PrimariaMea
Cum își propune primăria să dezvolte transportul alternativ în Chișinău? Image
10 mar. 2021

Cum își propune primăria să dezvolte transportul alternativ în Chișinău?

Autoritățile municipale au publicat prima Strategie de dezvoltare a infrastructurii pentru transportul alternativ în orașul Chișinău pentru anii 2020-2026. Documentul abordează necesitatea creării infrastructurii de transport alternativ, beneficiile acestuia, etapele și modificările necesare în domeniul legislativ. Printre obiectivele acesteia sunt crearea a 200 km de trasee pentru bicicliști și 6300 de utilizatori zilnic. Propunerile pot fi expediate până pe 11 martie, iar pe 13 martie vor avea loc consultări publice. 

Autoritățile municipale invită doritorii să participe la consultarea noii Strategii de dezvoltare a infrastructurii pentru transport alternativ în orașul Chișinău, care va avea loc pe 13 martie, începând cu ora 15.00, la Digital Park, dar vor fi și difuzate live pe Zoom. 

Strategia se bazează în mare parte pe datele colectate în cadrul unui sondaj realizat în septembrie 2020, la care au participat 2003 respondenți. Conform rezultatelor sondajului, 95% ar utiliza transportul alternativ dacă ar dispune de infrastructura necesară. 

Autorii estimează că în Chișinău am putea ajunge la 20 000 de utilizatori ai transportului alternativ, dacă luăm în considerație faptul că la evenimentul VeloHora din 2016 au participat aproximativ 13.000 de persoane. Strategia este pentru perioada 2020-2026.

Strategia prevede: 

- Crearea unei rețele de trasee cu o lungime totală de 200 km în orașul Chișinău; 

- Schimbarea atitudinii locuitorilor față de transportul alternativ; 

- Creșterea numărului celor care utilizează bicicleta ca mijloc de transport zilnic până la 1% (6360 locuitori); 

- Creșterea numărului de parcări pentru biciclete lângă punctele de interes public. 

Totodată, se propune modificarea cadrului legal, a normativelor și a Regulamentului Circulației Rutiere. De asemenea, documentul dedică un capitol formelor de promovare pentru a schimba atitudinea locuitorilor față de transportul alternativ. 

Infografic: Planul de dezvoltare a rețelei pentru transport alternativ pentru 2020-2026. Sursă: Strategia de dezvoltare. Adaptare: Primăria Mea. Infografic: Planul de dezvoltare a rețelei pentru transport alternativ pentru 2020-2026. Sursă: Strategia de dezvoltare. Adaptare: Primăria Mea.

Documentul abordează și partea tehnică, și anume problemele tipice în amenajarea traficului de biciclete, oferind soluții simple precum limitarea vitezei acolo unde pot apărea situații de accident, introducerea barierelor de delimitare unde fluxul de transport alternativ trebuie separat de cel al autovehiculelor, crearea unor marcaje speciale pentru circulația bicicletelor și instalarea parcărilor. Mai mult, strategia include și detaliile ce țin de adaptarea intersecțiilor sau tipurile de pavaj recomandate, precum și diferențele între „Benzi pentru biciclete” și „Piste pentru biciclete”, cu specificațiile fiecăreia. Autorii afirmă că, pentru a reuși, va fi nevoie de crearea rutelor pe diferite categorii: principale și secundare - care vor conecta sectoarele orașului; locale și trasee recreative. 

Strategia a fost publicată de autoritățile municipale la începutul lunii martie și se află la etapa de colectare a propunerilor de modificări. Sugestiile pot fi expediate până pe 11 martie la adresa info@ecopro.md. De asemenea, acestea pot fi transmise prin completarea formularului pe acest link

Documentul se bazează pe documente precum Ghidul PRESTO, Conceptul de dezvoltare a infrastructurii pentru biciclete în orașul Kiev, Strategia dezvoltării ciclismului în UE și Manualul CROW. Strategia se va încadra și în documentele de dezvoltare strategică a orașului, influențând atât Planul Urbanistic General, cât și Strategia de transport public. Documentul a fost realizat de organizația Ecopro, în parteneriat cu UNDP Moldova, Green City Lab și Automobil Club Moldova. 

Autoare: Cristina Sîrbu

 

Acest articol a fost modificat pe 11/03/2021, la ora 16.00, pentru a actualiza ora consultărilor publice și datele responsabililor.


Publicat de:

Distribuie