Comerț stradal reglementat, dar inaccesibil
Tricicleta mini clătitelor olandeze și-a sistat definitiv activitatea. Despre aceasta a informat Ion Andronache - activist și tânăr antreprenor, după ce timp de mai multe luni acesta s-a confruntat cu probleme birocratice și presiuni puse de către autoritățile locale.
Trista soartă a unei triciclete în Chișinău
Pe 26 noiembrie, Ion Andronache anunța printr-o postare despre sistarea definitivă a activității tricicletei care comercializa clătite olandeze în parcul Valea Morilor. Acesta enumera mai multe motive: presiunea impusă de autorități prin controale țintuite anume spre activitatea lui, comentarii acuzatoare sau acte de vandalism.
Totuși, motivul principal invocat a fost noul regulament privind licitarea locurilor pentru amplasarea unităților de comerț ambulant pe teritoriul mun. Chișinău. Conform regulamentului, în oraș va fi posibil de amplasat unitățile comerciale doar în locații prestabilite, obținute prin licitație. Pentru a evita monopolul - fiecare agent economic va putea câștiga maximum 3 loturi per licitație, fără însă să fie specificat numărul maxim de loturi ce pot fi câștigate la toate licitațiile.. Participarea la licitație, chiar și fără câștigarea unor loturi, ar presupune deja costuri destul de ridicate, în special pentru afacerile mici și mijlocii. Tot Andronache menționează că, până la urmă, regulamentul va fi ineficient în combaterea monopolului, deoarece aceeași agenți economici se ascund în spate la branduri diferite de unități de comerț ambulant, care s-au și înțeles înainte de licitație cu privire la locurile dorite.
Licitații de milioane
Necesitatea unei investiții majore a fost confirmată la prima licitație pentru obținerea locațiilor de amplasare a unităților de comerț ambulant stradal. Aceasta a avut loc pe 2 decembrie, după ce a fost amânată de cel puțin patru ori de autorități. În cadrul licitației au fost expuse 15 loturi în locații ale parcurilor centrale și bulevardelor principale ale orașului. Loturile au fost aprobate prin votul Consiliului municipal Chișinău. În urma licitației, primăria municipiului a reușit să acumuleze o sumă impunătoare - 20 milioane 205 mii lei, fonduri care vor fi direcționate spre îmbunătățirea infrastructurii municipiului.
Reacțiile la licitație au fost, în cea mai mare parte, pozitive. Până în prezent, comerțul stradal, din lipsă de reglementare, nu aducea noi resurse în bugetul urbei. Totuși, internauții au criticat termenul lung de oferire a locațiilor către agenții economici (5 ani) și au notat faptului că, pentru a încuraja afacerile mici, ar fi trebuit să le ofere 10-20% din locațiile de amplasare.
De altfel, rezultatul licitației a fost cel așteptat de către Ion și colegii săi - înlăturarea oricăror șanse ca tricicleta mini clătitelor olandeze să revină pe străzile municipiului.
Tricicleta lui Ion Andronache - birocrație, presiuni și multă pasiune
Ion Andronache este cunoscut în spațiul mediatic datorită vlogului său. El, alături de un prieten, și-a început activitatea de antreprenor anul trecut, atunci când a investit în crearea unei triciclete cu mini clătite olandezei. Cu toate că tricicleta era gata încă din octombrie 2019, procesul inițial de obținere a documentelor a durat mult, din cauza birocrației din APL. Atunci când Ion deja avea hârtiile la mână, în luna noiembrie, comerțul stradal fusese deja încheiat, urmând să reînceapă tocmai în aprilie 2020.
Cu toate că regulamentul prevedea reînceperea activității de comerț ambulant în aprilie, în acest an procesul a întârziat. Astfel, abia pe 2 iunie, Ion apela la pretură pentru a afla procedura de amplasare a gheretelor, iar în luna iulie (peste 8 luni de stat în garaj) tricicleta era amplasată în parcul Valea Morilor.
Aceasta s-a bucurat imediat de succes, atrăgând atât prin designul deosebit, cât și datorită promovării bine puse la punct în mediul online. Totuși, bucuria nu a durat mult timp. La sfârșitul lunii iulie Ion relata cum un alt agent economic, fără acte permisive, și-a amplasat o unitate de comerț lângă tricicletă. Conform spuselor lui, peste câteva luni niște polițiști și apoi vice-pretorul sectorului Buiucani, alături de șefa secției social-economice, i-au vizitat tricicleta și amenințat că dacă nu dispare curcubeul pe care-l desenaseră în fața tricicletei, pe viitor le va fi imposibil să obțină loc pentru a amplasa tricicleta pe teritoriul sectorului. Însă neplăcerile nu s-au terminat acolo. În noiembrie, primarul Ion Ceban îl acuza pe Ion Andronache că ar activa în neconformitate cu normele sanitare impuse de ANSA (Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor), cu toate că oferirea unei astfel de expertize nu intra în competențele primarului, iar ANSA oferise anterior confirmarea că tricicleta este conformă pentru a activa. Toate acestea s-au sfârșit cu încheierea permanentă a activității tricicletei pe străzile Chișinăului.
Reglementarea amplasării gheretelor în oraș este un pas important înspre eradicarea corupției din cadrul primăriei și aducerea unor surse suplimentare de venit în bugetul municipal. Însă, în lipsa unui mecanism de încurajare a afacerilor mici, gheretele vor continua să fie monopolizate de aceleași companii mari, care au împânzit orașul până acum.
Autoare: Cristina Sîrbu