Ce a făcut primăria în septembrie 2020?
În luna septembrie, primăria a reușit să pregătească și să obțină votul CMC (la ședința din 1 octombrie) pentru mai multe regulamente, care vor permite organizarea comerțului ambulant și creșterea veniturilor în bugetul municipal. Proiectele de reparație însă au fost împiedicate de ploile din ultima săptămână, care au surpat pavajul recent amenajat și au spălat pietrișul. Primarul general oferă asigurări că lucrările nu au fost finalizate și că agentul economic responsabil de reabilitarea trotuarelor va suporta cheltuielile adiționale.
Între timp, numărul infectărilor Covid-19 a ajuns la aproape 2000 de cazuri pe săptămână.
COVID-19 în capitală: aproape 2000 cazuri pe săptămână
Numărul infectărilor continuă să crească, ajungând la aproape 2000 de cazuri pe săptămână. În suburbii, cele mai multe cazuri COVID-19 au fost înregistrare în Durlești, Trușeni, Stăuceni, Băcioi, Sângera și Bubuieci.
Despre cum să ne protejăm și riscurile virusului Covid-19, am scris în „COVID-19: crește numărul de cazuri, se scot restricții și se descoperă noi efecte” și „Covid-19 pe înțelesul tuturor”.
CURĂȚENIE: epopeea mirosului, gunoiștea de la Țânțăreni și regulament fără executori
Epopeea mirosului
Sfârșitul lunii august a adus din nou mirosul neplăcut pe străzile și în casele din capitală. Cauza mirosului neplăcut, conform autorităților, ar fi că unii agenți economici varsă în rețeaua publică ape cu un nivel de poluanți peste normă.
Grupul de lucru creat pentru a afla cauza revenirii mirosului neplăcut a prezentat pe 24 august un raport din care reiese că factorii de decizie de la Apă-Canal Chișinău nu au întreprins măsuri împotriva agenților economici care deversează ape uzate cu concentrații de poluanți care depășeau de zeci de ori normele.
Autoritățile au colectat 47 de probe de la agenți economici între 27-29 august pentru a verifica dacă aceștia sunt responsabili de mirosul neplăcut. Ca urmare, firmele au fost la discuții cu reprezentanții Apă-Canal și au prezentat soluții tehnice pentru a diminua deversările, iar doi agenți economici au fost debranșați de la alimentarea cu apă și canalizare.
Mai multe detalii la acest subiect în articolul „De ce a reapărut mirosul urât în Chișinău?”.
Între timp, autoritățile lucrează la modernizarea gunoiștii de la Țînțăreni. Lucrătorii au instalat stația de tratare a levigatului, care-l va preface în apă tehnică ce nu prezintă pericol pentru mediu. La începutul lunii septembrie, viceprimarul Ilie Ceban anunța că lucrările necesare la stația de tratare a levigatului au fost pe jumătate realizate. Conform contractului semnat la începutul anului cu primăria Țînțăreni pentru arendarea poligonului, lucrările urmează a fi finisate pe 30 noiembrie.
Regulament pentru curățenie aprobat, dar nu are cine să-l execute
Pe 23 iulie 2020, Consiliul municipal a aprobat noul Regulament privind salubrizarea și asigurarea curățeniei în orașul Chișinău. Regulamentul prevede amenzi de 900-1800 lei pentru persoanele fizice și 3000-9000 lei pentru persoanele juridice.
Autoritățile au realizat însă, după ce au aprobat regulamentul, că nu dispun de agenți constatatori care să aplice măsurile de penalizare. În prezent, agenții constatatori sunt câte 2-3 funcționari ai fiecărei preturi, care au fost angajați pentru alte funcții. Autoritățile municipale planifică până la finalul anului 2020 să creeze o nouă structură pe lângă fiecare pretură în care vor fi încadrați agenții constatatori ce vor face ture de monitorizare a curățeniei în oraș și vor amenda cetățenii sau afacerile care încalcă regulile de salubrizare. Agenții constatatori vor fi echipați cu uniforme speciale, pentru a fi vizibili.
ASPECTUL ORAȘULUI: reguli noi pentru gherete, comerț ambulant și publicitate stradală
Noi reglementări pentru comerțul stradal
Consiliul municipal Chișinău a aprobat la ședința din 1 octombrie 2020 regulamentul care stabilește noi reguli pentru amplasarea gheretelor și cel privind desfășurarea comerțului.
Conform documentelor, locațiile pentru instalarea gheretelor sau altor unități de comerț ambulant vor fi limitate și vor fi aprobate de Consiliul Municipal. Locațiile vor fi oferite numai în cadrul unei licitații. Spațiul pentru amplasarea unei unități de comerț va fi oferit pentru cinci ani, cu garanții din partea municipalității că nu va interveni să retragă licența.
Între timp, Primăria Chișinău a publicat o hartă online a gheretelor din capitală, cu informație despre amplasarea gheretelor și termenul de valabilitate al autorizației.
Sursa: Facebook / Primăria municipiului Chișinău
La accesare utilizatorii nu văd însă harta, ci sunt întâmpinați de un mesaj care anunță că „proiectul este realizat pe platforma ArcGIS” și îndeamnă locuitorii care au întrebări să contacteze administratorii hărții pe chisinauarcgis@gmail.com. La prima impresie, harta pare nefuncțională, pentru că utilizatorii trebuie să aștepte până aceasta se încarcă pentru a o putea accesa.
Între timp, executivul a finalizat lucrul asupra Regulamentului cu privire la publicitate stradală, după discuții repetate cu reprezentanții companiilor din domeniu. Locuitorii pot transmite recomandări până pe 9 octombrie. Reamintim că prima versiune a regulamentului a fost publicată în luna mai.
Salubrizare excesivă de toamnă
Sâmbătă, 26 septembrie 2020, primăria a lansat campania de salubrizare de toamnă, care a continuat sâmbătă următoare pe 3 octombrie. Primăria a invitat cetățenii să participe la o acțiune de curățenie generală în parcurile și zonele verzi din oraș, în care s-au strâns și frunzele uscate de pe sol. Organizațiile de mediu au bătut alarma împotriva acestei practici, explicând de ce frunzele nu sunt deșeuri, ci componente foarte utile pentru spațiile verzi care nu trebuie aruncate la gunoi sau arse. Citiți aici articolul de pe pagina Primăria Mea în care explicăm de ce frunzele nu sunt gunoi.
Sursa: Facebook / Iv Ceban
Pe lângă colectarea frunzișului, în cadrul campaniei de salubrizare de toamnă vor mai fi spălate trotuarele și străzile, curățate receptoarele și sistemele de canalizare pluvială, lichidate gunoiștile neautorizate, salubrizate curțile de bloc. Campania se va desfășura timp de o lună, până pe 26 octomrbie, iar pe 11 noiembrie Spații Verzi va planta 5000 de arbori și 1500 de arbuști cu ocazia Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului.
DRUMURI ȘI TROTUARE: drumuri avariate, trotuare surpate și parcări amenajate în planificare
Străzile și trotuarele recent amenajate puternic afectate de ploi
După ploi, unele porțiuni din pavajul nou instalat pe străzile Pușkin și Bodoni s-au surpat. Pentru reabilitarea trotuarelor au fost alocați 22.8 milioane lei, fonduri oferite de Guvernul Republicii Moldova, dar și de agenți economici aflați pe străzile respective.
Conform primarului Ion Ceban, lucrările nu au fost finalizate, iar toate cheltuielile suplimentare pentru reabilitarea pagubelor cauzate de ploi vor fi asigurate de compania de construcții.
Primarul a cerut să-i fie prezentat raportul cerut săptămâna precedentă despre starea șantierelor și o expertiză a calității lucrărilor realizată de responsabilii din cadrul Primăriei Chişinău, împreună cu specialiști și experți în domeniu, precum și profesori ai Universității Tehnice a Moldovei.
Lucrările de renovare a pavajului de pe strada Bodoni și Pușkin au început în august și au fost planificate pentru o perioadă de 2.5 luni. Unele lucrări însă deja sunt în întârziere.
Conform primarului, întârzierile sunt cauzate de unele dificultăți administrative - directorul companiei care realizează lucrările a decedat în urma infectării cu coronavirus. Mai multe detalii în „Când vor fi reparate trotuarele în centrul capitalei?”.
Nici strada Albișoara nu a susținut testul ploii
La prima ședință din luna septembrie, consilierul primarului general, Tudor Gârbu, anunța că se lucrează la reparația străzii Albișoara, dar nu oferea garanții că nu vor mai fi inundații. Conform lui, problemă ar fi în zona podului de la Circ, unde s-au betonat porțiuni de albie a râului Bâc la construcție, fapt ce nu este în controlul actualei administrații a primăriei.
Ploile din ultimele zile din septembrie au demonstrat că lucrările de reparație de pe strada Albișoara cu siguranță nu vor rezolva problema inundațiilor de pe această porțiune a orașului. Situația s-ar putea ameliora însă. Conform autorităților, lucrările nu au fost finalizate. Urmează să se mai adauge un strat de asfalt care va ridica nivelul străzii la cel al gurilor de canalizare (care la ultima ploaie erau pur și simplu ocolite de ape) și vor fi amenajate noi guri de captare a apelor.
Sursa: Facebook / Iv Ceban
Parcări amenajate pe străzile orașului și în curtea UTM
Primăria planifică să reorganizeze circulația rutieră în zona centrală a orașului, pentru a amenaja parcări. Astfel, străzile cu 3 benzi pe care sunt mașini parcate neregulamentar pe 2 dintre ele, s-ar putea transforma în străzi cu 2 benzi și doar o bandă de parcare regulamentară. Străzile pe care se permite parcarea pe carosabil, precum și parcările private cu plată, vor fi plasate pe o hartă electronică pentru a asista șoferii în găsirea unui loc de parcare.
Între timp, Inspectoratul de Patrulare a semnat deja un contract cu o companie de evacuare, care va penaliza șoferii care vor parca în locurile neautorizate. Primele evacuări deja au fost realizate, stârnind discuții între locuitori pe rețelele de socializare.
De asemenea, primăria va construi, în parteneriat cu Universitatea Tehnică, o parcare automatizată, de tip parklift, în curtea instituției de pe str. 31 August. Dacă proiectul pilot, care își propune să creeze 50-60 locuri de parcare, va fi implementat cu succes, acesta va fi replicat în alte locații.
TRANSPORT PUBLIC: în așteptarea celor 100 de autobuze și grantului de 3,5 milioane de euro
În perioada 23 iulie și 10 septembrie primăria a desfășurat licitația pentru procurarea celor 100 de autobuze. La concurs au fost depuse 4 oferte din partea companiilor producătoare: MAZ (Belarus), BMC (România), ISUZU (Turcia), OTOKAR (Turcia). Un grupul de lucru din cadrul municipalității va evalua ofertele și va anunța câștigătorul. Autobuzele vor ajunge însă pe străzile municipale abia în 2021, deși în mai 2020 primarul Ion Ceban afirma că autobuzele ar putea ajunge în municipiu la finalul lunii august - începutul lui septembrie.
De asemenea, primăria Chișinău a aplicat la un grant de 3,5 milioane de euro pentru dezvoltarea transportul public din capitală. Autoritățile ar fi aplicat și anul trecut, însă nu au reușit să obțină finanțarea. Proiectul constă în dezvoltarea sistemului de transport public în municipiul Chișinău, după modelul organizării transportului public din orașul Lublin (Polonia) și include:
- optimizarea rutelor și crearea stațiilor de transbordare;
- extindere benzilor dedicate;
- dotarea stațiilor de așteptare cu panouri informaționale;
- comasarea Parcului Urban de Autobuze și a Regiei de Transport Electric pentru a crea Regia Municipală de Transport Public;
- crearea Centrului Unic de Control al Traficului transportului public;
- sporirea capacităților de management a transportului public în cadrul Direcției Transport a primăriei;
- preluarea practicilor și experienței europene în adaptarea transportului public la măsurile de luptă cu COVID-19.
Cum planifică primăria să mărească bugetul municipal?
În septembrie, primăria a anunțat că taxele locale și chiria pentru spațiile primăriei ar putea crește, astfel majorându-se veniturile în bugetul municipal. Viceprimara Inga Ionesii a anunțat că primăria a elaborat, cu suportul unui expert din România, un studiu comparativ cu privire la taxele și impozitele locale care se colectează în Bulgaria, România și Slovacia. Studiul comparativ va servi drept bază pentru a face propuneri de ajustări a taxelor locale din capitală.
Cert este că taxele vor fi majorate la nivelul inflației din ultimii 4 ani și vor fi propuse următoarele impozite noi:
- taxă de salubrizare;
- taxă pentru parcare (deși ar fi prevăzută, nu se colectează);
- taxă pentru spectacole (din 2022).
De asemenea, începând cu 2021, va fi revizuită taxa pentru imobil, iar chiria pentru spațiile primăriei va crește de câteva ori. Direcția Economie și Relații Patrimoniale a primăriei a elaborat un nou Regulament pentru gestionarea spațiilor nelocative deținute de municipalitate, care va fi examinat de Consiliul municipal la ședința din 6 octombrie 2020. Documentul stabilește procedura în baza căreia spațiile nelocative vor fi date în chirie, dar, mai important, plata pentru chirie va fi ridicată la nivelul prețului de plată. Modificarea ar aduce o majorare de opt ori a veniturilor la bugetul municipal și va intra în vigoare în 6 luni. Restul prevederilor vor fi aplicate în decurs de o lună.
ALTELE:
- Primăria Chișinău va reabilita în 2021 Parcul Catedralei și Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Până la finele anului, municipalitatea va anunța un concurs național de soluții pentru reamenajarea zonelor verzi.
- O nouă piață a fost amenajată pe str. Calea Basarabiei 42 pentru a combate comerțul ilegal. Primele 12 săptămâni, producătorii autohtoni își vor putea vinde produsele fără a achita taxa pentru închirierea unității comerciale. Din păcate, noutatea nu se regăsește pe pagina web a primăriei Chișinău, pentru a fi comunicată publicului larg.
- Din octombrie, copiii de la grădinițe vor avea apă potabilă (jumate de litru pentru fiecare copil), asigurată de primărie. Apa va fi livrată în butelii pentru fiecare grupă separat și va costa bugetul municipal 2,1 milioane de lei.
Între timp, primarul a solicitat să se creeze echipe multidisciplinare care să facă controale în școli și grădinițe privind taxele informale.
Primăria MEA va monitoriza activitatea primăriei lunar. În următoarele luni vom urmări ce acțiuni întreprinde primăria privind Covid-19, dacă vor fi întreprinse măsurile necesare pentru prevenirea mirosului neplăcut de la Stația de Epurare, cum se actualizează hărțile digitale lansate de primărie și evoluția situației de la Gaudeamus.
Autoare: Cristina Voroneanu
Această sinteză a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.