PrimariaMea
Majorarea taxelor pentru taximetriști și aprobarea bugetului municipal în prima lectură Image
22 dec. 2021

Majorarea taxelor pentru taximetriști și aprobarea bugetului municipal în prima lectură

 

Taxe locale și cifre generale ale bugetului municipal pentru anul 2022 - acestea au fost rezultatele primei zile de ședință din 15 decembrie. Astfel, anul următor bugetul municipal va avea venituri de 5,42 miliarde, cheltuielile de 6,60 miliarde și un deficit bugetar de 1,17 miliarde. Totodată, orășenii nu vor achita taxa pentru salubrizare până când mecanismul de colectare va fi pregătit și pus în funcțiune, iar în a doua parte a anului, taxele pentru jocurile de noroc ar putea fi majorate. 

 

Aleșii locali au reușit să examineze doar două din cele opt subiecte pe ordinea de zi, cea mai mare parte a zilei de lucru fiind dedicată discursurilor politice și ale cetățenilor. La ședință a participat și primarul general, care a avut mai multe intervenții în care a criticat dur guvernarea, a citit declarațiile de venit ale unor deputați și a solicitat organelor de drept să investigheze membrii fracțiunii PAS. Președintele ședinței a fost ales, fără discuții și dezbateri, Andrei Năstase (Platforma DA).

 

 


 

CETĂȚENII PARTICIPĂ

 


 

 

Viorica Ungureanu a vorbit despre problemele pe mai multe străzi din sectorul Botanica, unde nu există canalizare centralizată. La moment, s-a făcut studiul de fezabilitate, se fac cercetări de geodezie, însă proiectul nu a fost finisat, iar în proiectul de buget municipal nu au fost incluse fonduri pentru finalizarea acestuia. Cetățeana a îndemnat consilierii să lase la o parte criteriile politice și să ajungă la un consens pentru a rezolva problema. Mai mult ca atât, locuitorii zonei trebuie să achite lunar câte 1200 lei pentru evacuarea deșeurilor, aceasta fiind o povară pentru mai mulți cetățeni, inclusiv pensionari și familii cu copii mici. Atât consilierii Platformei DA, cât și cei din P. Șor, s-au propus să ajute și au îndemnat cetățeana să ia legătura cu anumiți consilieri pentru a rezolva problema. 

 

Anastasia Cozlovschi, Iana Verber, Lidia Vinogradov și Olga Ghirștioga, activiste în domeniul protecției animalelor, au vorbit despre situația la necropola.  Cozlovschi a declarat că sunt împotrivă oferirii 8.5 milioane lei către Regia Autosalubritate, care vor fi utilizate pentru întreținerea „Necropolei”, adică azilului pentru animale fără adăpost. Subiectul a fost în vizorul presei pe parcursul săptămânii trecute, după ce, în urma unui control, s-a aflat că necropola activează fără veterinar, fără autorizație și, în același timp, capacitatea de adăpost este întrecută de câteva ori. Iana Verber a mai adăugat că, Regia Autosalubritate nu este transparentă și nu ar publica informații privind utilizarea fondurilor în gestionarea necropolei. Cozlovschi a atenționat consilierii despre faptul că, în cazul începerii unei pandemii în necropolă, se va ajunge la discuții despre sănătate publică care vor viza toți cetățenii. 

 

Cuvântarea a fost întreruptă de Alexandr Odințov (PSRM) care a declarat că cifrele prezentate nu ar fi adevărate. Cetățenele l-au contrazis. 

 

Ecaterina Luțișina, reprezentanta organizației „Adoptă un prieten” a declarat că animalele fără adăpost sunt ultimele pe lista de priorități ale consilierilor. Conform estimărilor activiștilor în domeniu, la moment în capitală ar exista peste 30 000 de pisici fără adăpost. Pe parcursul anului 2021, doar 400 de pisici au fost sterilizate din contul bugetului municipal, comparativ cu cele aproximativ o mie de pisici sterilizate de către activiști. Luțișina a solicitat ca în bugetul municipal, suma pentru sterilizări alocată Secției de control și protecție a animalelor să fie dublată și să fie adăugate inclusiv fonduri pentru o campanie amplă de promovare pe modelul țărilor învecinate. 

 

Dumitru Scântei a vorbit din numele taximetriștilor în mun. Chișinău. Pe 14 decembrie, șoferii de taxiuri au protestat în fața primăriei, după ce s-a aflat că taxa pentru taximetriști ar putea fi majorată de 300 lei la 350 lei conform noului proiect de taxe locale. Cetățeanul a menționat că de la începutul pandemiei au fost mai multe majorări, salariul fiind același, iar taximetriștii lucrează practic în minus. Astfel, șoferii sunt nevoiți să lucreze câte 14-16 ore, pentru un venit de 200-300 lei pe zi. Asociația Transportatorilor Auto în regim de Taxi a depus un demers la primărie în care s-a pronunțat împotriva taxei respective. Roman Vitiuc, șef al Direcției economie, comerț și turism, a declarat că a primit demersul Asociației, însă taxa n-a fost majorată de când a fost instituită, iar primăria deja ar fi mers în întâmpinarea asociației, în contextul în care dacă ar fi fost majorată conform regulamentului, aceasta ar fi trebuit să fie de peste 400 lei. 

 

Eugeniu Balțat a vorbit despre punctul nr. 4 al ordinii de zi - Acordul de cooperare al sectorului Buiucani cu mun. Reșița. Balțat a amintit despre faptul că pe Vadim Brânzaniuc, pretor al sectorului Buiucani, ar fi fost deschise dosare penale pe corupere și trafic de influență, în contextul cazului de la șos. Balcani, unde s-ar fi construit în pădure și adus daune naturii. 

 

 


 

DECLARAȚII

 


 

 

Ion Ceban, primar general, a declarat că bugetul municipal a fost consultat pe larg, iar toate propunerile de la fracțiuni ar fi fost incluse în bugetul municipal. Singura fracțiune care nu ar fi prezentat propunerile în timp este fracțiunea PAS. Astfel, o singură propunere a fracțiunii ar fi fost inclusă în buget și anume alocarea fondurilor pentru proiectarea unei străzi. Ulterior, Ion Ceban a declarat că propunerile primăriei pentru bugetul de stat nu ar fi fost luate în calcul de autoritățile centrale, că este mândru de activitatea primăriei Chișinău, enumerând reușitele pe parcursul celor doi ani de activitate, și a făcut noi acuzații către guvernare și fracțiunea PAS. 

 

Mai târziu pe parcursul ședinței, edilul a revenit cu o cuvântare, menționând că ar fi fost acuzat că a spus minciuni. Primarul a citit din declarațiile de venit ale deputaților Dumitru Alaiba și Igor Grosu, dar și a ministrului Andrei Spînu și a făcut apel la organele de drept să investigheze cei 63 de deputați „putred de bogați”. Ulterior, edilul a comentat pe puncte cuvântarea consilierei Zinaida Popa (PAS), în care consiliera a vorbit despre mai multe probleme privind bugetul municipal și administrarea orașului. Primarul a dezmințit cele spuse de consilieră și declarat că aceasta ar spune minciuni. 

 

Andrei Năstase (Platforma DA) s-a declarat mulțumit de activitatea CMC-ului în ultima perioadă. Totodată, consilierul a menționat că fracțiunea pe care o reprezintă nu va susține majorarea taxelor locale pentru micii producători, producătorii autohtoni și pentru cetățeni. Năstase a rugat colegii să se ajungă la un consens în aprobarea taxelor locale și a bugetului municipal, îndemnându-i să lase la o parte discursul „emotiv” al edilului. În continuare consilierul i-a reproșat edilului implementarea necalitativă a unor proiecte, în special amenajarea pistei pentru bicicliști pe bd. Dacia și reparația subteranei de la Gara de Sud. Năstase s-a referit și la ieșirea în stradă a veteranilor și a îndemnat autoritățile centrale să accepte solicitările acestora, dar și la ofensa adusă de fostul președinte - Igor Dodon, prin recunoașterea unui președinte pentru regiunea Transnistreană. Revenind la subiectul taxelor și a bugetului, Năstase a reiterat contribuția Platformei DA și a declarat că majorările care au fost făcute se referă doar la „taxe nocive”, precum jocuri de noroc, tutun etc. 

 

Aliona Mandatii (Platforma DA) a solicitat ca la următoarea ședință să fie inclusă pe ordinea de zi o raportare privind acuzațiile aduse de edil către guvernare cu referire la Apă-Canal. 

 

Corneliu Pântea (PUN) a vorbit despre ultimele materiale apărute în presă, în care este menționat că ar fi făcut alianță cu fracțiunea PSRM. Potrivit consilierului, miza acestor declarații, oferite de o sursă din CMC, ar fi votarea bugetului municipal. Consilierul a declarat că bugetul nu aparține unui consilier, ci tuturor și a reamintit că el a votat Bugetul pentru anul 2021. Totuși, amendamentele pe care le-a propus și au fost realizate, l-au făcut mai responsabil față de acestea, iar obiectivele realizate, deși sunt inaugurate de către primarul capitalei, sunt benefice pentru cetățeni. Pântea a declarat că, pentru acest an, a propus diverse proiecte, printre care crearea unei surse alternative de apă potabilă pentru orășeni și construcția unei cantine la L.T. „Elena Alistar”.

 

Roman Cojuhari (PAS) a comentat discursul lui Ion Ceban de la începutul ședinței și activitatea edilului, declarând că majoritatea proiectelor cu care se laudă primarul au fost, de fapt, începute înaintea mandatului acestuia. Totodată, consilierul a reiterat că multe dintre proiectele care au fost incluse în bugetul municipal pentru anul trecut nu au fost realizate, iar abordarea managerială a edilului este defectuoasă. Mai mult, conform lui Cojuhari, propunerile fracțiunii ar fi fost expediate prin intermediul direcțiilor de resort încă în vara/toamna anului curent, cu scopul de a nu fi supuse evaluării pe bază de criterii politice. 

 

Zinaida Popa (PAS) a vorbit despre dezvoltarea transportului public. Astfel, pe lângă reușitele în domeniu în anul 2021, lipsește în continuare un audit funcțional al Regiei transport electric Chișinău (RTEC) și al Parcului Urban de Autobuze (PUA). Mai mult, nici tichetarea electronică, nici crearea rutelor noi nu ar fi fost realizate. Ulterior, Popa a menționat și calitatea proastă a sistemului de evacuare a apelor pluviale și a solicitat introducerea în bugetul pentru anul 2022 a cel puțin 50 milioane de lei pentru un studiu de proiectare privind scurgerile pluviale. Aleasa locală a enumerat și alte priorități care ar ajuta la dezvoltarea orașului, inclusiv o dezvoltare complexă a managementului deșeurilor, reglementarea construcțiilor, deschiderea școlilor și grădinițelor și gestionarea animalelor fără adăpost.

 

Dinari Cojocaru (PSRM) a acuzat PAS de lipsă de transparență, cauzarea mai multor majorări, interes de a-și pune proprii oameni în funcții și incompetență, inclusiv în domeniul medical, al justiției și altele. 

 

Ion Cebanu (PL) a declarat că „azi nu este ședința consiliului municipal, ci Davai pojenimsea”, și că majoritatea consilierilor ar fi cumpărați. Consilierul a declarat că fracțiunea PL nu va vota bugetul municipal și că acesta ar fi doar o metodă de cumpărare a consilierilor. 

 

Valerii Klimenko (P. Șor) a răspuns acuzațiilor ce i-au fost aduse de consilierul Alexandr Odințov (PSRM) privind două hectare de pământ care ar fi fost oferite lui Klimenko. 

 

 

Durata: 6 ore și 17 minute, pauză de la 13.45 la 15.10

 

 


 

Ordinea de zi

Ordinea de zi adoptată


 

 

 

1. Aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2022

Proiect de decizie

 

Cotele taxelor au fost actualizate în conformitate cu rata inflației pentru anul 2022, respectiv cu 3.3%. Proiectul a fost supus consultărilor publice în perioada 9-29 noiembrie, inclusiv în cadrul fracțiunilor, dar și cu societatea civilă. Sinteza recomandărilor ar fi fost publicată pe pagina web a primăriei. 

 

Infografic: Aprobarea taxelor locale pentru anul 2022. Sursă: Primăria Mea Infografic: Aprobarea taxelor locale pentru anul 2022. Sursă: Primăria Mea

 

Roman Cojuhari (PAS) s-a interesat de taxa pentru magazinele online, stipulată la 7 500 lei. Conform lui Cojuhari, există și producători mici care au venit mic și pentru care taxa este prea mare. Astfel, acesta a solicitat ca magazinele să fie diferențiate. Roman Vitiuc, a declarat că cei care vor lansa pentru prima oară magazine online, vor primi o scutire de la taxa locală de 50%. Mai mult, taxa a fost micșorată anterior, iar creșterea planificată în proiect oricum nu o aduce la suma care era anterior. Potrivit lui Vitiuc, proprietarii de magazine online ar simți suportul primăriei, lucru demonstrat și de numărul crescând de magazine online. 

 

Ulterior, aleșii au dezbătut creșterea taxei pentru stațiile de alimentare cu combustibil. Aceasta ar trebui să crească de la 50 000 lei la 60 000 lei. Conform lui Cojuhari (PAS) acest lucru ar putea crește și prețul pentru alimentarea carburanților. Aliona Mandatii (Platforma DA) a declarat că majorarea este justificată, inclusiv de inflație. Dinari Cojocaru (PSRM) a declarat că majorarea taxei respective nu va duce la majorarea prețului pentru consumatorul final. 

 

Andrei Năstase (Platforma DA) a întrebat despre Taxa de salubrizare, în special despre mecanismul de colectare. Cristina Vizitiu, șefa Direcției colectare a impozitelor, a menționat că taxa este aplicată în conformitate cu Codul FIscal, iar mecanismul este pe ultima sută de metri. Totuși, instrumentul de colectare este în gestiunea Serviciului Fiscal de Stat. Conform unei informări din partea SFS a fost acceptată o ofertă care va permite modernizarea modulului astfel încât să fie posibilă colectarea taxei. 

 

Ulterior, consilierul s-a interesat privind oferirea taximetriștilor posibilitatea să circule pe benzile destinate transportului public și care ar fi efectele în taxele aplicate taximetriștilor. Olesea Pșenițchi, raportoare, a declarat că executivul examinează această posibilitate. 

 

Serghei Burgudji (P. Șor) a întrebat privind înlesnirile pentru agenții economici. Conform raportoarei, sunt mai multe, inclusiv pentru sectorul Horeca. Astfel, aceștia vor beneficia de scutiri în cazul revenirii sub Cod Roșu de alertă. Totodată, Pșenițchi a confirmat că autoritățile centrale n-au ținut cont de propunerile primăriei în stabilirea politicilor fiscale pentru următorul an și că fracțiunea PAS nu a expediat în termen propriile propuneri pentru bugetul anului 2022. 

 

Vasile Chirtoca (PSRM) a declarat că afacerile sunt componenta de bază care contribuie la dezvoltarea țării, iar un lucru care afectează mult mediul de afaceri sunt majorările la taxe și impozite. În răspuns, Ion Ceban, primar general, a menționat că proiectul a fost consultat inclusiv cu mediul de afaceri și nu au fost pretenții, iar Roman Vitiuc a declarat că povara fiscală în capitală este de patru ori mai mică față de alte localități din țară.

 

Aliona Mandatii (Platforma DA) a declarat că fracțiunea sa ar fi lucrat pentru introducerea amendamentelor în proiectul taxelor locale încă la etapa de consultare, concentrându-se pe majorarea taxelor pentru vicii, dar și luând în considerare solicitările societății civile. Totodată, modificările propuse ar fi fost făcute astfel încât să nu împovăreze businessul mic și mijlociu.

 

Roman Cojuhari (PAS) a propus un amendament privind micșorarea taxei pentru magazinele online de la 7 500 lei la 5 000 lei și majorarea celor pentru comercializarea tutunului de la 10 000 lei la 12 000 lei și de la 30 000 lei la 32 000 lei. Amendamentul a cauzat mai multe discuții, Andrei Năstase (Platforma DA) menționând că ar fi bine să fie votate separat, Dinari Cojocaru (PSRM) solicitând ca, în cazul votării de către PSRM a amendamentului, fracțiunea PAS să voteze proiectul în întregime. Primarul Ion Ceban a declarat că  Roman Cojuhari (PAS) ar aduna „doi cai cu trei vaci”, iar Corneliu Pântea (PUN) că amendamentul respectiv nu ar fi trecut prin consultări și primăria ar putea nemulțumi societatea civilă. În răspuns lui Pântea (PUN), Cojuhari (PAS) a declarat că propunerea a fost expediată și anterior în procesul de consultări publice și nu ar fi fost acceptată de executiv. După ce amendamentul în întregime nu a fost aprobat, Dumitru Ivanov (PAS) a propus micșorarea separată a taxei pentru magazinele online până la 4 500 lei - amendament criticat de colegii din consiliu pentru că ar contravine regulamentului, și anume votării de două ori aceeași modificare.

 

Veronica Herța (PL) a propus mai multe amendamente, printre care alocarea scutirii personale părinților și soțiilor celor căzuți pentru apărarea integrității țării, dar și majorarea taxei pentru pentru cazinouri de la  600 000 la 1 milion, iar pentru sălile cu aparatele de joc - de la 300 000 la 500 000 lei. Ion Ceban, edilul capitalei, a declarat că un asemenea amendament ar putea cauza contestarea din partea agenților economici. Veronica Herța (PL) a reiterat că, anterior, taxa pentru jocurile de noroc era mult mai mare și nu se înțelege motivul pentru care a fost micșorată. Într-un final, Veronica Herța (PL) a renunțat la amendament, cu condiția că la șase luni de la votarea taxelor, să fie examinat un proiect de decizie pentru majorarea taxei respective, inclusiv cu recuperarea fondurilor din prima jumătate a anului. 

 

Amendament: 

Pct. 6 se completează cu textul „Taxa va intra în vigoare după definitivarea și punerea în funcțiune a mecanismului de colectare a taxelor.” 

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Pro 21 13 1 1 1
Contra 3
Abțineri 5 2 1

Decizia finală

 


 

 

2. Aprobarea bugetului municipal pentru anul 2022 în prima lectură

Proiect de decizie

 

Proiectul a fost supus consultărilor publice în perioada 19 noiembrie - 9 decembrie, fiind organizate și mai multe ședințe pentru dezbaterea acestuia. Conform raportoarei, pe 13 decembrie ar fi fost plasată sinteza propunerilor pentru proiect pe pagina web. 

 

În prima lectură, s-a aprobat indicatorii generali, și anume veniturile, cheltuielile și soldul bugetar. Astfel, veniturile ar fi de 5,42 miliarde, cheltuielile de 6,60 miliarde și un sold bugetar de 1,17 miliarde. 

 

După mai multe cuvântări și expuneri privind meritele pentru crearea și realizarea bugetului, dar și executarea acestuia consilierii au supus votului proiectul de buget în prima lectură, ca bază, declarând că vor propune amendamente la votarea în lectura a doua. Proiectul a fost aprobat cu 36 de voturi ale fracțiunii PSRM, Platforma DA, PD și PCRM. 

 

Infografic: Buget municipal pentru anul 2022 aprobat în prima lectură. Sursă: Primăria Mea Infografic: Buget municipal pentru anul 2022 aprobat în prima lectură. Sursă: Primăria Mea

 

Statut: Aprobat

Voturi PSRM DA PAS PL PP Șor PD PCRM PUN Neafiliat

Nedelea

Neafiliat

Bunescu

Pro 21 13 1 1
Contra 5 3
Abțineri 2 1

Decizia finală

 


 

Consilierii au decis continuarea ședinței pe 16 decembrie, ora 11.00. 

 

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 

VIDEO DE LA ȘEDINȚĂ:

Parte I

Parte II


Publicat de:

Distribuie