PrimariaMea
HARTA AMBROZIEI, MĂSURI PENTRU PARCĂRI ȘI PIAȚA CENTRALĂ Image
14 mai 2020

HARTA AMBROZIEI, MĂSURI PENTRU PARCĂRI ȘI PIAȚA CENTRALĂ

Autoritățile anunță progrese în digitalizarea serviciilor și publică noi concepte pentru organizarea sistemului de parcări și modernizarea Pieței Centrale. Preturile de sector și subdiviziunile responsabile de curățenie vor intensifica cosirea ierbii și a ambroziei. Grădinițele rămân în continuare închise. 


COVID-19 ÎN CAPITALĂ

O treime din cazurile de îmbolnăvire cu COVID-19 din țară sunt înregistrate în Chișinău. Conform datelor din 11.05, prezentate în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei, din cei 4867 de pacienți confirmați în total - 1529  sunt din Chișinău. 

Cifrele mai arată că 13% din personalul medical infectat activează în instituțiile din Chișinău, mai exact 114 din cei 1098 de lucrători medicali din țară depistați pozitiv. 

Direcția Transport nu a raportat niciun caz de îmbolnăvire în rândul șoferilor și taxatorilor, care activează începând cu 4 mai 2020, iar un angajat al Direcției Locativ-Comunale confirmat pozitiv anterior - a fost externat din spital. Direcțiile primăriei anunță că sunt dotate cu echipamente de protecție și dezinfectanți, care au fost distribuite angajaților. 

De asemenea, tot de pe 11 mai 2020 a început să funcționeze harta interactivă pentru gestionarea cazurilor de asistență socială în perioada de epidemie. Astfel, lucrătorii sociali ai Primăriei, împreună cu voluntarii Liniei Verzi, vor putea introduce și vizualiza pe hartă unde sunt cazurile care au nevoie de asistență. Harta este pentru uz intern și în regim de testare.  


SALUBRIZAREA DE PRIMĂVARĂ

Primarul general a cerut preturilor de sector și ÎM „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” o mobilizare mai mare a serviciilor privind cositul ierbii și a ambroziei. În acest sens, săptămâna trecută au fost achiziționate 50 de motocositoare suplimentare

Primăria mun. Chișinău informează că a fost finalizată Harta zonelor din Chișinău unde crește ambrozia, o planta care provoacă alergii severe. Astfel, au fost identificate 122 de locații pe teritoriul orașului, iar serviciile specializate urmează să ia măsuri urgente pentru a evita răspândirea plantei, în principal, vor fi stropite cu substanțe chimice. Puteți accesa harta ambroziei aici: https://arcg.is/1W9biX

Sursa: captură de ecran


GRĂDINIȚE ÎNCHISE ȘI DEZVOLTAREA EDUCAȚIEI ONLINE

Deși starea de urgență va fi ridicată pe 15 mai, grădinițele rămân deocamdată închise. O decizie în privința redeschiderii va fi luată după ce experții de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și oficiul Organizației Mondiale a Sănătății își vor expune părerea. Totuși, procesul de înscriere la grădiniță pentru anul viitor este în toi, anunță autoritățile. Platforma egradinita.md este funcțională. Peste 1300 de copii au fost deja înmatriculați de la începutul anului.   

Între timp, platforma educatieonline.md este în dezvoltare. Se pregătește un nou modul cu activități didactice interactive, suplimentare lecțiilor filmate și se lucrează la un concept nou pentru organizarea activităților extracurriculare în timpul verii în format online

Sursa: captură de ecran


SCUARURI ȘI TROTUARE ÎN LUCRU 

Lucrările la scuarul Bucuriei, scuarul de pe str. I. Pelivan și la trotuarul de pe strada Alba-Iulia vor fi finalizate în săptămâna 11-15 mai, anunță pretorul sectorului Buiucani. 

Lucrările continuă pe Bd. Moscova și str. Miron Costin (sector Rîșcani), pe str. Testemițeanu și str. Ion Inculeț (sector Centru), iar pe str. Zelinski (sector Botanica) vor fi reamplasate 3 stații de troleibuz.

Renovările sunt în așteptare la scuarul Docuceaev și scuarul Kiev. Pentru aceste două obiective a fost lansat procesul de licitație. 

În acest context, primarul general a remarcat încetinirea unor lucrări și a cerut să fie reluate la capacitate maximă pentru a nu depăși graficul. 

Reabilitarea trotuarelor de pe strada Nicolae Testemițanu. Sursa: chisinau.md


PROPUNERI PENTRU ACHIZIȚIA DE AUTOBUZE

Achiziția de autobuze pentru capitală revine pe agenda autorităților. După ce consilierii municipali au respins în martie intenția primarului general Ion Ceban de a cumpăra 100 de autobuze din Belarus, din cauza problemelor de transparență, Primăria municipiului Chișinău informează că raportul grupului de lucru cu soluții pentru renovarea parcului de transport public municipal a fost finalizat și publicat. 

Documentul conține mai multe scenarii pentru a suplini numărul de unități de transport, precum achiziția sau asamblarea autobuzelor. În acest context, Ion Ceban a menționat că orașul duce lipsă de circa 200 de autobuze și 55 de troleibuze și mizează pe un vot pozitiv din partea consilierilor municipali. Puteți citi raportul aici


NOI VIZIUNI PENTRU PIAȚA CENTRALĂ ȘI PARCĂRI

Conceptul pentru dezvoltarea sistemului de parcări, dar și pentru modernizarea Pieței Centrale au fost finalizate de Primăria Mun. Chișinău și au fost publicate pe site-ul primăriei. Acestea urmează să fie consultate de cetățeni. 

Recomandările pe marginea conceptului pentru parcări pot fi expediate până pe 15 iunie 2020 la adresele electronice: primaria@pmc.md, chironda.victor@gmail.com. Persoană de contact - Victor Chironda, viceprimar responsabil de Urbanism și Mobilitate Urbană.

De asemenea, 3 noi Regulamente urmează să fie supuse dezbaterilor publice: cu privire la panourile publicitare, cu privire la raporturile de superficie și locațiune care au ca obiect terenuri municipale și noua organizare a Direcției de Arhitectură și Urbanism.


DOCUMENTAȚIE PERMISIVĂ DE URBANISM - ONLINE

Începând cu 11 mai 2020, cetățenii care vor să obțină documente permisive pentru construcții, pot depune actele de solicitare în format electronic la adresa de e-mail a Direcției Arhitectură a Primăriei: dgaur@cmc.md. Autoritățile anunță că sistemul online a fost testat, iar în următoarea lună va fi ajustat în funcție de feedback-ul primit din partea utilizatorilor. În efortul de digitalizare, se vrea ca până la finalul anului, întregul proces de eliberare a documentației permisive să fie electronic.

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei  și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie