PrimariaMea
Crește numărul infectărilor: noi restricții la piață și în transport Image
19 feb. 2021

Crește numărul infectărilor: noi restricții la piață și în transport

Am revenit la cifrele record de infectare cu Covid-19. Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a adoptat o nouă Hotărâre, Aceasta prevede accesul în piețele comerciale doar marți, joi și sâmbătă, limitarea numărului de pasageri în transportul public și interzicerea activității centrelor comerciale în weekend. În același timp, paturile libere în spitalele municipale sunt tot mai puține, iar Planul de gestionare a pandemiei promis de autorități rămâne inaccesibil pentru public.

Revenim la recorduri de infectări zilnice

Deși în luna ianuarie a fost atestată o scădere a numărului de infectări, zilele astea am ajuns la un număr similar celor din noiembrie 2020, când zilnic erau atinse noi recorduri de infectări și de decese. Astfel, după o creștere constantă, pe 17 și 18 februarie am ajuns la peste 1300 cazuri depistate. Printre cauzele creșterii, autoritățile spun că poate fi  tulpina de coronavirus apărută în mai multe țări europene, cu aceleași simptome însă mult mai contagioasă. 

După o perioadă în care pandemia nu a fost o prioritate pe agenda  publică, pe 15 februarie CNESP a emis o nouă dispoziție prin care a introdus restricții suplimentare. Ca urmare a creșterii numărului de cazuri și primarul general a abordat mai vocal subiectul pandemiei. Acesta a menționat că locurile din spitale sunt ocupate, inclusiv cele 130 care au fost reactivate recent la Spitalul de Ftiziopneumologie și la Centrul COVID-19 de la Moldexpo. Paturile respective au fost ocupate aproape în totalitate chiar în primele zile, astfel încât pe 15 februarie mai erau disponibile doar 96 locuri din 1163 în întregul municipiu. Primarul a menționat și că instituțiile medicale sunt echipate corespunzător pentru pandemie, iar problema majoră rămân a fi locurile în spitalele municipale. 

O nouă decizie confuză a CNESP

Pe 15 februarie, CNESP a emis o nouă hotărâre cu privire la pandemia Covid-19. Starea de urgență în sănătate publică este prelungită pe întreg teritoriul țării, până la data de 15 aprilie 2021. CNESP declară că sunt menținute în vigoare prevederile din anumite hotărâri anterioare, cu toate modificările parvenite ulterior, astfel încât oricine ar dori să afle lista completă de restricții ar trebui să verifice toate cele 45 de Hotărâri cu privire la pandemie, ținând cont de fiecare modificare apărută pe parcurs. 

Dintre restricțiile menționate explicit în Hotărârea nr. 45 din 15 februarie 2021: 

 

Se interzice: 

- Activitatea cluburilor de noapte, disco-barurilor, discotecilor, sălilor de karaoke etc., cu toate că acestea erau interzise și până la prezenta hotărâre; 

- Activitatea restaurantelor, barurilor, cantinelor, cafenelelor, dar și a punctelor alimentare aflate în incinta benzinariilor, centrelor comerciale, aeroporturilor, porturilor internaționale și punctelor internaționale de trecere a frontierei de stat, în intervalul orelor 22.00 - 07.00, cu excepția comercializării produselor la pachet; 

- Activitatea centrelor comerciale în zilele de sâmbătă și duminică, la nivel național; 

- Activitatea piețelor comerciale în alte zile decât cele de marți, joi și sâmbătă (până la 1 martie 2021). Această restricție a fost contestată de deputatul Vladimir Bolea (PAS) care a menționat că prevederea este fără sens atâta timp cât comerțul are loc în aer liber și poate fi continuat cu respectarea strictă a normelor de igienă. De asemenea, această măsură nu este aplicabilă Pieței Centrale din Chișinău, aceasta fiind de tip mixt;

- Desfășurarea activităților cu public în sălile cinematografice. 

 

Se permite: 

- Funcționarea magazinelor alimentare și a farmaciilor în centrele comerciale în regim normal, inclusiv în zilele de week-end; 

- Organizarea evenimentelor festive în baruri, restaurante etc, cu participarea a mai puțin de 20 de persoane și cu respectarea normelor epidemiologice (anterior, se permiteau câte 50 de persoane); 

- Desfășurarea activităților în teatre, case de cultură și săli de concerte, cu capacitatea de 50% din numărul de locuri, dar nu mai mult de 250 spectatori și cu respectarea tuturor normelor epidemiologice. 

 

Alte măsuri: 

- Se limitează capacitatea de îmbarcare la 50% în unitățile de transport public municipal, raional și interraional, atât rutier, cât și feroviar. Primarul a menționat într-o postare pe facebook că municipiul nu dispune de suficiente unități de transport public pentru a asigura această limitare, în același timp folosindu-se de acest pretext pentru a sugera procurarea unor noi unități de transport fără procedura de licitație;   

- Activitatea instituțiilor ce fac parte din aparatul administrativ central (Ministere, Cancelarie de Stat și alte structuri relaționate) se va desfășura între orele 7.30 și 16.00, cu pauza de masă de la 12.00 la 12.30;

- Autoritățile din domeniul ordinii publice pot să continue să supravegheze respectarea normelor anti-pandemice; 

- Se limitează numărul de persoane admise concomitent în incinta magazinelor la 1 persoană la 4 m2 de suprafață (fără echipamente comerciale). 

În același timp, la doar câteva zile de la intrarea în vigoare a acestor noi restricții, un pasager al troleibuzului nr. 3 din capitală a surprins imagini cu unitatea de transport plină ochi, iar unii pasageri purtând măștile de protecție necorespunzător.

Pe de altă parte, autoritățile municipale continuă să desfășoare vizite inopinate la instituții și agenți economici cu un flux sporit de oameni, cu scopul de a verifica respectarea normelor anti-pandemice și contribui la încetinirea răspândirii virusului.

Planul de gestionare „privat”

Autoritățile au menționat de câteva ori despre primul plan pentru prevenirea și controlul pandemiei al autorităților municipale. Acesta trebuia prezentat pe parcursul lunii octombrie. Am solicitat în repetate rânduri Planul respectiv de la autorități, iar în luna ianuarie am primit un răspuns oficial din partea Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate. Acesta menționa componentele planului, însă fără date concrete care să se refere la situația din Chișinău. Autoritățile au explicat răspunsul prin mențiunea că Planul este în proces continuu de lucru și că acesta este un document de uz intern. 

Acest document esențial trebuie să fie accesibil publicului, pentru că poate crește gradul de implicare al cetățenilor în criza actuală și spori simțul de responsabilitate față de regulile impuse, precum și explica multe aspecte legate de pandemie.

 

În loc de concluzie

Ne apropiem de un an de când au fost diagnosticate primele cazuri de COVID-19 în Republica Moldova. De atunci, peste 174 000 de persoane s-au îmbolnăvit în toată țara. Cea mai mare parte au supraviețuit, cu toate că o parte îndură în continuare efectele pe termen lung ale bolii, iar 3717 persoane au murit. Totodată, peste 74 mii de cazuri (sau 43%) și 1190 decese (sau 32%) au fost înregistrate în municipiul Chișinău la data de 18 februarie. 

O problemă mare rămâne în faptul că sistemul nu dispune de suficiente cadre medicale care să poată face față la și mai mulți pacienți. Mai mult, personalul medical disponibil activează deja de un an în regim alert și de urgență, fără pauze și fără răgaz, nemaivorbind de decesul a 84 de lucrători medicali pe această perioadă și îmbolnăvirea multora dintre aceștia. 

Echipa Primăria Mea vă îndeamnă să stați acasă, pe cât de posibil, și să respectați normele de siguranță: purtatul măștii pe gură și pe nas, spălatul frecvent al mâinilor cu săpun cel puțin 30 de secunde și evitarea spațiilor aglomerate și a întrunirilor de grup. 

Autoare: Cristina Sîrbu


Publicat de:

Distribuie