Pentru prima dată, Chișinăul va emite obligațiuni municipale. Explicăm beneficiile acestora.
Cetățenii vor putea investi pentru prima dată în obligațiuni municipale, adică vor împrumuta bani autorităților din Chișinău pentru modernizarea Parcului de Troleibuze, cu așteptarea că li se va plăti profit pe parcurs. Astfel, din costul total al proiectului de 99,2 milioane de lei, 65 de milioane vor fi asigurate prin acest mecanism. Multe orașe ale lumii, inclusiv din România, emit obligațiuni municipale. În Statele Unite, încă din secolul al XIX-lea, cu ajutorul acestora au fost finanțate mari proiecte de infrastructură - canale, căi ferate și drumuri. Experții spun că acestea aduc o serie de avantaje: transparență în finanțele locale, gestionare și planificare mai bună, încrederea altor investitori și o legătură mai puternică cu agenții economici și cetățenii. Proiectul de decizie a fost deja votat de către Consiliul Municipal, banca care va intermedia procesul a fost selectată, rămâne autorizarea din partea Comisiei Naționale a Pieței Financiare.
Ce sunt obligațiunile municipale?
Cei care investesc în obligațiuni municipale acordă un împrumut autoritatea publică locală, cu așteptarea că vor primi în schimb profit din dobândă pe parcurs, iar, la final, investitorului i se întoarce suma cu care a cumpărat inițial obligațiunile.
Obligațiunile municipale au fost fost utilizate încă de la începutul secolului al XIX-lea în Statele Unite ale Americii pentru a ajuta finanțarea construcția de canale, drumuri și căi ferate. În 2019, conform Forbes, piața obligațiunilor municipale era de 3,8 trilioane de dolari. Deși este mai puțin comparativ cu piața obligațiunilor corporative, adică emise de companii, totuși cele municipale oferă o varietate mai mare de investiții, având aproximativ 50,000 de emițători.
Acestea sunt considerate o investiție cu risc minim, cu o probabilitate mare că investiția va fi returnată, plus dobânda. Totuși, este important de menționat că rentabilitatea, adică profitul obținut din dobândă, poate fi mai mică decât în investițiile mai riscante, cum ar fi cea în stocuri (o parte din valoarea unei companii care poate fi cumpărată, vândută sau tranzacționată ca investiție).
Obligațiunile municipale pentru prima dată la Chișinău
Pentru prima dată municipiul Chișinău va finanța un proiect prin mecanismul de obligațiuni municipale, când cetățeni și companii împrumută resursele necesare pentru ca autoritățile să poată realiza anumite proiecte de infrastructură.
Pe 7 octombrie, Consiliul Municipal a votat proiectul de decizie prin care se hotărăște circulația de obligațiuni municipale în valoare de 65 de milioane de lei. Suma va fi investită în modernizarea parcului de troleibuze. Obligațiunile vor fi emise, cu o perioadă de valabilitate de șapte ani, cu suportul Băncii Comerciale ,,Moldova Agroindbank”, aleasă în cadrul unui concurs de achiziții publice. Suma totală necesară este de 99,2 milioane de lei. Proiectul de decizie enumeră printre avantaje transparența asupra finanțelor locale, gestionare și planificare mai bună, încrederea altor investitori și o legătură mai puternică cu agenții economici și cetățenii.
Cu alte cuvinte, prin acest tip de investiții cetățenii înțeleg mai bine procesul de planificare bugetară a Primăriei, cunosc care este dobânda cu care se împrumută municipalitatea, văd direct rezultatul contribuției lor și sunt mai activ implicați în monitorizarea implementării proiectului finanțat.
Documentul votat de consilieri prevede că se aprobă prospectul de ofertă publică primară de obligațiuni municipale (document care oferă potențialilor investitori informații despre emitent, emisiune și investitori) emise de Primăria mun. Chișinău și se transmite spre autorizare către Comisia Națională a Pieței Financiare. La fel Î. M. Regia Transport Electric va asigura procesul de asamblare al troleibuzelor, iar Direcția generală finanțe va asigura, la elaborarea bugetului, alocațiile necesare pentru achitarea datoriei.
Un rol important îl are intermediarul financiar, adică banca comercială, care, conform organizației „Expert-Grup” urmează să realizeze efectiv emisiunea, și anume, cel mai important – atragerea mijloacelor financiare de la diferiți investitori.
Dumitru Pîntea, director de program la „Expert-Grup”, spune că: „Intermediarul financiar cunoaște cel mai bine care sunt tendințele pe piața financiară, care sunt așteptările investitorilor și poate veni cu soluții conform așteptărilor primăriei. În sarcina intermediarului intră efectiv designul acestor instrumente financiare, stabilirea calendarului estimativ de lansare a emisiunilor și atragerea resurselor financiare de la investitori”.
Primăria mun. Chișinău a fost aleasă beneficiară în cadrul proiectului „Obligațiunile guvernamentale locale - ca măsură de sporire a autonomiei locale”, implementat de Expert-Grup, cu suportul Ambasadei Olandei. Astfel, municipalitatea beneficiază de suport și asistență tehnică la toate etapele emisiunii obligațiunilor, precum și pentru a asigura transparența procesului. Organizația a publicat și un ghid al investitorului.
Cum pot cetățenii să investească și care sunt riscurile și avantajele
Am discutat cu Dumitru Vicol, analist IPRE, care a explicat procesul prin care cetățenii pot procura obligațiuni municipale. Astfel, oamenii care au cont la această bancă vor merge la filială și vor zice că vor să investească bani în obligațiuni. Cei care nu au cont la această bancă, vor trebui să încheie un contract de investiție. Banii se depun în lei. Obligațiunile vor putea fi cumpărate într-un termen de timp limitat, iar dobânda se va afla în acel moment.
Obligațiunea este o formă de crowdfunding pentru rezidenți, mai spune Dumitru Vicol, doar că unul mai instituționalizat, mult mai serios, se implică bănci mari și este piața financiară: „Cetățeanul împrumută bani Primăriei să procure troleuri. Îi dă bani și cere apoi de la Primărie să cumpere acele troleibuze. Cetățenii nu pierd nimic. Doar câștigă niște bani pentru asta.” Mai mult ca atât, acesta declară că este mai avantajos de investit în obligațiuni municipale decât în depozite bancare.
Expertul mai spune că oricum, cea mai mare parte din împrumut va veni de la companiile mai mari. Astfel, în acest caz, companiile vor câștiga 1.1% mai mult decât dacă ar investi în valori mobiliare de stat pe 364 zile. Respectiv, dobânda este mai rentabilă dacă împrumută Primăriei Chișinău decât Guvernului. Totodată, vor demonstra și responsabilitate social corporativă, adică astfel companiile contribuie la dezvoltarea unui oraș. Cei implicați știu că împrumută pentru troleibuze.
Conform lui Dumitru Vicol, există anumite riscuri în cazul acestui tip de investiții, însă ele nu sunt mari, pentru că este implicată o bancă comercială și este oferit Aviz de la Ministerul Finanțelor, care trebuie să garanteze corectitudinea procesului. Mai mult ca atât, în cazul Primăriei proiectul este clar: știm exact pentru ce împrumutăm bani: modernizarea Parcului de Troleibuze.
Experiența altor orașe
În cadrul aceluiași proiect, alte orașe au emis pentru prima dată obligațiuni municipale în Republica Moldova. Este vorba de orașul Sângera și Ceadîr-Lunga. În primul caz valoarea obligațiunilor este de 5 milioane de lei pentru construcția apeductului.În cel de-al doilea caz, banii vor fi cheltuiți pentru îmbunătățirea infrastructurii drumurilor locale. Numeroase orașe din România la fel au trecut prin acest proces, de exemplu Timișoara sau Oradea.
***
Primăria Mea salută diversificarea surselor de finanțare a proiectelor urbane prin emisiunea de obligațiuni municipale și colaborarea autorităților locale cu societatea civilă pentru a prelua anumite practici adoptate cu succes de alte orașe din lume.
Autoare: Vlada Ciobanu