PrimariaMea
Când primarul nu-i acasă, joacă virusul pe masă Image
13 nov. 2020

Când primarul nu-i acasă, joacă virusul pe masă

Situația pandemică în Chișinău se agravează: numărul de cazuri este în creștere, numărul de paturi este tot mai limitat și medici infectați sunt tot mai mulți. Capitala se află în zona roșie, însă autoritățile nu întreprind măsuri pentru controlul pandemiei, iar planul de gestionare a pandemiei tot întârzie. În același timp, primarul general menționează că totul e sub control și își ia concediu pentru a face campanie electorală. 

2336 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în municipiul Chișinău în săptămâna 2-8 noiembrie. Pe 8 noiembrie în Chișinău mai erau disponibile 178 locuri în spitale, inclusiv din cele activate de urgență în data de 5 octombrie. La 9 noiembrie 1066 de persoane din domeniul medical - 13% din totalul pe țară, erau infectate. Crește și rata de infectare. Dacă până acum aceasta s-a menținut la maximum 33% din totalul testelor primare efectuate, pe 12 noiembrie am bătut orice record, înregistrând o rată de infectare de aproximativ 40%. 

Municipiul Chișinău se afla sub cod roșu, însemnând că „povara bolii este mare, crește nivelul răspândirii, se atestă clustere și izbucniri”. A fost creat un Grup de lucru care, până în 15 octombrie, trebuia să elaboreze un plan de răspuns și control al infecției cu COVID-19. Totuși, a trecut aproape o lună de la termenul limită, iar acesta încă nu este gata. În luna octombrie, scriam că planul trebuie să treacă printr-o serie de etape înainte de a fi publicat, însă autoritățile nu au menționat dacă acesta a fost creat, se află la autoritățile publice locale sau la Minister. 

Între timp, primarul general al municipiului și-a abandonat atribuțiile ce i-au fost oferite de către orășeni, pentru a face campanie electorală pentru unul dintre candidații la funcția de președinte. Dacă înainte de primul tur, acesta și-a luat o săptămână întreagă de concediu din cont propriu, înainte de turul doi, Ceban a anunțat pe ultima sută de metri că timp de 3 zile va lipsi de la primărie, pentru a-l susține pe Igor Dodon. Mai mult, chiar și în contextul pandemic și de cod roșu, autoritățile locale au permis desfășurarea unui marș la care ar fi estimați să participe 20.000 cetățeni, o bună parte dintre ei fiind persoane cu vârsta de peste 63 ani - ceea ce interzis conform restricțiilor în vigoare. 

În primul tur al alegerilor, am expediat un apel către autoritățile publice locale, îndemnându-i să își respecte obligațiile și atribuțiile, să prioritizeze sănătatea și bunăstarea cetățenilor și să întreprindă acțiuni prin care să limiteze răspândirea pandemiei. Ne îngrijorează acțiunile întreprinse de primar în ultima perioadă și sperăm că, o dată cu încheierea alegerilor prezidențiale, acesta va reveni la funcția la care a fost desemnat. Iar planul de control și prevenire a pandemiei va fi prezentat publicului cât de curând.  

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie