Controversata ofertă de sponsorizare a Planului Urbanistic General a fost aprobată
După cinci luni de discuții și ședințe, controversata ofertă de sponsorizare a Planului Urbanistic General din partea unei asociații de la București a fost aprobată cu votul consilierilor PSRM, PD și Partidul Șor. Ceilalți aleși locali își manifestă îngrijorarea față de reputația acestei asociații și cer să fie organizată o licitație conform legii.
PSRM, PD și Șor - pentru
După cinci luni de discuții aprinse, oferta de sponsorizare a Planului Urbanistic General din partea controversatei Asociații Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă de la București rămâne în vigoare. La ședința Consiliului Municipal din 28 iulie, consilierii PSRM, PD și Partidul Șor au votat proiectul de decizie „Aprobarea Planului de acțiuni pentru elaborarea Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău și a Planului urbanistic general al orașului Chișinău, operarea unor modificări în decizia Consiliului municipal Chișinău nr. 4/1 din 05.03.2020 și Tema-program pentru elaborarea Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău”.
Subiectul a stârnit mai multe discuții aprinse. Fracțiunea PSRM a insistat pe necesitatea elaborării Planului Urbanistic General. Consilierul Alexandr Odințov (PSRM) a declarat că din cauza lipsei acestuia se aprobă Planuri Urbanistice Zonale care permit construcții problematice. Astfel consilierul a argumentat urgența adoptării acestei decizii.
De partea cealaltă, consilierii PAS au spus că proiectul este ilegal și trebuie retras. Conform consilierul Vasile Grădinaru, legea prevede că subiectele privind planificarea urbană și amenajarea teritoriului trebuie expuse la licitație. Sergiu Tofilat (Forța Nouă) a declarat că Agenția Achiziții Publice confirmă necesitatea desfășurării achizițiilor. Aprobarea sponsorizării, susține consilierul, contravine legislației pentru că e o practică anticoncurențială și, favorizează un anumit agent sau donator. Consiliera DA, Aliona Mandatii, susține că legea nu prevede expres cum de procedat în cazul donațiilor și a sugerat să fie consultat Parlamentul pe acest subiect. Aliona Mandatii a propus ca, între timp, direcția să continue lucrul asupra unui caiet de sarcini care poate fi aprobat, dacă Parlamentul confirmă legalitatea unui astfel de act. Conform consilierei, aceast caz va seta un precedent, iar Platforma DA a solicitat donații de la ambasade, care tot ar putea fi interpretate ca ilegale.
Tofilat a scris ulterior pe pagina sa de Facebook că vor contesta decizia votată în CMC: „Există procedura legală, trebuie să organizăm licitație. Nu poți face lucruri bune încălcând legea. Regret că va trebui să pierdem timp prin instanțele de judecată, în loc să lucrăm constructiv pentru dezvoltarea orașului.”
În cadrul unei emisiuni televizate, primarul Ion Ceban și-a manifestat susținerea față de această ofertă de sponsorizare:
„Acum când am venit și am spus că aducem bani din România, sunt oamenii gata să ofere servicii, nu să ofere bani ca cineva să îi pună în buzunar, ne dau servicii – arhitecți, oameni care sunt gata să ne ajute cu proiectări. Moscova – același lucru. Moscova și Bucureștiul au găsit limbă comună sub tutela Chișinău Proiect, Direcția Arhitectură și a Primăriei mun. Chișinău. Partidele de dreapta au zis că nu au nevoie.”
De ce oferta este controversată?
Încă de la 5 martie, când a apărut proiectul de decizie pe agenda CMC, consilierii PAS, Forța Nouă și unii activiști și-au exprimat îngrijorarea față de Asociația Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă, dar și față de întreg procesul de selectare a celor care vor elabora PUG-ul. Primăria Mea a descris atunci care sunt principalele îngrijorări. Pe scurt:
1) Asociația Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă a donat planuri urbanistice zonale unor sectoare din București. În sectorul 4, locuitorii au câștigat în instanță anularea acestuia, în sectorul 1 - lupta continuă. Cetățenii acuză Asociația și compania afiliată acesteia - Vego - că ar fi un paravan pentru dezvoltatorii imobiliari. Unele intervenții în sectorul 1 ar fi vizat construcții de blocuri în zonele verzi.
2) În majoritatea cazurilor din București exista un vădit conflict de interese: „Sponsorizarea vine din partea unei asociații deținute de tenorul Virgil Profeanu, proiectul e făcut de firma SC Vego Concept Engineering SRL, deținută tot de Virgil Profeanu, iar șeful de proiect este tot Virgil Profeanu.”
3) Nu este respectată procedura pentru achiziționarea serviciilor de elaborare a PUG-ului, conform asociației Save Chișinău, primii pași ar fi:
- inițierea procesului de elaborare/actualizare a documentațiilor de urbanism și amenajare a teritoriului prin decizia Consiliului Municipal;
- formarea grupului de lucru responsabil de monitorizarea procesului elaborare/actualizare;
- elaborarea caietului de sarcini, apoi aprobarea acestuia de către CMC.
De ce cinci luni se discută tot aceeași?
Proiectul de decizie inițial a fost adoptat pe 5 martie, apoi abrogat pe 10 martie. Ulterior, executivul a spus că există diferență de denumire între proiectul inițial votat și cel abrogat. După lungi discuții și ședințe, Partidul Șor a fost convins să își schimbe votul în favoarea PUG-ului donat.
Iată evoluția lucrurilor pe lung, conform sintezelor elaborate de Primăria Mea:
- Pe 5 martie 2020, în cadrul ședinței Consiliului Municipal, pe ordinea de zi a fost inclus proiectul de decizie despre „acceptarea ofertei de sponsorizare din partea Asociației Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă (ACCDD)”. Primul punct al proiectului de decizie prevedea: Se acceptă oferta de sponsorizare a acțiunilor privind elaborarea și avizarea Planului Urbanistic General al mun. Chișinău de către Asociația „Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă” din România, în valoare de 500.000 de euro.
- La ședința CMC din 10 martie, consilierii (cu excepția celor de la PSRM și PD) au votat pentru abrogarea deciziei adoptate anterior despre acceptarea ofertei de sponsorizare, fiind menționat și faptul că asociația din București nu dispune de expertiza necesară și că ar fi lucrat în beneficiul companiilor de construcții.
- La ședința din 19 mai, proiectul de abrogare a deciziei este din nou inclus pe ordinea de zi de executiv. Conform secretarului CMC, Adrian Talmaci, pe 10 martie consilierii au abrogat proiectul cu denumirea sa inițială de „Acceptarea ofertei de sponsorizare din partea Asociației Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare din România” pe care au modificat-o la ședința de pe 5 martie în „Elaborarea strategiei de dezvoltare a municipiului Chișinău și a Planului urbanistic general”. Astfel, abrogarea nu se consideră validă, susține Adrian Talmaci, solicitând Consiliului reexaminarea deciziei de abrogare din 10 martie 2020. Consilierii au acuzat executivul că încearcă să manipuleze decizia aleșilor locali și au refuzat să voteze repetat pentru abrogare, mai ales pentru că asta ar crea un precedent. Secretarul CMC a propus reconfirmarea prin vot a abrogării deciziei. Fracțiunile PAS și DA, consilierii PL și P. P. Șor au refuzat să participe la vot.
- În iulie, pe agenda CMC apare proiectul de decizie Aprobarea Planului de acțiuni pentru elaborarea Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău și a Planului urbanistic general al orașului Chișinău, operarea unor modificări în decizia Consiliului municipal Chișinău nr. 4/1 din 05.03.2020 și Tema-program pentru elaborarea Planului de amenajare a teritoriului municipiului Chișinău. Planul stabilește pașii și termenii de executare a etapelor de elaborare, consultare și prezentare în Consiliu a documentelor ce vor sta la baza viitoarelor construcții și amenajări în Chișinău: Planul de amenajare a teritoriului și Planul Urbanistic General. Conform proiectului, elaborarea acestor documente strategice va fi coordonată de către întreprinderea „Chișinăuproiect”, cu implicarea specialiștilor desemnați de către donatori. Direcția arhitectură va prezenta trimestrial viceprimarilor de ramură rapoarte de activitate. Consilierii au avut mai multe pretenții față de proiect: că prevede elaborarea PUG-ului de către asociația din România (decizie abrogată de către CMC), că „consorțiul” agreat cu aleșii locali a fost înlocuit cu o asociație de tip închis, că documentația va fi finanțată de 2 asociații dubioase ș.a. După mai multe pauze și discuții „cu ușile închise”, consilierii au stabilit transmiterea la reexaminare a proiectului.
***
Primăria Mea susține respectarea procedurilor și a transparenței procesului decizional și salută interesul și implicarea cetățenilor și activiștilor în elaborarea Planului Urbanistic General.
Autoare: Vlada Ciobanu