APEL: Primarul trebuie să acționeze în favoarea cetățenilor, nu la „inițiativa președintelui”

Condamnăm implicarea primarului general, Ion Ceban, în campania electorală a unui candidat la funcția de președinte. Considerăm că plecarea în concediu, în condiții de Cod Roșu de pandemie și de lucrări de reparație de amploare în oraș, este nepotrivită. Acest lucru contravine și declarațiilor și promisiunilor anterioare ale primarului referitoare la suspendarea calității de membru de partid. 

Chișinăul este grav afectat de pandemia COVID-19. De la 1 octombrie, este sub Cod Roșu de alertă, adică conform ministerului sănătății, „povara bolii este mare, crește nivelul răspândirii, se atestă clustere și izbucniri”. Totodată, sistemul de sănătate publică are „capacitate minimă sau limitată pentru identificarea și izolarea cazurilor contactaților”. Deși la 15 octombrie trebuia să fie prezentat un nou plan de răspuns şi control al infecţiei COVID-19 la nivelul municipiului Chişinău, acesta nu este gata, deși primarul general își asumase prezentarea acestuia. Între timp, zeci de oameni mor zilnic, iar sute și mii se infectează. 

Chișinăul a devenit un șantier care a cauzat o multitudine de probleme pentru orășeni. Au existat numeroase critici despre calitatea lucrărilor, despre lipsa transparenței, despre graba cu care sunt făcute și despre cum au afectat viața de zi cu zi și mobilitatea urbană a locuitorilor. 

Considerăm nepotrivite și calificăm drept acțiuni electorale aparițiile publice ale primarului alături de președintele statului și mențiunile despre realizarea lucrărilor din Chișinău „la inițiativa președintelui”, în condițiile în care președintele nu are asemenea prerogative. Lucrările de reparație, amenajare, de construcție trebuie să aibă loc la inițiativa chișinăuienilor și administrației locale. Mai ales că acestea se fac tot din banii cetățenilor. 

Îi amintim totodată despre faptul că a declarat: „Vreau să fiu primarul tuturor și îmi voi suspenda calitatea de membru de partid în momentul când îmi va fi validat mandatul”.

Facem apel către Ion Ceban să revină la responsabilitățile lui de primar general al capitalei și să respecte angajamentele asumate față de chișinăuieni, să acționeze la inițiativa orășenilor și să întreprindă toate măsurile pentru a asigura stoparea răspândirii COVID 19 în municipiul Chișinău, inclusiv evitarea organizării evenimentelor publice, cu participarea cetățenilor.

Semnatarii apelului solicită:

1. Planul de răspuns și control al infecţiei COVID-19 să fie prezentat imediat, iar primarul să se asigure că toate acțiunile asumate sunt îndeplinite;

2. Lucrările de reparație și/sau reamenajări să fie făcute transparent, calitativ și în termeni rezonabili și de către companii asupra cărora nu planează suspiciuni de integritate. 

3. Primarul să nu folosească resursele Primăriei pentru a promova imaginea anumitor persoane cu funcții publice. 

Mizăm pe responsabilitatea primarului general și conștientizarea situației grave în care se află mun. Chișinău, dar și faptul că și-a asumat să fie un primar al tuturor, nu reprezentant al unui partid. 

 

Semnatari:

A.O. „Primăria MEA”

Constanța Dohotaru, activistă

Elena Nofit, activistă

A.O. „SaveChișinău”

A.O. „Părinți Solidari”

A.O. „CPR Moldova”

Andrei Tudos, activist

A.O. „Comunități Active pentru Democrație Participativă”

Serafima Prodan, locuitoare

Oleg Artene, locuitor 

A.O. „Centrul de Resurse Juridice din Moldova”

Aliona Ochișan, locuitoare

Maxim Vulpe, locuitor

Eugen Camenscic, activist

Dorin Cebotari, locuitor

Ion Caimacan, locuitor

Mihai Bostan, locuitor

Victor Ciobanu, artist

Ionela Dainii, locuitoare

Eduard Țap, locuitoare

Ion Bindiu, locuitor

Alexei Godovaniuc, locuitor

Tatiana Puică, locuitoare

Mihail Rotari, locuitor

Iuliana Manea, locuitoare

Inga Stici, locuitoare

Valentina Bacalu, locuitoare

Subscrie

Scrie o petiție

Contacte

Adresa postala:

MD-2012 Chisinau

str. Sciusev 101

E-mail:

echipa@primariamea.md