PrimariaMea
SCURGERI PENTRU PLOI DE FORMĂ ȘI ȘANTAJUL UNUI PROPRIETAR DE PIAȚĂ Image
09 iul. 2020

SCURGERI PENTRU PLOI DE FORMĂ ȘI ȘANTAJUL UNUI PROPRIETAR DE PIAȚĂ

În această săptămână aflăm că unele zone ale capitalei nici nu au sistem pluvial prin care să se scurgă apa de ploaie, iar proprietarul pieței „Delfin” de la Buiucani a închis piața, pentru că încearcă să șantajeze primăria să nu demoleze niște gherete din apropierea pieței. Între timp, construcțiile cu probleme vor putea fi vizualizate pe o hartă, iar primăria va avea o nouă politică de taxe locale. 

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 6 iulie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

 

COVID-19 în capitală

Sistem pluvial - pe unde este, pe unde nu

Harta construcțiilor problematice

Șantajul de la Piața Delfin 

Piață înlocuită cu centru comercial la Botanica 

Gherete urâte? Spune-ți părerea!

Update pentru taxele locale


 

COVID-19 în capitală

Numărul de infectări cu Covid-19 în capitală a crescut cu 598 de cazuri în ultima săptămână, cu doar 82 de cazuri mai puțin decât săptămâna trecută. În total, în Chișinău s-au înregistrat, 5 803 de îmbolnăviri, de la începutul epidemiei și până acum (6 iulie 2020). 

În această săptămână bolnavii de covid-19 din Chișinău au la dispoziție 153 de locuri libere în spitalele municipale, a raportat șefa Direcției Sănătate a primăriei.

Pentru că tot mai mulți pacienți prezintă forme grave de îmbolnăvire, au fost redeschise 2 secții de reanimare intensivă de la Spitalul Sfânta Treime cu 34 de paturi . 

Încă 44 de lucrători medicali s-au infectat  (total: 355), ceea ce reprezintă 13% din tot personalul medical infectat din țară. 

5 grădinițe au intrat în carantină săptămâna trecută, după ce s-a aflat că fiecare avea câte un angajat care a luat virusul covid-19. Astfel, primăria este precaută să recomande redeschiderea grădinițelor, deși pregătiri în acest sens se fac. Totuși, decizia finală va fi luată de Comisia Națională pentru Sănătate Publică. S-au mai îmbolnăvit și 6 angajați din școli, a anunțat viceprimara responsabilă de domeniul educației, Angela Cutașevici. 


 

Sistem pluvial - pe unde este, pe unde nu 

În această săptămână, primarul general a mai venit cu o explicație pentru inundațiile care dau bătăi de cap orașului la fiecare ploaie puternică. De această dată, Ion Ceban a explicat că partea de sus a orașului nu are un sistem de colectare a apei de ploaie.

Primarul a adus drept exemplu strada Gh. Asachi de la Telecentru unde gurile de captare au fost instalate doar de formă la ultima reparație. Strada Gh. Asachi a fost reparată cu 12 an în urmă, în iunie 2008, la solicitarea mai multor locuitori din zonă. Primarul de atunci, Dorin Chirtoacă, declara că este singura stradă care poate fi reparată integral în acel an din surse bugetare. 

Totuși, drept soluție, Ion Ceban a menționat că albia râului Bâc va fi curățată și amenajată, pentru a capta apa scursă din partea de sus a orașului spre str. Albișoara. Deși se vrea curățarea întregii albii, se va începe cu porțiunea dintre str. Mihai Viteazul și str. Al. Pușkin. 

 Gură de captare de pe str. Gh. Asachi / Sursa: Facebook/Iv Ceban


 

Harta construcțiilor problematice

Direcția Arhitectură a făcut inventarul construcțiilor problematice din oraș și le-a plasat pe o hartă online. Aceasta poate fi accesată aici: https://portal.dgaurf.md/conflicte/.

Pe hartă găsiți: 

- adresele construcțiilor 

- beneficiarul acesteia (compania de construcții sau persoană fizică)

- ce acte permisive dețin

- etapa la care sunt lucrările

- informații despre litigiul în care sunt implicate

La finalul lunii mai, Ion Ceban a cerut ca până la 1 iulie construcțiile problematică să fie vizualizate pe o hartă. 

Sursa: captură de ecran


 

„Șantajul” de la Piața Delfin 

Piața „Delfin” de la Buiucani a fost închisă, iar mai mulți locuitori din zonă au rămas nedumeriți și revoltați. Primăria precizează că decizia nu îi aparține, ci este exclusiv a proprietarului pieții. Acesta ar vrea, în acest mod, să șantajeze primăria pentru că i-a cerut să demoleze șirul de gherete de pe trotuarul din fața pieței în care se vindeau flori.

Ion Ceban a precizat că piața de flori activează de 4 ani fără acte permisive, iar contractul de arendă pentru spațiul ocupat a expirat în 2016. 

Între timp, pretura Buiucani va căuta locuri alternative unde ar putea fi deschisă o piață agricolă în sector. Se ia în calcul zona str. Alba Iulia, str. Onisifor Ghibu, str. Liviu Deleanu sau Calea Ieșilor. 

În acest context, primarul general a cerut să se revină la ideea de a deschide piețe pentru fructe și legume în fiecare sector al orașului, o opțiune fiind ca acestea să activeze ca filiale ale Pieții Centrale. Viceprimara Inga Ionesii a promis că până la finalul săptămânii, după discuții cu pretorii, va veni cu un plan pentru organizarea piețelor de sector și posibile locații pentru acestea. 

Sursa: Facebook/Iv Ceban


 

Piață înlocuită cu centru comercial la Botanica 

Pretorul de Botanica, Boris Prepeliță, a anunțat că piața agricolă de pe bd. Dacia a fost demolată, iar în loc va fi construit un centru comercial. Funcționarul a spus că a primit de la proprietarul pieței doar o confirmare verbală că vânzătorii din fosta piață vor avea spațiu alocat în noua clădire.

Ulterior, după ședința primăriei, Ion Ceban a postat și o garanție scrisă din partea proprietarului, prin care se angajează ca un etaj subteran al clădirii să fie destinat pentru o piață agricolă, unde vânzătorii vor putea lua spațiu în chirie.  

Sursa: Facebook/Iv Ceban


 

Gherete urâte? Spune-ți părerea!

Cetățenii care au obiecții față de cum arată unele gherete amplasate în oraș, le pot trimite autorităților municipale, a îndemnat Inga Ionesi, viceprimara responsabilă de comerțul stradal (contacte: inga.ionesii@gmail.com // +373 22 20 15 81). Sugestiile vor fi luate în calcul când vor fi stabilite criteriile pentru a admite agenții economici la licitațiile pentru spații, după ce va fi aprobat noul regulament pentru comerțul stradal. 

Primăria planifică ca licitațiile pentru amplasarea gheretelor să aibă loc la finalul lunii septembrie cel târziu, iar până atunci să aprobe toate regulamentele pentru desfășurarea comerțului stradal. 

Între timp, Primăria a început săptămâna trecută procesul de demolare şi evacuare a 30 de gherete de pe trotuarul din str. Armenească, de la intrarea în Piața Centrală din capitală, pentru că era expirat contractul de arendă a spațiului. 


 

Update pentru taxele locale

Primăria va avea o nouă politică de stabilire și colectare a taxelor locale. Documentul va fi elaborat cu suportul unui expert din România contractat de USAID, prin programul „Comunitatea Mea” de îmbunătățire a guvernării locale.

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie