PrimariaMea
Săpături coordonate și poduri eliberate de panouri publicitare Image
30 iun. 2020

Săpături coordonate și poduri eliberate de panouri publicitare

 

Autoritățile lucrează la un registru unic pentru toate săpăturile care se fac la rețelele utilitare, astfel încât lucrările să fie coordonate pe viitor. Panourile publicitare de pe poduri vor fi scoase, pentru că adaugă la greutatea podurilor șubrede deja, iar afișele publicitare de pe fațada clădirilor vor fi inspectate de pretori, pentru a scăpa de cele amplasate fără autorizații.

 

Am rezumat cele mai importante subiecte discutate la ședința primăriei din 15 iunie 2020. Te invităm să le accesezi din meniul de mai jos:

Covid-19 în capitală

Gheretele revin în parcuri, dar mai puține

Lucrările la rețelele utilitare vor fi coordonate

Pericolul spălătoriilor de sub poduri

Panouri publicitare pe fațade, ca ciupercile după ploaie

Spații Verzi încă așteaptă cositoare

Ce-i de făcut cu gunoiul aruncat lângă coșuri 

Disclaimer pentru mirosul urât din vara aceasta 

Pericolul minei din Chișinău 

 

Covid-19 în capitală

Săptămâna trecută s-a încheiat cu încă 680 de infectări cu COVID-19 în rândul locuitorilor capitalei, cu circa 200 mai puține decât în perioada 15-22 iunie. Astfel, numărul total al celor infectați, de la începutul epidemiei și până acum, a ajuns la 5 205 (la 29 iunie). 

Spitalele din gestiunea Primăriei încep săptămâna cu 120 de locuri libere din cele 692 disponibile, a raportat șefa Direcției Sănătate a primăriei. 

Iar personalul medical din spitalele municipale continuă să se îmbolnăvească de covid-19 cu o rată constantă. Încă 35 de lucrători medicali au luat virusul timp de o săptămână, ridicând numărul lucrătorilor medicali din spitalele municipale care s-au infectat la 311 din 2 368 de personal medical din țară.

Gheretele revin în parcuri, dar mai puține

Primarul general a semnat o nouă dispoziție prin care permite deschiderea gheretelor în zone de odihnă și pe străzile principale din capitală pe timpul verii. Documentul reduce numărul de gherete care pot fi instalate în capitală, a menționat viceprimara responsabilă de comerțul stradal, Inga Ionesii. 

Astfel, se va permite deschiderea unei singure gherete sau rulote în cele câteva zone selectate de primărie. Drept excepție, în zonele în care circulă multă lume, se vor emite autorizații pentru cel mult 3 gherete. Astfel de zone de circulație intensă sunt: 

- Parcul Valea Morilor, pe platoul de lângă scările de granit și la intrarea în parc de pe str. A. Mateevici, 

- La intrarea în Parcul Dendrariu, 

- în grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, 

- în Parcul Valea Trandafirilor (11 zone de comerț a câte 3 gherete fiecare), 

- pe Calea Orheiului, 

- în scuarul panoramic de pe str. Maria Drăgan 44, 

- pe str. Alecu Russo 63/1.

În scuarul Catedralei sunt repartizate zone pentru 7 gherete individuale, în locurile în care și în prezent de află unități de comerț. 

De asemenea, au fost schimbate unele zone în care pot fi amplasate gheretele cu apă, înghețată, băuturi răcoritoare și produse de patiserie, a adăugat viceprimara. 

 

Lucrările la rețelele utilitare vor fi coordonate

Autoritățile municipale își propun să creeze o bază de date a tuturor rețelelor utilitare (apă, gaz, electrice, etc.) din care să poată afla în timp real locația și starea acestora și dacă se realizează lucrări. 

Viceprimarul Victor Chironda a menționat că, în acest mod, vor putea fi prevenite cazurile când se sapă de două ori în același loc pentru că lucrările nu au fost coordonate între întreprinderile din capitală. 

Conceptul a fost prezentat operatorilor de rețele utilitare din Chișinău într-o ședință. Urmează să fie semnate acorduri pentru a transmite datele de care dispun despre rețelele existente și schimbările care intervin. 

 

Pericolul spălătoriilor de sub poduri

Starea șubredă a multor poduri din Chișinău ar putea fi înrăutățită de spălătoriile care se află sub aceste poduri. De vină ar fi umezeala. Problema a fost discutată la o ședință de lucru sâmbătă la care au participat mai mulți experți.

Astfel, viceprimarul Ilie Ceban, care l-a înlocuit pe primarul general Ion Ceban la ședința de luni, a cerut măsuri urgente și a cerut pretorilor să examineze în ce condiții au ajuns să funcționeze spălătoriile de sub poduri din sectoarele lor și să ia măsuri să fie evacuate.

De asemenea, vor fi scoase panourile publicitare și alte construcții improvizate de pe poduri, pentru că adaugă greutate construcției.

 

Sursa: Facebook/Iv Ceban

 

Panouri publicitare pe fațade, ca ciupercile după ploaie

Un nou afiș publicitar apărut pe fațada magazinului Sun City a determinat autoritățile să abordeze problema publicității amplasate ilegal pe clădirile din oraș.

Noul Regulament cu privire la publicitate, care prevede reguli mai stricte pentru instalarea panourilor publicitare, încă este în lucru. Viceprimarul Ilie Ceban a menționat că trebuie făcute verificări dacă agentul economic a respectat, cel puțin, vechiul Regulament și a obținut avizele necesare. 

Mai mult, pretorii împreună cu Direcția Arhitectură a capitalei, vor face inventarul tuturor panourilor publicitare ridicate pe fațada clădirilor, iar pentru cele fără autorizație, agenții economici vor primi solicitări să le scoată. 

Totuși, sancțiuni pentru panouri ridicate pe fațade vor putea fi aplicate abia după aprobarea noului Regulament privind publicitatea. 

 

Sursa: Facebook/Iv Ceban

 

Spații Verzi încă așteaptă cositoare

Șeful de la Spații Verzi s-a arătat indignat în cadrul ședinței primăriei că muncitorii cosesc iarba cu tehnică veche și sunt nevoiți să combine piese de la câteva motocositoare pentru a face o mașină de cosit funcțională. 

Acesta a cerut ca Direcția locativ-comunală a primăriei, care se ocupă de întreținerea curățeniei și amenajarea spațiilor verzi, să repartizeze întreprinderii câteva motocositoare din cele 50 noi primite în luna mai.

Șeful Direcției locativ-comunale a menționat că fie va aloca bani celor de Spații Verzi, fie le va cumpăra 15 motocositoare. Un termen pentru achiziție nu a fost oferit.   

 

Ce-i de făcut cu gunoiul aruncat lângă coșuri 

Unii locuitori din zone cu case pe pământ, din oraș și din suburbiile acestuia, aruncă gunoiul la primul coș pe care-l găsesc, uneori în afara coșului, pentru că este plin deja. Se aruncă chiar gunoi de construcții și mobilier vechi. Asta, pentru că unele zone rezidențiale nu au contracte încheiate cu Regia Autosalubritate pentru evacuarea gunoiului, așa că locatarii folosesc coșuri de gunoi din alte părți. Problema a fost semnalată de viceprimarul responsabil de salubrizare, Ilie Ceban. 

Șeful Direcției locativ-comunale a capitalei spune că știe despre existența acestor gunoiști „clandestine” și a menționat că s-a luat decizia anterior ca să fie cumpărată o autobasculantă specializată și 30 de containere noi care să fie amplasate în locațiile problematice.  

În același timp, pretorii au fost rugați să se implice și să împartă sancțiuni celor care aruncă gunoiul în afara coșului de gunoi și/sau nu au contracte încheiate cu Regia Autosalubritate pentru a evacua gunoiul din sectoarele particulare.

 

Disclaimer pentru mirosul urât din vara aceasta 

Săptămâna trecută, cu o zi înainte de prezentarea raportului despre lucrările de la stația de epurare în fața consilierilor municipali, Apă-Canal publica un comunicat în care dădea asigurări că mirosul urât a dispărut definitiv din capitală. 

La ședința primăriei de luni, șeful interimar Apă-Canal, Anatolii Lichii, a precizat, însă, că în raza de 500 de metri de la Stația de epurare ar putea persista mirosul urât. 

Sinteza raportului prezentat la ședința Consiliului Municipal din 25 iunie poate fi accesat aici.

 

Pericolul minei din Chișinău 

Pericolul de prăbușire a minei din Chișinău este pe agenda autorităților. Viceprimara Inga Ionesii a anunțat că a fost analizată situația precară de la fața locului și se caută soluții pentru rezolvarea problemei. În acest sens, un grup de lucru a elaborat un caiet de sarcini pentru a face un studiu de fezabilitate, în baza căruia urmează să fie găsită soluția. 

 

Responsabilă de monitorizare: Felicia Crețu

 

Această sinteză  a fost realizată cu suportul financiar acordat de Biroul de Cooperare al Elveției în Moldova. Conținutul sintezei și analiza realizată aparțin autorului și nu reflectă neapărat viziunea donatorului.


Publicat de:

Distribuie