Protest: activiștii cer efectuarea unui control transparent al Necropolei
Activiștii pentru protecția drepturilor animalelor din mun. Chișinău cheamă cetățenii la un protest, mâine, 10 decembrie, la ora 9:00. Aceștia se vor întruni la sediul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și vor cere instituției controlul activității Necropolei, cu participarea societății civile.
Cu câteva zile în urmă, reprezentanții Secției de Control și Protecție a Animalelor din cadrul primăriei Chișinău, împreună cu cei de la ANSA, au fost într-o vizită de verificare la Necropolă, care însă s-a încheiat cu scandal. Verificarea vine inclusiv ca urmare a alocării a 8,5 milioane de lei, pentru anul viitor, către Regia „Autosalubritate”, care gestionează Necropola, ceea ce a stârnit criticile activiștilor din domeniu. Conform lor, instituția activează netransparent și este „un lagăr urban de concentrare pentru animale.” Ulterior, la 8 decembrie, ANSA a efectuat totuși un control, fără prezența activiștilor și a depistat o serie de încălcări grave, inclusiv lipsa unui veterinar.
Încălcări grave la Necropolă: fără medic veterinar și cu spații care nu corespund cerințelor
La 7 decembrie, Secția de Control și Protecție a Animalelor (SCPA) din cadrul Primăriei Chișinău a vrut să facă o verificare a activității Necropolei din capitală, cu participarea reprezentanților Agenției Naționale a Siguranței Animalelor și ai societății civile. Conform SCPA, acțiunea avea loc în legătură cu condițiile proaste de întreținere a animalelor în instituția respectivă și cu încălcarea legilor și normelor în vigoare. Totuși, potrivit SCPA, verificarea nu a avut loc, pentru că directorul adjunct al Necropolei, Ion Ulinici „a încercat să provoace încăierare, prin îmbrâncirea din cabinet a reprezentanților SCPA, motivând că trebuie să discute ceva cu reprezentanții ANSA.”
Prin urmare, activiștii pentru protejarea drepturilor animalelor au decis organizarea unui protest, pe 10 decembrie, la ora 9:00. Aceștia se vor întruni la sediul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (str. Mihail Kogălniceanu 63). Pe pagina evenimentului sunt scrise și revendicările:
1) Controlul repetat al Necropolei, cu participarea societății civile.
2) Tragerea la răspundere a colaboratorilor ANSA pentru sabotarea controlului.
3) Prezentarea raportului anual despre măsurile întreprinse cu privire la activitatea Necropolei.
4) Prezentarea informației despre numărul de petiții înregistrate și executate cu privire la activitatea Necropolei.
Ulterior, pe 9 decembrie, ANSA e emis un comunicat despre încălcările depistate în urma controlul efectuat la 8 decembrie la adăpostul pentru animale de companie fără stăpân. Printre încălcările menționate se numără faptul că Necropola funcționează în lipsa autorizației sanitar-veterinare, adăpostul nu dispune de serviciile unui medic veterinar, hrana este de proveniență necunoscută, nu sunt cunoscute procedurile de intervenții chirurgicale (de către cine și în ce condiții sunt efectuate), spațiile nu corespund standardelor, lipsește registrul evidenței examinării zilnice, dezinfecțiilor spațiilor și mortalității, printre altele. Instituția menționează că are loc definitivarea controlului, iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere.
Totodată, ANSA a invitat organizațiile de profil la discuții, în data de 14 decembrie. În același comunicat, se amintesc responsabilitățile autorităților locale în aprobarea regulamentelor de întreținere animalelor.
Totuși, activiștii nu renunță la protest și solicită în continuare controlul să fie făcut cu prezența reprezentanților societății civile și un răspuns la întrebarea cine va răspunde pentru toate încălcările de la Necropolă.
8,5 milioane de lei solicitați de Regia „Autosalubritate” – sursă de conflicte
Anterior, activiștii au identificat că „Autosalubritate” a solicitat municipalității alocarea a 8,5 milioane de lei pentru serviciile de capturare și sterilizare a câinilor pentru 2022, un milion fiind destinat construcției de voliere. Grupul de inițiativă „Societatea Umană” a scris că „Necropola este un lagăr urban de concentrare pentru animale, unde, din cauza unei întrețineri deficiente, mulți câini sunt slăbiți și bolnavi și mor în fiecare zi în urma rănilor. „Autosalubritatea” este întreprinderea care pe parcursul zecilor de ani a irosit milioane de lei din bugetul orașului fără a raporta cheltuielile și a încălcat grav regulamentele orașului.”
Aceștia au făcut o serie de acuzații în adresa Regiei „Autosalubritate”: „întreaga Necropolă are un personal de peste 30 de persoane și 6 vehicule mari. Salariile șefilor Necropolei, împreună cu premiile, ajung la 15-20 de mii de lei pe lună, în timp ce costul hranei pentru câini nu depășește 12 lei, iar spațiile sunt suficiente doar pentru 10% dintre câinii ținuți.”
Activiștii au făcut și o petiție, adresată autorităților locale, prin care solicită să nu fie alocate cele 8,5 milioane de lei către „Autosalubritate”. Totodată, se mai solicită să-i fie interzis Regiei Autosalubritate să captureze și să sterilizeze animalele și să fie mărită suma pentru proiectele municipale realizate de Secția Control și Protecție a Animalelor cu 4 milioane (de la 5 milioane la 9 milioane). Petiția a adunat 207 de semnături.
La scurt timp, Regia „Autosalubritate” a informat pe Facebook că maidanezii sunt aduși la centrul municipal de capturare și sterilizare a animalelor fără stăpân, în urma raportărilor cetățenilor. Acolo, aceștia sunt examinați de doctori veterinari, deparazitați, vaccinați și sterilizați. Ulterior, patrupezii, sunt marcați și transferați în volierele comune, sau în voliere separate dacă sunt agresivi sau au nevoie de adaptare. În postare se mai mai spune că: „condițiile de întreținere a câinilor sunt satisfăcătoare, iar angajații centrului, care de altfel sunt iubitori de animale, le oferă toată protecția și grija necesară. (...) Î.M. Regia „Autosalubritate”, optează pentru transparență în activitate și este deschisă să ofere informațiile ce țin de activitatea centrului municipal de capturare și sterilizare a animalelor fără stăpân.”
Cât mai durează soluționarea animalelor fără adăpost?
În august 2021, Primăria Mea publica un articol despre situația animalelor fără adăpost din municipiu, problemele existente, pașii întreprinși și potențialele soluții. Atunci fusese numită o nouă șefă a Secției control și protecție a animalelor din Chișinău – Ecaterina Pagu. Aceasta a fost investită în funcție după câteva luni de conflicte interioare în cadrul subdiviziunii, stârnite din cauza numirii lui Vitalii Voznoi în calitate de șef interimar și a modificării proiectului de sterilizare a animalelor de companie. Apărătorii drepturilor animalelor din capitală s-au arătat nemulțumiți de devierea de la regulamentele adoptate în 2019, de încălcările admise de Regia „Autosalubritate” și încetinirea procesului de sterilizare a animalelor de companie.
Odată cu numirea noii șefe a SCPA, au început a fi revizuite măsurile aprobate anterior, iar sterilizarea câinilor și pisicilor a redevenit gratuită pentru perioada 15 septembrie – 15 decembrie 2021. Această măsură este un pas important în soluționarea problemei animalelor fără adăpost din Chișinău.
Totuși, în septembrie, Ecaterina Pagu a demisionat din motive personale, SCPA rămânând din nou fără conducere. Mai multe detalii, citiți în articol.
Autoare: Vlada Ciobanu