Infecțiile acute în creștere și lupta cu taxele din școli
Președinții asociațiilor de părinți din școli și grădinițe sunt în vizorul Primăriei: autoritățile municipale au pornit o investigație privind taxele de înscriere în instituțiile de învățământ. În timp ce Primarul general interimar anunță ilegalitatea acestora, părinții sunt nevoiți să achite între 400 și 4000 de lei ca să-și înscrie copilul la grădiniță și până la 800 de euro pentru școală. Un raport privind situația creată va fi prezentat de către Direcția educație în câteva săptămâni. Tot la capitolul instituțiilor de învățământ, grădinițele vor trebui să anunțe din timp perioada în care vor fi închise pe timp de vară, iar în fiecare sector va fi deschisă una sau mai multe grădinițe “de serviciu”.
ÎN CHIȘINĂU VA FI LANSAT UN SERVICIU DE ASISTENȚĂ STRADALĂ
Noul serviciu va fi destinat copiilor fără supraveghere părintească, depistați pe străzile municipiului Chișinău. Acesta ar urma să fie lansat în săptămânile următoare.
În perioada 28 ianuarie - 3 februarie, de către angajații Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului nu a fost depistat niciun copil fără supraveghere părintească pe străzile capitalei. În schimb, doi copii din Bangladesh au fost plasați de urgență în Centrul de Asistență a Victimelor și a Potențialelor Victime ale Traficului de Ființe Umane. Reprezentanții Direcției urmează să identifice soluții pentru aceștia împreună cu Avocatul pentru Drepturile Copilului.
În aceeași perioadă, în Chișinău au fost înregistrate opt cazuri de neglijare și două cazuri de violență față de copii.
SITUAȚIA EPIDEMIOLOGICĂ RĂMÂNE A FI TENSIONATĂ
Săptămâna trecută, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 4982 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Acest număr este în creștere cu 31% comparativ cu săptămâna anterioară și cu 75,5% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta până la patru ani. Totodată, au fost înregistrate 156 de cazuri noi de îmbolnăvire cu gripă. Un bărbat de 72 de ani a decedat în urma complicațiilor cauzate de gripa sezonieră AH1N1.
STRADA ALBA-IULIA, CEA MAI PERICULOASĂ ÎN LUNA IANUARIE
De la începutul anului, în capitală au avut loc 79 accidente rutiere, în urma cărora 88 persoane au rămas traumatizate, iar patru persoane au decedat. Au fost accidentați 51 pietoni, dintre care 30 – pe trecerile pentru pietoni. Cele mai multe accidente rutiere au fost înregistrate în sectorul Botanica - 24. Tot aici au avut loc cele mai multe accidente rutiere cu implicarea pietonilor - 15. Cele mai multe accidente rutiere pe trecerile pentru pietoni au avut loc în sectorul Rîșcani. Cea mai periculoasă zi a săptămânii a fost joi, în care s-au produs 22 de accidente, iar cea mei periculoasă stradă, pentru prima dată în ultimii cinci ani, a fost Alba-Iulia, unde au avut loc șapte accidente rutiere.
Săptămâna trecută, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 25 accidente rutiere, în urma cărora 25 persoane au rămas traumatizate. Au fost accidentați 14 pietoni, dintre care 10 – pe trecerile pentru pietoni.
În aceeași perioadă, au fost înregistrate 225 de infracțiuni, dintre care 181 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 19 de infracțiuni săvârșite anterior.
Dispeceratul 112 a recepționat în total 1447 de apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1230 informații. În flagrant au fost reținute 6 persoane, iar 26 de persoane au fost documentate contravențional.
PRIMĂRIA LUPTĂ CU TAXELE DE ÎNSCRIERE ÎN ȘCOLI
Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a solicitat anterior Direcției generale educație, tineret și sport un raport privind taxele percepute de asociațiile de părinți din Chișinău pentru înscrierea copiilor la școală și cele lunare. Conform șefei Direcției, 70% dintre asociațiile de părinți au fost deja evaluate de către o comisie de profil, iar rezultatele finale ale evaluării urmează a fi prezentate peste două săptămâni. Aceasta a ținut să precizeze că președinții de asociații nu sunt cooperanți cu membrii Comisiei pentru a prezenta informațiile despre taxa de aderare la asociație și sumele percepute lunar de la părinți.
Problema a fost adusă în atenția Primăriei de către mai mulți părinți, care s-au plâns pe taxele de înscriere în instituțiile de învățământ: între 400 și 4000 de lei în grădinițe și până la 800 de euro în școli. Edilul a îndemnat în repetate rânduri părinții să nu achite niciun fel de taxe pentru înscrierea copiilor în școli și grădinițe, subliniind faptul că această procedură ar trebui să fie gratuită. Acesta a făcut trimitere la lipsa de transparență a asociațiilor de părinți, care nu prezintă rapoarte lunare beneficiarilor și nu explică scopul colectării banilor. „Aveți tot dreptul să solicitați informația pe ce s-au cheltuit banii Dumneavoastră. De asemenea, aveți dreptul să-mi scrieți mie, dar și la CNA și la Procuratură atunci când vi se solicită bani", a declarat Primarul.
Ruslan Codreanu susține că la conducerea unor asociații de părinți sunt persoane a căror copii au absolvit cu 15-20 de ani în urmă, care nu mai au nicio legătură cu instituția de învățământ, însă continuă să primească bani de la asociație. “Terminați să vă ocupați cu prostiile!”, li s-a adresat acestora edilul.
STUDENȚII DE LA ARHITECTURĂ SUNT INVITAȚI SĂ PARTICIPE ÎNTR-UN CONCURS MUNICIPAL
Primăria municipiului Chișinău anunță concurs pentru oferte de design a spațiilor unde vor fi amenajați cei doi arbori solari din capitală, în primăvara anului curent. Reprezentanții mediului academic, în special studenții facultăților de arhitectură și design urban sunt chemați să-și expună proiectele până la data de 18 februarie 2019, completând acest formular. Participanţii înscrişi în competiţie vor fi invitaţi ulterior la o sesiune de informare, însoţită de vizite în teren la locaţiile propuse pentru arborii solari.
Conceptele de design elaborate de tineri vor fi prezentate de către autori, în cadrul unui atelier public şi expuse în final votului chişinăuienilor. Două iniţiative ce vor acumula cel mai mare număr de voturi, vor fi realizate pe cele două locații identificate: bd. Mircea cel Bătrân și strada pietonală Eugen Doga.
Instalarea arborilor solari este finanțată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, inițiativa fiind realizată în parteneriat cu Primăria mun. Chișinău. Arborii inteligenți vor fi dotați cu terminale USB şi prize pentru încărcarea gratuită a telefoanelor mobile, tabletelor, laptop-urilor şi bicicletelor electrice. Pe timp de noapte, ei vor ilumina împrejurimile.
PRETORII RAPORTEAZĂ
Conform tradiției deja formate, pretorii sectoarelor municipiului Chișinău au raportat activitățile întreprinse pe parcursul săptămânii precedente.
În sectorul Botanica:
- blocul din bd. Dacia 50 a fost conectat la lift, care era defectat de mai mult timp;
- mansarda din str. Titulescu 12 a fost conectată la rețeaua de gaze;
- în subsolul blocului din bd. Dacia 47 au avut loc lucrări de salubrizare și au fost înlocuite țevile de apă;
- au fost întocmite 20 de procese verbale agenților economici;
- a avut loc prima întâlnire cu reprezentanții birourilor electorale din sector.
În sectorul Buiucani:
- 180 de muncitori au participat la lucrări de salubrizare și combaterea poleiului;
- s-a conlucrat cu agenții economici responsabili de salubrizarea teritoriilor adiacente;
- a fost întocmită inventarierea sectorului Centru;
- au fost constituite birourile electorale la toate secțiile de votare din sector;
- au fost examinate 15 șantiere de construcție din cele 69 din sector și au fost întocmite două prescripții agenților economici, a căror mașini nu își curățau roțile înainte de a ieși de pe șantier;
- în curțile blocurilor din str. Drumul Viilor nr. 40 și 42 au fost instalate bare de protecție pe perimetrul spațiului pietonal, pentru o mai ușoară deplasare a persoanelor cu vedere slabă;
- au fost întocmite 14 procese verbale în adresa agenților economici;
- au fost evacuate trei unități de comerț ambulant;
- au fost examinate 179 de dosare noi pentru compensarea cheltuielilor pentru servicii comunale;
- au fost elaborate schițele de proiect pentru amenajarea scuarurilor în străzile academiei, Dokuceaev și I. Gagarin.
ALTE NOUTĂȚI
- Pe 2 și 3 februarie, serviciile municipale au evacuat circa 650 de metri cubi de zăpadă de pe străzile Chișinăului.
- Inginerii de la Regia Transport Electric, care au lucrat peste program la asamblarea celor cinci troleibuze cu mers autonom de pe ruta nr. 35 spre Durlești, vor fi remunerați cu o primă, adițional la salariul pentru luna ianuarie.
- Ruslan Codreanu intenționează să propună un Fond al publicității, astfel încât “toți cei care își pun fețele în ziare și spun că este datorită numai lor succesul că troleibuzele circulă pe suburbii pe unele rute să plătească pentru publicitate Primăriei.”
- 102 milioane de lei vor fi alocate în 2019 pentru asamblarea a 30 de troleibuze cu mers autonom.
- Direcția generală educație, tineret și sport va elabora un orar de vacanțe al grădinițelor din capitală, pentru a informa din timp părinții despre perioada când grădinițele vor fi închise pentru reparații. În același timp, s-a propus identificarea grădinițelor “de serviciu” în fiecare sector pentru perioada de vară.
- Șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare a fost într-o vizită de studiu în Germania, în cadrul căreia a vizitat uzine de producere a tehnicii de salubrizare. Acesta își propune să identifice bune practici pentru a fi implementate în Chișinău.
Ședința integrală poate fi urmărită aici:
Responsabilă: Taisia Haritonova