PrimariaMea
Ajustarea taxelor locale, Covid-19 și parcările impracticabile Image
18 ian. 2024

Ajustarea taxelor locale, Covid-19 și parcările impracticabile

De la prima ninsoare a trecut mai mult de o săptămână, însǎ situația traficului rutier din capitalǎ continuǎ a fi destabilizatǎ. În acelaşi timp, în cadrul şedinței ordinare, Ion Ceban s-a arǎtat indignat de criticile la adresa primăriei privind curǎțarea drumurilor. Mai mulți chișinăuieni sunt nemulțumiți de modul în care autoritățile au depozitat mormane de zăpadă pe marginea străzilor ceea ce a făcut ca unele parcări să fie impracticabile. Mai mult, majoritatea străzilor secundare din oraș nu sunt nici acum curățate și persistă pericolul de ghețuș.
Într-o altă ordine de idei, Primăria municipiului Chișinău a elaborat și supus consultărilor publice proiectul de decizie cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2024. Contrar metodologiei, municipalitatea propune ca taxele să fie ajustate cu 6%, pe când rata inflației în anul 2022 a fost de 28,7%. Pe parcursul săptămânii curente vor fi purtate discuții despre taxe cu reprezentanții universităților – ASEM, USM, ULIM și UTM. De asemenea, în preturi vor fi organizate consultări cu cetățenii și agenții economici. 

Autoritǎțile raporteazǎ că au intervenit cel puțin o dată pe toată infrastructura rutieră din Chișinău. De asemenea, la solicitarea operatorilor de transport municipal, pe străzile principale și, la necesitate, în suburbii, ar fi avut loc lucrări de supralărgire a părții carosabile, prin curățarea și evacuarea nămeților de pe marginea drumului, pentru a facilita circulația troleibuzelor și autobuzelor. În același timp, situația traficului rutier este destabilizată, cauza fiind mormanele de zăpadă de pe marginea străzilor. Conducătorii auto neavând unde să-și parcheze autoturismele, ocupă o parte a carosabilului. Ca urmare, transportul public înregistrează întârzieri, fiind nevoit să ocolească mașinile parcate pe benzile destinate circulației rutiere. Totodată, zăpada și pietonilor le dă mari bătăi de cap când intenționează să urce în transport și trebuie să depășească mormanele.
În acest context, în cadrul ședinței a fost reiterată solicitarea adresată șoferilor să elibereze căile de acces și să parcheze corespunzător în alte locuri pentru a facilita munca angajaților.

În ultima săptămână, ar fi fost implicat tot efectivul tehnic al serviciilor și personalul primăriei pentru eficientizarea lucrărilor de deszăpezire din Chișinău. Fiind un volum mare de lucru, au fost contractate și utilaje suplimentare.

Subdiviziunile Direcției Locativ-Comunale și Amenajare continuă să intervină pe trotuare, la stațiile de așteptare, pasaje subterane, la căile de acces către curțile de bloc, instituțiile sociale și platformele de acumulare a deșeurilor. Responsabilii au îndemnat gestionarii fondului locativ și administratorii clădirilor să cureţe acoperişurile de zăpadă.

Muncitorii Regiei „Exdrupo” efectuează lucrări de deszăpezire manuală, curățând de zăpadă și distribuind materialul antiderapant în zona stațiilor de așteptare, căilor de acces spre trecerile pietonale, dar și trotuarele din zona podurilor rutiere. 

Potrivit administratorului interimar al întreprinderii, Tudor Gîrbu, muncitorii din cadrul Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” au ca obiectiv supralărgirea aleilor din zonele verzi, pentru confortul trecătorilor.


Taxele locale


Primăria municipiului Chișinău a elaborat și propune spre consultare proiectul de decizie cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2024. Consultǎrile publice vor avea loc pânǎ pe 19 ianuarie. În noua rundă, discuțiile vor avea loc cu reprezentanții universităților ASEM, USM, ULIM și UTM. De asemenea, în preturi vor fi organizate consultări cu cetățenii și agenții economici. 


Reamintim, taxele locale sunt sume de bani plǎtite municipiului de cǎtre persoane fizice și juridice care desfășoară activitate economică. Cu acești bani sunt finanțate serviciile sociale și proiectele ce țin de strǎzi, iluminatul public, şcoli şi servicii de salubrizare. Începând cu 2021, municipalitatea a pus în aplicare ajustarea taxelor locale la rata inflației medii pe anul precedent la recomandarea experților internaționali în cadrul Memorandumului de Înțelegere încheiat între Primǎria municipiului Chişinǎu şi Programul USAID „Comunitatea mea” la 14.02.2020. Aceastǎ decizie a fost motivatǎ prin oferirea unei previzibilitǎți mediului de afaceri. Astfel, pentru perioada fiscalǎ 2021 cotele au fost ajustate corespunzǎtor conform ratei inflației pentru anii 2017-2019 (7,9%, 0,9%, 7,5%), în 2022 - cu 3,8% şi respectiv, 2023 cu 5.1% (rata inflației pentru anul 2021). Contrar metodologiei, pentru 2024 propunerea Primăriei Chișinău este ca taxele să fie ajustate cu 6%, pe când rata inflației în anul 2022 a fost de 28,7%. Potrivit lor, diferența neacoperitǎ ar fi compensatǎ din sursele bugetului municipal. Executivul primăriei susține cǎ mǎsura înaintatǎ ar genera o creştere a încasǎrilor de 24,1 mil lei, comparativ cele obținute în  2023, pe când menținerea la nivelul existent va aduce pierderi de 67 mil. lei.  


Revenirea elevilor la ore 


Majoritatea instituțiilor de educație timpurie și de învățământ primar, gimnazial și liceal și-au reluat activitatea pe 11 ianuarie, curent.  Șeful Direcției Generale Educaţie, Tineret şi Sport, Andrei Pavaloi, în cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale a reamintit despre recuperarea orelor va avea loc după un grafic individual, stabilit de fiecare manager de instituție de învățământ secundar din capitală. Acestora li s-au propus urmǎtoarele opțiuni: recuperea în fiecare zi a câte o orǎ, recuperea în zilele de sâmbǎtǎ.
Tot în aceeași perioadă, autoritățile susțin că a fost monitorizată alimentația în cadrul instituțiilor de învățământ primar și secundar. Un grup de lucru, printre membri cărora au fost și reprezentanții ANSA au vizitat blocurile alimentare din grădinițe.
Responsabilul a adăugat că 1 131 de copii refugiați sunt încadrați în procesul educațional. Dintre care, 864 sunt la evidență în instituțiile de învățământ secundar și primar, iar 293 de copii sunt înscriși în grădinițe.


Cum rămâne cu  grupele cu program prelungit?


Activitatea grupelor cu program prelungit la clasele primare din școlile municipiului Chișinău a fost suspendată. Un ordin în acest sens a fost semnat pe 3 ianuarie 2024. Anterior, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău a emis o decizie privind „eficientizarea cheltuielilor privind activitatea grupelor cu program prelungit achitate din componenta locală”. Potrivit CSE Chișinău, în ultimii ani, povara financiară asupra bugetului municipal depășește suma de 1,3 miliarde de lei și ar fi cauzată de „diverse decizii privind delegarea competențelor financiare suplimentare de către stat, prin intermediul Parlamentului, fără a se aloca și resursele financiare necesare”. Andrei Pavaloi a explicat că grupele cu program prelungit funcționează în baza Codului educației și a unui regulament aprobat de către Ministerul Educației și Cercetării în anul 2016. Ele nu sunt parte a programului școlar, sunt opționale și pot fi organizate cu susținerea financiară a Autorităților Publice Locale sau în alte condiții legale. Până acum trei ani, aceste grupe au funcționat în baza bugetelor instituțiilor de învățământ, iar în 2021 Primăria Chișinău a identificat surse financiare pentru a da suplimentar instituțiilor bani, în vederea acoperirii cheltuielilor pentru întreținerea acestor grupe.

Responsabilul a subliniat că toate eforturile municipalităţii sunt concentrate în identificarea soluțiilor pentru organizarea grupelor cu program prelungit în municipiul Chișinău. 

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun a criticat decizia autorităților municipale și l-a acuzat pe Ion Ceban de gestionarea defectuoasă a resurselor publice, împrumuturile înainte de alegeri și întârzierea în aprobarea bugetului ar fi cauza sistării serviciului oferit anterior de către municipalitate.
„Fără un buget aprobat pe 2024 şi având de achitat peste 400 de milioane de lei anul ăsta pe creditele electorale luate – primarul n-a găsit 60 de milioane pentru finanțarea în continuare a grupelor cu regim prelungit. Acestea au fost dintotdeauna achitate din bugetul municipal, fiind unele dintre puținele cheltuieli pentru educație pe care și le asuma municipiul. Cu excepția grupelor prelungite și o mică contribuție pe alimentație – primăria nu cheltuie mai nimic din veniturile proprii pentru educație. Toți banii vin de la bugetul de stat și pentru școli și pentru grădinițe.” a scris Dan Perciun pe rețelele de socializare.
Reieșind din această situație, joi, 4 ianuarie, în fața Primăriei municipiului Chișinău, a fost organizat un flashmob de consilierii municipali (PAS) și părinți cerând primarului, Ion Ceban, „să asigure finanțarea necesară pentru a proteja educația și viitorul a circa 40 000 de copii”.

Mai multe detalii găsești AICI.


Covid-19 nu a dispărut


Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează că la începutul acestui an au fost înregistrate cinci cazuri de deces asociate cu infecția COVID-19. Cât despre Chișinău, în capitală numărul bolnavilor depistaţi cu Covid-19 a crescut cu 30%. Responsabilul a îndemnat persoanele din categoria cu risc sporit să nu ignore măsurile de protecție, în special să evite spațiile publice aglomerate. În aceeași ordine de idei, şeful adjunct al Direcţiei generale asistenţă medicală şi sănătate, Vladimir Bolocan, a raportat o uşoară scădere a numărului cazurilor de infecţii respiratorii virale acute. Acesta a informat că dozele de vaccin antigripal, în proporție de 99,6% a fost administrat cetățenilor. 

Raportorul a ținut să remarce că a crescut numărul cazurilor de traumatisme, inclusiv în rândul minorilor care merg la săniuş.


Publicat de:

Distribuie