiile medicale și ne permite să activăm într-un regim normal chiar în momentul când ne așteptăm la explozii de infecții.

Nu în ultimul rând, vreau să informez că la moment, posibil să apară întrebarea, în instituțiile medicale municipale era internată o singură persoană cu COVID-19, era vorba de un copil. Și, da, tot este interesant de unde lumea cumpără ciuperci colectate în păduri acum, în perioada rece a anului, că au început să apară din nou intoxicații cu ciuperci.

 

Ion Ceban: Am impresia că de la ciupercile crescute la balcoanele deputaților.

 

Vladimir Bolocan: Probabil. Este o practică întâlnită, din câte am înțeles eu. Nu în ultimul rând, dacă să vorbim despre coeficientul de utilitate a unităților de primire urgențe, suntem încă în parametri, adică mai mult de jumătate de cazuri se rezolvă la nivel de UPU.

Pacienții, în maxim 24 de ore, pleacă acasă cu tratament la domiciliu, unde, deschizându-și buletin de boală de la medicul de familie, pot să urmeze recomandările și să se trateze. În rest, instituțiile medicale sunt pregătite pentru a face față graficului mai deosebit pentru sărbătorile de iarnă.

Totodată, am evaluat toate instituțiile medicale din punct de vedere al pregătirii în caz de deconectări programate de energie electrică pentru ca să poată face față și să aibă suportul necesar din partea generatoarelor. Și, nu în ultimul rând, am evaluat și capacitatea direcției și pot să vă anunț, cum am spus și la ședința Comisiei Situații Excepționale, în caz de situații foarte complicate, de urgență, direcția este dotată și ea cu totul necesar și ne putem transforma noi într-un punct de comandă, în cazul în care vor exista deconectări în masă de la energie electrică. Sperăm să nu ajungem la așa condiții.

Raport încheiat. Vă mulțumesc mult.

 

Ion Ceban: Mulțumesc mult, domnule director. Am să rog în scris Direcția Comunal Locativă, colegii de la Direcția Transport și Spațiile Verzi să-mi prezentați o informație actualizată pe ceea ce ține nemijlocit de mentenanța în perioada rece a anului, începând cu carosabilul și finalizând cu salubrizarea.

La fel, Direcția Cultură și Spațiile Verzi, pentru că am văzut mai multe expuneri în spațiul public referitor la situația de la Memorial. Vă rog să faceți claritate ce este acolo, începând cu paza, salubrizarea, reabilitarea. La fel, rog să fie prezentat acest material cel târziu până în ziua de vineri, pe ambele componente. 

Situațiile excepționale, vă rog.

 

Oleg Melnic: Bună ziua! În perioada vizată avem înregistrate 71 de intervenții, dintre care șapte incendii. În urma incendiilor au fost salvate două persoane. O persoană avem traumatizată în urma incendiului. În continuare se petrec lucrări de prevenire în sectorul locativ ce ține de perioada rece a anului. Și în instituțiile de învățământ se petrec măsuri de prevenire ce țin de ajun de sărbătorile de iarnă. Raport finalizat.

 

Ion Ceban: Vă mulțumesc din suflet. Colegii de la preturi, rog la fel maximă implicare, finalizarea proiectelor, securizarea proiectelor. Știu că sunt sute de proiecte astăzi în realizare, în derulare. Cele care pot continua în perioada de iarnă, să continue, iar cele care nu pot continua în perioada de iarnă să fie la maxim securizate pentru a nu crește gradul de supărare a cetățenilor.

Mass-media, aveți întrebări? Dacă nu sunt întrebări, vă doresc tuturor o săptămână cât mai reușită în continuare. Sărbători fericite pentru cei care, eventual, vor pleca în vacanță, fie că sunt aici în sală sau din subdiviziunile Primăriei municipiului Chișinău.

Și tuturor sărbători fericite, un an nou cât mai frumos și mai plin de realizări personale și profesionale. Vă mulțumesc mult. 

 


Distribuie