PrimariaMea
19 dec. 2018

Centru de sterilizare a maidanezilor și Asociații de Coproprietari în Condominiu

Primăria face totalurile din 2018 și planurile pentru 2019. În anul curent, s-au amenajat terenuri de joacă, fitness și workout în curțile blocurilor, s-au construit platforme noi pentru colectarea deșeurilor, au fost instalate indicatoare informative și turistice șiau fost reparate mai multe blocuri din capitală. Pentru anul viitor, prioritară va fi crearea Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu. La nivel de municipiu, o prioritate vor fi tinerii. Pentru aceștia se va deschide un Centru Municipal de Tineret, se vor aloca 5 milioane de lei pentru cofinanțarea proiectelor tinerilor antreprenori și vor fi încurajate stagiile de practică în instituțiile municipale.


A FOST DESCHIS CENTRUL DE STERILIZARE A ANIMALELOR FĂRĂ STĂPÂN

Despre aceasta a anunțat Ion Burdiumov, șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare. Astfel, Centrul este deja dotat cu 30 de voliere, medicamente, hrană și ustensile. Burdiumov a prezentat și alte lucrări efectuate de la începutul anului, printre care amenajarea terenurilor de joacă și de fitness, instalarea pilonilor cu indicatoare și salubrizarea teritoriului.

În anul 2018, Direcția generală locativ-comunală și amenajare a instalat și a amenajat:

- 100 de terenuri de joacă în curțile blocurilor (buget - 8,3 milione de lei);

- 35 de terenuri de fitness  (buget - 3,9 milione de lei);

- 35 de terenuri workout  (buget - 1,4 milione de lei);

- cinci terenuri sportive  (buget - 3,8 milione de lei);

- 99 de platforme pentru colectarea deșeurilor  (buget - 5,1 milione de lei);

- o palplanșă de 200 de m pentru amenajarea albiei râului Durlești și construcția colectorului de canalizare  (buget - 4 milione de lei);

- 600 de bănci de odihnă   (buget - 1,4 milione de lei);

- 350 de piloni cu indicatoare cu denumiri de stradă la intersecții (buget - 1,6 milione de lei);

- 23 de piloni cu indicatoare cu obiective turistice  (buget - 534 mii lei);

- 14 bănci, 11 coșuri de gunoi și opt vaze pe trotuarele din str. A. Pușkin și V. Micle (buget - 127 mii lei);

- pavaj, piloni și trotuar de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii în scuarul A. Cehov (buget - 280 mii lei);

-  șapte bănci și cinci coșuri de gunoi în scuarul din str. București 68  (buget - 24 mii lei);

- două terenuri sportive de mini-fotbal  (295 mii lei);

În același timp, de către Direcție au fost procurate:

- cinci tractoare dotate cu perii, lame, coș frontal, remorcă;

- cinci utilaje pentru împrăștierea materialului antiderapant;

- cinci aspiratoare pentru frunze uscate.

Zilnic, în capitală sunt salubrizate un milion de metri pătrați de trotuare. De la începutul anului, au avut loc două acțiuni masive de salubrizare, la care au participat 10000 și, respectiv, 1500 de persoane. În același timp, la capitolul salubrizare, Direcția a dezinsectat și deratizat subsolurile a 2500 de blocuri din capitală.

Nemijlocit în blocurile de locuit au fost reparate:

- 18 ascensoare moderne;

- 21 de acoperișuri și

- 16 rețele inginerești.

În același timp, conform spuselor lui Ion Burdiumov, anume problemele din blocuri sunt cele mai des raportate probleme la Direcția locativ-comunală de către cetățeni. Acesta a ținut să precizeze că Direcția nu poate interveni în blocurile în care spațiile sunt privatizate în măsură de 100%.

Pentru 2019, Direcția locativ-comunală își propune începerea construcției unei stații de compostare și brichetare a deșeurilor vegetale, reconstrucția havuzului din Parcul Valea Trandafirilor și construcția scuarului din bd. Mircea cel Bătrân 29/2. O prioritate va fi crearea Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu. În blocurile unde locatarii vor crea asociații, Direcția generală locativ-comunală îi va ajuta cu soluționarea unei probleme a blocului. Primarul general interimar a cerut ca toți chișinăuienii să fie informați despre această trecere.

Întreg raportul poate fi accesat aici.


LOCUITORII BLOCULUI UNDE A AVUT LOC EXPLOZIA DIN 6 OCTOMBRIE REVIN ACASĂ

 

Primii locatari au revenit în apartamente începând cu 7 decembrie. Până pe 29 decembrie, toate apartamentele vor fi date în exploatare locuitorilor. În total, în Centrul pe lângă Ministerul Sănătății au fost cazate 35 de persoane care au avut de suferit în urma deflagrației. Conform spuselor Primarului general interimar, Ruslan Codreanu, aceștia ar fi ezitat să se întoarcă acasă. Explicația lui Codreanu este faptul că oamenii sunt foarte satisfăcuți de condițiile de cazare și alimentare din cadrul acestuia.


MONITOARE INFORMATIVE NOI LA STAȚIILE DE TROLEIBUZ

 

Primăria a inițiat un proiect-pilot de instalare a monitoarelor informative în stațiile de transport public. Pentru început, au fost instalate patru unități, care anunță timpul de așteptare a unităților de transport de pe ruta de troleibuz nr. 30. Stațiile care au fost dotate cu monitoare sunt cele din Aeroport, intersecția bd. Ștefan cel Mare și str. Ismail, pe str. 31 August 1989 și la intersecția străzii Cuza Vodă cu bd. Dacia.  Acestea vor deveni funcționale în cel mult o săptămână, când troleibuzele vor fi dotate cu aparate GPS. Costul proiectului-pilot e de 60 de mii de lei.


PRIMĂRIA ATENȚIONEAZĂ: ÎNSCRIEREA COPIILOR ÎN ȘCOLI ȘI GRĂDINIȚE ESTE GRATUITĂ

 

Primarul general interimar a anunțat că a fost finisată analiza plângerilor parvenite de la părinții din capitală în anul 2018. Cele mai multe dintre ele vizează achitarea taxelor de înscriere a copiilor în școli și grădinițe, care a variat între 400 și 4000 de lei în grădinițe și a ajuns la 800 de euro în școli. Ruslan Codreanu a subliniat că înscrierea în instituțiile de învățământ municipale este gratuită și a cerut revizuirea statutelor asociațiilor de părinți, astfel încât să fie exclusă prevederea prind achitarea taxei de înscriere.


PE STRĂZILE ORAȘULUI CONTINUĂ SĂ FIE DEPISTAȚI COPII FĂRĂ SUPRAVEGHERE PĂRINTEASCĂ

 

Săptămâna trecută, în Chișinău au fost efectuate opt ieșiri în teren, în urma cărora nu a fost depistat niciun copil fără supraveghere în stradă. Cu toate acestea, pe strada Tolstoi încă mai persistă un grup de copii fără supraveghere părintească. Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului continuă discuțiile cu ei, dar și cu părinții acestora, pentru a-i convinge să se întoarcă acasă, întrucât majoritatea din ei sunt veniți dinafara Chișinăului. În aceeași perioadă au fost înregistrate 10 noi cazuri de abuz fizic, abuz emoțional și neglijare a copiilor. Pentru combaterea acestora, Direcția va lansa o campanie de informare și sensibilizare cu genericul “Sunt important, nu mă neglija!”, cu scopul de prevenire a cazurilor de neglijare  a copiilor.

Săptămâna trecută trei copii au fost supuși unui plasament de urgență și alți trei - plasamentului planificat.


DOUĂ CAZURI NOI DE GRIPĂ ÎNREGISTRATE ÎN CHIȘINĂU

 

În perioada 10-16 decembrie, Centrul de Sănătate Publică a înregistrat 285  cazuri de maladii infecțioase, intoxicații și reacții adverse, dintre care 126 de cazuri de boli diareice acute. Comparativ cu săptămâna precedentă, acest număr este în creștere. Au fost înregistrate 2999 de cazuri noi de îmbolnăvire cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Acest număr este într-o creștere nesemnificativă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai afectați rămân a fi copiii cu vârsta de până la patru ani.  Până în prezent, au fost deja vaccinate 4413 de persoane.

La momentul actual, la centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost sunt cazate72 de persoane.


PRETORII RAPORTEAZĂ

 

Conform tradiției deja formate, pretorii sectoarelor municipiului Chișinău au raportat activitățile întreprinse pe parcursul săptămânii precedente.

În sectorul Centru:

- 755 de persoane au fost implicate pentru salubrizarea sectorului;

- au fost evacuate 33 de rute de gunoi;

- au fost întocmite 58 de procese verbale, dintre care 47 privind comerțul neautorizat, opt privind procesul de salubrizare și trei privind construcțiile neautorizate;

- au fost evacuate 11 unități de comerț ambulant, dintre care trei gherete, șase unități mobile și două rulote;

- au fost evacuați comercianții din Scuarul Mihai Eminescu;

- au fost evacuate trei microgunoiști;

- cablul neautorizat depistat în Parcul Valea Morilor a fost evacuat;

- sunt amenajate borduri în curtea de pe bd. C. Negruzzi 5;

- au fost depuse 3439 de cereri privind alocarea compensațiilor, dintre care 147 sunt noi;

- au fost instalate două Târguri de Crăciun în sector.


TREI PERSOANE AU DECEDAT SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ ÎN URMA ACCIDENTELOR RUTIERE

 

Pe parcursul săptămânii precedente, pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc 32 accidente rutiere, în urma cărora 34 persoane au rămas traumatizate, iar trei persoane au decedat. Au fost accidentați 16 pietoni, dintre care opt – pe trecerile pentru pietoni.  Cauzele accidentelor rutiere sunt aceleași - starea de ebrietate a șoferilor, depășirea vitezei și nerespectarea distanței dintre autovehicule.

În perioada 3-9 decembrie, au fost înregistrate 233 de infracțiuni, dintre care 177 au fost descoperite pe parcursul a 24 de ore. Totodată, au fost descoperite 25 de infracțiuni săvârșite anterior.

Au fost întocmite 883 procese contravenționale și aplicate amenzi în mărime de 749 mii lei, dintre care 146 mii lei s-au achitat pe parcursul a 72 de ore.

Dispeceratul 112 a recepționat în total 1445 apeluri, dintre care s-a reacționat operativ la 1064 informații. În flagrant au fost reținute 16 persoane, iar 46 de persoane au fost documentate contravențional.


ALTE NOUTĂȚI

 

- În dimineața zilei de luni, municipalitatea a intervenit la combaterea ghețușului și împrăștierea antiderapantului, preponderent pe trotuare de pe străzile principale și secundare, în stațiile de așteptare a transportului public, dar și în preajma instituțiilor de educație timpurie și a instituțiilor de învățământ preuniversitar. Au fost implicate opt unități HACO cu sărărițe și șapte tractoare cu sărărițe. În zonele unde intervenția mecanizată este dificilă, 374 de muncitori au fost antrenați la curăţarea trotuarelor, a căilor de acces în interiorul curţilor blocurilor de locuinţe şi a staţiilor de aşteptare a transportului public.

- În blocul de pe str. Minsk 49/2, unde a fost autorizată construcția unei mansarde, apa se scurge prin acoperiș. Deși administratorul care a construit mansarda a intrat în insolvabilitate, acesta a găsit un agent economic care să efectueze lucrările de reparație. În acest moment, municipalitatea așteaptă depunerea actelor pentru autorizarea construcției.

- Construcția gardului din fontă pe aleea din bulevardul Grigore Vieru este pe ultima sută de metri. Pentru acesta, municipalitatea a alocat 2,2 milioane de lei.

-  În capitală va fi construit un Centru Municipal de Tineret. Acesta va deveni funcțional în primele săptămâni ale anului 2019.

- În 2019, 5 milioane de lei vor fi alocați pentru susținerea tinerilor antreprenori prin cofinanțare.

- Primarul general interimar a îndemnat universitățile din municipiul Chișinău să colaboreze pentru asigurarea stagierii studenților în instituțiile municipale.


Ședința integrală poate fi urmărită aici:


Responsabilă: Taisia Haritonova


Publicat de:

Distribuie