PrimariaMea
Cum Primăria gestionează pandemia? Image
20 oct. 2020

Cum Primăria gestionează pandemia?

Situația pandemică în Chișinău este alarmantă, iar numărul de infectări este în creștere. Planul de răspuns şi control al infecţiei COVID-19 la nivelul municipiului Chişinău trebuia să fie prezentat pe 15 octombrie, însă documentul este încă în lucru și nu este clar când va fi făcut public. Între timp, deși mun. Chișinău este sub Cod Roșu, nu au fost adoptate noi restricții. Din contra, sunt organizate sărbători cu sute de oameni care nu poartă masca și nu respectă distanța socială. În alte orașe din lume, o dată cu sporirea numărului cazurilor, au fost impuse restricții pentru a evita o criză asemenea celei din primele luni de pandemie.

 

Fără plan actualizat de răspuns și control al COVID-19

Pe 29 septembrie a fost prima ședință a grupului de lucru pentru elaborarea unui nou plan de răspuns şi control al infecţiei COVID-19 la nivelul municipiului Chişinău. Planul trebuia să fie prezentat publicului pe 15 octombrie. Același termen-limită a fost menționat și de primarul Ion Ceban, pe pagina sa de Facebook. 

Am contactat reprezentanții Primăriei care ne-au spus că documentul este în lucru și nu se știe când va fi gata: poate săptămâna aceasta sau poate viitoarea. Ulterior, planul trebuie coordonat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale și doar după această etapă, va putea să fie prezentat publicului. O dată aproximativă nu a fost spusă.

Din 1 octombrie, mun. Chișinău este sub Cod Roșu, ceea ce înseamnă că „povara bolii este mare, crește nivelul răspândirii, se atestă clustere și izbucniri”. Totodată, sistemul de sănătate publică are „capacitate minimă sau limitată pentru identificarea și izolarea cazurilor contactaților”. În același timp, la 20 de zile de la declararea Codului Roșu, nu au fost introduse noi restricții. Cetățenii au voie să meargă câte 3 în parc, cu condiția menținerii distanței fizice, dar în același timp pot petrece câte 50 în spații închise. De hramuri sau alte evenimente publice, conform primarului Ion Ceban, nu există restricții la numărul participanților. Spre exemplu, pe 14 octombrie, municipalitatea a organizat un eveniment care a adunat sute de persoane în Scuarul Catedralei, fără respectarea distanței fizice și fără măști. Aceasta a trezit nemulțumirea mai multor chișinăuieni.  

 

Alte orașe: crește numărul de cazuri, tot mai multe restricții

Alte orașe înregistrează o creștere a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19, respectiv au introdus noi restricții. 

În București, măștile devin obligatorii în spațiile deschise, iar restaurantele, cafenelele, teatrele și cinematografele vor fi închise pentru următoarele 14 zile.

În Marea Britanie, mai multe orașe au trecut la nivelul doi de alertă. Aceasta înseamnă că localurile se închid la ora 22:00, afară pot fi grupuri de până la 6 persoane, iar oamenii nu pot merge în ospeție unii la alții. 

În Franța, mai multe orașe au interzis locuitorilor să iasă din case între ora 21 și 6. 

În Catalonia, au fost închise localurile timp de 14 zile. 

La Cimișlia, din 10 octombrie, timp de două săptămâni este sistată activitatea pieţelor şi circulaţia transportului public în raion, iar şcolile şi grădiniţele vor organiza procesul educaţional de la distanţă.

Multe dintre aceste măsuri au fost criticate sau însoțite de proteste, pentru că asemenea restricții trebuie să vină la pachet cu susținere din partea statului. 


Sperăm că autoritățile vor întreprinde măsuri prompte, mai ales în prag de alegeri și de iarnă. Fiecare întârziere ne costă vieți.  

Autoare: Vlada Ciobanu

 

 


Publicat de:

Distribuie