PrimariaMea
Cratere după ploi și de ce nu câștigă primăria în urma evacuării mașinilor parcate ilegal  Image
02 oct. 2020

Cratere după ploi și de ce nu câștigă primăria în urma evacuării mașinilor parcate ilegal 

Ploile din weekendul 26-27 septembrie au scos la iveală, din nou, gropi în asfalt, pietriș spălat și pavaj surpat. „Calitatea lucrărilor trebuie îmbunătățită”, a comentat primarul general și a cerut expertiza specialiștilor pentru ca lucrările de pe șantiere să fie executate calitativ. Grădinițele vor primi în curând apă potabilă, iar autoritățile și cetățenii au participat la startul campaniei de salubrizare de toamnă… cu exces de zel.  Au strâns și frunzele, care protejează solul iarna și ar putea fi folosite drept îngrășământ natural.

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 28 septembrie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

COVID-19 în capitală

Ploile lasă, din nou, găuri în asfalt. Cine e vinovat? 

Apa potabilă va ajunge în grădinițe

Renovarea pavajului din centru  - în incertitudine

Salubrizarea de toamnă a început, cu stângul

Amenzile pentru nerespectarea curățeniei 


În afara ședinței:

Unde ajung banii de la evacuarea mașinilor parcate ilegal?


COVID-19 în capitală

Ultima săptămâna s-a încheiat cu un record negativ de îmbolnăviri în Chișinău. De luni, 21 septembrie, și până duminică, 27 septembrie, au fost înregistrate 1923 de cazuri de Covid-19 în rândul locuitorilor capitalei, cu 131 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. 

Direcția Generală Asistență Socială și Sănătate a primăriei a mai raportat că spitalele municipale au 712 pacienți internați, suspecți și confirmați cu Covid-19. 

Cifrele lucrătorilor medicali din spitalele municipale care s-au infectat cu noul tip de coronavirus nu au fost raportate pentru a doua săptămână la rând de șefa Direcției Sănătate a primăriei. 


Ploile lasă, din nou, găuri în asfalt. Cine e vinovat? 

Efectele ploii de sâmbătă noaptea (26 septembrie) au fost discutate luni, la ședința primăriei. Primarul general a comentat că s-au văzut neajunsurile în infrastructura orașului, deși unele întreprinderi dau asigurări că își gestionează bine activitatea. Ion Ceban s-a referit, în special, la săpăturile recent lansate sau cele abandonate. Astfel, a cerut să-i fie prezentat raportul cerut săptămâna precedentă despre starea șantierelor. 

De asemenea, edilul a cerut ca responsabilii din cadrul Primăriei Chişinău, împreună cu specialiști și experți în domeniu, precum și profesori ai Universității Tehnice a Moldovei, să facă o expertiză a calităţii lucrărilor executate în prezent pe şantierele din capitală

Regia Exdrupo a raportat că s-a intervenit cu 4 autospeciale pentru a curăța pietrișul spălat de ploaie și gurile de captare acoperite de frunziș. În același timp, Regia ar mai avea nevoie de autospeciale, a declarat directorul întreprinderii, Sergiu Tomița. Se va analiza dacă se va face o achiziție din bugetul public sau se va contracta un prestator de servicii. 

Șeful de la „Spații Verzi” a declarat că arborii care s-au prăbușit nu erau putrezi sau uscați, ci erau vizibil sănătoși, de aceea nu erau la evidența întreprinderii. 

După ploaia din weekend, strada Albișoara a fost inundată din nou, iar pe rețelele de socializare au fost distribuite poze în care se vedea că unele porțiuni din pavajul nou instalat pe străzile Pușkin și Bodoni s-au surpat. Ion Ceban a comentat că trebuie îmbunătățită calitatea lucrărilor, dar, în același timp, s-a reacționat prompt pentru a repara defectele. 

Ion Ceban inspectează drumurile după ploaie. Sursă: facebook.com/IvCeban


Apa potabilă va ajunge în grădinițe 

Din octombrie, copiii de la grădinițe vor avea apă potabilă, asigurată de primărie, a informat viceprimara responsabilă de domeniul educației, Angela Cutasevici. Astfel, licitația a fost lansată de toate direcțiile de educație din sectoarele capitalei, iar procedura de achiziție publică va dura 15 zile, dacă nu vor interveni contestații.  

Apa va fi livrată în butelii pentru fiecare grupă separat și va costa bugetul municipal 2,1 milioane de lei. Conform proiectului, adoptat la începutul lunii iunie de consilierii municipali, fiecare copil ar trebui să fie asigurat zilnic cu jumătate de litru de apă potabilă. 


Renovarea pavajului din centru - în incertitudine

Proiectul de renovare a pavajului de pe strada Bodoni și Pușkin întâmpină dificultăți administrative, a anunțat primarul general. Asta, pentru că directorul companiei care realizează lucrările a decedat în urma infectării cu coronavirus. 

În același timp, în ultima săptămână presa a relatat că muncitorii angajați ar primi salariile în plic, iar unii ar avea rețineri chiar. Lucrările de renovare au fost câștigate, prin licitație, de firma de construcții „Lusmecon”, administrată de fiul șefului de la Cadastru, Anatolie Ghilaș. Aceasta este cunoscută pentru contractele de milioane pe care le-a semnat cu statul. Renovarea pavajului din centrul capitalei costă bugetul de stat circa 30 de milioane de lei.  

Lucrări de renovare a trotuarelor. Sursă: facebook.com/IvCeban Lucrări de renovare a trotuarelor. Sursă: facebook.com/IvCeban


Salubrizarea de toamnă a început, cu stângul 

Sâmbătă, 26 septembrie 2020, a fost dat startul campaniei de salubrizare de toamnă. Primăria a invitat cetățenii să participe la o acțiune de curățenie generală în parcurile și zonele verzi din oraș, în care s-au strâns și frunzele uscate de pe sol. Organizațiile de mediu, însă, au bătut alarma împotriva acestei practici, care dezechilibrează flora și fauna locală. Citiți aici articolul de pe pagina Primăria Mea în care explicăm de ce frunzele nu sunt gunoi.

Pe lângă colectarea frunzișului, în cadrul campaniei de salubrizare de toamnă vor mai fi spălate trotuarele și străzile, curățate receptoarele și sistemele de canalizare pluvială, lichidate gunoiștile neautorizate, salubrizate curțile de bloc, între altele. Campania se va desfășura timp de o lună, până pe 26 noiembrie 2020. Sâmbăta viitoare, 3 octombrie, cetățenii sunt invitați să participe la o nouă acțiune de salubrizare. 

Între timp, autoritățile municipale se pregătesc de Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului, care va avea loc în acest an pe 11 noiembrie 2020. Întreprinderea „Spații Verzi” a anunțat că vor fi plantați 5000 de arbori și 1500 de arbuști. De asemenea, se așteaptă de la preturi locațiile din sectoare care ar putea fi împădurite. 

„Marea Curățenie” din 26 septembrie, cu tot cu frunze. Sursă: chisinau.md Curățenie cu tot cu frunze. Sursă: chisinau.md


Amenzile pentru nerespectarea curățeniei 

Viceprimarul Ilie Ceban a raportat câte procesele verbale au fost întocmite în ultima săptămână de preturi pentru încălcarea Regulamentului de Salubrizare. Acesta prevede, între altele, ca agenții economici să-și îngrijească zonele adiacente, iar cetățenii să nu arunce gunoi în locuri neautorizate. 

Centru - 19 procese verbale 

Râșcani - 13 procese verbale 

Botanica - 11 procese verbale 

Ciocana - 8 procese verbale, 20 prescripții de notificare

Buiucani - 5 procese verbale 


În afara ședinței


Unde ajung banii de la evacuarea mașinilor parcate ilegal? 

Mai mulți cetățeni s-au revoltat pe rețelele de socializare că niciun ban plătit pentru evacuarea mașinilor parcate ilegal pe străzile Chișinăului nu ajunge în bugetul municipal. Nota de plată ar cuprinde taxa de evacuare percepută de compania contractată de Ministerul Afacerilor Interne pentru acest serviciu, și o amendă dată de poliție. Mai mult, compania de evacuare ar avea puțini angajați și nu ar plăti TVA. 

Subiectul nu a fost discutat luni la ședința primăriei. Miercuri, însă, primarul general a avut o întrevedere cu ministrul de interne, Pavel Voicu. Din comunicatul de presă de pe pagina Primăriei aflăm că Ion Ceban i-a solicitat ministrului de interne ca mașinile parcate ilegal în curțile blocurilor de locuit să nu fie, deocamdată, evacuate, până vor fi oferite alternative pentru parcare. 

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie