
Newsletter: Actualizări despre Gaudeamus, fără ședințe la Primărie și 2% pentru un oraș mai bun
În această săptămână, ședința primăriei nu a avut loc. Fără succes a fost și convocarea ședinței Consiliului Municipal Chișinău, deși consilierii PAS au avut tentativa de a o face pentru a șasea săptămână consecutiv. Dacă data trecută cei din PAS au adus în sala CMC portretele celor din MAN, de această dată l-au așteptat pe Ceban și colegii săi de partid cu colaci, prosoape și struguri. Ședința nu a avut loc din lipsă de cvorum. Potrivit secretarului CMC, Adrian Talmaci, în perioada în care ședința nu are loc, pe masa primăriei s-au acumulat aproximativ 250 de proiecte care așteaptă soluționare.
Răspunsuri la petiția Gaudeamus
La 17 februarie, am expediat în adresa Primăriei Chișinău, în copie cu Ministerul Culturii, Agenția Proprietății Publice și Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, petiția semnată de peste 500 de locuitori, în care am cerut suspendarea autorizației de construcție pentru clădirea cu 16 niveluri pe terenul fostului cinematograf Gaudeamus.
La 12 martie, am primit răspuns de la Primăria Chișinău, în care ne-au informat că „cererea se respinge în lipsa temeiurilor justificative”. Ei afirmă că obiectivul autorizat al construcției (o clădire cu 16 niveluri) ar fi compatibil cu zona „C3-c”, aprobată conform Regulamentului Local de Urbanism. Totuși, în august 2020, printr-o decizie a CMC s-a pus în sarcina Primăriei elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru schimbarea codului din ,,C3-c” în ,,S”, care nu permite zone de locuire, comerciale, ori industriale. Momentan, la Curtea Supremă de Justiție, se află pe rol un dosar referitor la această decizie. Astfel, odată ce legalitatea obligației de a elabora un alt PUZ se examinează la CSJ, nu trebuie realizate construcții pe acest teren și lucrările trebuie stopate.
Mai mult, la 6 martie, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică ne-a informat că a solicitat Cancelariei de Stat revocarea certificatului de urbanism pentru proiectare și a autorizației de construcție, emise de Primărie cu încălcarea mai multor prevederi din Codul Urbanismului și Construcțiilor, dar și ale Regulamentului Local de Urbanism.
Totodată, la 4 martie, Ministerul Culturii a informat că a expediat în adresa primăriei Chișinău o cerere prealabilă prin care a solicitat anularea și suspendarea autorizației și a anunțat că, în cazul în care primarul va respinge cererea sau nu va oferi un răspuns în termen de 5 zile lucrătoare, Ministerul Culturii va suspenda autorizația, în baza prevederilor art. 148 alin. (16) din Codul urbanismului și construcțiilor.
Între timp, cinematograful a fost complet demolat. Vom reveni cu actualizări.
Susține-ne
Continuăm să monitorizăm autoritățile locale din Chișinău, Codru și Durlești, să documentăm probleme locale și bune practici și să promovăm implicarea cetățenilor, inclusiv prin voluntariat, în mai multe localități din Moldova. Găsești aici detalii despre Ce am făcut în 2024.
Dacă vrei să susții munca noastră pentru un oraș mai bun, poți redirecționa 2% din impozitul pe venit către Primăria Mea. IDNO-ul Asociației este: 1017620003813. Vezi aici detalii despre procedură.
Contribuția ta, dincolo de suportul financiar, înseamnă că activitatea noastră este relevantă pentru locuitorii orașului. Mulțumim!
Un oraș bun este un efort comun