PrimariaMea
Ce facem cu frunzele? Image
01 oct. 2020

Ce facem cu frunzele?

Sâmbătă, 26 septembrie, zeci de voluntari s-au adunat în parcurile capitalei, la „Marea Curățenie” organizată de Primărie. În mai multe poze de la eveniment au fost observați saci plini de frunze uscate, care au fost înlăturate de la poalele copacilor. Organizațiile de mediu au bătut alarma, explicând de ce frunzele nu sunt deșeuri, ci componente foarte utile pentru spațiile verzi și îndemnând lumea să nu le arunce la gunoi sau să le ardă. 

Cu doar două zile înainte, primarul capitalei a anunțat că pe 26 septembrie este preconizată o curățenie generală în parcurile orașului, îndemnând doritorii să se alăture. Mai mult, în locurile care au fost curățate, ar urma să fie plantați arbori și puieți în perioada următoare. Totuși, participanții nu au strâns doar gunoiul creat de oameni, ci și frunzele căzute. Acțiunea este preconizată să fie repetată și sâmbăta următoare. Totuși, organizația Seed it forward a publicat un apel, prin care a îndemnat autoritățile să nu considere frunzele un deșeu oarecare, ci ca pe un produs biologic care poate fi valorificat și poate contribui la menținerea florei și faunei locale. Aceștia vor organiza o sesiune de informare online astăzi, 1 octombrie, cu începere la 18.30, în care vor explica cum pot fi folosite frunzele și de ce acestea sunt de ajutor naturii. 

De ce frunzele sunt prietenoase mediului și ce facem cu ele?

Frunzele sunt un produs natural, care nu dăunează. Strângerea acestora nu are loc din motiv că ar „proteja mediul”, ci pentru că așa consideră autoritățile că orașul va arăta mai frumos și curat. În urma acțiunii de curățenie organizată de către autorități, frunzele au fost colectate în saci și transportate la stația de transbordare aflată pe str. Uzinelor, fără ca să fie clar unde vor fi duse mai departe. 

Frunzele se descompun ușor în natură, fără a fi nevoie de o procesare anumită. Acestea acoperă solul menținând un nivel de umiditate și căldură care ajută arborii, arbuștii și plantele să supraviețuiască iernii, iar la descompunere îmbogățesc pământul, astfel încât vegetația nu duce lipsă de componentele de care are nevoie. Mai simplu spus, frunzele sunt un îngrășământ natural, gratuit și de care nu este nevoie să ai grijă. Frunzele sunt și adăpost pentru insecte și alte animăluțe mici, care se refugiază în perioada rece și astfel supraviețuiesc gerului. Totuși, dacă frunzele sunt duse la gunoiștea comună, procesul lor de descompunere este afectat, ceea ce duce la degajare de gaze toxice și pierderea componentei de îngrășământ. 

Activiștii de mediu recomandă să se evite colectarea frunzelor, iar în cazul în care acest lucru nu poate fi evitat, frunzele să nu fie aruncate la groapa de gunoi, ci valorificate prin transformarea lor în compost, în condiții casnice. Agrobiznes.md menționează că frunzele pot fi transformate în compost prin amestecarea lor în straturi cu solul. Aceștia recomandă să se sape o groapă de 1.5 m adâncime, în care să fie pus un strat de frunze de 20-30 cm, care să fie acoperit cu alt strat de pământ de 20 cm, și tot așa până la înălțimea de 1.5 m, ultimul strat fiind de pământ. Dacă nu există posibilitatea de a săpa o groapă, aceeași procedură poate fi făcută la nivelul solului, cu recomandarea de a împrejmui compusul cu un gard. Frunzele se vor descompune în câteva săptămâni, iar compostul poate fi stocat pe timp de iarnă, acoperindu-l cu ceva impermeabil. 

Echipa Primăria Mea vă îndeamnă să nu strângeți frunzele în saci, ci să le lăsați unde au căzut sau să le grămădiți la poalele arborilor și să aveți grijă de mediul care vă înconjoară.  

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie