PrimariaMea
Covor tradițional pe bd. Grigore Vieru și schimbarea meniului în grădinițe Image
17 nov. 2021

Covor tradițional pe bd. Grigore Vieru și schimbarea meniului în grădinițe

Scade numărul de îmbolnăviri de COVID-19 în capitală, dar și a numărului de internați în spitalele municipale. Totodată, rata de vaccinare crește, ajungând la aproximativ 39% în mun. Chișinău și circa 26% la nivel național. Pe lângă vaccinul anti-covid-19, orășenii pot primi și vaccinul împotriva gripei sezoniere și, în această săptămână, se pot testa gratuit pentru a depista diabetul zaharat. 

Meniul copiilor din grădinițele municipale va fi iarăși modificat. Astfel, s-a observat că copiii nu mănâncă legumele care au fost introduse în noul meniu aprobat de primărie, produsele fiind deseori aruncate. 

În capitală se desfășoară mai multe acțiuni de amenajare și reparație. În perioada următoare, autoritățile vor mai organiza acțiuni de înverzire la care se pot alătura orășenii. Totodată, primăria amenajează pavaj în formă de covor tradițional pe bd. Grigore Vieru și reabilitează în continuare drumuri, trotuare și curțile blocurilor.

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 15 noiembrie 2021. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

Maraton de vaccinare cu premii și locuri libere în spitale

Vaccin împotriva gripei sezoniere și testare gratuită pentru diabet

Meniu unic pentru copiii în grădinițe - modificat

Progrese în „Curțile confortabile”, dar tot cu probleme

Înverzire, reparații în capitală și covor tradițional pe bd. Grigore Vieru

Raportul despre platforma eu.chișinău.md

 

Maraton de vaccinare cu premii și locuri libere în spitale

Situația pandemică în capitală s-a stabilizat, observându-se o diminuare a numărului de noi infectări zilnice și de spitalizări. Conform lui Boris Gîlcă, șef interimar al Direcției generale asistență medicală și socială, pe 14 noiembrie în capitală erau 133 510 cazuri de infectare, dintre care 2 451 s-au soldat cu decese. 

Printre noile cazuri de îmbolnăvire sunt și 61 de îmbolnăviri în rândul elevilor, dar și nouă îmbolnăviri noi în rândul cadrelor didactice. Astfel, numărul curent de elevi bolnavi ajunge la 200, iar al cadrelor didactice - 34. Elevii bolnavi, dar și colegii cu care au interacționat, sunt în carantină, pentru un total de 646 de tineri aflați în autoizolare.

Presiunea pe spitalele municipale a scăzut. Astfel, 934 de persoane erau spitalizate pe 15 noiembrie, comparativ cu 1 115 în săptămâna precedentă. Dintre acestea, 62 se aflau în secția de Reanimare și Terapie Intensivă (ATI), capacitatea totală a secțiilor din capitală fiind de peste 70 de locuri. Totodată, 2 806 persoane cu forme mai ușoare se aflau în tratament de ambulator sau la domiciliu. 

Autoritățile mizează în continuare pe vaccinarea populației ca fiind cea mai eficientă măsură pentru a reveni la normalitate. Totuși, rata de vaccinare rămâne mică, de aproximativ 39% în capitală și circa 26% la nivel național. Grupurile profesionale cu cea mai înaltă rată de vaccinare sunt personalul din instituțiile de învățământ, dar și cel din spitale. Totuși, în ultima perioadă, se atestă o rată mare de infectare în rândul medicilor, lucru cauzat de slăbirea efectului vaccinului după șase luni de la administrarea celei de-a doua doze. Astfel, autoritățile municipale așteaptă undă verde pentru a putea administra cea de-a treia doză medicilor și tuturor celor care s-au vaccinat mai mult de șase luni în urmă. 

Primăria încearcă să stimuleze și vaccinarea în rândul populației generale. Astfel, pe 13 și 14 noiembrie, acestea au organizat un maraton de vaccinare în unitățile de vaccinare mobilă (troleibuz și autobuz). Pentru a îndemna chișinăuienii să se vaccineze, primăria a făcut parteneriat cu unii reprezentanți ai HoReCa, care au oferit vouchere în valoare de 500 lei fiecărei persoane vaccinate. În urma succesului maratonului, autoritățile au declarat că vor încerca să mai organizeze astfel de parteneriate cu agenții economici, în special pentru a convinge mai mulți tineri să se vaccineze.

Infografic: Situația privind COVID-19 în mun. Chișinău. Sursă: Primăria Mea

Infografic: Situația privind COVID-19 în mun. Chișinău. Sursă: Primăria MeaÎn capitală, cele 70 de puncte de imunizare activează în continuare și în zilele de sâmbătă și duminică. Vaccinarea este disponibilă și la punctele mobile (troleibuz și autobuz) pentru care a fost definitivat noul program de amplasare pentru luna noiembrie, și la domiciliu – pentru persoanele cu dificultăți motorii (prin solicitare la medicul de familie), sau la serviciu – pentru grupurile mai mari. Vaccinarea este gratuită, disponibilă pentru toți doritorii care au împlinit 18 ani. Pe lângă administrarea vaccinului anti-covid-19, doritorii pot primi și vaccin antigripal.

 

Vaccin împotriva gripei sezoniere și testare gratuită pentru diabet

Săptămâna trecută în policlinicile din municipiu a fost distribuit vaccinul tetravalent antigripal. Vaccinul este unul sezonier, poate fi administrat tuturor celor cu vârstă de peste șase luni, protejează de la cazurile grave de îmbolnăvire de gripă sezonieră și are efecte adverse minime (roșeață și durere de braț, rareori temperatură ridicată și frisoane). Conform lui Boris Gîlcă, vaccinul antigripal poate fi administrat în același timp cu vaccinul anti-covid, cu condiția să fie în brațe diferite. Pentru a primi vaccinul antigripal, e suficientă solicitarea îndreptării din partea medicului de familie. Vaccinul antigripal este gratuit. 

Totodată, pe 14 noiembrie a fost Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Astfel, săptămâna aceasta este dedicată profilaxiei și tratamentului bolii respective. În acest context, pe parcursul săptămânii doritorii se vor putea testa gratuit la centrul medicilor de familie, prin testarea glicemiei și tensiunii arteriale, pentru a depista dacă suferă de diabet zaharat. Totodată, cei care suferă de diabet zaharat pot beneficia de glucometre gratuite pentru monitorizarea bolii, fiind alocate fonduri din bugetul municipal pentru această componentă. 

 

Meniu unic pentru copiii în grădinițe - modificat

Meniul unic pentru toamnă-iarnă a copiilor în grădinițe va fi revizuit. După ultimele modificări, cantitatea de crupe, cartofi și alte alimente preferate de copii a scăzut, pe când cea de legume și crudități a fost majorată. Totuși, copiii nu ar fi obișnuiți să mănânce legume precum broccoli și conopidă, astfel încât legumele sunt aruncate. Săptămâna aceasta Direcția generală educație, tineret și sport va oferi o notă informativă detaliată privind alimentația copiilor din grădinițe. Mai mult, conform lui Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, în ultima perioadă s-a întâmplat ca produsele alimentare să nu fie livrate în volumul necesar. Acest lucru este cauzat de creșterea simțitoare a prețurilor, dar și de lipsa stocurilor. Astfel, agenții economici, deși oferă produsele pentru copii la prețul vechi, la moment ar ieși în minus cu aproximativ 7 lei per copil pe zi. Primăria va face un demers către guvern pentru a compensa cheltuielile pentru alimentarea copiilor. 

Problema alimentației copiilor a fost vociferată și de consilierul municipal Ruslan Verbițchi (Platforma DA), la ședința Consiliului municipal din 4 noiembrie. Astfel, acesta a declarat că porțiile copiilor au fost micșorate semnificativ, că aceștia nu ar primi cantitatea de calorii necesare pentru dezvoltarea armonioasă, iar meniul nu ar fi mereu respectat.

 

Progrese în „Curțile confortabile”, dar tot cu probleme

Vitalie Mihalache, șef interimar al Direcției generală transport public și căi de comunicație, a raportat mai multe detalii privind proiectul „Curți Confortabile”. Proiectul prevede renovarea capitală a 35 de curți din capitală (câte șapte per sector), inclusiv prin amenajarea locurilor de parcare, terenurilor de joacă și de fitness, asfaltare etc. Conform lui Mihalache, peste 22 din cele 35 de curți ar fi finalizate, în sensul în care agenții economici și-au îndeplinit atribuțiile. Deficiențele care se observă în curți vor fi soluționate după pozarea asfaltului.  

Astfel, toate șapte curți din sectorul Botanica ar fi gata. În sectoarele Centru și Ciocana, sunt gata șase din șapte curți, iar agenții economici lucrează în continuare la curțile din str. Voluntarilor 10-12 și str. Korolenko. 

În sectorul Râșcani, doar două curți ar fi gata, iar alte trei - în proces de lucru. Întârzierea este cauzată în special de problemele în desemnarea agentului economic care efectuează lucrările. Astfel, autoritățile au trebuit să organizeze repetat licitații, după ce la primele nu s-au prezentat doritori. 

În sectorul Buiucani la fel se întârzie. Astfel, o singură curte ar fi fost finalizată, iar restul ar fi în lucru. Întârzierea, conform lui Mihalache, este cauzată de implicarea proastă a agentului economic care efectuează lucrările, în special de întârzierea începerii lucrărilor. 

Amintim că am scris anterior despre proiectul „Curți confortabile” și problemele cu care se confruntă orășenii ale căror curți au fost selectate pentru renovare. Astfel, proiectele de renovare nu au fost consultate cu locuitorii din preajmă, unele lucrări au fost efectuate necalitativ, iar în unele cazuri a fost înlăturat mobilierul urban fără ca acesta să fie înlocuit. Citiți mai multe în articolul: „Curți confortabile cu probleme”.

 

Înverzire, reparații în capitală și covorul tradițional pe bd. Grigore Vieru

A început campania de înverzire în capitală, dar și la nivel național. Conform primarului, cu ajutorul voluntarilor, în ziua de sâmbătă în capitală au fost plantați peste 11 000 de arbori și arbuști. Acțiunile vor continua atâta timp cât condițiile climaterice permit acest lucru. 

Continuă lucrările de reparație și reabilitare a infrastructurii municipiului. Săptămâna trecută a început să fie pus pavajul pe aleea pietonală din bd. Grigore Vieru. Acesta reprezintă un covor tradițional moldovenesc și lucrările urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului. Covorul este amenajat cu susținerea TIKA - Agenția Turcească de Colaborare și Coordonare.

 

Pavaj așternut în formă de covor tradițional pe bd. Grigore Vieru. Sursă: facebook.com/ion.ceban.public Pavaj așternut în formă de covor tradițional pe bd. Grigore Vieru. Sursă: facebook.com/ion.ceban.public

S-a lucrat în continuare și la frezarea și asfaltarea străzilor municipale. Totuși, așa cum s-a întâmplat săptămâna precedentă, volumul de lucrări efectuate este mai mic decât cel preconizat, din lipsă de asfalt. Astfel, s-au continuat lucrările pe str. Teilor din sectorul Botanica, unde trebuie amenajate trotuarele și parcările. Săptămâna precedentă a fost aplicat și marcajul rutier pe mai multe străzi, inclusiv pe str. Ion Creangă - recent renovată, unde este amenajată o bandă destinată transportului public.

Săptămâna aceasta se va lucra pe componenta de asfaltare a căilor de acces, în special pe str. Cernăuți, unde este acces la stația de pompieri, dar și la cel către Centrul de tineret din sectorul Ciocana și la un acces din str. Vasile Lupu. Totodată, va mai fi aplicat marcaj rutier acolo unde ar trebui să fie benzi destinate transportului public.

În paralel, autoritățile rezolvă sesizările primite pe platforma eu.chișinău.md. 

 

Raportul despre platforma eu.chișinău.md

În perioada 1-12 noiembrie, pe platforma eu.chisinau.md au fost înregistrate 153 de sesizări, din următoarele sectoare: 36 - Botanica, 23 - Ciocana, 28 - Centru, 48 - Râșcani și 18 - Buiucani. Acestea sunt repartizate pentru rezolvare către subdiviziunile municipale în felul următor:

Direcția generală locativ-comunală și amenajare - 12

Direcția generală transport public și căi de comunicație - 36

Regia Exdrupo - 6

Spații verzi - 12

Lumteh - 25

Apă Canal - 3

Infografic: Sesizările primite pe platforma eu.chisinau.md în perioada 1-12 noiembrie. Sursă: Primăria Mea Infografic: Sesizările primite pe platforma eu.chisinau.md în perioada 1-12 noiembrie. Sursă: Primăria Mea

Restul problemelor sunt monitorizate și examinate de către preturile de sector. Din numărul total de raportări primite, 2 au fost soluționate, 93 sunt în lucru, 13 au fost respinse, iar alte 45 sunt preluate spre examinare.

În total, de la lansarea platformei, au fost recepționate 9 700 sesizări, dintre care rezolvate - 5 081 (52.38%).

Responsabilă de monitorizare: Cristina Sîrbu

 


Publicat de:

Distribuie